• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Druga edycja Slow Food Festival

Aleksandra Sobocińska
28 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Różnorodność potraw prezentowanych na festiwalu powinna zaspokoić wszystkie gusta. Różnorodność potraw prezentowanych na festiwalu powinna zaspokoić wszystkie gusta.

Na sopockim molo trwa druga edycja "Slow Food Festival - Sopot od kuchni". Wydarzenie rozpoczęło się w sobotni poranek (11:00) i potrwa do niedzielnego popołudnia (19:00). Mimo deszczowej aury, cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowej kuchni, blogerów, mieszkańców Trójmiasta, restauratorów, zagranicznych dziennikarzy i turystów.



Czy bierzesz udział w tegorocznej edycji festiwalu?

W zeszłorocznej, pierwszej edycji festiwalu, który trwał jeden dzień udział wzięło 17 szefów kuchni z Trójmiasta i okolic, a w tym - około 50, ponadto w tym roku trwa dwa dni. Uczestników wydarzenia połączyła konsumencka świadomość wyrażona filozofią "slow food", którą w Trójmieście wypromował Wojciech Radtke, główny organizator festiwalu.

W ramach "Slow Food Festival - Sopot od kuchni", wzdłuż molo ustawiono długi stół, przy którym restauracje z Trójmiasta i okolic prezentują autorskie przysmaki, przyrządzone na bazie tych samych produktów. Aby ich skosztować, należy kupić karnet na 5 dań degustacyjnych za 25 zł (koszt jednego dania to 5 zł).

- Wszystkim szefom kuchni i osobom gotującym na molo dostarczyliśmy około 1,5 tony ryb, w tym ryb bałtyckich i łososia z eko hodowli; kaszubskie truskawki, warzywa i oliwy. Ich zadaniem było połączenie tych produktów z dowolnymi składnikami i wykreowanie dań kuchni autorskiej, zgodnych z filozofią slow food. Przykładowo, restauracje sushi do bazowych produktów dobrały ryż i algi i robią z nich wspaniałe sushi z turbota, śledzia, dorsza - mówi Wojciech Radtke, pomysłodawca i główny organizator festiwalu.

W sobotę możemy kosztować dań wykreowanych głównie przez restauratorów z Trójmiasta, w niedzielę - z Kaszub i innych regionów Polski. Obszar festiwalu podzielono na sekcje tematyczne - slow food, grillową, kuchnie świata, sekcję Fumenti i sekcję Przyjaciele. Na stołach znajdziemy różnorodne dania z ryb bałtyckich, w tym śledzia w wielu zaskakujących wariacjach, sushi, makarony robione na miejscu, dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, owoce morza, dania wegańskie, wegetariańskie, afrykańskie, greckie, egzotyczne, francuskie oraz desery, w tym ciasta i babeczki.

  • Mapa z restauracjami, które wystawiają się na festiwalu w sobotę 28.06.14 r.
  • Mapa z restauracjami, które wystawiają się na festiwalu w niedzielę 29.06.14 r.


Poza degustowaniem, na miejscu można również zrobić zakupy u różnych producentów - kupimy tu sery, wędliny, przetwory, czy też rybę prosto z kutra zacumowanego przy molo.


- Imprezę chciałbym do końca życia organizować na molo, jest to mój pomysł autorski i nie da się go odtworzyć nigdzie indziej. Sopockie molo jest unikatowe w skali Polski i Europy, przy tym doskonałe ku promowaniu spożywania ryb i idei slow food. Na zacumowanym przy molo kutrze można kupić rybę prosto od rybaka, gdzie indziej mielibyśmy taką możliwość? - zastanawia się Wojciech Radtke.

Uczestnicy pierwszego dnia festiwalu musieli najpierw cierpliwie wystać w kolejce po bilet na molo (aby wejść na teren imprezy, trzeba kupić bilet wstępu na molo), następnie nabyć wspomniany karnet na dania (w biurze festiwalu na samym molo) i odczekać dłużą lub krótszą, w zależności od restauracji, chwilę, by w końcu móc cieszyć się wyśmienitymi smakami autorskich potraw. Konsumpcja - mimo że w ścisku, a jednak w pozytywnym klimacie imprezy pod chmurką, jest naprawdę warta poczekania tych kilku minut w kolejkach. Uczestnicy festiwalu mają okazję do wspólnej dyskusji dotyczącej degustowanych potraw.

- Ludzie są tu w świetnej energii. Organizacyjnie jest to niemałe wyzwanie, skoordynowanie 40 szefów, terminów i pogody nie należy do rzeczy łatwych, a jednak okazuje się być możliwe do realizacji. Chcielibyśmy organizować festiwal częściej, również przed sezonem i po nim. Wszystko w tej chwili ewoluuje - mówi Radtke.

Pierwsza edycja festiwalu została nagrodzona przez MTG tytułem "Najlepszej promocji województwa pomorskiego w 2013". Ciekawe, czy tegoroczna, znacznie większa edycja, zakończy się podobnym sukcesem.

Zeszłoroczna edycja festiwalu.

mat.archiwalne/Trojmiasto.pl

Wydarzenia

Sopot od kuchni (6 opinii)

(6 opinii)
25  zł
pokaz

Miejsca

Zobacz także

Opinie (27) 5 zablokowanych

  • Ale najpierw zapłać za wstęp na molo (1)

    • 5 2

    • platny wstęp na molo-porażka

      Danie 5 ale za wejście na molo trzeba było zapłacić. Chamstwo!

      • 2 0

  • Żle się czuję kiedy wiem, że ludzi pracujący tam ciężko zarabiają byle jakie pieniądze.
    Dlatego nie chodzę.

    • 4 2

  • świetna impreza, gratulacje dla organizatorów:) (1)

    Ludzie skąd w was tyle kwasu?

    Jak można zauważyć narzekają jedynie ci, których tam nie było, fantastyczna impreza, pyszne jedzenie, świetny pomysł na spędzenie sobotniego lub niedzielnego popołudnia, po wydaniu jednego karnetu o zjedzeniu 5 fantastycznych, zaskakujących dań byłam nie tylko najedzona ale bardzo mile zaskoczona jakością i różnorodnością potraw...

    Nie ma takiej możliwości aby za kwotę 25 złotych spróbować tylu potraw i jeszcze mieć okazję porozmawiać z przemiłymi kucharzami, a jak kto woli gar ziemniaków i 50 calowy telewizor to jego prawo, tyle że życie ucieka...

    Frustratom mówimy stanowcze nie.

    • 2 3

    • nie do końca racja

      chodzi o to że każdą świetną ideę można popsuć, tak jak w tym przypadku kosztami tej degustacji. A pomijanie (lekceważenie) wątku finansowego uczestnictwa w dowolnej imprezie świadczy raczej o niskiej edukacji ekonomicznej (anliza koszty - korzyści).

      • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja