• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Degustacja win australijskich w restauracji Szafarnia 10

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
1 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
W restauracji Szafarnia 10 można było spróbować pięciu win pochodzących z australijskiej winnicy. W restauracji Szafarnia 10 można było spróbować pięciu win pochodzących z australijskiej winnicy.

W ostatni dzień lipca w restauracji Szafarnia 10 odbyła się degustacja win australijskich. Wśród gości znaleźli się wielbiciele wina i sommelierzy. Przygotowano pięć etykiet, do których zaserwowano odpowiednio pięć zimnych przystawek autorstwa szefa kuchni Grzegorza Labudy. W wydarzeniu wzięli udział tylko zaproszeni goście.



Usytuowana nad Motławą restauracja Szafarnia 10 stała się miejscem spotkania osób zainteresowanych winiarstwem. Spotkanie rozpoczęło się około godz. 17, na dziesiątym piętrze restauracji, oficjalnym przemówieniem Grzegorza Wejera, który wystąpił z ramienia firmy Winne Pola, będącej współorganizatorem spotkania.

- Od początku zadbaliśmy o to, żeby atmosfera spotkania była gorąca. Na szczęście słońce jest coraz niżej, więc powinno się robić odrobinę chłodniej. Chciałbym powitać Państwa i Kate, która przyjechała do nas z Australii. Organizujemy cykliczne spotkania poświęcone degustacji win, dzisiaj będą to właśnie wina australijskie - mówił Grzegorz Wejer, dyrektor handlowy firmy Winne Pola.
Szczegółowych informacji na temat serwowanych win dostarczył zebranym gość specjalny wydarzenia, Kate Goodman, która jest cenionym winiarzem w Australii. Kate wprowadziła gości w odpowiedni klimat opowiadając o Australii i pokazując krótki film przedstawiający funkcjonowanie winnicy, z której pochodziły degustowane wina.

  • W wydarzeniu wzięli udział tylko zaproszeni goście.
  • Troć a'la gravlax z sałatką z jabłka i rzodkiewki - jedna z pięciu przystawek.
  • Kate Goodman to uznana twórczyni wina z Australii, która opowiedziała o prezentowanych trunkach.
  • Spotkanie rozpoczął Grzegorz Wejer reprezentujący firmę Winne Pola.
  • Grzegorz Labuda przygotował przystawki odpowiednio skomponowane z serwowanymi winami.
Degustacji poddano wina pochodzące z australijskiej winnicy Penley Estate, w której pracuje prowadząca spotkanie. Winnica Penley, to miejsce, w którym powrócono do tradycyjnych metod uprawy winorośli. Znakiem dobrej winnicy jest jej równowaga - konsystencja owocu, dojrzewająca w tym samym czasie. Aby to się stało, w winnicy tej wprowadzono bardziej naturalne, holistyczne podejście do winorośli, obejmujące szereg technik i procesów.

We wszystkich winach wyczuwalne były nuty owoców. Zaprezentowano kolejno pięć etykiet.
Jako pierwsze podano wino Aradia Chardonnay 2015, czyli delikatne białe wino, które dobrze komponuje się z rybami, owocami morza i sałatami.

Następnie zaprezentowano dwa roczniki tego samego rodzaju wina: Genevieve Chardonnay, które przeszły tzw. dziką fermentację. Wcześniejsze rocznikowo wino (2016) różniło się od swojego następcy (2017) dojrzałością smaku. W młodszym winie zdecydowanie mniej było wyczuwalnej słodyczy i owoców.

Kolejno zaserwowano dwa czerwone wina. Pierwsze z nich to Tolmer Cabernet Sauvignon rocznik 2016, które na początku wydaje się ostre, ale po chwili jest delikatne. Wyczuwalne są nuty kawy, fiołków, a nawet mięty. W swobodnym głosowaniu na najlepsze wino spotkania zwyciężyło właśnie to.

Ostatnie wino to Timbrell Cabernet Sauvignon, również z 2016, ze szczepem syrah. Było to zdecydowanie najcięższe ze wszystkich win podawanych podczas tej degustacji i w nim mogliśmy odnaleźć nawet nuty zapachowe z eukaliptusa.

Za przystawki odpowiadał szef kuchni w restauracji Szafarnia 10 - Grzegorz Labuda, który przygotował dla gości następujące przysmaki znajdujące się kolejno na stołach: najpierw rybne, a później mięsne, ponieważ pierwsze dwa wina komponowały się właśnie z daniami rybnymi, a kolejne, w tym dwa czerwone, z mięsnymi. Podane zostały: tatar z dorsza z dodatkiem gorczycy, troć a'la gravlax z sałatką z jabłka i rzodkiewki, tatar z jagnięciny z powidłami z czerwonej cebuli, rilletess z kaczki z mango i chilli oraz suszonej wieprzowiny jabłkowej z sałatką z marynowanych pomidorów.

Wszystkie zbliżające się degustacje znajdziesz w naszym kalendarzu imprez.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (20) 2 zablokowane

  • Znafffcy.

    • 2 0

  • Na jak długo ta reklama?!

    • 1 0

  • Goście?

    Jacy to są goście biorący udział w degustacji? Przecież te parę osób przy stole to pracownicy organizatorów: Szafarni 10 i importera. Jedna wielka ściema z organizowaniem przez nich degustacji.

    • 1 0

  • do szklarni to na ogórki

    o przepraszam , na ogórki to do reichu lepiej płacą , jak ma się szczeście to helmut da napiwek z 5 pfenigow

    • 1 0

  • Fachowcy nawet wina ze starej skwasnialej beczki są w stanie sprzedać odpowiednio reklamując np dziki szczep drożdży dzika fermentacja największe wały zawsze robily 1 - banki
    2 - handlarze kamieni i metali szlachetnych 3 - handlarze winem
    Smacznego ! ja sam wino robię od ponad 20 lat dopiero wtedy człowiek zaczyna czuc jak trzeba się napracować i skrupulatnym być żeby wyszło dobre wino.

    • 1 0

  • kate

    goodman to typowe australijskie nazwisko

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja