• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Była Villa Uphagena, jest Majolika. Oficjalne otwarcie nowej restauracji w Gdańsku

Alicja Olkowska
1 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Aktor Mirosław Baka powitał gości i opowiedział o historii willi, w której mieści się Majolika. Aktor Mirosław Baka powitał gości i opowiedział o historii willi, w której mieści się Majolika.

W sobotni wieczór oficjalnie zainaugurowano działalność restauracji, która powstała w miejscu Villi Uphagena we Wrzeszczu. Majolika, bo tak nazywa się nowy lokal, specjalizuje się w kuchni polskiej i regionalnej, a zwłaszcza w dziczyźnie i rybach. W uroczystości, którą poprowadził aktor Mirosław Baka, wzięło udział kilkudziesięciu zaproszonych gości.



- Atmosfera, która towarzyszy nam podczas dzisiejszego spotkania, przypomina tę podczas premiery w teatrze. Coś się nagle zaczyna dziać, jest zamieszanie, oczekiwanie... - powitał gości znany aktor. Chwilę później opowiedział pokrótce historię willi przy ul. Jana Uphagena 23 zobacz na mapie Gdańska i przy okazji objaśnił, skąd wzięła się oryginalna nazwa nowej restauracji.
Goście dowiedzieli się m.in., że zabytkowa willa w stylu neobarokowym, w której mieści się lokal, powstała w latach 1908-1909. Pierwszy właściciel, Rudolf Patschke, znany w Gdańsku kupiec i właściciel wytwórni likieru Springer, wydał majątek na jej wyposażenie. Bezcenne są zwłaszcza barwne majoliki z Kadyn, czyli rodzaj ceramiki pokrytej nieprzezroczystą polewą ołowiowo-cynową o bogatej kolorystyce.

Zobacz także: Gdańskie trunki spod znaku szachowego konika

- Przepiękne egzemplarze, jakie zachowały się we wnętrzach w gdańskiej willi, pochodzą z założonej przez ostatniego niemieckiego cesarza Księcia Wilhelma II wytwórni w Kadynach, nieopodal Elbląga. Zakład produkował rewelacyjne kafle i majolikowe cuda, które dziś są prawdziwymi rarytasami muzealnych i kolekcjonerskich zbiorów oraz... restauracji. Znaleźć je można tuż przy głównym wejściu do budynku - mówił aktor Teatru Wybrzeże. - Co ciekawe, w Europie są tylko trzy miejsca, gdzie można znaleźć takie majoliki. Na rynku antykwarycznym pojedyncze egzemplarze osiągają ceny od 300 do 1500 euro. 8 października 1909 roku cesarz osobiście zaaprobował wyroby z majoliki zaprojektowane dla wnętrz, w których się dzisiaj znajdujemy.
W budynku, w którym obecnie działa Majolika, do niedawna mieściła się restauracja Villa Uphagena. Zmiany objęły nie tylko nazwę lokalu i menu, ale również wnętrza, które po kilkumiesięcznym remoncie nabrały nowego charakteru. Obecnie na gości czeka kilka sal, w tym jedna wzorowana na eleganckiej palarni cygar, kryształowa, restauracyjna oraz oranżeria.

  • Po obu stronach wejścia widać ozdobne majoliki
  • Wnętrze restauracji
  • Wnętrze restauracji
  • Loteria wizytówkowa
  • Goście
  • Wnętrze restauracji
  • Słodkości
  • Ekipa restauracji

Po oficjalnym przywitaniu nadszedł czas na zapoznanie się z menu stworzonym przez szefa kuchni. W karcie dominuje polska kuchnia, ale w odświeżonym wydaniu, z naciskiem na dziczyznę i ryby od lokalnych dostawców. Tego dnia na gości czekał bufet ciepły, a skosztować można było ragoût z jelenia, pieczonego bażanta i ryb z Kaszub. Na miłośników słodkości czekał zaś stół z deserami i ciastami.

Natomiast w aktualnym menu (będzie sezonowe i zmieniane co cztery miesiące), dostępnym od 2 października, znaleźć można m.in. kaczkę sous-vide z jeżynami, królika z pieczonymi warzywami, stek z łososia bałtyckiego na czarnej soczewicy z musem z kalarepy, sandacza z kaszą perłową, smażonymi kurkami i sosem z jałowca czy comber z sarny z kasztanami na sosie wiśniowym z nutą gorzkiej czekolady.

Jedną z atrakcji spotkania, oprócz muzyki na żywo i obecności Mirosława Baki, była loteria wizytówkowa. Kilku szczęśliwców wygrało vouchery na kolację do Majoliki.

Podczas otwarcia pojawiły się niewielkie problemy techniczne: na krótki moment zgasło światło, co jednak zebrani goście potraktowali jako dobrą wróżbę na przyszłość, a przy okazji przekonali się, jak pięknie prezentują się zabytkowe wnętrza willi w blasku świec.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (46) ponad 20 zablokowanych

  • Poczekam, aż Geslerowa przeprowadzi tam "Kuchenne Rewolucje" i wtedy pójdę...

    • 11 4

  • (2)

    koleś w niebieskich trampeczkach w sam raz pasuje

    • 15 4

    • fajnie wygląda całość stroju, po co ciągle wszystko krytykować ?

      • 2 8

    • Też mi się rzucił w oczy.

      Rozumiem t.zw. modę , ale bez przesady !!!! Zgrzyt jest FATALNY.

      • 6 1

  • Nie wyglada to zachecajaco

    • 9 4

  • Adam Mirkowicz (2)

    W ceremoni otwarcia bral udzial Pan Adam Mirkowicz- znany i ceniony Hotelarz

    • 9 9

    • Znany i ceniony?

      A z czego znany i przez kogo ceniony?

      • 10 1

    • Hehe niezły duet

      Mirkowicz i Hnatyszyn biorą udział w tym "projekcie" ? Klapa i upadek murowane...

      • 2 0

  • Ok
    A po ile ogórkowa?

    • 8 0

  • Czar prysł

    zniszczyli to co było tutaj klimatycznego. Oranżeria tragedia nie ma nic z dawnego uroku. szkoda

    • 8 4

  • Wnętrza jak na wesele (1)

    Nie pasuje to wszystko to tych klimatycznych kafli.

    • 20 2

    • Wnętrza jak na wesele, to były przez ostatnie kilkanaście lat. Teraz właśnie ktoś to zepsuł.

      • 1 1

  • Koszmarna zmiana

    Projektant brał lekcje w IKEA?

    • 21 5

  • Coś cennego w artykule to przekazanie szczątkowej informacji o zdobieniach majolikowych. To piekny styl ozdabiania wnętrzy, ogrodów i innych miejsc. Znam 2 miejsca w Europie, to Sewilla i klasztor Santa Chiara w Neapolu, gdzie cały ogród jest w majolikowych kolumnach i ławach. Coś pięknego, tutaj w Gdańsku to tylko namiastka, ale też bardzo ładnie.

    • 12 1

  • dramat ;-(

    Zniszczyli piękne wnętrza. Fakt wymagały remontu czy odświeżenia, bo były już mocno "zużyte" ale wszystko tam pasowało. Kto zaakceptował ten projekt wnętrz? kto się na to zgodził? przecież budynek jest pod ochroną konserwatora.
    Obecne wnętrza są mdłe, nijakie. Meble - najgorsze w tym wszystkim - krzesła biurowe, jak z ikei

    • 14 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja