• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Była Villa Uphagena, jest Majolika. Oficjalne otwarcie nowej restauracji w Gdańsku

Alicja Olkowska
1 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Aktor Mirosław Baka powitał gości i opowiedział o historii willi, w której mieści się Majolika. Aktor Mirosław Baka powitał gości i opowiedział o historii willi, w której mieści się Majolika.

W sobotni wieczór oficjalnie zainaugurowano działalność restauracji, która powstała w miejscu Villi Uphagena we Wrzeszczu. Majolika, bo tak nazywa się nowy lokal, specjalizuje się w kuchni polskiej i regionalnej, a zwłaszcza w dziczyźnie i rybach. W uroczystości, którą poprowadził aktor Mirosław Baka, wzięło udział kilkudziesięciu zaproszonych gości.



- Atmosfera, która towarzyszy nam podczas dzisiejszego spotkania, przypomina tę podczas premiery w teatrze. Coś się nagle zaczyna dziać, jest zamieszanie, oczekiwanie... - powitał gości znany aktor. Chwilę później opowiedział pokrótce historię willi przy ul. Jana Uphagena 23 zobacz na mapie Gdańska i przy okazji objaśnił, skąd wzięła się oryginalna nazwa nowej restauracji.
Goście dowiedzieli się m.in., że zabytkowa willa w stylu neobarokowym, w której mieści się lokal, powstała w latach 1908-1909. Pierwszy właściciel, Rudolf Patschke, znany w Gdańsku kupiec i właściciel wytwórni likieru Springer, wydał majątek na jej wyposażenie. Bezcenne są zwłaszcza barwne majoliki z Kadyn, czyli rodzaj ceramiki pokrytej nieprzezroczystą polewą ołowiowo-cynową o bogatej kolorystyce.

Zobacz także: Gdańskie trunki spod znaku szachowego konika

- Przepiękne egzemplarze, jakie zachowały się we wnętrzach w gdańskiej willi, pochodzą z założonej przez ostatniego niemieckiego cesarza Księcia Wilhelma II wytwórni w Kadynach, nieopodal Elbląga. Zakład produkował rewelacyjne kafle i majolikowe cuda, które dziś są prawdziwymi rarytasami muzealnych i kolekcjonerskich zbiorów oraz... restauracji. Znaleźć je można tuż przy głównym wejściu do budynku - mówił aktor Teatru Wybrzeże. - Co ciekawe, w Europie są tylko trzy miejsca, gdzie można znaleźć takie majoliki. Na rynku antykwarycznym pojedyncze egzemplarze osiągają ceny od 300 do 1500 euro. 8 października 1909 roku cesarz osobiście zaaprobował wyroby z majoliki zaprojektowane dla wnętrz, w których się dzisiaj znajdujemy.
W budynku, w którym obecnie działa Majolika, do niedawna mieściła się restauracja Villa Uphagena. Zmiany objęły nie tylko nazwę lokalu i menu, ale również wnętrza, które po kilkumiesięcznym remoncie nabrały nowego charakteru. Obecnie na gości czeka kilka sal, w tym jedna wzorowana na eleganckiej palarni cygar, kryształowa, restauracyjna oraz oranżeria.

  • Po obu stronach wejścia widać ozdobne majoliki
  • Wnętrze restauracji
  • Wnętrze restauracji
  • Loteria wizytówkowa
  • Goście
  • Wnętrze restauracji
  • Słodkości
  • Ekipa restauracji

Po oficjalnym przywitaniu nadszedł czas na zapoznanie się z menu stworzonym przez szefa kuchni. W karcie dominuje polska kuchnia, ale w odświeżonym wydaniu, z naciskiem na dziczyznę i ryby od lokalnych dostawców. Tego dnia na gości czekał bufet ciepły, a skosztować można było ragoût z jelenia, pieczonego bażanta i ryb z Kaszub. Na miłośników słodkości czekał zaś stół z deserami i ciastami.

Natomiast w aktualnym menu (będzie sezonowe i zmieniane co cztery miesiące), dostępnym od 2 października, znaleźć można m.in. kaczkę sous-vide z jeżynami, królika z pieczonymi warzywami, stek z łososia bałtyckiego na czarnej soczewicy z musem z kalarepy, sandacza z kaszą perłową, smażonymi kurkami i sosem z jałowca czy comber z sarny z kasztanami na sosie wiśniowym z nutą gorzkiej czekolady.

Jedną z atrakcji spotkania, oprócz muzyki na żywo i obecności Mirosława Baki, była loteria wizytówkowa. Kilku szczęśliwców wygrało vouchery na kolację do Majoliki.

Podczas otwarcia pojawiły się niewielkie problemy techniczne: na krótki moment zgasło światło, co jednak zebrani goście potraktowali jako dobrą wróżbę na przyszłość, a przy okazji przekonali się, jak pięknie prezentują się zabytkowe wnętrza willi w blasku świec.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (46) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Ooo ktoś tam wpompował pare groszy. Ładna restauracja.

    • 27 8

    • wesele?

      zdjęcia jak z wiejskiego wesela.......

      • 0 1

  • I tak długo nie pociagna w sobie fastfood

    • 17 12

  • Nazwa (1)

    Ta malloo coś tam nazwę ma jakby do duuuu

    • 10 21

    • przeczytaj, to zrozumiesz

      a nie typowy cebulak, nie wiem, nie byłem, nie znam się, ale się wypowiem...

      • 0 0

  • Pani blondynka (2)

    ma śmiałą kreację!

    • 41 3

    • Zgadza się! Brawa za odwagę i pozostawienie stanika w szafie Kwintesencja kobiecości

      • 20 2

    • Trzeba było skrzyżowanie kresek, w górnej, prześwitującej części spódniczki
      podwyższyć i jednocześnie poszerzyć boki. Wówczas kreacja byłby CAŁKOWICIE
      odważna. Bo dolna cześć, eksponuje Pani nogi.

      • 4 3

  • a czy

    zmienili kucharzy?

    • 13 2

  • To było naprawdę piękne miejsce........A teraz.........

    • 18 4

  • Powodzenia! (1)

    Super impreza była. Obsługa znakomita, elegancka i profesjonalna, bez nadecia ale z klasą + piekne kobiety, wnętrze magiczne, jedzenie na najwyższym poziomie. Trzymam kciuki za całość zmian!

    • 9 14

    • To ja kelner

      • 2 0

  • (1)

    Już widzę, że to nowe miejsce dla "elyt od ośmiorniczek"

    ;) życzę powodzenia ... miejsce takie sobie ... z dala od jakiegokolwiek biznesu we Wrzeszczu.

    ps
    ... ktoś tu na dole pisze bez nadęcia ... to chyba zdjęcia są z innej imprezy

    • 19 11

    • Osmiorniczek nie jadłem ale ślimaki mieli wyśmienite

      • 7 4

  • Był tam wcześniej niepowtarzalny klimat, meble, oświetlenie,sztukaterie, wnętrza z epoki, a teraz ? Zimno sterylnie ...
    Szkoda. Chyba będę omijał.
    i

    • 26 6

  • Kiedyś to ten lokal miał klimat.

    A teraz niestety czar prysł.
    Zwykła knajpa jakich wiele.

    • 26 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja