- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (50 opinii)
- 2 Nie tylko city break na wiosenny urlop (12 opinii)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (67 opinii)
- 4 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Bitwa na... wino. Kolacja sommelierów w Sztuczce
Cztery dania, trzynaście win i największe zagęszczenie sommelierów na metr kwadratowy. W czwartek w Sztuczka Bistro odbyła się kolacja z udziałem trójmiejskich sommelierów, którzy podzieleni na trzy drużyny stanęli do rywalizacji o najlepszą selekcję win do specjalnie przygotowanego menu. Było dużo ciekawostek, wiele fantastycznych smaków i mnóstwo dobrej zabawy.
Do specjalnie na tą okazję przygotowanego menu trzech sommelierów, reprezentujących różnych importerów - Mateusz Hermanowski (Vinissimo), Arkadiusz Komorowski (Faktoria Win à la carte) i Tomasz Kalenik (Winers) - dobrało jak najlepsze wina ze swojej oferty. Goście mieli możliwość spróbowania trzech różnych win do każdego z dań i mogli zdecydować, które z win stanowiło najlepsze połączenie z potrawą. W kolacji brali udział również inni sommelierzy: Marcin Łyskaowski, Dawid Sojka oraz gospodarz wieczoru Łukasz Chwojnicki.
Kolację rozpoczął aperitif dla wszystkich gości, starzony 60 miesięcy na osadzie Corpinat Tradicion Brut Nature 2015, od producenta Torello, który był rozlewany z butelki magnum. Do tego zaserwowano: chleb własnego wypieku na zakwasie, bite masło z jogurtem, piklowane grzyby portobello oraz klasyczny hummus.
Następnie gościom zaserwowano opalaną makrelę z dressingiem z redukcji pomidorowej z cytryną i oliwą, winogronami, ogórkiem, szalotką, natką i miętą. Do tego polano: hiszpańskie Pazo Señorans, Albariño 2022 z regionu Riax Baixas, niemieckiego Rieslinga od Ernst Ludwig z rocznika 2022, znad doliny Renu oraz hiszpańską, białą Rioję od producenta Tobia: Rioja Seleccion de Autor Blanco 2020. Zdaniem gości najlepiej z makrelą łączyła się beczkowa i kremowa rioja, następnie niemiecki riesling z delikatnym cukrem resztkowym, przed mineralnym i świeżym Albariño.
Kolejne danie, czyli tatar wołowy z majonezem z czosnkiem niedźwiedzim, rzodkiewką, grillowaną dymką i świeżo tartym chrzanem, połączono z: polskim winem z winnicy Kazimierskie Wzgórza - Kozioł 2020, położonej w województwie lubelskim, hiszpańską, klasyczną Rioją od Señorio de P. Peciña - Rioja Reserva 2012, rozlewną z butelki magnum oraz - tym razem różową - hiszpańską Rioją od producenta Tobia - Alma Unico Rioja Rosado 2020. Za najlepszy pairing goście zdecydowanie uznali czerwoną rioję, przed wersją różową i polskim Kozłem.
Jako danie główne podano wolno gotowaną i grillowaną karkówkę cielęcą z sosem z bulionu cielęcego z masłem i olejem chorizo, marynowaną cebulką perłową, kiszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz szparagami w miso. Do tego dania sommelierzy polali - jednomyślnie - trzy włoskie wina z różnych regionów: regionu Friuli - Monviert Martagona, Schioppettino 2019, z Alto Adige - Elena Walch, Lagrein 2022 oraz z Toskanii - Marchesi Gondi, Pian Dei Sorbi Chianti Rùfina Riserva 2020. Jednomyślnie też - co rzadko się zdarza - goście jako najlepsze połączenie wskazali cielistego Lagreina od Eleny Walch.
Kolację zwieńczył deser, na który podano crémeux z mleka z rabarbarem duszonym z hibiskusem oraz kruszonkę i lody z werbeną. Do tego goście mogli spróbować trzech win: portugalskiego - Bacalhoa, Moscatel de Setubal, 2017, austriackiego - Hans Tschida, Spätlese Burgenland, 2022 i niemieckiego - K.H. Schneider, Sobernheim Riesling Kabinett 2021. Tu głosy rozłożyły się po równo, każda z trzech drużyn otrzymała tyle samo punktów.
Całą rywalizację wygrali ex aequo: Tomasz Kalenik (Winers) i Arkadiusz Komorowski (Faktoria Win à la carte). Trzecie miejsce zajął Mateusz Hermanowski (Vinissimo). Kolejne tego typu wydarzenie planowane jest na jesień.
Miejsca
Opinie (17) 6 zablokowanych
-
2023-05-19 13:00
w odp na ankietę (1)
kupując wino sugeruję się opinią pana Łukasza Chwojnickiego
- 2 2
-
2023-05-19 13:49
a ja Jerzego Kruka..
- 0 1
-
2023-05-19 13:45
Phi! Takie bitwy
to co wieczór pod monopolem się odbywają!
- 5 0
-
2023-05-19 14:02
Komedia zaraz będzie po tym komicznym lokalu ; )))
- 7 0
-
2023-05-19 14:18
Sztuczka bistro to to co się wykluło z osławionej Sztuczki w Gdyni?:)
Jesli tak to nie wróżę powodzenia.... :) No chyba że odrobili zaległości z tworzenia atmosfery, traktowania gości i otwartości choćby przez otwarte na oścież drzwi....a nie szeroko pojęta reglamentacje dostępności jak w Sztuczce:)
Ps.... i nie radzę znowu nastawiać się na zorganizowane imprezy..... Każdy restaurator wie że zarabia na klientach z polecenia i ulicy:) Będziecie szczerzy to się utrzymacie:)- 3 0
-
2023-05-19 14:18
Trzynaście win ?
Ja już przy piątym wysiadam . Impreza dla prawdziwych twardzieli.
- 6 0
-
2023-05-19 14:25
Zabawne jest to nazywanie potraw tak, żeby mądrzej brzmiało, np. "dressing z redukcji pomidorowej"
jest to po prostu dressing pomidorowy (plus cytryna i oliwa jak podano), który siłą rzeczy wykonano redukując pomidory/sos. Redukcja przeróżnych sosów jest jedną z elementarnych technik koncentrowania smaku. To tak jakby napisać w menu np. "beza z ubitych ręcznie białek jaj" albo "stek z polędwicy wołowej bastowany na patelni". Mądrze brzmi, co??? Zwłaszcza to drugie ;)
Ponadto pairing wina i potrawy jest sprawą mocno uznaniową. Choćby elementarna sprawa nie wnikając już w szczepy - czy do grillowanej ryby lepsze będzie wino białe czy czerwone? A może różowe? Zdania będą podzielone. Mało tego - to samo wino w różnych kieliszkach smakuje inaczej. Itd. itd. Zapewniam, że ten sam wynik konkursu niekoniecznie by się powtórzył gdyby zmieniono osoby degustujące. To tyle. Pozdrawiam ciepło.- 10 1
-
2023-05-19 14:50
Sponsoring (1)
Czy to artykuł sponsorowany czy darmowa reklama
- 4 0
-
2023-05-19 16:34
To reklama alkoholu, zakazana w mediach.
- 5 0
-
2023-05-19 15:59
Dobre alkohole to podstawa. (2)
Podziwiam delikwentów pijących wyroby typu Kadarka, Carlo Rossi, Jack R czy Fresco. To ma tyle wspólnego z winem co Żubr czy Specjal z dobrym piwem. A w temacie, świetna incjatywa!
- 3 7
-
2023-05-19 16:32
Mój znajomy tez tak tłumaczy swój alkoholizm- mówi ze degustuje whisky.
A żeby nie było niewiarygodnie to chleje te najdroższe.
- 4 1
-
2023-05-19 17:05
To nie kwestia braku pieniędzy, tylko braku smaku
Jeśli nie byłoby mnie stać na przyzwoite wino, to w ogóle bym go nie pijał. Takie wyroby jak nazwane są tak ohydne, że ich spożywanie świadczy o pospolitym braku smaku u konsumentów. Na tej samej zasadzie ludzie wybierają ordynarną świńską karkówkę z grilla, a kręcą nosem na jagnięcinę - bo dziwnie pachnie (to nawet bez wąchania wiedzą) - albo na dziczyznę...
- 2 3
-
2023-05-19 17:12
To wnętrze restauracji czy kontenera socjalnego?
Nie żebym był fanem przepychu, ale tutaj chyba przesadzono w drugą stronę :)
Natomiast aperitif bardzo interesujący, chętnie przyjąłbym taką wytrawną, jakościową cavę dojrzewającą na osadzie przez 5 lat.- 6 1
-
2023-05-19 20:48
W jakim przedziale cenowym mieszczą się te wina (1)
przy sprzedaży detalicznej ?
- 1 1
-
2023-05-24 19:55
10-15 zł
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.