• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bitwa na... wino. Kolacja sommelierów w Sztuczce

MM
19 maja 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (17)
  • Cztery dania, a do każdego z nich trzy wina. W Sztuczka Bistro i Wino odbyła się kolacja, podczas której trzech sommelierów rywalizowało o najlepszą selekcję win.
  • Goście
  • Sommelierzy
  • Mateusz Hermanowski i goście
  • Tomasz Kalenik i goście
  • Tomasz Kalenik
  • Arkadiusz Komorowski

Cztery dania, trzynaście win i największe zagęszczenie sommelierów na metr kwadratowy. W czwartek w Sztuczka Bistro odbyła się kolacja z udziałem trójmiejskich sommelierów, którzy podzieleni na trzy drużyny stanęli do rywalizacji o najlepszą selekcję win do specjalnie przygotowanego menu. Było dużo ciekawostek, wiele fantastycznych smaków i mnóstwo dobrej zabawy.




Wybierając wino do obiadu/kolacji, czym się kierujesz?

Wino stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw. Aby w pełni odkryć jego walory smakowe, należy wiedzieć, w jaki sposób łączyć ten rodzaj trunku z potrawami. Dawne, dobrze znane zasady mówiły o łączeniu białego wina z rybami i owocami morza, a czerwonego z mięsem. Tyle w teorii, w praktyce zaś wielu fachowców odchodzi dziś od stosowania tej metody, twierdząc, że straciła ona na znaczeniu, a dobór wina do potrawy to bardzo indywidualna kwestia. Można się było o tym przekonać podczas czwartkowej kolacji sommelierów w Sztuczka Bistro i Wino.

Do specjalnie na tą okazję przygotowanego menu trzech sommelierów, reprezentujących różnych importerów - Mateusz Hermanowski (Vinissimo), Arkadiusz Komorowski (Faktoria Win à la carte) i Tomasz Kalenik (Winers) - dobrało jak najlepsze wina ze swojej oferty. Goście mieli możliwość spróbowania trzech różnych win do każdego z dań i mogli zdecydować, które z win stanowiło najlepsze połączenie z potrawą. W kolacji brali udział również inni sommelierzy: Marcin Łyskaowski, Dawid Sojka oraz gospodarz wieczoru Łukasz Chwojnicki.

  • Pierwsza przystawka: opalana makrela, dressing z redukcji pomidorowej z cytryną i oliwą, winogrona, ogórek, szalotka, natka, mięta
  • Makrela
  • Makrela
  • Aperitif oraz wina do pierwszej przystawki, od lewej: Torello, Corpinat Tradicion Brut Nature MGM 2015, Pazo Señorans, Albariño 2022, Ernst Ludwig, Riesling 2022 oraz Tobia, rioja Seleccion de Autor Blanco 2020.
  • Hummus
Kolację rozpoczął aperitif dla wszystkich gości, starzony 60 miesięcy na osadzie Corpinat Tradicion Brut Nature 2015, od producenta Torello, który był rozlewany z butelki magnum. Do tego zaserwowano: chleb własnego wypieku na zakwasie, bite masło z jogurtem, piklowane grzyby portobello oraz klasyczny hummus.


Następnie gościom zaserwowano opalaną makrelę z dressingiem z redukcji pomidorowej z cytryną i oliwą, winogronami, ogórkiem, szalotką, natką i miętą. Do tego polano: hiszpańskie Pazo Señorans, Albariño 2022 z regionu Riax Baixas, niemieckiego Rieslinga od Ernst Ludwig z rocznika 2022, znad doliny Renu oraz hiszpańską, białą Rioję od producenta Tobia: Rioja Seleccion de Autor Blanco 2020. Zdaniem gości najlepiej z makrelą łączyła się beczkowa i kremowa rioja, następnie niemiecki riesling z delikatnym cukrem resztkowym, przed mineralnym i świeżym Albariño.

Kolejne danie, czyli tatar wołowy z majonezem z czosnkiem niedźwiedzim, rzodkiewką, grillowaną dymką i świeżo tartym chrzanem, połączono z: polskim winem z winnicy Kazimierskie Wzgórza - Kozioł 2020, położonej w województwie lubelskim, hiszpańską, klasyczną Rioją od Señorio de P. Peciña - Rioja Reserva 2012, rozlewną z butelki magnum oraz - tym razem różową - hiszpańską Rioją od producenta Tobia - Alma Unico Rioja Rosado 2020. Za najlepszy pairing goście zdecydowanie uznali czerwoną rioję, przed wersją różową i polskim Kozłem.

  • Tatar
  • Wina do drugiej przystawki (do tatara), od lewej:
Kazimierskie Wzgórza, Kozioł 2020
Señorio de P. Peciña, Rioja Reserva MGM 2012
Tobia, Alma Unico Rioja Rosado 2020
  • Cielęcina
  • Danie główne: wolno gotowana i grillowana karkówka cielęca, sos z bulionu cielęcego z masłem i olejem chorizo, marynowana cebulka perłowa, kiszony czosnek niedźwiedzi, szparagi w miso
  • Cielęcina
  • Deser: crémeux z mleka, rabarbar duszony z hibiskusem, kruszonka, lody z werbeną
  • Deser: crémeux z mleka, rabarbar duszony z hibiskusem, kruszonka, lody z werbeną
  • Wina do deseru (cremeux), od lewej:
K.H. Schneider, Sobernheim Riesling Kabinett 2018
Bacalhoa, Moscatel de Setubal 2017
Hans Tschida, Spätlese Burgenland 2022
Jako danie główne podano wolno gotowaną i grillowaną karkówkę cielęcą z sosem z bulionu cielęcego z masłem i olejem chorizo, marynowaną cebulką perłową, kiszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz szparagami w miso. Do tego dania sommelierzy polali - jednomyślnie - trzy włoskie wina z różnych regionów: regionu Friuli - Monviert Martagona, Schioppettino 2019, z Alto Adige - Elena Walch, Lagrein 2022 oraz z Toskanii - Marchesi Gondi, Pian Dei Sorbi Chianti Rùfina Riserva 2020. Jednomyślnie też - co rzadko się zdarza - goście jako najlepsze połączenie wskazali cielistego Lagreina od Eleny Walch.


Kolację zwieńczył deser, na który podano crémeux z mleka z rabarbarem duszonym z hibiskusem oraz kruszonkę i lody z werbeną. Do tego goście mogli spróbować trzech win: portugalskiego - Bacalhoa, Moscatel de Setubal, 2017, austriackiego - Hans Tschida, Spätlese Burgenland, 2022 i niemieckiego - K.H. Schneider, Sobernheim Riesling Kabinett 2021. Tu głosy rozłożyły się po równo, każda z trzech drużyn otrzymała tyle samo punktów.

Całą rywalizację wygrali ex aequo: Tomasz Kalenik (Winers) i Arkadiusz Komorowski (Faktoria Win à la carte). Trzecie miejsce zajął Mateusz Hermanowski (Vinissimo). Kolejne tego typu wydarzenie planowane jest na jesień.
MM

Wydarzenia

Sztuczka Bistro i Wino x Trójmiejscy Sommelierzy

399 zł
degustacja, spotkanie

Miejsca

Opinie (17) 6 zablokowanych

  • w odp na ankietę (1)

    kupując wino sugeruję się opinią pana Łukasza Chwojnickiego

    • 2 2

    • a ja Jerzego Kruka..

      • 0 1

  • Phi! Takie bitwy

    to co wieczór pod monopolem się odbywają!

    • 5 0

  • Komedia zaraz będzie po tym komicznym lokalu ; )))

    • 7 0

  • Sztuczka bistro to to co się wykluło z osławionej Sztuczki w Gdyni?:)

    Jesli tak to nie wróżę powodzenia.... :) No chyba że odrobili zaległości z tworzenia atmosfery, traktowania gości i otwartości choćby przez otwarte na oścież drzwi....a nie szeroko pojęta reglamentacje dostępności jak w Sztuczce:)
    Ps.... i nie radzę znowu nastawiać się na zorganizowane imprezy..... Każdy restaurator wie że zarabia na klientach z polecenia i ulicy:) Będziecie szczerzy to się utrzymacie:)

    • 3 0

  • Trzynaście win ?

    Ja już przy piątym wysiadam . Impreza dla prawdziwych twardzieli.

    • 6 0

  • Zabawne jest to nazywanie potraw tak, żeby mądrzej brzmiało, np. "dressing z redukcji pomidorowej"

    jest to po prostu dressing pomidorowy (plus cytryna i oliwa jak podano), który siłą rzeczy wykonano redukując pomidory/sos. Redukcja przeróżnych sosów jest jedną z elementarnych technik koncentrowania smaku. To tak jakby napisać w menu np. "beza z ubitych ręcznie białek jaj" albo "stek z polędwicy wołowej bastowany na patelni". Mądrze brzmi, co??? Zwłaszcza to drugie ;)
    Ponadto pairing wina i potrawy jest sprawą mocno uznaniową. Choćby elementarna sprawa nie wnikając już w szczepy - czy do grillowanej ryby lepsze będzie wino białe czy czerwone? A może różowe? Zdania będą podzielone. Mało tego - to samo wino w różnych kieliszkach smakuje inaczej. Itd. itd. Zapewniam, że ten sam wynik konkursu niekoniecznie by się powtórzył gdyby zmieniono osoby degustujące. To tyle. Pozdrawiam ciepło.

    • 10 1

  • Sponsoring (1)

    Czy to artykuł sponsorowany czy darmowa reklama

    • 4 0

    • To reklama alkoholu, zakazana w mediach.

      • 5 0

  • Dobre alkohole to podstawa. (2)

    Podziwiam delikwentów pijących wyroby typu Kadarka, Carlo Rossi, Jack R czy Fresco. To ma tyle wspólnego z winem co Żubr czy Specjal z dobrym piwem. A w temacie, świetna incjatywa!

    • 3 7

    • Mój znajomy tez tak tłumaczy swój alkoholizm- mówi ze degustuje whisky.

      A żeby nie było niewiarygodnie to chleje te najdroższe.

      • 4 1

    • To nie kwestia braku pieniędzy, tylko braku smaku

      Jeśli nie byłoby mnie stać na przyzwoite wino, to w ogóle bym go nie pijał. Takie wyroby jak nazwane są tak ohydne, że ich spożywanie świadczy o pospolitym braku smaku u konsumentów. Na tej samej zasadzie ludzie wybierają ordynarną świńską karkówkę z grilla, a kręcą nosem na jagnięcinę - bo dziwnie pachnie (to nawet bez wąchania wiedzą) - albo na dziczyznę...

      • 2 3

  • To wnętrze restauracji czy kontenera socjalnego?

    Nie żebym był fanem przepychu, ale tutaj chyba przesadzono w drugą stronę :)
    Natomiast aperitif bardzo interesujący, chętnie przyjąłbym taką wytrawną, jakościową cavę dojrzewającą na osadzie przez 5 lat.

    • 6 1

  • W jakim przedziale cenowym mieszczą się te wina (1)

    przy sprzedaży detalicznej ?

    • 1 1

    • 10-15 zł

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja