• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Automat, który zastępuje baristę - najlepsze ekspresy do kawy

Olga Miłogrodzka
30 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
- W chwili obecnej technologie rozwijają się tak szybko, że ekspresy do kawy, te z najwyższej półki, są w stanie zastąpić baristów. Automaty potrafią dziś zaparzyć kawę z mlekiem na takim poziomie, na jakim robią to wykształceni w tym zakresie ludzie - mówi Andrzej Radtke z firmy J.J Darboven. 
- W chwili obecnej technologie rozwijają się tak szybko, że ekspresy do kawy, te z najwyższej półki, są w stanie zastąpić baristów. Automaty potrafią dziś zaparzyć kawę z mlekiem na takim poziomie, na jakim robią to wykształceni w tym zakresie ludzie - mówi Andrzej Radtke z firmy J.J Darboven.

Ekspresy do kawy to dzisiaj w pełni zautomatyzowane urządzenia. Niektórzy uważają, że dzięki nowym technologiom w nich aplikowanym, te z najwyższej półki, potrafią zastąpić najlepiej nawet wyszkolonego baristę. Jakie ich funkcje i rozwiązania bezpośrednio wpływają na smak i aromat wypijanej kawy? O czym warto wiedzieć wybierając urządzenie do domowego użytku? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do trójmiejskich ekspertów.



Najbardziej smakuje mi kawa

Kawa towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat, zaparzamy ją coraz częściej, pijemy jej coraz więcej - obecnie każdego dnia po filiżankę kawy chwyta ok 2,25 mld ludzi na całym świecie. Rośnie też zainteresowanie kawą najwyższej jakości. Małe, ekologiczne uprawy kawowca, ręcznie selekcjonowane ziarna, alternatywne techniki jego palenia, staranne pakowanie znaczą na rynku spożywczym coraz więcej.

Przeczytaj także: Kawa ekskluzywna - czy napijemy się takiej w Trójmieście?

- Smak i aromat napoju kawowego zależy tak od jakości świeżo mielonego ziarna, jak od sposobu jego przygotowania. To naczynia powiązane. Ziarno kawy, czyli produkt wyjściowy, nie może zawieść, tak jak zawieść nie powinien barista. Mielenie kawy, odpowiedni tamping, jakość wody, czas i technika parzenia - wszystko to wpływa na smak napoju. - mówi Andrzej Radtke z firmy J.J Darboven, która posiada palarnie kawy w Europie oraz jest dystrybutorem profesjonalnych ekspresów do jej parzenia. - W chwili obecnej technologie rozwijają się tak szybko, że ekspresy automatyczne, te z najwyższej półki, są w stanie zastąpić baristów. Automaty potrafią dziś zaparzyć kawę z mlekiem na takim poziomie na jakim robią to wykształceni w tym zakresie ludzie. Wyjątkiem pozostają espresso czy modne Latte Art - kontynuuje.
Zatem jakie funkcje i rozwiązania technologiczne najnowszych i najlepszych ekspresów do kawy podnoszą jakość przygotowywanego napoju?

  • Ekspres do kawy firmy Jura (model J6) - wymienianej przez większość sklepów sprzedających w Trójmieście ekspresy do kawy, jako lider w zakresie domowych, automatycznych urządzeń do przygotowywania napoju kawowego (cena: ok 8 tys. złotych).
  • Ekspres do kawy firmy Jura (model J6). Urządzenie dostępne jest też w wersji z karbonu (cena ok 9 tys. zł).
  • Ekspres do kawy firmy Jura (model Z6), cena ok 11 tys. zł
  • Ekspres do kawy firmy Jura (model Z6), cena ok 11 tys. zł
  • Maszyna do przygotowywania kawy Javabot. Na zdjęciu widoczne są pojemniki do zielonej kawy.
  • Urządzenie Javabot - pojemniki z paloną kawą
  • Javabot - maszyna do palenia, mielenia i parzenia kawy w sieci restauracji The Roasting Plant
  • Może być sterowany zdalnie zdalnie przez wbudowany moduł Wi-Fi.  Posiada też kamerkę czytającą kody QR z opakowań kawy. Odczytane dane pomagają urządzeniu w dostosowaniu parametrów do konkretnego rodzaju kawy, ustawią odpowiednią temperaturę wody, tak by wydobyć z ziaren najlepszy smak i aromat.
  • Ekspres do kawy Blosson One Limited - zaprojektowany przez inżynierów - byłych pracowników firm Apple'a, Tesli i NASA. To najlepiej wyposażony w najnowsze technologie ekspres na świcie. To one decydują o jego wysokiej cenie - 6 tys. dolarów za sztukę.
  • Blosson One Limited. W procesie parzenia napój przechodzi części szklane i stalowe ekspresu, z którymi nie wchodzi w żadne reakcje. Obudowa wykonana została z drewna (do wyboru są: mahoń i orzech).

Wbudowany młynek do kawy

- Po pierwsze ekspres powinien posiadać wbudowany młynek, który zmieli ziarna bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Ekspres firmy Jura, najwyższy model domowy - Z6, posiada młynek nazwany Aroma G3, który mieli kawę w czasie zaledwie 2,5-3 sek. Dzięki temu ziarno nie nagrzewa się, co pozytywnie wpływa na finalny smak napoju - tłumaczy Piotr Ostrowski z firmy ArteCafe.

- Drugą istotną rzeczą jest konstrukcja wysypki - najlepsza jest taka, która na mielonej kawie pozwala niemal w całości wpaść do bloku zaparzającego i nie pozwala resztkom pozostać w komorze mielenia do momentu przygotowywania kolejnej filiżanki. To ważne szczególnie w przypadku, gdy ekspres używamy z trwającymi kilka dni przerwami, np. często podróżując. Chcemy, aby nasza kawa zawsze parzona była ze świeżo zmielonego ziarna - dodaje.

Javabot - ekspres za mln dolarów

Najdroższy ekspres do kawy - wyceniony na 1 mln dolarów - powstał z inicjatywy Mike'a Caswell'a, byłego inżyniera firmy Starbucks i wyposaża sieć kawiarni The Roasting Plant w Nowym Yorku. Maszyna od początku zaoferować miała najsmaczniejszy kubek kawy na świecie likwidując największą ku temu przeszkodę - brak świeżości palonej kawy w barach. Dlatego w pełni zautomatyzowany Javabot łączy proces palenia zielonych ziaren kawy, mielenia oraz parzenia na miejscu konsumpcji. Kawa palona jest w małych porcjach codziennie. Ponieważ potrzebuje czasu na ostudzenie i odgazowanie trafia do pojemników magazynowych, nie leży w nich jednak dłużej niż 40 godzin. Gdy klient zamawia kawę ziarna opuszczają pojemniki i przemieszczają się nad głowami klientów przez system rur pneumatycznych prosto do młynka, a następnie do maszyny parzącej. Proces przygotowania kawy trwa tu jedynie 30 sek.

Blok zaparzający

- Równie ważne rzeczy przekładające się na jakość napoju wydarzają się w bloku zaparzającym. Po pierwsze w ekspresach klasy premium za każdym razem wpada do niego dokładnie taka sama ilość zmielonej kawy. Dzięki temu jakość napoju nie ulega zmianie.

Dla kaw o większej pojemności znaczącymi będą konstrukcja i wielkość tego bloku. W wielu dobrych ekspresach zmieści się tam 16, a nie 12 g kawy, co pozwoli przygotować napój odpowiednio intensywny i aromatyczny. Dalej - zaparzacze czyszczone są mechanicznie - bardzo dokładnie, co także wpływa na jakość kawy. Od właściciela urządzenia wymaga się jedynie załadowania kapsułki czyszczącej oraz uruchomienie odpowiedniego programu.

Należy też wspomnieć o sposobie ubijania kawy w module parzenia. Najlepsze ekspresy posiadają funkcję wstępnego zaparzania, czyli zwilżania kawy. W tej postaci stawia ona wtłaczanej wodzie większy opór, co korzystnie wpływa na samą ekstrakcję - tłumaczy Kamil LimaninBelweder Group.

Wspomniane ekspresy Jury szczycą się w zakresie parzenia opatentowaną technologią PEP (proces ekstrakcji pulsacyjnej). To ona właśnie ma być pomocna w przygotowaniu świetnego espresso według receptury włoskiej - 7/9/25/25/88-92 (co oznacza, że przez 7 g zmielonej kawy, pod ciśnieniem 9 bar, w ciągu 25 sekund przepuszczane jest 25 ml wody o temperaturze 88-92°C).

- Najprościej rzecz ujmując technologia PEP polega na tym, że woda przepływa przez kawę nie stałym strumieniem, a pulsacyjnie. Dzięki takiemu rozwiązaniu czas ekstrakcji kawy zostaje zoptymalizowany. Mała kawa wychodzi niezwykle intensywna, ma gęste ciało, a pokrywa ją gęsta pianka w kolorze orzechowym, zwana cremą - mówi nam Michał Ściskkawawbiurze.pl.

Automatyczny system Cappuccinatore

Mleko do kawy dobrze ubite nie powinno zawierać żadnych pęcherzyków powietrza. Dlatego najlepsi producenci ekspresów prześcigają się dziś w rozwiązaniach gwarantujących otrzymanie tzw. gładkiej pianki. Ekspresy klasy premium oferują też możliwość zalewania kawy podgrzanym mlekiem, o dowolnej temperaturze, choć należy pamiętać, że ta najlepsza dla napoju wynosi 55-60 °C.

Do wyżej opisanych dochodzą inne bonusy wpływające na jakość zaparzanego w ekspresach napoju - inteligentne filtry czyszczące i zmiękczające wodę, platforma podgrzewająca filiżanki oraz chłodziarki do mleka.

Koszt domowych, najlepszej klasy ekspresów do kawy waha się między 8 a 30 tys. złotych brutto.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (113) ponad 10 zablokowanych

  • Dlaczego ekspres ma być automatyczny (1)

    Czy którykolwiek z Czytelników widział we Włoszech, aby podawano kawę z ekspresu automatycznego? Choćby na stacji benzynowej? Nawet w pociągach są saszetki z kawą ładowane do kolby, ponieważ kawa z automatu ma zupełnie inny smak, będzie to kawa na dobre 4, może nawet na 4+, ale nigdy na 5.
    Na marginesie - porządny ekspres kolbowy do domu, np. Gaggia Twin Baby z aluminiową obudową i solidną kolbą to wydatek ok. 1 - 1,3 tys. zł. co na potrzeby parzenia do 6 kaw dziennie wystarcza. Nie jest to reklama, tylko wskazanie jedynego oferowanego przez jakiś czas w naszych sklepach produktu, w którym nie miało się wrażenia, że kolba jest wykonana z aluminium.
    W naszym kraju importerzy wypromowali ekspresy automatyczne które pozornie wymagają mniej uwagi, natomiast naprawdę dobrą kawę wypijemy z lepszego i tańszego ekspresu kolbowego, który sprawdzi się w sytuacji, w jakiej nie wydajemy 15 kaw dziennie.

    • 27 4

    • O i tu sie kolego zgadzamy

      We Wloszech na stacji benzyniwej mi taka kawe zrobilu, ze szok, a myslalem ze bedzie przecietnie. I cena 1.2 euro a nie jak u nas 12 zl minimum.

      • 7 0

  • Polecam delonghi dedica - 600 zl

    Reczny ekspres, kawka wychodzi super. Te za 8 tys to sciema-predzej czy pozniej ta elektronika sie zepsuje i na szrot.

    • 4 0

  • Miele kawę nie mieli!

    • 1 0

  • (2)

    Dla porównania mam w domu ekspres JURA 5 i na działce najprostszy ekspres na kapsułki z TCHIBO i powiem szczerze że ten na kapsułki robi najlepszą kawę jaką piłam, gęstą z porządną pianką... także drogie nie znaczy lepsze:)

    • 5 8

    • O kurde. A wiesz, że w maku są najlepsze kanapki? Po co robić w domu (1)

      • 6 1

      • A co ma piernik do wiatraka....???

        • 0 3

  • (1)

    express do kawy nie ma brody :-)

    • 8 2

    • i jeszcze czegos nizej
      :D

      • 0 0

  • Coooo (1)

    Za taką kasę to polecam kupić sobie system odwróconej osmozy do kuchni i parzyć kawkę na czystej, alkalicznej wodzie a nie przez jakieś bibułki ;/

    • 2 5

    • Na alkalicznej wodzie???!!!
      Chyba jakieś braki w nauce?

      • 3 0

  • Czy ktoż może mi wyjasnić... (4)

    ... co to jest "gładka piana", bez pęcherzyków powietrza? Zawsze myślałem, ze istotą piany są właśnie pęcherzyki powietrza.

    • 20 1

    • (2)

      Jak nie znasz pojęcia "piana bezpęcherzykowa" i nie widziałeś takiej pianki to masz duuużo do poduczenia się w tym temacie. Oczywiście, mądralo, że każda piana jest zbudowana z pęcherzyków, ale sztuka jest w tym, że te pęcherzyki nie mają być widoczne.

      • 0 9

      • "nie powinno zawierać żadnych pęcherzyków powietrza" to nie to samo, co "niewidoczne gołym okiem".

        • 6 0

      • To tak jak TWÓJ potas. Też niewidoczny. Zatkało kakao, madralo?

        • 4 0

    • oj tam, oj tam ;) nie znasz się

      ;) ;)

      • 2 0

  • No tak, ale tekst powinien być opatrzony informacją "artykuł sponsorowany" (2)

    czytelnicy zauważają o jakiego producenta ekspresu do kawy chodzi...

    • 41 2

    • Trojmiasto lubi artykuly sponsorowane po cichu. Nigdy nie wiem jak ich czytam, czy jest to obiektywny tekst.

      • 7 0

    • fachowcy...

      Najlepiej jaki ekspres jest dobry to zapytać się w serwisie a nie sprzedawców poszczególnych marek...

      • 9 0

  • Do kosztów eksploatacji expresu należy doliczyć : (5)

    - regularne odkamienianie
    - wymiana filtrów

    w skali roku trochę się kasy uzbiera

    • 37 2

    • Wystarczy Brita, a o kamieniu zapomnisz. (3)

      Wierzcie mi.Przed Britą załatwiłam dwa ekspresy, bo nie myślałam o kamieniu...To nie jest reklama Brity :)

      • 1 4

      • dzbanek.

        Ja filtruje w dzbanku wode kranowa (ujecie czarny dwor to koszmarnie twarda woda), wiec nie potrzebuje oddzielnego filtra do ekspresu, wlewam juz przefiltrowana.

        • 1 0

      • jojojo....destylowaną zalewaj, to w ogóle kamienia nie będzie (1)

        • 5 2

        • Cudowny sarkazm...

          • 0 0

    • Bez przerwy przy tym trzeba cos robic ....

      a to odkamienianie a to oczyszczanie a to napełnij wody a to dosyp kawy a to wylej skropliny a to krótkie czyszczenie po mleku.... nie oszukujmy się expres kosztuje i wcale nie jest mniej przy nim roboty..

      • 21 2

  • właśnie zalałem wrzątkiem rozpuszczalną nescafe gold.
    niedobra, gorzka,ale kopie dobrze :-)

    • 3 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja