- 1 115-metrowe mieszkanie w Gdańsku (29 opinii)
- 2 Penthouse za 24,8 mln zł w Gdańsku (161 opinii)
- 3 Zamknęli całą Montownię dla tej imprezy (18 opinii)
Automat, który zastępuje baristę - najlepsze ekspresy do kawy
Ekspresy do kawy to dzisiaj w pełni zautomatyzowane urządzenia. Niektórzy uważają, że dzięki nowym technologiom w nich aplikowanym, te z najwyższej półki, potrafią zastąpić najlepiej nawet wyszkolonego baristę. Jakie ich funkcje i rozwiązania bezpośrednio wpływają na smak i aromat wypijanej kawy? O czym warto wiedzieć wybierając urządzenie do domowego użytku? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do trójmiejskich ekspertów.
Przeczytaj także: Kawa ekskluzywna - czy napijemy się takiej w Trójmieście?
- Smak i aromat napoju kawowego zależy tak od jakości świeżo mielonego ziarna, jak od sposobu jego przygotowania. To naczynia powiązane. Ziarno kawy, czyli produkt wyjściowy, nie może zawieść, tak jak zawieść nie powinien barista. Mielenie kawy, odpowiedni tamping, jakość wody, czas i technika parzenia - wszystko to wpływa na smak napoju. - mówi Andrzej Radtke z firmy J.J Darboven, która posiada palarnie kawy w Europie oraz jest dystrybutorem profesjonalnych ekspresów do jej parzenia. - W chwili obecnej technologie rozwijają się tak szybko, że ekspresy automatyczne, te z najwyższej półki, są w stanie zastąpić baristów. Automaty potrafią dziś zaparzyć kawę z mlekiem na takim poziomie na jakim robią to wykształceni w tym zakresie ludzie. Wyjątkiem pozostają espresso czy modne Latte Art - kontynuuje.
Zatem jakie funkcje i rozwiązania technologiczne najnowszych i najlepszych ekspresów do kawy podnoszą jakość przygotowywanego napoju?
Wbudowany młynek do kawy
- Po pierwsze ekspres powinien posiadać wbudowany młynek, który zmieli ziarna bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Ekspres firmy Jura, najwyższy model domowy - Z6, posiada młynek nazwany Aroma G3, który mieli kawę w czasie zaledwie 2,5-3 sek. Dzięki temu ziarno nie nagrzewa się, co pozytywnie wpływa na finalny smak napoju - tłumaczy Piotr Ostrowski z firmy ArteCafe.
- Drugą istotną rzeczą jest konstrukcja wysypki - najlepsza jest taka, która na mielonej kawie pozwala niemal w całości wpaść do bloku zaparzającego i nie pozwala resztkom pozostać w komorze mielenia do momentu przygotowywania kolejnej filiżanki. To ważne szczególnie w przypadku, gdy ekspres używamy z trwającymi kilka dni przerwami, np. często podróżując. Chcemy, aby nasza kawa zawsze parzona była ze świeżo zmielonego ziarna - dodaje.
Najdroższy ekspres do kawy - wyceniony na 1 mln dolarów - powstał z inicjatywy Mike'a Caswell'a, byłego inżyniera firmy Starbucks i wyposaża sieć kawiarni The Roasting Plant w Nowym Yorku. Maszyna od początku zaoferować miała najsmaczniejszy kubek kawy na świecie likwidując największą ku temu przeszkodę - brak świeżości palonej kawy w barach. Dlatego w pełni zautomatyzowany Javabot łączy proces palenia zielonych ziaren kawy, mielenia oraz parzenia na miejscu konsumpcji. Kawa palona jest w małych porcjach codziennie. Ponieważ potrzebuje czasu na ostudzenie i odgazowanie trafia do pojemników magazynowych, nie leży w nich jednak dłużej niż 40 godzin. Gdy klient zamawia kawę ziarna opuszczają pojemniki i przemieszczają się nad głowami klientów przez system rur pneumatycznych prosto do młynka, a następnie do maszyny parzącej. Proces przygotowania kawy trwa tu jedynie 30 sek.
Blok zaparzający
- Równie ważne rzeczy przekładające się na jakość napoju wydarzają się w bloku zaparzającym. Po pierwsze w ekspresach klasy premium za każdym razem wpada do niego dokładnie taka sama ilość zmielonej kawy. Dzięki temu jakość napoju nie ulega zmianie.
Dla kaw o większej pojemności znaczącymi będą konstrukcja i wielkość tego bloku. W wielu dobrych ekspresach zmieści się tam 16, a nie 12 g kawy, co pozwoli przygotować napój odpowiednio intensywny i aromatyczny. Dalej - zaparzacze czyszczone są mechanicznie - bardzo dokładnie, co także wpływa na jakość kawy. Od właściciela urządzenia wymaga się jedynie załadowania kapsułki czyszczącej oraz uruchomienie odpowiedniego programu.
Należy też wspomnieć o sposobie ubijania kawy w module parzenia. Najlepsze ekspresy posiadają funkcję wstępnego zaparzania, czyli zwilżania kawy. W tej postaci stawia ona wtłaczanej wodzie większy opór, co korzystnie wpływa na samą ekstrakcję - tłumaczy Kamil Limanin z Belweder Group.
Wspomniane ekspresy Jury szczycą się w zakresie parzenia opatentowaną technologią PEP (proces ekstrakcji pulsacyjnej). To ona właśnie ma być pomocna w przygotowaniu świetnego espresso według receptury włoskiej - 7/9/25/25/88-92 (co oznacza, że przez 7 g zmielonej kawy, pod ciśnieniem 9 bar, w ciągu 25 sekund przepuszczane jest 25 ml wody o temperaturze 88-92°C).
- Najprościej rzecz ujmując technologia PEP polega na tym, że woda przepływa przez kawę nie stałym strumieniem, a pulsacyjnie. Dzięki takiemu rozwiązaniu czas ekstrakcji kawy zostaje zoptymalizowany. Mała kawa wychodzi niezwykle intensywna, ma gęste ciało, a pokrywa ją gęsta pianka w kolorze orzechowym, zwana cremą - mówi nam Michał Ścisk z kawawbiurze.pl.
Automatyczny system Cappuccinatore
Mleko do kawy dobrze ubite nie powinno zawierać żadnych pęcherzyków powietrza. Dlatego najlepsi producenci ekspresów prześcigają się dziś w rozwiązaniach gwarantujących otrzymanie tzw. gładkiej pianki. Ekspresy klasy premium oferują też możliwość zalewania kawy podgrzanym mlekiem, o dowolnej temperaturze, choć należy pamiętać, że ta najlepsza dla napoju wynosi 55-60 °C.
Do wyżej opisanych dochodzą inne bonusy wpływające na jakość zaparzanego w ekspresach napoju - inteligentne filtry czyszczące i zmiękczające wodę, platforma podgrzewająca filiżanki oraz chłodziarki do mleka.
Koszt domowych, najlepszej klasy ekspresów do kawy waha się między 8 a 30 tys. złotych brutto.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (113) ponad 10 zablokowanych
-
2017-04-01 22:11
Jura (3)
Najlepsze ekspresy są z Jury.
- 1 0
-
2017-04-04 14:07
z kredy
- 1 0
-
2017-04-02 09:40
tylko pendolino!:)
- 0 0
-
2017-04-02 09:11
Krakowsko-częstochowskiej.
- 2 0
-
2017-03-30 13:46
dobry interes (2)
Teraz modna kawa a za jakiś czas przyjdzie pora na cosik innego. 30 tys. za automat do kawy to chyba przesada no gdy do tego dołacza saunę , solarimu i basen może sie zdecyduję.
- 2 1
-
2017-03-30 17:04
Anatol promuje własną kawę - zbożową :)) (1)
- 3 0
-
2017-04-04 14:03
anatol jest git, brak wad
a kawoszom życzę skutecznego odkwaszania cielska zanim wam trzustka nie zdechnie bez uprzedzenia
- 0 0
-
2017-03-30 15:07
Jura to szajs. Mamy w pracy taki ekspres i czesciej nie dziala niz dziala (2)
- 12 3
-
2017-03-30 21:46
(1)
Jeżeli ekspres odpowiednio się czyści i dba, to nie powinno być problemu. Najłatwiej jest jednak powiedzieć, że to szajs, jak traktuje się sprzęt biurowy jak nie swój. "Nie moje to nic nie muszę" więc wszystko siada a w ekspresie gnój, pleśń i później dziwne że nie działa.
- 1 1
-
2017-04-04 01:50
Ekspres jest w leasingu wiec oficjalny serwis. Nie pomaga.
- 0 0
-
2017-04-03 19:05
Automat do wszystkiego jest do niczego!! Wystarczy popatrzeć na bary we Włoszech a tam jest najlepsza kawa na świecie!!!
- 1 0
-
2017-03-30 09:00
ja mam Krupsa za 1700 zł i jest ok - te wszystkie bajery to na początku są fajne, (11)
potem to tylko naciskasz guzik i kawa leci
- 47 8
-
2017-03-30 13:39
(10)
Ciekawe dlaczego w dobrych kawiarniach są tylko ekspresy kolbowe z bojlerami za kilkanaście tysięcy, a nie twoje Krupsy za 1700
- 10 12
-
2017-03-30 13:59
ciekawe dlaczego w restauracjach maja przemysłowe lodówki (drogie) a nie super lodówki domowe (3)
- 15 2
-
2017-03-30 20:39
(2)
Bo domowe nie spełniają norm sanepidu cieciu.
- 0 8
-
2017-04-01 22:30
Hmmmm (1)
W chwili obecnej technologie rozwijają się tak szybko, że ekspresy do kawy, te z najwyższej półki, są w stanie zastąpić baristów. Automaty potrafią dziś zaparzyć kawę z mlekiem na takim poziomie, na jakim robią to wykształceni w tym zakresie ludzie - mówi Andrzej Radtke z firmy J.J Darboven.
ale barista to chyba jest wyszkolony, a nie wykształcony ;)- 2 0
-
2017-04-03 18:54
Teraz barista my tytul mgr wyzszej szkoly hipsterstwa I barberostwa
- 2 0
-
2017-03-30 13:54
(5)
Przy takich ilościach, jakie przygotowywana są w restauracjach, domowy ekspres po prostu by się rozpadł, ale to nie znaczy, że robi gorszą kawę.
- 37 4
-
2017-03-30 14:00
(4)
zgadzam się - tu chodzi o ilość i wytrzymałość
niemniej takie ilosci jakie sprzedają u nas w kawiarniach (no może oprócz sieciówek), to równie dobrze można robić na domowych ekspresach- 9 3
-
2017-03-30 20:39
Tu nie chodzi o wytrzymałość (3)
Tylko o jakość. Na stacjach benzynowych czy w fast foodach są ekspresy automatyczne i robią tysiące kaw....a raczej wyrobów kawopodobnych. Wasze argumenty o wytrzymałości są z d.py wzięte.
- 4 2
-
2017-03-31 10:19
piłeś kawe na bp z tego ich wielkeigo expressu ? uważasz, że to samo co z domowego ? (1)
pewnie w życiu piłeś tylko kawe sypaną
- 0 3
-
2017-03-31 14:15
napisałem, że wyrób kawopodobny. Prawdopodobnie tam mają ustawioną na stałe funkcję płukania ekspresu i to leją do kubków ;)
Chodzi o to, że mimo wszystko te ekspresy wytrzymują setki i tysiące cykli parzenia kaw- 0 3
-
2017-03-31 11:49
Bo pewnie robią ją z tego, co wyrzuciły kawiarnie.
- 0 0
-
2017-04-03 17:06
Dualit
Kupilem 8 lat temu ekspres marking dualit (UK ) Nadal swietnie dziala robi pyszna kawe ( uzywam lavazza albo pisownia podobno :D rossa albo oro) nigdy nie czyscilem z kamienia (uzywam filtr wodny britty ) I szczerze mowiac lepsze od costy czy Starbucksa polecat ( 8 lat temu zaplacilem jakies 600zl)
- 0 0
-
2017-04-02 13:05
Polecam firme Arte profesjonalny serwis.
- 0 1
-
2017-04-01 10:06
nie ma jak czarna kawka z rana (1)
- 4 0
-
2017-04-01 22:14
I zrzut!
- 0 0
-
2017-03-30 19:00
Automaty (3)
Najtańszy z profesjonalnej lini popularnego producenta zarobi lepsza kawę niż ten za 8-20tys a kosztuje tylko 2,5 tys zł. Jak ktoś pije czarna i gorzka to nie trzeba ekspresu z cudami, trzeba mieć dobre ziarno. Jak ktoś pije biała to ona zawsze będzie tak samo smakowała, bez względu na ziarno czy ekspres, wiodącym smakiem będzie mleko. Reasumując, nie po to kawa została stworzona czarna i gorzka by ja słodzić i mlecznych ;)
- 8 2
-
2017-03-30 22:32
(2)
To dla ciebie widać stworzono kartofle, żebyś się nazarl , a dla mnie po to, abym sobie mogła pooglądać pastuszka piekacego je w ognisku.
- 1 1
-
2017-04-01 10:58
kartofle z ogniska (1)
A co ty masz kobieto do kartofli z ogniska ?
Smak dzieciństwa, pyszności :). Pozdrawiam serdecznie- 3 0
-
2017-04-01 20:04
sugestywna opinia
W Tv zapewne pastuszka widziała przy ognisku z ziemniaczkami...i zapewne tylko tyle...tylko widziała
- 0 0
-
2017-03-31 00:14
Automat (1)
delonghi 22.110b
Bez żadnego dodatkowego wypasu w postaci auto do cappuccino , super automat - nie do zajechania . Młynek ceramiczny , spory pojemnik na wodę . Naprawdę super , polecam.
Ps. To znany model sprzed lat , ale nadal produkowany - obecnie można go dostać za naprawdę niewielkie pieniądze ( max 250-270 )- 2 1
-
2017-04-01 17:07
na ceneo widzę powyżej 1200zł
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.