Automat, który zastępuje baristę - najlepsze ekspresy do kawy

- W chwili obecnej technologie rozwijają się tak szybko, że ekspresy do kawy, te z najwyższej półki, są w stanie zastąpić baristów. Automaty potrafią dziś zaparzyć kawę z mlekiem na takim poziomie, na jakim robią to wykształceni w tym zakresie ludzie - mówi Andrzej Radtke z firmy J.J Darboven.
- W chwili obecnej technologie rozwijają się tak szybko, że ekspresy do kawy, te z najwyższej półki, są w stanie zastąpić baristów. Automaty potrafią dziś zaparzyć kawę z mlekiem na takim poziomie, na jakim robią to wykształceni w tym zakresie ludzie - mówi Andrzej Radtke z firmy J.J Darboven. fot. winston / fotolia.com

Ekspresy do kawy to dzisiaj w pełni zautomatyzowane urządzenia. Niektórzy uważają, że dzięki nowym technologiom w nich aplikowanym, te z najwyższej półki, potrafią zastąpić najlepiej nawet wyszkolonego baristę. Jakie ich funkcje i rozwiązania bezpośrednio wpływają na smak i aromat wypijanej kawy? O czym warto wiedzieć wybierając urządzenie do domowego użytku? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do trójmiejskich ekspertów.



Najbardziej smakuje mi kawa

z ekspresu 54%
przygotowana przez baristę 19%
kiedy przyrządzam ją sobie sam/sama 27%
zakończona Łącznie głosów: 589
Kawa towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat, zaparzamy ją coraz częściej, pijemy jej coraz więcej - obecnie każdego dnia po filiżankę kawy chwyta ok 2,25 mld ludzi na całym świecie. Rośnie też zainteresowanie kawą najwyższej jakości. Małe, ekologiczne uprawy kawowca, ręcznie selekcjonowane ziarna, alternatywne techniki jego palenia, staranne pakowanie znaczą na rynku spożywczym coraz więcej.

Przeczytaj także: Kawa ekskluzywna - czy napijemy się takiej w Trójmieście?

- Smak i aromat napoju kawowego zależy tak od jakości świeżo mielonego ziarna, jak od sposobu jego przygotowania. To naczynia powiązane. Ziarno kawy, czyli produkt wyjściowy, nie może zawieść, tak jak zawieść nie powinien barista. Mielenie kawy, odpowiedni tamping, jakość wody, czas i technika parzenia - wszystko to wpływa na smak napoju. - mówi Andrzej Radtke z firmy J.J Darboven, która posiada palarnie kawy w Europie oraz jest dystrybutorem profesjonalnych ekspresów do jej parzenia. - W chwili obecnej technologie rozwijają się tak szybko, że ekspresy automatyczne, te z najwyższej półki, są w stanie zastąpić baristów. Automaty potrafią dziś zaparzyć kawę z mlekiem na takim poziomie na jakim robią to wykształceni w tym zakresie ludzie. Wyjątkiem pozostają espresso czy modne Latte Art - kontynuuje.
Zatem jakie funkcje i rozwiązania technologiczne najnowszych i najlepszych ekspresów do kawy podnoszą jakość przygotowywanego napoju?


Wbudowany młynek do kawy

- Po pierwsze ekspres powinien posiadać wbudowany młynek, który zmieli ziarna bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Ekspres firmy Jura, najwyższy model domowy - Z6, posiada młynek nazwany Aroma G3, który mieli kawę w czasie zaledwie 2,5-3 sek. Dzięki temu ziarno nie nagrzewa się, co pozytywnie wpływa na finalny smak napoju - tłumaczy Piotr Ostrowski z firmy ArteCafe.

- Drugą istotną rzeczą jest konstrukcja wysypki - najlepsza jest taka, która na mielonej kawie pozwala niemal w całości wpaść do bloku zaparzającego i nie pozwala resztkom pozostać w komorze mielenia do momentu przygotowywania kolejnej filiżanki. To ważne szczególnie w przypadku, gdy ekspres używamy z trwającymi kilka dni przerwami, np. często podróżując. Chcemy, aby nasza kawa zawsze parzona była ze świeżo zmielonego ziarna - dodaje.

Javabot - ekspres za mln dolarów

Najdroższy ekspres do kawy - wyceniony na 1 mln dolarów - powstał z inicjatywy Mike'a Caswell'a, byłego inżyniera firmy Starbucks i wyposaża sieć kawiarni The Roasting Plant w Nowym Yorku. Maszyna od początku zaoferować miała najsmaczniejszy kubek kawy na świecie likwidując największą ku temu przeszkodę - brak świeżości palonej kawy w barach. Dlatego w pełni zautomatyzowany Javabot łączy proces palenia zielonych ziaren kawy, mielenia oraz parzenia na miejscu konsumpcji. Kawa palona jest w małych porcjach codziennie. Ponieważ potrzebuje czasu na ostudzenie i odgazowanie trafia do pojemników magazynowych, nie leży w nich jednak dłużej niż 40 godzin. Gdy klient zamawia kawę ziarna opuszczają pojemniki i przemieszczają się nad głowami klientów przez system rur pneumatycznych prosto do młynka, a następnie do maszyny parzącej. Proces przygotowania kawy trwa tu jedynie 30 sek.

Blok zaparzający

- Równie ważne rzeczy przekładające się na jakość napoju wydarzają się w bloku zaparzającym. Po pierwsze w ekspresach klasy premium za każdym razem wpada do niego dokładnie taka sama ilość zmielonej kawy. Dzięki temu jakość napoju nie ulega zmianie.

Dla kaw o większej pojemności znaczącymi będą konstrukcja i wielkość tego bloku. W wielu dobrych ekspresach zmieści się tam 16, a nie 12 g kawy, co pozwoli przygotować napój odpowiednio intensywny i aromatyczny. Dalej - zaparzacze czyszczone są mechanicznie - bardzo dokładnie, co także wpływa na jakość kawy. Od właściciela urządzenia wymaga się jedynie załadowania kapsułki czyszczącej oraz uruchomienie odpowiedniego programu.

Należy też wspomnieć o sposobie ubijania kawy w module parzenia. Najlepsze ekspresy posiadają funkcję wstępnego zaparzania, czyli zwilżania kawy. W tej postaci stawia ona wtłaczanej wodzie większy opór, co korzystnie wpływa na samą ekstrakcję - tłumaczy Kamil LimaninBelweder Group.

Wspomniane ekspresy Jury szczycą się w zakresie parzenia opatentowaną technologią PEP (proces ekstrakcji pulsacyjnej). To ona właśnie ma być pomocna w przygotowaniu świetnego espresso według receptury włoskiej - 7/9/25/25/88-92 (co oznacza, że przez 7 g zmielonej kawy, pod ciśnieniem 9 bar, w ciągu 25 sekund przepuszczane jest 25 ml wody o temperaturze 88-92°C).

- Najprościej rzecz ujmując technologia PEP polega na tym, że woda przepływa przez kawę nie stałym strumieniem, a pulsacyjnie. Dzięki takiemu rozwiązaniu czas ekstrakcji kawy zostaje zoptymalizowany. Mała kawa wychodzi niezwykle intensywna, ma gęste ciało, a pokrywa ją gęsta pianka w kolorze orzechowym, zwana cremą - mówi nam Michał Ściskkawawbiurze.pl.

Automatyczny system Cappuccinatore

Mleko do kawy dobrze ubite nie powinno zawierać żadnych pęcherzyków powietrza. Dlatego najlepsi producenci ekspresów prześcigają się dziś w rozwiązaniach gwarantujących otrzymanie tzw. gładkiej pianki. Ekspresy klasy premium oferują też możliwość zalewania kawy podgrzanym mlekiem, o dowolnej temperaturze, choć należy pamiętać, że ta najlepsza dla napoju wynosi 55-60 °C.

Do wyżej opisanych dochodzą inne bonusy wpływające na jakość zaparzanego w ekspresach napoju - inteligentne filtry czyszczące i zmiękczające wodę, platforma podgrzewająca filiżanki oraz chłodziarki do mleka.

Koszt domowych, najlepszej klasy ekspresów do kawy waha się między 8 a 30 tys. złotych brutto.

Opinie (113) ponad 10 zablokowanych

  • 8-30 tys? (8)

    Dzisiaj dobry automat można kupić za 2-3 tys

    • 60 12

    • Ale to jest dział DeLux, tu nie może być tanio...

      • 27 3

    • No i właśnie tacy dyletanci jak ty nigdy nie będą pić dobrej kawy

      • 6 4

    • Dobry ekspres kosztuje około 5-6 tys. (2)

      Dobry to taki, który bez napraw pracuje codziennie i to po kilka-kilkanaście razy na dobę. W grę wchodzi tylko odkamienianie i wymiana gumek.

      • 2 1

      • tani, dobry (1)

        Mam saeco za 2 tys. juz 8 lat, regularnie odkamieniam i czyszcze, jeszcze nic nie wymienialem, zadnej awarii.

        • 9 1

        • mam odmienny pogląd

          Też mam Saeco. Mój model In canto - do d...y.

          • 1 0

    • ja mam dobry za 300

      • 3 2

    • I tak piwko lepsze

      • 1 0

    • Rychu to co polecasz za wymieniona przez Ciebie kwotę? I pytanie czy znasz się na tym czy poprostu kupiłeś coś znanego z reklamy sprawdza się Tobie i stad taki wpis?

      • 0 0

  • ja mam Krupsa za 1700 zł i jest ok - te wszystkie bajery to na początku są fajne, (11)

    potem to tylko naciskasz guzik i kawa leci

    • 47 8

    • (10)

      Ciekawe dlaczego w dobrych kawiarniach są tylko ekspresy kolbowe z bojlerami za kilkanaście tysięcy, a nie twoje Krupsy za 1700

      • 10 12

      • (5)

        Przy takich ilościach, jakie przygotowywana są w restauracjach, domowy ekspres po prostu by się rozpadł, ale to nie znaczy, że robi gorszą kawę.

        • 37 4

        • (4)

          zgadzam się - tu chodzi o ilość i wytrzymałość

          niemniej takie ilosci jakie sprzedają u nas w kawiarniach (no może oprócz sieciówek), to równie dobrze można robić na domowych ekspresach

          • 9 3

          • Tu nie chodzi o wytrzymałość (3)

            Tylko o jakość. Na stacjach benzynowych czy w fast foodach są ekspresy automatyczne i robią tysiące kaw....a raczej wyrobów kawopodobnych. Wasze argumenty o wytrzymałości są z d.py wzięte.

            • 4 2

            • piłeś kawe na bp z tego ich wielkeigo expressu ? uważasz, że to samo co z domowego ? (1)

              pewnie w życiu piłeś tylko kawe sypaną

              • 0 3

              • napisałem, że wyrób kawopodobny. Prawdopodobnie tam mają ustawioną na stałe funkcję płukania ekspresu i to leją do kubków ;)
                Chodzi o to, że mimo wszystko te ekspresy wytrzymują setki i tysiące cykli parzenia kaw

                • 0 3

            • Bo pewnie robią ją z tego, co wyrzuciły kawiarnie.

              • 0 0

      • ciekawe dlaczego w restauracjach maja przemysłowe lodówki (drogie) a nie super lodówki domowe (3)

        • 15 2

        • (2)

          Bo domowe nie spełniają norm sanepidu cieciu.

          • 0 8

          • Hmmmm (1)

            W chwili obecnej technologie rozwijają się tak szybko, że ekspresy do kawy, te z najwyższej półki, są w stanie zastąpić baristów. Automaty potrafią dziś zaparzyć kawę z mlekiem na takim poziomie, na jakim robią to wykształceni w tym zakresie ludzie - mówi Andrzej Radtke z firmy J.J Darboven.

            ale barista to chyba jest wyszkolony, a nie wykształcony ;)

            • 2 0

            • Teraz barista my tytul mgr wyzszej szkoly hipsterstwa I barberostwa

              • 2 0

  • Podam przepis na dobrą kawę: (10)

    1. bardzo dobra kawa - mielimy recznie
    2. wsypujemy na papierowy filtr w plastikowym lejku do kawy
    3. powoli zalewamy zagotowana ale nie wrzacą wodą, niech przecieka.

    Zaoszczedzone 8 do 30 tysi przeznaczamy na zakup bardzo dobrej kawy i wakacje

    • 64 32

    • (2)

      Chyba nie piłeś nigdy dobrej kawy :)

      • 12 13

      • dla jednych najlepsza kawa to taka z ekspresu, dla innych zaparzona metodami alternatywnymi (1)

        • 15 0

        • jo, alternatywnie przez naświetlanie mocą księżyca

          • 7 1

    • czyli ekspres 'szwedzki' znany od kilkudziesieciu lat (1)

      moze i dobra - w USA to standard - ale nie dla Włochów

      • 6 0

      • Oczywiście, zgadzam się. Tyle że jesteśmy w Polsce i o ile przeciętny Włoch pije w zasadzie wyłacznie

        espresso, to przeciętny Polak preferuje tzw americano i wszystkie mozliwe odmiany kawy z mlekiem. Dobre espresso zrobi tylko dobra maszyna (chyba ze wolimy wersje tzw wietnamską); bardzo dobre americano mozna zrobic na 1000 sposobow i nie trzeba do tego maszyny za 20 tysięcy.

        • 12 2

    • Driper to się nazywa

      • 2 0

    • (2)

      Dlaczego mielimy kawę ręcznie? - ta z młynka elektrycznego to już jakiś inny smak będzie miała?

      • 2 1

      • Krzysztof

        Oczywiście, większość młynków elektrycznych niszczy smak kawy lub "pali" ją.

        • 5 0

      • trzeba kupić młynek żarnowy, jest droższy ale nie pali kawy

        • 4 0

    • Nie każdego zadowoli taka kawa, raczej płaska w smaku, pomimo nawet świetnej jakości ziaren.

      • 0 0

  • z tymi tysiącami lat to chyba gruba przesada

    fakt jako roslina jest znana od 1 tysiąclecia pne (czyli tysiace niby ok), ale już jako napój, to raczej średniowiecze, może wczesne lae jednak sredniowiecze

    • 21 0

  • Mam automat saeco za 1100 zł i robi kawę taką jak lubię.

    • 19 4

  • Do kosztów eksploatacji expresu należy doliczyć : (5)

    - regularne odkamienianie
    - wymiana filtrów

    w skali roku trochę się kasy uzbiera

    • 37 2

    • Bez przerwy przy tym trzeba cos robic ....

      a to odkamienianie a to oczyszczanie a to napełnij wody a to dosyp kawy a to wylej skropliny a to krótkie czyszczenie po mleku.... nie oszukujmy się expres kosztuje i wcale nie jest mniej przy nim roboty..

      • 21 2

    • Wystarczy Brita, a o kamieniu zapomnisz. (3)

      Wierzcie mi.Przed Britą załatwiłam dwa ekspresy, bo nie myślałam o kamieniu...To nie jest reklama Brity :)

      • 1 4

      • jojojo....destylowaną zalewaj, to w ogóle kamienia nie będzie (1)

        • 5 2

        • Cudowny sarkazm...

          • 0 0

      • dzbanek.

        Ja filtruje w dzbanku wode kranowa (ujecie czarny dwor to koszmarnie twarda woda), wiec nie potrzebuje oddzielnego filtra do ekspresu, wlewam juz przefiltrowana.

        • 1 0

  • No tak, ale tekst powinien być opatrzony informacją "artykuł sponsorowany" (2)

    czytelnicy zauważają o jakiego producenta ekspresu do kawy chodzi...

    • 41 2

    • fachowcy...

      Najlepiej jaki ekspres jest dobry to zapytać się w serwisie a nie sprzedawców poszczególnych marek...

      • 9 0

    • Trojmiasto lubi artykuly sponsorowane po cichu. Nigdy nie wiem jak ich czytam, czy jest to obiektywny tekst.

      • 7 0

  • Dlaczego ekspres ma być automatyczny (1)

    Czy którykolwiek z Czytelników widział we Włoszech, aby podawano kawę z ekspresu automatycznego? Choćby na stacji benzynowej? Nawet w pociągach są saszetki z kawą ładowane do kolby, ponieważ kawa z automatu ma zupełnie inny smak, będzie to kawa na dobre 4, może nawet na 4+, ale nigdy na 5.
    Na marginesie - porządny ekspres kolbowy do domu, np. Gaggia Twin Baby z aluminiową obudową i solidną kolbą to wydatek ok. 1 - 1,3 tys. zł. co na potrzeby parzenia do 6 kaw dziennie wystarcza. Nie jest to reklama, tylko wskazanie jedynego oferowanego przez jakiś czas w naszych sklepach produktu, w którym nie miało się wrażenia, że kolba jest wykonana z aluminium.
    W naszym kraju importerzy wypromowali ekspresy automatyczne które pozornie wymagają mniej uwagi, natomiast naprawdę dobrą kawę wypijemy z lepszego i tańszego ekspresu kolbowego, który sprawdzi się w sytuacji, w jakiej nie wydajemy 15 kaw dziennie.

    • 27 4

    • O i tu sie kolego zgadzamy

      We Wloszech na stacji benzyniwej mi taka kawe zrobilu, ze szok, a myslalem ze bedzie przecietnie. I cena 1.2 euro a nie jak u nas 12 zl minimum.

      • 7 0

  • Luudzie, co to za kosmiczne ceny. Nie przesadzajcie. (1)

    Mam ekspres ciśnieniowy, polskiej marki za 250-300zł. Od dwóch lat sprawuje się bez zarzutów . Kawy są pyszne, aromatyczne , z oryginalną pianką. Młynek zaś mam oddzielnie, jeszcze z czasów młodości moich rodziców.

    • 21 8

    • Kolbowy Olka, kolbowy a nie ciśnieniowy :D

      i to w dodatku g.wniany, na max 5g kawy

      • 4 3

  • (1)

    express do kawy nie ma brody :-)

    • 8 2

    • i jeszcze czegos nizej
      :D

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze wiadomości

Wydarzenia

Party with Fashion
Party with Fashion
pokaz
lis 19
piątek, g. 20:00
Gdańsk

Ogłoszenia polecane

Inwestycje Deluxe

Apartamenty willowe Cumowników

Apartamenty willowe Cumowników

Kameralnie

Gdynia Orłowo, ul. Cumowników

128 do 128 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja
Apartamenty willowe Zacisze

Apartamenty willowe Zacisze

Kameralnie

Sopot Górny Sopot, ul. Zacisze

117 do 117 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja
Wzgórze Zielenisz

Wzgórze Zielenisz

Hossa

Gdynia Wiczlino, ul. Bernarda Myśliwka

197 do 265 m2
Powierzchnia
planowana
Realizacja