• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Australijska królowa na polskim talerzu

Jakub Jakubowski
20 stycznia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Barramundi Barramundi

W Polsce wciąż jest rzadkością, na świecie, szczególnie w krajach Oceanii, prawdziwym rarytasem i narodowym przysmakiem. Barramundi, ryba żyjąca przede wszystkim w morskich przybrzeżnych wodach tropikalnych, ceniona jest głównie za walory smakowe i wyjątkowe właściwości odżywcze mięsa. I choćby dlatego jest tak rzadka, unikatowa i uważana za potrawę luksusową. W Trójmieście i okolicach barramundi znaleźliśmy w zaledwie czterech restauracjach.



W Polsce Barramundi to wciąż rzadkość W Polsce Barramundi to wciąż rzadkość
Barramundi ma bardzo delikatne mięso Barramundi ma bardzo delikatne mięso
Barramundi jest rybą dwuśrodowiskową - przebywa w wodzie słonej i słodkiej - drapieżną, odżywiającą się mniejszymi rybami oraz owadami. W wyniku takich przystosowań mięso barramundi posiada podobną zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 jak na przykład łosoś. Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania ludzkiego organizmu między innymi stanowiąc budulec dla tkanki mózgowej, pobudzają też syntezę hormonów.

Na całym świecie doceniane są walory smakowe barramundi oraz jej szerokie zastosowanie w gastronomii. W Polsce ta szlachetna ryba dopiero zaczyna swoje kuchenne podboje, jednak na światowych stołach króluje nie od dziś. Uznanie szefów kuchni zawdzięcza swojemu smakowi oraz delikatnemu i zwartemu mięsu. Jej główną zaletą jest to, że nie posiada ostrych i drobnych ości, więc śmiało można z niej przyrządzać zupy, np. w pikantnej wersji azjatyckiej z mlekiem kokosowym i kolendrą. Dzięki temu, że ma zbite mięso, nadaje się także do klasycznego smażenia, panierowania, duszenia i grillowania. Często jest też podawana w postaci marynowanej, np. ceviche. Wyśmienicie smakuje także w wersji wędzonej.

Do restauracji trafia świeża, z jedynej polskiej hodowli ulokowanej pod Olsztynem. W Trójmieście barramundi zjemy w restauracji Barracuda w Gdyni, w Tawernie Rybaki w Sopocie oraz w gdańskiej restauracji Billy's w Galerii Handlowej Madison.

- Jest to znakomita, szlachetna, mięsista, ale bardzo delikatna ryba. Ze względu na swoje właściwości daje kucharzowi duże pole do popisu, gdyż po pierwsze można przygotowywać ją praktycznie na wszystkie sposoby, a po drugie można komponować z niezliczoną ilością dodatków - mówi Kamil Sadowski, szef kuchni restauracji Barracuda. - Ryba ta nie należy do ryb tłustych, co jest ogromną zaletą. Delikatny, cytrusowy bulion z grzybami mun i warzywami pozwala poczuć smak a jednocześnie człowiek nie ma przesytu. Jako danie główne w naszej restauracji barramundi podawana jest na buraczkowym risotto oraz białych szparagach z płatkami parmezanu i oliwą truflową - dodaje Kamil Sadowski.

Barramundi to jedna z najlepiej sprzedających się ryb w Barracudzie. Jak twierdzi szef kuchni, popularnością dorównuje nawet łososiowi. Zupełnie inaczej jest natomiast w restauracji Billy's, gdzie ten australijski rarytas traktowany jest przez klientów jak potrawa mocno egzotyczna.

- Nasi klienci zdecydowanie częściej zamawiają pstrąga, a wynika to z tego, że barramundi jest rybą praktycznie nieznaną. Często musimy odpowiadać na pytania, co to jest za ryba. Ale z reguły jak ktoś spróbuje to mu smakuje. U nas podajemy barramundi w całości w postaci grillowanej. Jak każda rybka, tak i ta lubi cytrynkę, czosnek i zioła. Grillujemy ją w taki sposób, aby skórka była soczysta i chrupiąca. Podajemy z ziemniaczanym gratin oraz sałatką wegetariańską z serem feta - mówi Damian Cymanowski, menedżer restauracji.

W okolicy Trójmiasta tę szlachetną rybę zjemy jeszcze w restauracji Barramundi w Juracie.

Barramundi w musztardowej panierce
Składniki:
2 barramundi
1/2 szkl. musztardy francuskiej
1 cytryna
1 jajko
2-3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz

Sos:

1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
1/3 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 cebuli
3 łyżki szczypioru
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Przygotuj sos: majonez wymieszaj z musztardą i jogurtem. Cebulkę posiekaj drobno wraz ze szczypiorem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Barramundi oczyść, odetnij płetwy, głowę, a wnętrze ryby dobrze wypłucz. Następnie skrop cytryną i pozostaw na ok 15 min. Przepłucz w zimnej wodzie, osusz i przypraw solą oraz pieprzem. Ryby obtocz w jajku z ziołami prowansalskimi, po czym posmaruj musztardą francuską. Następnie usmaż na oleju, na wolnym ogniu ok. 15 min - nie pozwól, aby musztarda się przypaliła. Pod koniec smażenia przykryj rybę patelnią, aby się dodusiła. Możesz także zawinąć rybę w folię aluminiową i piec w temperaturze ok. 190°C przez ok. 20 min. Przed podaniem posyp rybę pietruszką i podawaj z sosem.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (62) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Tak żem się zaczytoł, że sobie kartofla ze schabowym przypolił....

    • 37 5

    • dorsz jest lepszy, poza tym mamy śledzi do oporu

      a w restauracjach świeżego nie uraczysz to po kiego kurkqa kija cisnąc się na jakąś barakudę czy inną zagraniczną rybę. Głupi artykuł o niczym.

      • 1 4

    • ja lubia przypalone pyry

      som takie słodkie

      • 2 2

  • A ja tam wolę śledzia i setę. I niech tak zostanie. (3)

    • 25 8

    • o, tak gadają nasi

      śledzik kiedy będzie?

      • 2 2

    • ja śledzia i lornetę

      • 0 0

    • Barammundy

      A ty wolisz śledzia z Bałtyku tego syfa naładowanego nawozami i radioaktywnymi związkami no to masz dobry gust życzę ci smacznego tylko nie jedz za dużo bo się będziesz świecił w nocy może to i dobrze nie będziesz potrzebował latarki nikt cię nie potrąci jak będziesz szedł poboczem w nocy

      • 0 0

  • w sopocie (2)

    Tawerna Rybaki w Sopocie tez serwuje te rybe! jadlem i calkiem smaczna.

    • 13 5

    • dziękuję

      Dziękuję za podpowiedź. Dodałem już do tekstu także Tawernę Rybaki.

      • 2 4

    • ja jak serwuje rybe to mi patelenia zawsze z ręki ucieka, zawodowym tenisistą nie jestem ale wiem że Rybaki z tawerny sopockiej potrafią serwować.

      • 1 2

  • Gdzie to można kupić bo w biedronce tego nie widziałem? (9)

    • 34 6

    • tam na pewno tego nie zobaczysz... (3)

      trzeba chyba w większych sklepach poszukać.

      • 2 6

      • :):) (1)

        Jakieś 2 miesiące temu kupiłem właśnie w Biedronce

        • 3 4

        • Opowiadasz bajki Biedronka tej ryby na pewno nie ma ale u nas w Australii można kupić świeżego dorsza a w Polsce te wszystkie smażalnie nad Bałtykiem sierpnia dorsza w Bałtyku więc w jakim sposobem oni mówią w polskich w smażalniach ryb nad Bałtykiem że mąż łapie a żona smaży ten cały syf z Bałtyku jest mrożony Bałtyk jest czy go kolwiek z Bałtyku badań na rybkach z Bałtyku samo zdrowie

          • 0 0

      • U nas tego australijskiego karpia kupisz wszędzie w każdym sklepie ze świeżą rybą u nas to jest jak w Polsce karp

        • 0 0

    • do kupienia

      podobno sieci tesco i makro też mają - ostatnio w radiowej trójce był reportaż na temat tej ryby ;)

      • 6 2

    • wykupili po tym artykule!

      • 2 3

    • W bazarze w Warszawie :)

      • 0 0

    • Australijski karp

      W Biedronce na pewno tego nie kupisz przyjedź do nas weź ze sobą wędkę northern territory u góry Australii Darwin złapiesz tego karpia wszędzie tylko musisz przylecieć na urlop najesz się na cały rok

      • 0 0

    • Jeśli jesteś z Warszawy to na bazarku przy Wiatracznej 38zl kilogram

      • 0 0

  • Fakt pyszna ryba! (1)

    Mam to szczescie,ze mieszkam w Darwin i lubie wedkowac.Ciezko ja zlowic,bo strasznie walczy.Wyskakuje z wody i wytrzepuje haczyk.Ale za to frajdy i satysfakcji duzo.Zapraszam wszystkich wedkarz do siebie!

    • 15 4

    • :-)

      Podaj maila chętnie skorzystam z Twojego zaproszenia.

      • 3 1

  • "Ryba ta nie należy do ryb tłustych, co jest ogromną zaletą" (3)

    Bzdura. Ryba powinna być tłusta. Wtedy mamy gwarancję, że jest zdrowa bo zawiera dużo zdrowego rybiego tłuszczu, któryjest dla nas bezcenny. Dotyczy to oczywiście ryb morskich. Ryby słodkowodne oprócz jakiś tamsporadycznych walorów smakowych możnawogole pominąć. Rozumiem, że hodowla pod Olsztynem przypomina hodowle pangi, pstrąga czy karpia...

    W wielu restauracjach, w zasadzie w większości widoczny jest przerost formy nad treścią. Oznacza to że sam "wsad" czyli ta sztuka mięsa czy też ryby jest bardzo słabej jakości a kucharz nadrabia kolorytem i smakiem dodanych przypraw, żeby skutecznie zakamuflować jakościowe braki użytego surowca przy okazji psując naturalny smak mięsa czy ryby. Ktoś kto ma troche pojęcia i wyczucia od razu się połapie

    • 25 9

    • tlusta ryba to samo zdrowie (2)

      matolinko

      • 4 1

      • tak kiedyś też mówiono o otyłych ludziach (1)

        że dobrze wyglądają

        • 1 7

        • nóż jest niebezpieczny

          więc powinno się kroić tępym a w restauracjach podawać tylko nietłuste ryby

          • 2 2

  • dobra ryba (3)

    jadłem ten przysmak w Barracudzie i faktycznie rewelacja najpierw trzeba posmakowac nad wydaniem jakiejś opini...............

    • 16 8

    • głupi kłamczuch (2)

      masz nas za jeleni?

      • 5 8

      • jeleń ...to ty.. (1)

        nie ciebie za barana.........

        • 6 3

        • PRAWDA

          jadłem i bez przesady naprawde dobra ryba.

          • 2 0

  • WSZYSTKIM SMIEJACYM SIE Z SKLEPOW BIEDRONA I PODOBNYCH WARTO NAPISAC ZE ZASZLY TAM ZMIANY I ZNAJDUJA SIE TAM ROWNIEZ WYSZUKANE (5)

    I WYKWINTNE DANIA Z RYB I INNE ! Lidl i biedrona oferuja dzis bardzo drogie potrawy jak np. '' sarnina czy ragou z jelenia ,przerozne ryby np. w winie , dania z lososia ,sushi oraz wiele innych z tzw. owocami morza . Sa to przwaznie dania mrozone i drogie bo za mala porcje od 30 - 100 . Jak i rowniez dostawcy i producenci tych potraw to bardzo znane firmy ,,,,,, wiec zachodza zmiany bo jak zapowiedziala biedrona zacznie sie tam pojawiac towar z segmentu sredniego a pozniej z najwyzszego i bedzie i jedno i drugie ,,,troche tanich i troche najdrozszych ,,, pojawiaja sie nawet producenci i dostawcy tacy sami jak dla almy ,,zmiany , zmiany !!!!!!!

    • 17 6

    • (1)

      Biedronka i jakość? no proszę Cię. byłem w ,,biedzie wczoraj'' po ok rocznej przerwie. kupiłem na spróbowanie pare rzeczy ( ser, jogurt, szynka ) i wszystko poszło do kosza! żenująco mały wybór produktów i jakość poniżej przyzwoitość.
      a lidl faktycznie jest spoko tylko nie porównuj biedy do almy, bo alma to świetny sklep.

      • 5 12

      • nie pisz '' rok '' o twarozkach czy serach bo sa rozne !

        ale biedra ma dania mrozone gotowe juz calkiem dobrej jakosci i znanych firm ktore tez operuja z alma . Musisz poszukac i sie dokladnie przyjrzec bo sa tam dania z ryb i owocow morza .

        • 3 3

    • A co w skladzie jest napisane??!!

      na pewno nie to za co cie kasuja. Tam i owszem jest drogo, tani jest tylko szajs ktory powinno sie zakazac sprzedawac. A reszta jest drozsza niz w innych sklepach

      • 0 0

    • Barramundi z biedronki (1)

      Wczoraj zakupiłam Barramundi w Biedronce w Elblągu. W piątki mają często bardzo dobre świeże rybki. Dzisiaj będzie zajadać:)

      • 0 0

      • " świeże ryby " z biedronki

        '' świeże ryby '' potraktowane chemią ,znaczy pakowane w atmosferze ochronnej ,,taaa .Nie skorzystam . Tak samo jak sardynki z biedry , skład szprot . Smacznego .

        • 0 0

  • JESTEŚ TYM CO JESZ (4)

    a ryby są gupie. Chcesz być gupi jedz ryby. Ja jem marchewki

    • 11 15

    • marchewka jest '' gupsza '' od ryby :)) (1)

      • 10 2

      • słoń ma trąbę, trąba wygląda jak dżdżownica czyli słoń jest dżdżownicą

        zdanie jesteś tym co jesz oznacza coś innego. Jeśli jesz wartościowe pożywienie to twój organizm działa sprawnie. Jeśli jesz bezwartościowe pożywienie, to znaczy że jesteś głupi i umrzesz chory. Nie jesteś człowiekiem. Bo czym jest człowiek, czy durnym zwierzęciem, które chce tylko się rozmnażać? Jeśli tak, to możńa nawet jeść wielbąłdzie guano, napykać bękartów i urzeć w wieku 20 lat, co wielu człekokształtnych praktykuje. Są więc guanojady i są ludzie. I to nie zależy od ilosci posiadanych wpływów i władzy. guanopjady są i w sejmie i w ZUSie i w bankach i w wojsku i wszędzie. guanojady są wśród nas!

        • 1 5

    • rzeczywiście masz poziom warzywa

      • 7 1

    • HAHA

      NO TAK MARCHEWKI SA MĄDRE :]

      • 4 0

  • ZMUTOWANY

    okon po przejsciach:P

    • 8 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja