• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Arco by Paco Pérez: hiszpańska kuchnia z widokiem na Gdańsk

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
15 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Arco by Paco Perez to restauracja utytułowanego szefa kuchni z Hiszpanii, która mieści się na 33. piętrze biurowca Olivia Star w Gdańsku. Arco by Paco Perez to restauracja utytułowanego szefa kuchni z Hiszpanii, która mieści się na 33. piętrze biurowca Olivia Star w Gdańsku.

Arco by Paco Pérez to restauracja z widokiem, który zapiera dech w piersiach. Znajduje się na 33. piętrze najwyższego budynku w kompleksie biurowców Olivia Business Centre - Olivia Star. Na jej czele stoi jeden z najwybitniejszych hiszpańskich szefów kuchni, zdobywca pięciu gwiazdek Michelin - Paco Pérez. Odwiedziliśmy to miejsce dzień przed oficjalnym otwarciem.



Dzień przed otwarciem restauracji Arco by Paco Pérez gospodarze tego miejsca zaprosili przedstawicieli mediów na konferencję prasową, która miała przybliżyć zarówno klimat, jak i zasady działania restauracji. Całość odbyła się przy dobrym winie, intrygujących przekąskach oraz muzyce na żywo.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Arco by Paco Pérez to Hiszpania z widokiem na Gdańsk. Elegancki wystrój, 800 m kw. otwartej kuchni, dwie restauracje (jedna otwierana tylko na specjalne okazje, druga dostępna dla każdego), które są połączone charakterystycznymi łukami (hiszp. arco - stąd nazwa restauracji) oraz wyjątkowy widok.

Nie ma co ukrywać, że jest to restauracja ekskluzywna, dla koneserów, z kilkoma okrągłymi stolikami i widokiem na jej serce, czyli otwartą kuchnię, w której na żywo będzie można obserwować pracę kucharzy. Tuż obok, w sąsiedniej sali, znajduje się restauracja, ktorej oferta skierowana jest do szerszego grona odbiorców, nazwana "Treinta y tres".

Do restauracji Paco by Pérez trzeba rezerwować miejsca z wyprzedzeniem za pośrednictwem oficjalnej strony internetowej. Zainteresowanie jest duże, zwłaszcza w przypadku weekendów. Do sąsiedniej restauracji - "Treinta y tres" - również należy rezerwować miejsca, ale istnieje szansa, że dostaniemy stolik również bez rezerwacji. Jeżeli chcemy podjąć to ryzyko, należy zakupić bilet wejścia do Olivia Star (25 zł), którego równowartość zostanie odjęta od kwoty na rachunku.

Czytaj więcej: Wywiad z Paco Pérezem

- Otwarcie tej restauracji było projektem złożonym i trudnym, dlatego tym bardziej cieszę się, że mogłem w nim uczestniczyć. Dziękuję wszystkim za nadanie temu miejscu wyjątkowego klimatu. To piękna rzecz, gdy możemy dzielić szczęśliwe chwile z innymi. Gastronomia łączy wiele różnych dziedzin: sztukę architektoniczną, kulinaria, ludzi zajmujących się rolnictwem i rybołówstwem. Do wielu porozumień dochodzimy, gdy siedzimy przy wspólnym stole i wspólnym posiłku - w ten sposób Paco Pérez dziękował całej drużynie za wspólną pracę, tę, którą wykonali, oraz tę, która dopiero przed nimi.
  • Cała drużyna restauracji Arco by Paco Pérez
  • Dużym atutem tego miejsca jest widok.
  • Najwyższej jakości składniki i dużo katalońsko-polskiej fantazji na talerzu. Menu restauracji na pewno niejednokrotnie nas zaskoczy.
  • Wnętrza restauracji zostały zaprojektowane przez znane hiszpańskie studio, które specjalizuje się w dekorowaniu najlepszych światowych restauracji. Tutaj każdy detal ma znaczenie. A jaki był ogólny zamysł artystyczny? Przybliżyć skąpane słońcem kraje śródziemnomorskie w eleganckiej formie.


Co znajdziemy w karcie Arco by Paco Pérez? Przede wszystkim smaki kuchni śródziemnomorskiej z wyselekcjonowanych produktów najwyższej jakości. Przygotowano menu a'la carte oraz menu degustacyjne, które będzie się zmieniało w zależności od sezonu. Pakiet sześciodaniowego menu degustacyjnego to koszt 375 zł, a dziewięciodaniowego - 460 zł. Będą to z pewnością propozycje wyszukane, dla poszukiwaczy nietypowych smaków.

W sąsiedniej restauracji "Treinta y tres" menu będzie bardziej przystępne. Zjemy tu np. ośmiornice, tortille, kolorowe tapasy hiszpańskie, tatar w brioszce własnego wypieku. Ceny w "Treinta y tres" będą zaczynać się od kilkunastu złotych.

Na uwagę zasługują także wnętrza, które mają przenieść nas do skąpanych słońcem krajów śródziemnomorskich. Za projekt odpowiada hiszpańska firma Tarruella Trenchs Studio, która projektuje wnętrza ekskluzywnych restauracji na całym świecie. Wiele elementów restauracji, jak np. płytki ścienne, projektowały lokalne, polskie manufaktury.

Film o filozofii miejsca Arco by Paco Perez:


W związku z tym, że główny bohater tego miejsca jest właścicielem wielu restauracji na całym świecie i do Gdańska będzie przyjeżdżał raz-dwa razy w miesiącu, o codzienną jakość przygotowywanych dań dbać będzie jego zaufany współpracownik, włosko-hiszpański szef kuchni Antonio Arcieri.

Restauracja Arco by Paco Pérez będzie otwarta od wtorku do soboty w godz. 18-22. W piątki i soboty wydawane będą lunche od 12 do 14. Restauracja "Treinta y tres" będzie otwarta od wtorku do niedzieli. W tygodniu serwowane będą lunche od godz. 12 do 15 oraz kolacje od 17 do 22. W soboty i niedzielę restauracja będzie czynna od 12 do 22.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (102) ponad 50 zablokowanych

  • Plusy i minusy

    Dobrze, że takie miejsce powstało.
    Plusy:
    - dokonała kuchnia, światowy poziom, pomysłowe i smaczne dania
    - imponująca karta win,
    - nowoczesny, elegancki wystrój
    - profesjonalna obsługa
    Minusy:
    - iluzoryczne widoki - czynne od 18.00 a więc "widać ciemność", może w lecie będzie lepiej
    - jednak drogo, ok. 50%-70% drożej niż w najdroższych restauracjach trójmiejskich,
    - brak sprawnego systemu rezerwacyjnego,
    - skomplikowany dojazd do budynku, brak czytelnie oznakowanych miejsc parkingowych
    Największym minusem jest totalnie niezrozumiały, wręcz upokarzający system przechodzenia przez kontrole osobistą (!). Tak, aby wejść do restauracji trzeba -zgłosić się do recepcji, pobrać karty magnetyczne , na stanowisku kontroli podobnym jak na lotnisku - zdjąć płaszcz, wyłożyć wszystko z kieszeni do kuwety, przejść przez bramkę, kilka razy "odbijać" kartę na kolejnych bramkach... Wszystko to przez jakieś niby powszechne przepisy bezpieczeństwa w tego typu obiektach (tarasy widokowe)...
    Trudno gościć gości nie będąc gościnnym a tego typu "powitanie" gości z gościnnością nie ma nic wspólnego.

    • 6 1

  • Warte grzechu ale...

    Przejście z godnością i kultura przez ochronę i bramke graniczy z cudem. Właściciel restauracji powinien się tym zająć bo goście będą uciekać gdzie pieprz rośnie. Byliśmy 4 razy i dluuuugo chyba nie wrócimy jeśli w ogóle. Szkoda nerwów. Bardzo to przykre.

    • 2 0

  • Płatny wjazd?

    Czy by skorzystać z restauracji trzeba dodatkowo wykupic bilet na windę?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja