wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

1911 Cafe & Restaurant. Kameralne miejsce z autorską kuchnią w Sopocie

1911 to wyjątkowe miejsce na mapie Sopotu. Znajdziemy tam kameralną atmosferę, autorskie menu i stylowy wystrój.
1911 to wyjątkowe miejsce na mapie Sopotu. Znajdziemy tam kameralną atmosferę, autorskie menu i stylowy wystrój.

Podczas spaceru po Sopocie, wystarczy lekko zboczyć z Monciaka i skręcić w ul. Grunwaldzką, żeby trafić do miejsca naprawdę wyjątkowego. Położona w secesyjnej kamienicy z 1911 roku, restauracja 1911 Cafe & Restaurant oferuje swoim gościom kameralną atmosferę, niezwykły wystrój, a przede wszystkim wykwintną, autorską kuchnię, której bazę stanowią starannie wyselekcjonowane regionalne produkty.



O tym, że 1911 to miejsce inne niż wszystkie, możemy przekonać się już od przekroczenia progu restauracji. Wnętrze dopracowane jest w każdym detalu: nowoczesność łączy się tu z tradycją, a rękodzieło z nowoczesnym designem. Duża klasa i dobry smak nie ustępują tu miejsca funkcjonalności. Restauracja jest przystosowana do organizacji imprez zamkniętych czy spotkań firmowych.

W karcie dań 1911 Cafe & Restaurant nie znajdziemy banałów. Restauracja specjalizuje się w kuchni autorskiej, której bliska jest idea slow food. Szef kuchni, Bartosz Kamiński, komponuje menu w oparciu o produkty sezonowe oraz inspiracje płynące z Kaszub i tradycyjnej kuchni polskiej. Propozycje zmieniają się co dwa miesiące, po to aby w pełni wykorzystać produkty, które w danym momencie roku smakują najlepiej.

1911 to miejsce, które żyje także wieczorami, restauracja oferuje swoim gościom bogatą kartę win starannie dobranych przez sommeliera. Znajdziemy tu też szeroką ofertę innych alkoholi oraz stylowy bar, który jest wymarzonym miejscem do wielogodzinnych, wieczornych rozmów przy dobrym trunku.

Stałym elementem karty dań jest tatar z gęsiny, który zależnie od sezonu, serwowany jest z różnymi dodatkami. Jest to potrawa, która pochodzi z tradycyjnej kuchni kaszubskiej, gdzie od wielu lat przyrządzana była przez tamtejsze gospodynie. W jesiennej odsłonie karty skosztujemy go z konserwową kalarepą oraz majonezem z dymki. Warto dodać, że 1911 Cafe & Restaurant jest jedynym miejscem w Trójmieście, gdzie możemy spróbować tego przysmaku.

Regionalne inspiracje nie ograniczają szefa kuchni w poszukiwaniu własnych nietypowych smaków, połączeń i rozwiązań. Odwiedzając restaurację warto spróbować combra z daniela z kaszą pęczak, puree z dyni i sosem demi-glace oraz schabu z prosiaka podawanego z puree z kukurydzy, żelem z czerwonej porzeczki oraz sosem demi-glace z tymiankiem. Wielbiciele ryb zachwycają się opalanym sumem z fasolką szparagową, kiszoną rzodkiewką i sosem marchewkowym oraz smażonym turbotem z kwiatami cukinii, gotowanymi polskimi ziarnami oraz konfitowanym pomidorem. Potrawy serwowane w 1911 są na najwyższym, światowym poziomie.

Przystawki i dania obiadowe to jednak nie wszystko, czego możemy skosztować w lokalu. Jako, że restauracja otwierana jest już o godz. 8, na gości czekają tam wyjątkowo skomponowane śniadania oraz aromatyczna kawa. Warto też pokusić się o deser, np. kruchą malinową tartę z cytrynowym semifreddo, która stanowi ciekawe połączenie słodyczy oraz kwaskowatości lub mus morelowy z czekoladą. Wielbiciele słodkości nie będą mieli powodu do narzekań, w restauracji podawane są też mini ciasteczka własnego wypieku: magdalenki z aromatem limonkowym, amaretti z mąki migdałowej lub mini brownie.

Klimatyczne wnętrze, wyjątkowa kuchnia, wyśmienity serwis - czy trzeba więcej powodów, żeby odwiedzić 1911 Cafe & Restaurant? To miejsce, w którym łatwo się zakochać, a potem wracać i wracać... na śniadania, obiady, spotkania firmowe, drinka lub po prostu wyśmienitą kawę w dobrym towarzystwie.
Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (6)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia