Kulinaria & Wino

  • Słodki luksus, czyli tort w cenie samochodu

    Historia tortów zaczyna się we Włoszech, a ich polska nazwa pochodzi od włoskiego słowa "torta", co oznacza placek. Współczesne torty nie przypominają już swoich prostych i praktycznych...

  • Dziedzictwo Kulinarne, czyli tradycja na talerzu

    Sieć restauracji należących do "Dziedzictwa Kulinarnego" chce przyciągnąć świadomych i wymagających konsumentów. Podpowiadamy, gdzie w Trójmieście i okolicach możemy zjeść posiłek...

  • Smaki deluxe: kaczka już nie tylko na święta

    Niewiele trzeba, aby jej wyśmienite mięso stało się suche i twarde, jednak właściwe przygotowanie sprawi, że będzie soczysta, krucha i pełna aromatu. Niegdyś była spożywana od wielkiego...

  • Historia miodem pisana - miody pitne

    Tradycyjny, ekologiczny, zdrowy, a przy tym mocno alkoholowy. Niektórzy badacze twierdzą, że to właśnie on był ambrozją, którą delektowali się bogowie Olimpu, a sam Claude Lévi-Strauss...

  • Biznes stworzony przez miłośników wina, programistów i biotechnologów

    Narzędzie stworzone przez spółkę W4F przy wsparciu biotechnologów z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego to świetne rozwiązanie dla miłośników wina i jedzenia. Serwis Delipair...

  • Szef kuchni na wyłączność? Zaproś go do domu

    W Trójmieście coraz częściej zaprasza się szefów kuchni do prywatnych domów. Nowa moda nie odbierze klientów restauracjom, ale może okazać się atrakcją samą w sobie i szansą na...

  • Jesienne menu podczas Wine Dinner

    Grzyby, dziczyzna, jesienne owoce, korzenne przyprawy oraz hiszpańskie wino. Tak w skrócie można opisać pierwszą kolację z cyklu Wine Dinner, która odbyła się w restauracji Szafarnia 10 ....

  • Poznaliśmy laureatów czwartej odsłony Gault&Millau Tour

    Kulinarne premiery i dania znane z kart trójmiejskich restauracji. Kilkudziesięciu szefów kuchni i restauratorów z Pomorza, Kujaw, Warmii, Mazur, Suwalszczyzny i Podlasia. Niecodzienne...

  • Magia koniaku. Nawet 1200 zł za kieliszek

    Zazwyczaj jest serwowany jako digestif, po posiłku. Koneserzy trunku nie uznają spożywania go jednym haustem lub w drinku. Cudowne aromaty koniaku zostają bowiem wówczas stłumione, a to...

  • Restauracja Bulaj najlepsza w konkursie Wine&Food Noble Night

    8. edycja Wine&Food Noble Night za nami. O główną nagrodę walczyło 12 najlepszych restauracji w Polsce. W tym roku Trójmiasto ponownie ma powody do dumy: Artur Moroz i Paweł Chomentowski...