Kulinaria & Wino

  • Smaki deluxe: soczysty halibut

    Osiąga imponujące rozmiary - nawet do trzech metrów długości i 200 kilogramów wagi. Jest dość tłusty, bogaty w kwasy omega-3, a przy tym niskokaloryczny. Dobrze przyrządzony jest...

  • Co będziemy jeść w tym roku? Kulinarne trendy 2016

    Ubiegły rok należał do "superżywności". Kucharze i dietetycy przywrócili do łask zapomniane warzywa i owoce, ugruntowali znaczenie produktów ekologicznych oraz kuchni wegetariańskiej....

  • Świąteczne smaki szefów kuchni. Co lubią najbardziej?

    Dla niektórych święta Bożego Narodzenia to ważny okres wyciszenia i duchowych przeżyć, inni cieszą się z chwili wytchnienia od pracy i codziennego pędu, jeszcze inni po prostu lubią...

  • Zimowe karty menu. Lokalność i XVIII-wieczne gdańskie receptury

    Święta zbliżają się wielkimi krokami, ale kto powiedział, że grudzień muszą zdominować potrawy związane w Bożym Narodzeniem lub rozgrzewające? Dla odmiany warto spróbować ciekawych...

  • Kolacja w surowych wnętrzach Stoczni wideo

    A gdyby tak przenieść elegancką restaurację do budynków postoczniowych, wzorując się na dawnej diecie stoczniowca? Pomysł restauratorów Metamorfozy spotkał się z uznaniem wymagających...

  • Trójmiejskie restauracje, które poleca przewodnik Gault&Millau

    27 trójmiejskich restauracji przeszło weryfikację anonimowych testerów smaku przewodnika Gault&Millau. Lokalni faworyci, a jednocześnie jedne z dziesięciu najlepszych miejsc w całej...

  • Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau

    Trójmiasto zostało wyróżnione podczas gali II edycji żółtego przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce. A to wszystko dzięki Adrianowi Klonowskiemu, szefowi kuchni restauracji...

  • Rioja Crianza podczas degustacji w ciemno

    W czwartkowy wieczór odbyła się nietypowa degustacja wina w ciemno. Siedmiu trójmiejskich importerów przygotowało po jednej butelce swojego popularnego wina z Regionu Rioja typu Crianza....

  • Jesień na talerzu. Nowe karty menu w trójmiejskich restauracjach

    Nadeszła jesień, a wraz z nią sezonowe karty w trójmiejskich restauracjach. Z tej okazji postanowiliśmy sprawdzić, co nowego przygotowali szefowie kuchni w Białym Króliku, Szafarni 10 i...

  • Arystokracja wśród drobiu: gęsina na św. Marcina

    Kto zostanie tegorocznym Królem Gęsiny? Przez najbliższy miesiąc cała Polska będzie jadła mięso z gęsi. Związane jest to nie tylko ze smakiem mięsa, które w tym czasie jest najlepsze, ale...

wydarzenia