Kulinaria & Wino

  • Automat, który zastępuje baristę - najlepsze ekspresy do kawy

    Ekspresy do kawy to dzisiaj w pełni zautomatyzowane urządzenia. Niektórzy uważają, że dzięki nowym technologiom w nich aplikowanym, te z najwyższej półki, potrafią zastąpić najlepiej...

  • Kolacja bez wina nie musi być nudna. Koktajle bezalkoholowe

    Dlaczego - zamiast wina - starannie przygotowany napój na bazie owoców, warzyw, ziół lub mleka nie miałby towarzyszyć degustacyjnej uczcie, począwszy od amuse bouche, na deserze...

  • Trzecia edycja Gout de France w Polsce i Trójmieście

    21 marca ponad 2 tys. restauracji z całego świata zaproponuje gościom francuskie menu w autorskim wydaniu. Tegoroczna edycja Smaków Francji (Goût de France) zaangażowała w Polsce 159...

  • Wbrew regułom, czyli warsztaty z winem w Seafood Station

    Co łączy węgierskie wino z owocami morza z dalekich zakątków świata? Ktoś mógłby powiedzieć, że nic - w końcu Węgry to kraj bez dostępu do morza, a więc produkowane tam etykiety przede...

  • Weekendowy obiad za miastem - dokąd warto pojechać (cz.2)

    Dwa tygodnie temu opublikowaliśmy pierwszą część tekstu rekomendującego miejsca, które warto odwiedzić planując weekendowy obiad za miastem. W tym tygodniu kontynuujemy zagadnienie -...

  • Smaki deluxe: skrei - rzadka arktyczna ryba - na polskich stołach

    Norweska ryba skrei, zwana także "złotem Lofotów", uważana jest za najznakomitszy rodzaj dorsza na świecie. Rzadka, delikatna, o śnieżnobiałym mięsie bogatym w składniki odżywcze -...

  • Weekendowy obiad za miastem - dokąd warto pojechać (cz.1)

    Kulinarne teksty serwisu Deluxe przeważnie poświęcamy restauracjom działającym na terenie Trójmiasta. W niniejszym materiale przenosimy się poza jego ścisłe granice - na Kaszuby....

  • Uczta nad ziemią, w ciemnościach lub nago. Nietypowe pomysły restauracyjne

    Poza domem jadamy dziś coraz częściej, coraz więcej wymagamy więc od wybieranych lokali. Niektóre poza dobrym posiłkiem potrafią zaoferować znacznie więcej, np. emocje, w tym ekstremalne....

  • Wiosna w środku zimy. Restauracje z ogrodem zimowym

    Kawiarniane ogródki, pełne słońca tarasy i ogrody. To jedna z tych rzeczy, za którymi szczególnie tęsknimy w zimnych miesiącach. A tych, w naszym klimacie, jest niestety więcej niż mniej....

  • "Cztery razy smaczniej" po raz trzeci

    Za nami trzecie i przedostatnie spotkanie z cyklu "4 razy smaczniej". W czwartkowy wieczór szefowie kuchni czterech trójmiejskich lokali wspólnymi siłami przygotowali kolację dla 60 osób....

wydarzenia