Kulinaria & Wino

  • Kulinarne Innowacje z Łukaszem Kawallerem w L'Entre Villes

    Kolacją, której przewodził zwycięzca pierwszej edycji "Hell's Kitchen", Łukasz Kawaller, restauracja 737 L'Entre Villes zapoczątkowała cykl spotkań stworzonych z myślą o miłośnikach...

  • Sommelier radzi: siarczyny - nie taki diabeł straszny

    W kolejnym odcinku cyklu "Sommelier radzi" sprawdzamy, czy siarczyny powinny niepokoić miłośników wina. Dwa tygodnie temu pisaliśmy o kieliszkach do wina, a następnie powiemy, czy wino ma...

  • Sommelier radzi: kieliszek ma znaczenie

    Mówi się, że "nie szata zdobi człowieka", ale zdecydowanie kieliszek zdobi wino. Kształt, wielkość, waga, sposób wykonania oraz czystość szkła wpływają w znacznym stopniu na przyjemność...

  • Rodzimy smak Gruzji - wina kwewrowe w Piwnej 47

    Wina gruzińskie cieszą się na całym świecie coraz większą popularnością, także w Polsce. Świadczy o tym chociażby frekwencja na czwartkowej degustacji win kwewrowych w gdańskiej...

  • Thai Thai w Gdańsku oficjalnie otwarte

    Gdańsk to poza Warszawą, Sopotem i Poznaniem kolejne miasto, w którym lokal otwiera Thai Thai - sieć restauracji dobrze znana wszystkim miłośnikom azjatyckich smaków. Choć działa już dwa...

  • Sommelier radzi: droższe wino znaczy lepsze?

    Wiele osób myśli, iż aby kupić dobre wino, trzeba sporo wydać, a to nie zawsze jest prawda. Drogie wina nie gwarantują nam sukcesu kulinarnego, gwarantują tylko możliwość skosztowania...

  • Elegancki, ciekawy, pyszny - wybieramy miejsca na lunch na mieście

    Lunch biznesowy, niezależnie od tego, jak bardzo oficjalny i formalny, warto uważnie zaplanować. Dobra kuchnia pozostaje głównym kryterium wyboru miejsca spotkania, ale nie jedynym....

  • Dzień Otwartej Butelki po raz piąty

    Po raz piąty w Trójmieście, ale po raz pierwszy w Hotelu Haffner, odbyła się impreza stworzona z myślą o miłośnikach wina i przedstawicielach branży gastronomicznej, czyli Dzień Otwartej...

  • Sommelier radzi: korek czy zakrętka?

    Wielu ekspertów uważa, że kupno wina korkowego, czyli produktu zepsutego z powodu korka, to rzadkość. Tylko kilka procent trunków jest wadliwych, ale skoro rocznie produkuje się 36...

  • 4 razy smaczniej po raz czwarty, ale nie ostatni

    W niedawno otwartym lokalu Sztuczka Bistro odbyła się w piątek wieczór czwarta, acz pewnie nie ostatnia, kolacja z cyklu 4 razy smaczniej - wspólnej inicjatywy szefów kuchni na co dzień...