• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Znani szefowie kuchni ocenili dania uczniów

Aleksandra Sobocińska
30 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Zmagania uczniów były bacznie obserwowane i żywo komentowane przez jury techniczne. Zmagania uczniów były bacznie obserwowane i żywo komentowane przez jury techniczne.

Już wiemy, kto został laureatem I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Literacka Kuchnia". O zwycięstwie nie zdecydowali jednak sami szefowie kuchni, którzy oceniali dania przygotowane przez młodych pasjonatów gotowania, ale również jurorzy literaccy, podkreślający istotę umiejętności opowiadania o potrawach.



Finał miał miejsce 29 października w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. W zmaganiach udział wzięło 19 dwuosobowych zespołów, które - niczym w Masterchefie - gotowały potrawy, do których zainspirowała ich literatura klasyczna. W konkursie o nagrodę Grand Prix walczyli uczniowie klas zasadniczych zawodowych i techników o profilu gastronomicznym. Zmagania odbyły się na trzech etapach: eliminacjach szkolnych, wytypowaniu najlepszych uczestników oraz finału, podczas którego uczniowie przygotowywali danie główne i deser, w czasie 120 minut. Uczestnicy musieli wybrać danie z literatury klasycznej i odtworzyć je w kuchni.

- Danie pochodzi z literatury faktu, sensacyjnej, czy poezji i w większości przypadków nie znajdziemy w nich dokładnych przepisów. Rola uczniów polega właśnie na stworzeniu własnych receptur - mówi Michał Turek, członek jury literackiego.

Pracę uczniów oraz efekt końcowy oceniły trzy grupy jurorów - jury techniczne w składzie: Rafał Wałęsa, szef kuchni restauracji Sztuczka, Grzegorz Nakrajnik, szef kuchni Ristorante La Cucina, Krzysztof Gradziewicz, szef kuchni w Hotelu Promenada Ostróda, Wojciech Dembowski, szef kuchni Banglob oraz wiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Krzysztof Marciniak, szef kuchni Akademii Kulinarnej Farutex, Marcin Paździor, mistrz cukiernictwa i właściciel firmy szkoleniowej Smak Czekolady; jury degustacyjne, w którym zasiedli: Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i doradca kulinarny, Adam Woźniak, szef kuchni Hotelu Hilton Gdańsk, Tomasz Deker, właściciel firmy T. Deker, Krystian Szidel, szef kuchni w hotelu Sheraton Sopot, Mariusz Gachiewicz, szef kuchni "Zamku Gniew", Paweł Mieszała, mistrz polski cukierników i wykładowca Akademii Zeelandia oraz Michał Doroszewicz, doradca technologiczny i wykładowca Akademii Zeelandia oraz jury literackie w składzie: Monika Jankowska, redaktor Dziennika Bałtyckiego, Michał Turek, redaktor Radia Plus, Tomasz Szturo, wykładowca kulturoznawstwa z Uniwersytetu Gdańskiego.

- Każdy sędzia zwraca uwagę na takie kwestie, jak prezentacja ekipy, przygotowanie stanowiska, czystość i higiena oraz organizacja miejsca i czasu pracy. Uczestnicy muszą również maksymalnie wykorzystać wszystkie produkty, nie może być za dużo odpadów. Przy ocenie końcowej liczy się też wykorzystanie różnych technik w trakcie przygotowywania dań - komentuje Rafał Wałęsa.

Czy lubisz gotować?

Sędziowie byli obecni także podczas zmagań i na bieżąco komentowali i oceniali pracę uczniów. Po 120 minutach gotowania, przygotowywane dania były serwowane i testowane przez jurorów degustacyjnych.

- Poziom konkursu jest bardzo wyrównany. Jestem surowym jurorem i przyznam, że poziom nie jest tak wysoki, jakbym sobie życzył. Dzięki takim konkursom widzimy, jak dużo, jako profesjonaliści, musimy pracować ze szkołami, aby tych młodych adeptów edukować. Na talerzyku z deserem widać wszystko, w etapie końcowym widać niemal każdy błąd techniczny popełniony podczas jego przygotowania. W Polsce potrzebujemy dużej współpracy między pedagogami i szkołami, aby poziom cukiernictwa był jak najwyższy - skomentował Michał Doroszkiewicz.

Inaczej sprawa ma się z jury literackim, które oceniało zupełnie inne kompetencje uczestników.

- Jury literackie nie ocenia samej potrawy, składników, przygotowania, ani też zgodności opisu dania książkowego z tym, co wylądowało na talerzu. Oceniamy kulturę wypowiedzi, sprawdzamy, jak oni mówią. Powinni w kilku zdaniach opowiedzieć o książce, o daniu. Pytamy, czemu wybrali akurat tę książkę czy to danie. Wielu uczniów wybrało literaturę Jana Brzechwy. Z innymi jurorami sprawdzamy też, czy generalnie uczestnicy, poza gotowaniem, sięgają do literatury - powiedział Michał Turek.

Podczas zmagań czuć było ogromne emocje uczestników, którzy z niemałym zaangażowaniem przygotowywali autorskie dania. Przed poddaniem się ocenie jury degustacyjnego, na szkolnych korytarzach panowała napięta atmosfera.

- Najtrudniejsze było wyczucie temperatury mięsa piersi kaczki, jest ono bardzo trudne do przygotowania i potrzebuje specjalnej temperatury, aby nie zrobiło się gumowe i smakowało wyśmienicie. Przygotowaliśmy pierś z kaczki na pure z dyni, z brukselką gotowaną oraz sosem miodowo-winnym. Na deser podaliśmy ciastko brzoskwiniowe na kruchym ciasteczku z bezą, musem malinowym i nitkami z karmelu. Jurorzy byli bardzo pomocni i szczerze mówili o tym, co robimy źle, bez zbędnych złośliwości - powiedział 19-letni Dariusz Wierzchowski, jeden z uczestników konkursu.

Podczas zmagań można również było wziąć udział w różnych pokazach kulinarnych - m.in. Tomasz Deker przygotowywał pralinki, a Piotr Sawczenko, szef kuchni w restauracji Szafrania 10, zaprezentował pokaz live cooking. - Przygotowujemy risotto z borowikami, tagliatelle z krewetkami, dynią pieczoną i kostkami surowej dyni oraz przystawkę w postaci carpaccio z łososia świeżego podane na rukoli z owocami granatu. Podczas pokazu przedstawiamy cały proces technologiczny, więc każdy może nauczyć się przygotowania tych dań we własnym zakresie, albo przynajmniej ich spróbować - zdradził Sawczenko.

Co młodym ludziom daje start w tego typu konkursach?


- Start w konkursach umożliwia przecieranie pewnych szlaków i walkę z własnymi słabościami. Skończyły się czasy, w których kucharz pracuje tylko na zapleczu. Teraz coraz więcej restauracji ma kuchnie otwarte, które umożliwiają gościom podglądanie pracy szefa kuchni i zespołu. Kucharz musi zatem być nie tylko pracowity i uzdolniony, ale również śmiały i świadomy tego, co robi i tego, na jakich produktach pracuje. Dlatego start w konkursach dla młodzieży pozwala na zdobycie nowych umiejętności, takich jak praca pod presją czasu, pewność siebie, bez względu na okoliczności oraz zachowanie pokory podczas wydawania oceny innych - skomentował Krzysztof Szulborski. - Młodzież ma możliwość szlifowania zdolności organizacyjnych, które niekoniecznie zostały wyuczone w szkole, a które są podstawą pracy w kuchni - dodał.

Wyniki I ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Literacka Kuchnia" Gdańsk 2014

Grand Prix
Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni, opiekun: Bożena Demytruk
1. Beata Kustosz
2. Tomasz Grota
1. Sum w puree z groszku z mięty z pianką z wędzonki, foie gras bons z gryką i sosem wiśniowym z zielonym pieprzem
2. Czekoladowa niespodzianka

I miejsce Danie Główne
Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. Księcia Sambora II w Tczewie, opiekun: Justyna Deja
1. Patryk Lachman
2. Daniel Czablewski
1. Kaczka z aromatycznym sosem śliwkowym i warzywami
2. Sufletki z czekoladową lawą i gruszką

II miejsce Danie Główne
Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku, opiekun: Elżbieta Soroka
1. Kamil Siatkowski
2. Krzysztof Garczyński
1. Stek z halibuta atlantyckiego z szafranowym risotto z chorizo, marynowany imbir i sos z zielonego groszku
2. Sernik z chałwą podany z konfiturą z wiśni i daktylowo-bananowym biszkoptem

III miejsce Danie Główne
Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Rusocinie, opiekun: Bogumiła Naczk
1. Magdalena Wylot
2. Kamil Jarząbek
1. Pokusa czekoladowo - bananowa na migdałowym spodzie
2. Comber jagnięcy z sosem balsamicznym

I miejsce Deser
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Kwidzynie, opiekun: Bożenna Ossowska
Dorota Brochocka
1. Aleksandra Mikuła
2. Katarzyna Czajka
1. Wątróbka w żubrówce z gruszkami i karmelizowaną czerwoną cebulą z puree selerowo-ziemniaczanym
2. Ptysiowa piramidka

II miejsce Deser
Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu, opiekun: Barbara Bukowska
Marzena Szczech
1. Edyta Wituk
2. Przemysław Zwański
1. Kaczka - Dziwaczka a'la Kleks
2. Czekoladowa pokusa pana Wonki

III miejsce Deser
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich nr 1 im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, opiekun: Eugenia Kościk
1. Katarzyna Wojcieska
2. Sylwia Olejko
1. Przepiórki w płatkach róż
2. Tort czekoladowy z likierem orzechowym

I miejsce Literackość
Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku, opiekun: Genowefa Augustyniak
1. Katarzyna Niska
2. Adam Cendal
1. Jeleń w jałowcu
2. Torcik pralinowy z czekoladowo - truflową duszą śliwkową

II miejsce Literackość
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich w Słupsku, opiekun:
Agnieszka Barchanowska
1. Magdalena Paszkiewicz
2. Dariusz Wierzchowski
1. "Pieczona pierś z gęsi na puree z dyni, jabłka i ziemniaka w towarzystwie brukselki, muśnięta nutą miodowo - winną"
2. "Galaretka brzoskwiniowa w bezowej czapeczce otulona koronką z nitek karmelu "

III miejsce Literackość
Powiatowe Centrum Edukacyjne - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Lęborku, opiekun: Bożena Zanewycz
1. Patrycja Potraca
2. Agata Mierzwa
1. Duszona wołowina po toskańsku.
2. Ciasteczko jabłkowe z sosem malinowym.

Wyróżnienie od pani Katarzyny Dobrzynieckiej z Polskiej Akademii Kulinarnej dla zespołu Gran Prix - wyjazd na finał TOP CHEF do Warszawy:
Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni
Bożena Demytruk
1. Beata Kustosz
2. Tomasz Grota
1. Sum w puree z groszku z mięty z pianką z wędzonki, foie gras bons z gryką i sosem wiśniowym z zielonym pieprzem
2. Czekoladowa niespodzianka

Wyróżnienie od firmy Nestor za osobowość konkursu:
Zespół Szkół nr 3 im. Hugona Kołłątaja w Szamotułach
Ludmiła Hartwich
1. Beata Miśkiewicz
1. Przepiórka confit na kremowej kaszy jaglanej z pudrem różanym, warzywami sous vide i karmelizowanymi kasztanami
2. Tartaletka z budyniem cytrynowym i bezą

Wyróżnienie od firmy ILLY za zaangażowania w przygotowanie kawy:
Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
Barbara Bukowska
Marzena Szczech
1. Edyta Wituk
2. Przemysław Zwański
1. Kaczka - Dziwaczka a'la Kleks
2. Czekoladowa pokusa pana Wonki

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (8) 2 zablokowane

  • To zdjęcie pieczonej piersi z gęsi - niepowiększone

    wygląda, na pierwszy rzut oka, jak palce (bez kciuka) obtarte tarką haha

    • 10 2

  • Smacznie i Zdrowo ;)

    Dobrze poczytać ! - Krzysztof, gratuluje!

    • 8 2

  • wg mnie najlepiej gotuje szef kuchni hiltona, mimo że jest po rozwodzie (2)

    ale gratulacje dla wszystkich uczestników :-)

    • 8 4

    • (1)

      Jezu kobieto a co ma do tego rozwód?

      • 7 0

      • dla niektórych stan małżeński to największe osiągnięcie w życiu

        szczególnie dla kobiet

        • 10 1

  • ble

    Uczycie ich robic pianki sr*nki a potem nie potrafią normalnie zupy ugotować.

    • 10 4

  • Zdecydowaną faworytką

    przyszłych konkursów jest Magda. Uczennica tejże Szkoły :) Ma potencjał, stosowną wiedzę a przede wszystkim gotowanie to jej powołanie. Trzymam kciuki!

    • 18 2

  • Ja tam wszystkim gratuluje !

    Gotowanie to nie łatwe przedsięwzięcie
    Oprócz tego ze musi być smaczne to jeszcze pikne

    Życzę hartu ducha i cierpliwości w dochodzeniu do profesjonalizmu.
    Pamiętajcie ze dobry fachowiec zawsze znajdzie prace i to nie nie za grosze.

    • 16 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja