Vini e Affini, to w chwili obecnej importer oferujący najciekawszą ofertę win włoskich w Polsce. Ich selekcja obejmuje ikony włoskiego winiarstwa, reprezentujące różne style. Sztuczka wspólnie z właścicielką VeA Panią Beatą Gawędą zaprezentuje 8 wybitnych pozycji, do których Szef Rafała Wałęsa przygotował specjalne menu degustacyjne. Wina prezentowane na obu kolacjach będą również do kupienia "na wynos" w atrakcyjnych cenach.
Podobne wydarzenia
sobota, godz. 18:00 - 20:30
Gdańsk,
Natura Sztuki
bilety 140 zł
piątek, godz. 17:00
Gdańsk,
Good Time
bilety 259 zł
Wśród serwowanych win będą:
Malibran, Sottoriva Prosecco NV - niefiltrowane, Prosecco, zamykane kapslem (!), którego fermentacja odbywa się w butelce.
Fatoria Moretti, Lambrusco Semperbon NV - organiczne Lambrusco w wersji półsłodkiej, jedne z najlepszych w Polsce.
Elvio Cogno, Langhe Nascetta Di Novello Anas-Cëtta 2012 - odrodzona Piemoncka odmiana Nascetta.
Feudo Montoni 'Vrucara' Nero d'Avola 2008 - Lokalny klon Nero D'Avola z parceli Vrucara, obsadzonej minimum 75 letnimi krzewami
La Castellada, Chardonnay 2007 - Organiczne, niefiltrowane Chardonnay z winnicy produkującej tylko 25 000 butelek rocznie.
Azienda Agricola Bressan, Cru Pignol 2001 - Fruliska odmiana Pignolo, w interpretacji ekscentrycznego Fluvio Bressana. Wino absolutne (!)
Kellerei Nals Margreid, Gewurztraminer 2013 - Czołowy producent i winemaker z Alto Adige.
Elvio Cogno, Barolo Riserva "Vigna Elena" 2006 - Butikowa produkcja (5000 butelek/rocznie), jedyne Barolo z różowego (!) klonu nebbiolo.
ul. Antoniego Abrahama 40, (wejście od strony ul. Władysława IV) 81-395 Gdynia
rezerwacjasztuczka@gmail.com
Tel. (58) 622 24 94
Napoje
Acqua Panna, Sanpellegrino
Herbata Damman, Kawa Illy
(serwowane bez ograniczeń)
Koszt
350 zł / osoba
(serwis kelnerski płatny dodatkowo, 10 %)
Malibran, Sottoriva Prosecco NV - niefiltrowane, Prosecco, zamykane kapslem (!), którego fermentacja odbywa się w butelce.
Fatoria Moretti, Lambrusco Semperbon NV - organiczne Lambrusco w wersji półsłodkiej, jedne z najlepszych w Polsce.
Elvio Cogno, Langhe Nascetta Di Novello Anas-Cëtta 2012 - odrodzona Piemoncka odmiana Nascetta.
Feudo Montoni 'Vrucara' Nero d'Avola 2008 - Lokalny klon Nero D'Avola z parceli Vrucara, obsadzonej minimum 75 letnimi krzewami
La Castellada, Chardonnay 2007 - Organiczne, niefiltrowane Chardonnay z winnicy produkującej tylko 25 000 butelek rocznie.
Azienda Agricola Bressan, Cru Pignol 2001 - Fruliska odmiana Pignolo, w interpretacji ekscentrycznego Fluvio Bressana. Wino absolutne (!)
Kellerei Nals Margreid, Gewurztraminer 2013 - Czołowy producent i winemaker z Alto Adige.
Elvio Cogno, Barolo Riserva "Vigna Elena" 2006 - Butikowa produkcja (5000 butelek/rocznie), jedyne Barolo z różowego (!) klonu nebbiolo.
ul. Antoniego Abrahama 40, (wejście od strony ul. Władysława IV) 81-395 Gdynia
rezerwacjasztuczka@gmail.com
Tel. (58) 622 24 94
WINE DINNER MENU
gravlax / ogórek / koperek / chrzan
Malibran, Prosecco Sottoriva NV
foie gras / hibiscus / pietruszka
Fattoria Moretto, Lambrusco Amabile Semprebon NV
małże Św. Jakuba / raki / bisque / risotto / estragon
Elvio Cogno, Langhe Nascetta Di Novello Anas-Cëtta 2012
jagnęcina / palony bakłażan / żółty burak / ricotta
Feudo Montoni 'Vrucara' Nero d'Avola 2009
tuńczyk / tapioka / mleko kokosowe / kimchi
La Castellada, Chardonnay 2007
gołąb / czerwona kapusta / szałwia / wędzona słonina
Azienda Agricola Bressan, Cru Pignol 2001
kozi ser / chrupek miodowy / balsamico / truskawki
Kellerei Nals Margreid, Gewurztraminer 2013
parmezan
Elvio Cogno, Barolo Riserva "Vigna Elena" 2006
gravlax / ogórek / koperek / chrzan
Malibran, Prosecco Sottoriva NV
foie gras / hibiscus / pietruszka
Fattoria Moretto, Lambrusco Amabile Semprebon NV
małże Św. Jakuba / raki / bisque / risotto / estragon
Elvio Cogno, Langhe Nascetta Di Novello Anas-Cëtta 2012
jagnęcina / palony bakłażan / żółty burak / ricotta
Feudo Montoni 'Vrucara' Nero d'Avola 2009
tuńczyk / tapioka / mleko kokosowe / kimchi
La Castellada, Chardonnay 2007
gołąb / czerwona kapusta / szałwia / wędzona słonina
Azienda Agricola Bressan, Cru Pignol 2001
kozi ser / chrupek miodowy / balsamico / truskawki
Kellerei Nals Margreid, Gewurztraminer 2013
parmezan
Elvio Cogno, Barolo Riserva "Vigna Elena" 2006
Napoje
Acqua Panna, Sanpellegrino
Herbata Damman, Kawa Illy
(serwowane bez ograniczeń)
Koszt
350 zł / osoba
(serwis kelnerski płatny dodatkowo, 10 %)