• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejskie restauracje, które poleca przewodnik Gault&Millau

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
3 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Druga edycja polskiej wersji międzynarodowego przewodnika po najlepszych restauracjach Gault&Millau jest już dostępna w księgarniach. Wyróżnionych zostało 27 trójmiejskich restauracji, w tym dwie, które dostały się do ścisłej czołówki dziesięciu najlepszych lokali w Polsce. Druga edycja polskiej wersji międzynarodowego przewodnika po najlepszych restauracjach Gault&Millau jest już dostępna w księgarniach. Wyróżnionych zostało 27 trójmiejskich restauracji, w tym dwie, które dostały się do ścisłej czołówki dziesięciu najlepszych lokali w Polsce.

27 trójmiejskich restauracji przeszło weryfikację anonimowych testerów smaku przewodnika Gault&Millau. Lokalni faworyci, a jednocześnie jedne z dziesięciu najlepszych miejsc w całej Polsce to gdańskie restauracje MetamorfozaMercato. Ta pierwsza świętuje podwójny sukces, bowiem jej szef kuchni otrzymał tytuł Młody Talent 2016.



Czy zgadzasz się z oceną przewodnika Gault&Millau?

Wśród 390 najlepszych restauracji w Polsce, dwie z Warszawy okazały się bezkonkurencyjne. Atelier Amaro (17,5 punktów) oraz Senses (17 punktów) otrzymały najwyższe noty, które przełożyły się na wynik czterech czapek kucharskich. W Trójmieście wyróżniono 27 restauracji, w tym: 12 z Gdańska, 8 z Sopotu oraz 7 z Gdyni. Co prawda nikt czterech czapek nie zdobył, ale mamy się czym pochwalić, ponieważ dwie lokalne restauracje znalazły się wśród ośmiu w Polsce, którym udało się uzyskać wynik trzech czapek kucharskich.

Najlepszą restauracją w Trójmieście jest Metamorfoza (15,5 punktów/ trzy czapki kucharskie). Znacznie poprawiła swój wynik z zeszłego roku (12,5 punktów/ jedna czapka kucharska). Jak można przeczytać w przewodniku: Potrawy w Metamorfozie mają dwie wspólne cechy: wyrafinowaną prostotę smaku i świetną, minimalistyczną estetykę. Ozór cielęcy z czosnkiem niedźwiedzim i słoniną jest wspaniale delikatny, a prosiak z rabarbarem wybitnie miękki i aromatyczny. Poza kuchnią, która zdaniem testerów jest nieograniczona w smakach, doceniona została również skromna, ale mocna karta win, regionalnych piw oraz nalewek. Nie jest to jedyny sukces Metamorfozy, ponieważ szef kuchni Adrian Klonowski został odznaczony tytułem Młodego Talentu 2016 podczas gali finałowej przewodnika Gault&Millau, która odbyła się w listopadzie w Warszawie.

Czytaj więcej: Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau

Logotyp akcji "Gault&Millau Polska". Fonetycznie czytamy [go e mijo]. Logotyp akcji "Gault&Millau Polska". Fonetycznie czytamy [go e mijo].
- Cieszę się, że otrzymaliśmy najwyższą notę w Trójmieście. Czy jesteśmy najlepsi? To kwestia subiektywna, która zależy od indywidualnych smaków gości. Na pewno wykonaliśmy kawał ciężkiej roboty. W ostatnim roku ograniczyliśmy naszą kartę do dziewięciu dań, co dało nam możliwość kontroli każdego możliwego produktu. Wyznaczamy sobie cele krótkoterminowe, więc skupiamy się, aby nasze potrawy były najlepsze dzisiaj i jutro, ale oczywiście myślimy o tym, aby w przyszłym roku uzyskać podobny albo nawet lepszy wynik - mówi Adrian Klonowski, szef kuchni restauracji Metamorfoza.
Tuż obok Metamorfozy znalazła się restauracja Mercato z wynikiem 15 punktów, co w rezultacie również przełożyło się na trzy czapki kucharskie. Poprawili więc wynik z zeszłego roku (14 punktów) o jedną czapkę w górę. Jak słusznie zauważyli w przewodniku, Adam Woźniak i jego ekipa spowodowali, że lokal stracił... anonimowość: goście zaczęli przychodzić do Mercato, a nie do "tej restauracji w Hiltonie". Ponadto testerom zasmakował m.in. chłodnik z czerwonej kapusty i kaczka z buraczkami, która intryguje wyglądem i urzeka smakiem. Wysoka nota restauracji nie jest jedynym wyróżnieniem dla Mercato. Szef kuchni Adam Woźniak został nominowany do najważniejszego tytułu Gault&Millau - Szefa Roku 2016. Nie wygrał, ale fakt, że jego nazwisko znalazło się wśród pięciu najlepszych w Polsce, napawa dumą.

- Jesteśmy bardzo zaskoczeni tak wysokim wynikiem, który pozwolił nam znaleźć się w gronie dziesięciu najlepszych w Polsce. Będziemy się pilnować, aby ten wynik utrzymać, ale nie będę ukrywać, że mamy apetyt na cztery czapki kucharskie - mówi Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato.
  • Laureaci Gault&Millau Tour, nagrody dla najlepszych kucharzy w regionie północnym. Gala odbyła się we wrześniu 2015 roku w restauracji Mercato.
  • Wszyscy nominowani szefowie kuchni podczas gali finałowej Gault&Millau w Warszawie.
  • Adrian Klonowski podczas gali finałowej Gault&Millau w Warszawie, podczas której został uhonorowany tytułem Młodego Talentu 2016.
  • Adam Woźniak (szef kuchni restauracji Mercato) z nagrodą dla najlepszych kucharzy w regionie północnym podczas Gault&Millau Tour, która odbyła się we wrześniu 2015 w restauracji Mercato.
  • Adrian Klonowski (szef kuchni restauracji Metamorfoza) z nagrodą dla najlepszych kucharzy w regionie północnym podczas Gault&Millau Tour, która odbyła się we wrześniu 2015 w restauracji Mercato.
  • Strona restauracji Metamorfoza w przewodniku Gault&Millau 2016.
  • Strona restauracji Mercato w przewodniku Gault&Millau 2016.

Restaurację Mercato gonią ex aequo: Biały Królik oraz Sztuczka, obie z wynikiem dwóch czapek kucharskich (14,5 punktów). Dla Białego Królika znajdującego się w hotelu butikowym Quadrille jest to duży sukces. Chociaż są obiektem stosunkowo nowym, szturmem wdarli się do nowego wydania, zajmując ostatecznie całkiem wysoką pozycję.

Następne w rankingu są: Malika, Restauracja Filharmonia oraz Thai-Thai (12 punktów) z jedną czapką.

Według przewodnika, warto odwiedzić również restauracje: Bocian Morski (11,5 punktów), Grono Di Rucola (11,5 punktów), Petit Paris (11,5 punktów), Tłustą Kaczkę (11,5 punktów), Britannica Steakhouse (11,5 punktów) oraz Cyrano & Roxane (11,5 punktów) - wszystkie z jedną czapką.

Następne w rankingu są: Ristorante La Cucina (11 punktów), Restauracja Bellevue (11 punktów), Restauracja Kubicki (11 punktów), Targ Rybny Fishmarkt (11 punktów) oraz Pieterwas Krew i Woda (11 punktów) również z jedną czapką.

Chociaż bez czapki, to jednak mocno wyróżnione zostały restauracje: A la française (10,5 punktów), Szafarnia 10 (10,5 punktów), Moon (10,5 punktów), Trattoria La Cantina (10,5 punktów), Bulaj (10,5 punktów), Neighbours Kitchen (10 punktów), Morska (10 punktów), Bistro Pobite Gary oraz Tupot Mew (10 punktów).

W ubiegłorocznym przewodniku pojawiło się kilka restauracji, których na próżno szukać w nowym wydaniu. Są to m.in. Cico (lokal zakończył działalność), Fellini, Good Morning Vietnam, Tesoro oraz nieistniejące już White House.

Przewodnik Gault&Millau działa w dziewięciu krajach na świecie, a Polska dołączyła do tego grona w listopadzie 2014 roku. Redaktor naczelną polskiego wydania została Justyna Adamczyk, prezentując w nim 240 najlepszych restauracji krajowych. Inicjatywa się rozwija, więc w tegorocznym wydaniu zaprezentowanych zostało aż 390 restauracji.

Aby restauracja trafiła do żółtego przewodnika musi przejść kilkuetapową weryfikację anonimowych inspektorów, którzy oceniają lokal w skali od 1 do 20 punktów. W przewodniku publikowane są te restauracje, które uzyskają noty powyżej 10 punktów. Jak mówi Adam Woźniak, szef restauracji Mercato, nawet nie zorientował się, kiedy anonimowi testerzy oceniali jego dania, ale wie, że odwiedzili lokal trzykrotnie.

Punkty przyznane przez testerów są przeliczane na czapki kucharskie według poniższego schematu:

11-12 punktów - 1 czapka
13-14 punktów - 2 czapki
15-16 punktów - 3 czapki
17-18 punktów - 4 czapki
19-19,5 punktów - 5 czapek
20 punktów - 5 złotych czapek kucharskich

Zobacz także

Opinie (67) 2 zablokowane

  • kuchnia (3)

    Te czapki przyznaja ci co lubia dania z mchu i paproci pod pierzynka z nibyniczego

    • 92 10

    • Fakt, dla amatorów chemicznych zapychaczy to te restauracje nie są (2)

      ale nikt tam chodzić nie każe. Możesz dalej korzystać z telefonu zamawiając przelane tłuszczem zrobione z mrożonych miesiącami najtańszych składników potrawy byleby w brzuchu pełno aż po gardło było.

      • 11 16

      • kto jesteś? właściciel czy personel?

        • 8 3

      • chodzisz do drogich restauracji a i tak jesz to samo co ci "na telefon", czyli "przelane tłuszczem zrobione z mrożonych miesiącami najtańszych składników potrawy", tyle tylko, że jest to inaczej podane (w mikroporcjach), nie najesz i dodatkowo stracisz górę forsy łudząc się, że dogodziłeś swojemu podniebieniu i ego.

        • 4 2

  • Właściwie można się tylko pod tym rankingiem podpisać.

    • 9 29

  • Taaa wiemy restauracja przemiana na ul. Wąskiej...

    • 2 4

  • ale (2)

    trzeba przyznać, że nazwy restauracji coraz ciekawsze..... aż strach pomysleć co dają jeść w "krwi i wodzie" brrrr

    • 22 2

    • Jedzenie (1)

      Krwiste steki i owoce morza.

      • 7 7

      • Nie dla niedzielnych pożeraczy suchych schabowych

        • 2 6

  • Kurna ! .. (3)

    Gdzie by zjeść dobrą {!} grochówe ?

    • 37 0

    • w domu

      • 15 0

    • w domu

      Ew. Bar Mleczny Słoneczny na Władysława IV ;)

      • 6 1

    • opolska,przymorze

      • 4 2

  • (4)

    A to ciekawe !!! Woźniak z Mercato wie ze testerzy odwiedzili trzykrotnie lokal , a nie wie kiedy jego oceniali ! Bajka dla małych dzieci ! Hipokryzja i Fałsz ! A pozatym nic szczególnego , na talerzach bardzo małe porcje za duże kwoty . Byłem jadłem i więcej nie pójdę .

    • 44 7

    • (2)

      Jak mnie wkurzają teksty o małych porcjach. Ugotuj sobie gar kartofli, przysmaż kilo mielonego, okraś patelnią pełną cebuli i się raz w życiu nażryj jak świnia, aż pękniesz. Każdy dietetyk powie, że posiłki powienny być małe, ale jedzone często. Jeżeli mi wystarcza przystawka i główne lub głowne i deser, żeby wyjść z takich miejsc najedzonym (a nie mam anemii, a wręcz jestem na górnej granicy wagi prawidłowej) to tobie też powinno, a jak ci nie wystacza to tym bardziej powinieneś jeść mniej bo masz nadwage.

      • 10 26

      • Nie przetłumaczysz

        Do galerii sztuki też nie chodzi bo po co oglądać to marnotrawstwo farby - mało, że nawet na wymalowanie jednej ściany by nie starczyło a na dodatek za niebotyczną kasę.

        • 7 6

      • metamorfoza

        Niestety, ale Metamorfozy są mocno przereklamowane. Byłem z Żoną na menu lunchowym i mocno się zawiedliśmy. Te dania były mocno nijakie. Niby coś więcej niż zwykła kuchnia, ale np. w Sztuczce to było ach... nowe doznania i pełny zachwyt a w Metamorfozie... no cóż, nastawialiśmy się na ach a było tylko fajnie...

        • 10 0

    • lokal dla gościa w rurkach z brodą i brzuszkiem

      • 5 1

  • A gdzie Pod Łososiem (11)

    A gdzie Pod Łososiem

    • 13 11

    • Od kiedy powstaly nowe restauracje, Pod Łososiem już nie jest żadną atrakcją.

      • 8 0

    • a gdzie Anker???

      I Bar Azja?

      • 1 5

    • a Myśliwska z przymorza (1)

      • 1 2

      • chyba już jej nie ma...:-) mieliśmy tam wesele :-)

        w 1988

        • 2 0

    • Pod Łososiem ma pyszną kuchnie!

      Krem z borowików w chlebku...pyyychaaaa!

      • 2 2

    • jak to gdzie

      w PRL-u

      • 4 2

    • no niestety

      Czasy się zmieniają kuchnia też.Łosoś to solidne podstawy ale nic z nowoczesności.Z drugiej strony takiej historii może pozazdroscić nie jedna restauracja.

      • 6 1

    • to sie wie

      nie wypada oceniać jakby ponad konkurencją

      • 2 1

    • A gdzie Pod Łososiem

      Pod łososiem już dość dawno znikneło z rankingów. Słabe jedzenie i mocno kiepska obsługa. Ci co tam jedzą to raczej z przyzwyczajenia.

      • 2 3

    • Pod łososiem (1)

      Moim zdaniem, najlepsze miejsce! Eleganckie, klimatyczne i prestiżowe. W Gdańsku nie ma drugiego takiego miejsca

      • 2 2

      • Pod Łososiem, polecam

        Tez potwierdzam, co stara klasa to najlepsza klasa. Trzeba umieć trzymać poziom, wysoki poziom. A te nowe Metamorfozy czy Sztuczki itp. może i atrakcyjne, ale szybko przeminą. Brawo Pod Łososiem, klimat piękny, a potrawy jeszcze lepsze. Tak trzymać. Brawo dla najlepszych.

        • 1 0

  • Gratulacje (2)

    Dla wszystkich wyróżnionych , brawo metamorfoza, brawo mercato i biały królik, byłem w tych restauracjach i potwierdzam wynik !

    • 12 16

    • Metamorfoza niekoniecznie (1)

      ...Byłem tam 2 razy i za 2-gim natrafiłem na tak arogancką obsługę, że NIGDY już tam nie pójdę. Nawet jakby mieli najlepsze jedzenie na świecie. Po prostu jedzenie to nie wszystko - zostaje jeszcze atmosfera...

      • 11 3

      • ????

        chyba pomyliłeś restauracje... byłam tam 2 razy z czego raz kilka tygodni temu i naprawdę mogę polecić obsługę.

        • 1 7

  • ja tak sobie (2)

    ja bym sobie może i gdzieś poszła podelektowała się dobrym jedzonkiem, ale te ceny i te porcje. Wiem, że zaraz będzie, że marudera, że trzeba bywać, degustować, a nie żreć, ale co ja zrobię, że mnie nie stać. Wiem, że trzeba robotę zmienić, by lepiej zarabiać, ale to nie takie hop siup.

    • 29 1

    • jak chcesz się nażreć ...

      Zapraszam droga na gorzów za raz za człuchowem campol ceny super a porcie jak dla dwóch... Polecam

      • 4 5

    • To sprawdź Pobite Gary

      To znakomite miejsce i ceny normalne.

      • 7 1

  • Mercato (4)

    to ciekawe, że Mercato zajęło drugie miejsce w rankingu a na stronie chwalą się, że są najlepszą restauracją w trójmieście wg rankingu. Nie ładnie przeinaczać fakty...

    • 24 2

    • Mercato jest najlepszą restauracją wg przewodnika Gault & Millau 2015. Ten rok się jeszcze nie skończył.

      • 2 5

    • (2)

      ...czytaj dobrze...otrzymali nagrodę za najlepszą restauracje.....

      • 2 2

      • (1)

        Przecież takiej nagrody nie otrzymali...

        • 6 1

        • Dostali wcześniej

          • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja