wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Thai Thai w Gdańsku oficjalnie otwarte

Otwarcie tajskiej restauracji Thai Thai w Gdańsku
Otwarcie tajskiej restauracji Thai Thai w Gdańsku fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

Gdańsk to poza Warszawą, Sopotem i Poznaniem kolejne miasto, w którym lokal otwiera Thai Thai - sieć restauracji dobrze znana wszystkim miłośnikom azjatyckich smaków. Choć działa już dwa miesiące, jej oficjalne otwarcie zorganizowano dopiero teraz. W środę wieczór, przy akompaniamencie na żywo granej muzyki, przy winie oraz smacznym, tajskim jedzeniu, uczestniczyło w nim około 200 osób.



Oficjalna część spotkania trwała niecałe 10 sekund. - Witamy państwa w Gdańsku. Cieszymy się, że zebraliśmy się w tak licznym gronie. Życzymy państwu smacznego i udanego wieczoru - powitał krótko zebranych jeden z właścicieli lokalu. Rzeczywiście gości przybyło na tyle dużo, że przez pierwszą godzinę niełatwo było się w lokalu poruszać. Wieczór, bez dedykowanego programu, wypełniły rozmowy przy dobrym, tajskim jedzeniu, winie, koktajlach alkoholowych i muzyce, choć ta z azjatycką niewiele miała wspólnego. Przez cały wieczór, na zmianę, swój repertuar wykonywała Paulina Czapla (finalistka 7. edycji Must Be The Music) oraz kobiecy kwartet smyczkowy.

Siedzibą nowego, tajskiego lokalu został odrestaurowany budynek starej wozowni (wcześniej znajdowała się tu restauracja z czeską kuchnią - Bohema), nieopodal Teatru Szekspirowskiego. Jej minimalistyczne, eleganckie wnętrze zaprojektował autor wystroju wielu trójmiejskich restauracji - Maciej Ryniewicz. Czerń i złoto, obecne także w identyfikacji wizualnej sieci, dzierżą tu prym. Jedna ze ścian pokryta została płatkami złota, druga zielenią - to tzw. podwieszany ogród żywych, egzotycznych roślin.


Wszystkie potrawy przygotowuje tu pięciu Tajów. Szef kuchni, Pholsaka Viset, gotował dla samej rodziny królewskiej. Dziś oryginalne, tajskie receptury odtwarza na polskim gruncie pilnując, aby jak najwięcej składników sprowadzać bezpośrednio z Azji.

Podczas otwarcia goście smakowali wybranych potraw z karty lokalu. Na stołach pojawiły się między innymi: pierś z kurczaka w zielonym curry z bakłażanem i pędami bambusa, zupy tajskie, karkówka suszona na słońcu z sezamem, sajgonki, sałaty, pieczona kaczka w czerwonym curry, grillowane krewetki królewskie oraz desery: mango z kleistym ryżem i perły tapioki ze świeżymi owocami.

Zaskoczeniem były drinki, np. ostro-kwaśny koktajl na bazie wódki, z dodatkiem składników z zupy tom yam, czyli trawy cytrynowej i pikantnego chilli. Lokal pochwalił się także bogatą, obejmującą 80 pozycji, kartą win. Jest też w niej kilka szampanów, w tym rocznikowe edycje, np. Dom Pérignon z 1998 roku. Nie dziwi fakt, że na otwarciu bąbelków też nie zabrakło.

Placyk przy wozowni zyska nowe życie

Budynek wozowni Dworu Miejskiego, w którym działa restauracja Thai Thai, to zabytek z początku XVII wieku. Kilka lat temu obiekt został odrestaurowany, ale zaniedbany pozostał placyk, który znajduje się między budynkiem a Złotą Bramą. Właściciele lokalu postanowili wziąć sprawy w swoje ręce i wyszli z inicjatywą wyremontowania skwerku. Powstał już wstępny projekt, którego zakres prac, konsultowany m.in. z konserwatorem zabytków, obejmuje wybrukowanie powierzchni skweru, postawienie ogródków restauracyjnych, ławek, oświetlenia oraz uruchomienie starej fontanny. Projekt nie obejmuje rewitalizacji konstrukcji pergoli. W tej chwili pomysłodawcy szukają partnerów mogących współfinansować inwestycję.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (75)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze artykuły

wydarzenia