• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Teppanyaki, czyli kulinarne show na wschodnim grilu

Marta Nicgorska
8 maja 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Podwodny świat na talerzu

Pełen ekspresji tajski szef kuchni Sanga Panawong z restauracji In Azia w Sopocie niczym fircyk w zalotach potrafi w mig oczarować gości swoją osobowością i feerią smaków.



Stół w płomieniach, fruwające noże i najprawdziwsze smaki Orientu - tak w skrócie można określić dalekowschodnią sztukę gotowania, która bardziej przypomina cyrkowe show niż tradycyjne mieszanie w garnkach. Na specjalnym grillu teppan, czyli metalowej płycie podgrzewanej od spodu, w błyskawicznym tempie na oczach gości powstają wyborne dania zachwycające prostotą wykonania, finezją smaków i eksplozją świeżości.



Kuchnia dalekowschodnia budzi jednoznaczne skojarzenia: sushi, sashimi, egzotyczne przyprawy. Teppanyaki to kolejna odsłona Orientu. Kuchnia dalekowschodnia budzi jednoznaczne skojarzenia: sushi, sashimi, egzotyczne przyprawy. Teppanyaki to kolejna odsłona Orientu.
Od dawna intrygowała mnie obejrzana przypadkiem scena w jednej z japońskich restauracji. Przy stole barowym siedziało kilka osób. Ferwor towarzyskiej pogadanki przerywał co jakiś czas dowcipny szef kuchni. Niczym samuraj wyciągał zza pasa nóż, wprawiał w ruch metalowe łopatki i oszałamiał gości widokiem ziejących płomieni. Na rozgrzanej do czerwoności płycie smażył narodowe specjały, które w kilka minut trafiały na talerze. Klienci pochłaniali je najpierw wzrokiem, potem pałeczkami i prosili... o więcej! Dziś takie sceny rozgrywają się także w Trójmieście.

- Nie ma chyba bardziej efektownego stylu w kuchni japońskiej niż teppanyaki. Przyrządzanie potraw na grillu teppan, czyli metalowej płycie podgrzewanej od spodu, jest rodzajem widowiska. Grill odkryty w Japonii w XVIII wieku nie zyskał w Polsce na popularności, ale w sopockiej restauracji In Azia robi furorę - cieszy się Anna Żebrowska, specjalista ds. marketingu i PR Hotelu Sheraton.

Stoły teppanyaki, choć wymyślone w Japonii, największą karierę zrobiły w Chinach. W największych i najbogatszych miastach nie brakuje restauracji z kilkunastoma stołami teppanyaki, przy których w weekendowe wieczory trudno znaleźć wolne miejsce. W Polsce powstaje coraz więcej sushibarów czy restauracji orientalnych, ale tych posiadających płyty teppanayki nie ma jeszcze zbyt wielu.

W teppanyaki podstawową rolę odgrywa sprzęt, czyli stalowa płyta nagrzewająca się nawet do 400 stopni Celsjusza. W miejscu, gdzie osiąga najwyższą temperaturę, znajduje się pochłaniacz pary i dymu - siedzący naprzeciwko goście wdychają tylko aromat smażonych ryb, mięs czy warzyw. Dzięki wysokiej temperaturze, smażenie odbywa się szybko, więc składniki nie tracą ani zapachu, ani soczystości, ani naturalnych walorów smakowych. W tej akurat sztuce kulinarnej kluczowa jest postać kucharza, który jak aktor wykonuje swoją pracę, ale dba jednocześnie o zaangażowanie widowni. Z mistrzowską precyzją przyrządza specjały, zapraszając klientów do wspólnej zabawy.

Kulinarny pokaz teppanyaki jest szalenie ciekawym doświadczeniem i bez wątpienia ciekawym sposobem na spędzenia czasu z przyjaciółmi lub rodziną. Nowa forma biesiadowania ma jednak jeden minus - trzeba za nią słono zapłacić.

Miejsca

  • InAzia Sopot, Powstańców Warszawy 10

Opinie (37) 2 zablokowane

  • a czy w programie jest "shrimp in the pocket"? :D

    • 1 1

  • genialne jedzenie:)

    Byliśmy z mężem w restauracji, niestety na Teppanyaki nie było szans, bo za późno zgłosiliśmy chęć na show:/ no cóż, jeszcze będzie okazja:) ale za to objedliśmy się genialnie pysznymi potrawami i obłędnymi deserami:)

    • 0 1

  • Teppanyaki

    Jedyne profesjonalne Teppanyaki w Polsce jest w miescie Tychy w restauracji Kaya.... Super jedzenie i nie bardzo drogo. Za jedyne 100 zl mozesz jesc i pic ile tylko chcesz:)

    • 0 0

  • Do czerwoności

    Grill teppanyaki rozgrzany do czerwoności?

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja