• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Teppanyaki, czyli kulinarne show na wschodnim grilu

Marta Nicgorska
8 maja 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Podwodny świat na talerzu

Pełen ekspresji tajski szef kuchni Sanga Panawong z restauracji In Azia w Sopocie niczym fircyk w zalotach potrafi w mig oczarować gości swoją osobowością i feerią smaków.



Stół w płomieniach, fruwające noże i najprawdziwsze smaki Orientu - tak w skrócie można określić dalekowschodnią sztukę gotowania, która bardziej przypomina cyrkowe show niż tradycyjne mieszanie w garnkach. Na specjalnym grillu teppan, czyli metalowej płycie podgrzewanej od spodu, w błyskawicznym tempie na oczach gości powstają wyborne dania zachwycające prostotą wykonania, finezją smaków i eksplozją świeżości.



Kuchnia dalekowschodnia budzi jednoznaczne skojarzenia: sushi, sashimi, egzotyczne przyprawy. Teppanyaki to kolejna odsłona Orientu. Kuchnia dalekowschodnia budzi jednoznaczne skojarzenia: sushi, sashimi, egzotyczne przyprawy. Teppanyaki to kolejna odsłona Orientu.
Od dawna intrygowała mnie obejrzana przypadkiem scena w jednej z japońskich restauracji. Przy stole barowym siedziało kilka osób. Ferwor towarzyskiej pogadanki przerywał co jakiś czas dowcipny szef kuchni. Niczym samuraj wyciągał zza pasa nóż, wprawiał w ruch metalowe łopatki i oszałamiał gości widokiem ziejących płomieni. Na rozgrzanej do czerwoności płycie smażył narodowe specjały, które w kilka minut trafiały na talerze. Klienci pochłaniali je najpierw wzrokiem, potem pałeczkami i prosili... o więcej! Dziś takie sceny rozgrywają się także w Trójmieście.

- Nie ma chyba bardziej efektownego stylu w kuchni japońskiej niż teppanyaki. Przyrządzanie potraw na grillu teppan, czyli metalowej płycie podgrzewanej od spodu, jest rodzajem widowiska. Grill odkryty w Japonii w XVIII wieku nie zyskał w Polsce na popularności, ale w sopockiej restauracji In Azia robi furorę - cieszy się Anna Żebrowska, specjalista ds. marketingu i PR Hotelu Sheraton.

Stoły teppanyaki, choć wymyślone w Japonii, największą karierę zrobiły w Chinach. W największych i najbogatszych miastach nie brakuje restauracji z kilkunastoma stołami teppanyaki, przy których w weekendowe wieczory trudno znaleźć wolne miejsce. W Polsce powstaje coraz więcej sushibarów czy restauracji orientalnych, ale tych posiadających płyty teppanayki nie ma jeszcze zbyt wielu.

W teppanyaki podstawową rolę odgrywa sprzęt, czyli stalowa płyta nagrzewająca się nawet do 400 stopni Celsjusza. W miejscu, gdzie osiąga najwyższą temperaturę, znajduje się pochłaniacz pary i dymu - siedzący naprzeciwko goście wdychają tylko aromat smażonych ryb, mięs czy warzyw. Dzięki wysokiej temperaturze, smażenie odbywa się szybko, więc składniki nie tracą ani zapachu, ani soczystości, ani naturalnych walorów smakowych. W tej akurat sztuce kulinarnej kluczowa jest postać kucharza, który jak aktor wykonuje swoją pracę, ale dba jednocześnie o zaangażowanie widowni. Z mistrzowską precyzją przyrządza specjały, zapraszając klientów do wspólnej zabawy.

Kulinarny pokaz teppanyaki jest szalenie ciekawym doświadczeniem i bez wątpienia ciekawym sposobem na spędzenia czasu z przyjaciółmi lub rodziną. Nowa forma biesiadowania ma jednak jeden minus - trzeba za nią słono zapłacić.

Miejsca

  • InAzia Sopot, Powstańców Warszawy 10

Opinie (37) 2 zablokowane

  • Do czerwoności

    Grill teppanyaki rozgrzany do czerwoności?

    • 0 0

  • Teppanyaki

    Jedyne profesjonalne Teppanyaki w Polsce jest w miescie Tychy w restauracji Kaya.... Super jedzenie i nie bardzo drogo. Za jedyne 100 zl mozesz jesc i pic ile tylko chcesz:)

    • 0 0

  • genialne jedzenie:)

    Byliśmy z mężem w restauracji, niestety na Teppanyaki nie było szans, bo za późno zgłosiliśmy chęć na show:/ no cóż, jeszcze będzie okazja:) ale za to objedliśmy się genialnie pysznymi potrawami i obłędnymi deserami:)

    • 0 1

  • Wow, nie wiedziałem że w Sopocie jest taka knajpa (11)

    Był ktoś?

    • 7 2

    • (5)

      Obsługa bardzo sympatyczna i miła, jedzenie - fantastyczne. Zarówno w smaku, jak i sposób podania. Niestety spory drenaż dla kieszeni. Kolacja 3 dania (zupa, 2gie danie, deser) dla 2 - niecałe 400. Fakt, że nie oszczędzaliśmy.
      Jedyny minus to taki, że ludzie stolik obok dosyć głośno się zachowywali. Może obsługa powinna trochę bardziej rozsadzać gości, było sporo stolików wolnych.

      • 4 0

      • What????? (4)

        Ostatnio byliśmy, kolacja bez wina, 3 daniowa kosztowała nas około 200 złotych, co za tej jakości serwis i dania nie jest ceną wygórowaną!

        • 2 0

        • a ja się zastanawiam gdzie można zjeść dobry bigos, flaki i pierogi? (2)

          Pytam się! Czy nam na łby już coś cięzkiego spadło, wszedzie kurka kebab, kebab, kebab i jakaś chińszczyzna. Oczywiście fajnie jest sobie urozmaicić. Ja np. osobiście w domu mam 80% czasu Azję od lewej do prawej w zależności od nastroju i tego co mi w ręce wpadnie.
          Ale, jest u mnie tez bigos z suszonymi grzybami leśnymi i suszoną śliweczką, podlany winkiem. Są placki ziemniaczane i same, i z cukrem, i ze śmietaną. Są kopytka, są pyzy, są kluski szare i w wersji odsmażanej nawet jeszcze lepsze. Jest ogórkowa z naszych ogórków kiszonych,rarytas typowo naszego regionu nie spotykany nigdzie indziej. Kolega z Bangladeszu był zachwycony i nasza ogórkową i naszą mizerią z cebulą.
          I teraz się pytam patałachy, gdzie dostanę świeżego placka ziemniaczanego i ogórkową. Taka impreza się szykuje a my co pokażemy gościom.

          Kebab kurka jego mać !?

          • 3 0

          • (1)

            W barze mlecznym? :)

            • 1 1

            • głupi pedał

              na dodatek kulinarne bezguście, guanojad polski jak mniemam.
              Taki syn parobka co to załe życie z goła d*pą po folwarku biegał i swiniom z koryta podjadał. A u pana na stole stał bigos z mięsem i suszonymi grzybami leśnymi, stały flaki, wędzone kiełbasy. Ale co tam! Parobek to i tynk ze ściany wpierdoli.

              • 1 1

        • zjedliście po 3 zupy na baniak?

          czy jak? :D

          • 0 0

    • (1)

      Mi wyjęli 340 zł jak byłem z dziewczyną więc to naprawdę sporo. Moim zdaniem można zjeść dużo lepiej za niższą cenę ale restauracja jest raczej nastawiona na gości hotelowych, których raczej stać na takie ceny.

      • 0 1

      • ale się zfrajerzyłeś za 340 masz... 34 kebaby! buehehehehehe! ale cię zrobili!

        • 4 3

    • Sympatyczne miejsce (2)

      .. jedzonko i atmosfera w pąsiu.
      a ceny ? dwa razy w miesiącu można pójść ... dwie osoby trzy dania + deser ..coś około 4 stówek

      • 1 2

      • Za coś około 4 stówek to niejedna rodzina 2+2 musi cały tydzień się wyżywić, (1)

        • 5 4

        • To znaczy, że ktoś kogo na to stać powinien omijać takie restauracje?

          • 5 1

  • kto ja ubral i uczesal ? (2)

    kto jej dobral ten "szalowy" outfit i fryzurem z lat '90 ??

    • 3 0

    • hmm

      A co to jest " fryzurem"? Aaaa, to nowy rodzaj odmiany słowa fryzura?
      Nie nadążam za dzisiejszymi wykształconymi z wielkich miast :)

      • 0 0

    • stylista

      najlepszy stylista... De gustibus non disputandum est!

      • 0 0

  • a czy w programie jest "shrimp in the pocket"? :D

    • 1 1

  • pokaz kulinarny (1)

    Restauracja InAzia znajduje się w Sheratonie w Sopocie. Szef tajski, tylko co rusz inny. Jedzenie dobre. Tylko wciąż tam pusto. Przyczyna? wystarczy zerknac do cennika. 30 zl za takie danie? raczej 130! piekny widok na molo. i ceny takie,ze trudno sie tam wraca. coz...

    • 5 2

    • i ja również mam wywalane bo moja indyjska kucharka jest 10 razy tańsza i 10 razy lepsza

      • 0 0

  • (2)

    Mają sajgonki?

    • 5 6

    • idiota

      skąd w Japonii sajgonki?
      to jak kurka tygrys w Afryce

      • 0 0

    • tak, ale tylko w kombinacji z zupka chinska z Radomia

      • 6 0

  • Panga sanawanga

    zeby to jeszcze bylo smaczne

    • 2 2

  • Gdzie jest ta resturacja? (4)

    Czy ktoś zna adres?

    • 2 6

    • 81-718 Sopot,
      Powstańców Warszawy 10 - wejscie od Domu Zdrojowego
      tel: 58 767-19-61

      • 0 1

    • adres

      Przecież adres jest tuż nad opiniami :-). Już dla samego widoku na molo warto zajrzeć a do tego jak kto przepada za krewetkami... Pychota.

      • 1 1

    • restauracja In Azia

      mieści się w Rotundzie w hotelu Sheraton, I piętro raczej nastawione na gości hotelowych ale dolny poziom jest ogólnie dostępny. Można wejść zarówno od strony Placu Przyjaciół Sopotu - czyli ulicy Monte Cassino, ale również przez tarasy od strony molo.
      Polecam, ostatnio przyjaciel wyprawiał urodziny - rewelacja ;))

      • 3 1

    • w miejscu dawnych "tarasów" obecnie należy to do kompleksu Sheratona

      • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja