wiadomości - Kulinaria & Wino

podziel się na Facebooku dodaj kanał RSS prześlij artykuł drukuj artykuł
Wybrana mała czcionka

Teppanyaki, czyli kulinarne show na wschodnim grilu

Pełen ekspresji tajski szef kuchni Sanga Panawong z restauracji In Azia w Sopocie niczym fircyk w zalotach potrafi w mig oczarować gości swoją osobowością i feerią smaków.



Stół w płomieniach, fruwające noże i najprawdziwsze smaki Orientu - tak w skrócie można określić dalekowschodnią sztukę gotowania, która bardziej przypomina cyrkowe show niż tradycyjne mieszanie w garnkach. Na specjalnym grillu teppan, czyli metalowej płycie podgrzewanej od spodu, w błyskawicznym tempie na oczach gości powstają wyborne dania zachwycające prostotą wykonania, finezją smaków i eksplozją świeżości.



Kuchnia dalekowschodnia budzi jednoznaczne skojarzenia: sushi, sashimi, egzotyczne przyprawy. Teppanyaki to kolejna odsłona Orientu.

mat.prasowe

Kuchnia dalekowschodnia budzi jednoznaczne skojarzenia: sushi, sashimi, egzotyczne przyprawy. Teppanyaki to kolejna odsłona Orientu.

Od dawna intrygowała mnie obejrzana przypadkiem scena w jednej z japońskich restauracji. Przy stole barowym siedziało kilka osób. Ferwor towarzyskiej pogadanki przerywał co jakiś czas dowcipny szef kuchni. Niczym samuraj wyciągał zza pasa nóż, wprawiał w ruch metalowe łopatki i oszałamiał gości widokiem ziejących płomieni. Na rozgrzanej do czerwoności płycie smażył narodowe specjały, które w kilka minut trafiały na talerze. Klienci pochłaniali je najpierw wzrokiem, potem pałeczkami i prosili... o więcej! Dziś takie sceny rozgrywają się także w Trójmieście.

- Nie ma chyba bardziej efektownego stylu w kuchni japońskiej niż teppanyaki. Przyrządzanie potraw na grillu teppan, czyli metalowej płycie podgrzewanej od spodu, jest rodzajem widowiska. Grill odkryty w Japonii w XVIII wieku nie zyskał w Polsce na popularności, ale w sopockiej restauracji In Azia robi furorę - cieszy się Anna Żebrowska, specjalista ds. marketingu i PR Hotelu Sheraton.

Stoły teppanyaki, choć wymyślone w Japonii, największą karierę zrobiły w Chinach. W największych i najbogatszych miastach nie brakuje restauracji z kilkunastoma stołami teppanyaki, przy których w weekendowe wieczory trudno znaleźć wolne miejsce. W Polsce powstaje coraz więcej sushibarów czy restauracji orientalnych, ale tych posiadających płyty teppanayki nie ma jeszcze zbyt wielu.

W teppanyaki podstawową rolę odgrywa sprzęt, czyli stalowa płyta nagrzewająca się nawet do 400 stopni Celsjusza. W miejscu, gdzie osiąga najwyższą temperaturę, znajduje się pochłaniacz pary i dymu - siedzący naprzeciwko goście wdychają tylko aromat smażonych ryb, mięs czy warzyw. Dzięki wysokiej temperaturze, smażenie odbywa się szybko, więc składniki nie tracą ani zapachu, ani soczystości, ani naturalnych walorów smakowych. W tej akurat sztuce kulinarnej kluczowa jest postać kucharza, który jak aktor wykonuje swoją pracę, ale dba jednocześnie o zaangażowanie widowni. Z mistrzowską precyzją przyrządza specjały, zapraszając klientów do wspólnej zabawy.

Kulinarny pokaz teppanyaki jest szalenie ciekawym doświadczeniem i bez wątpienia ciekawym sposobem na spędzenia czasu z przyjaciółmi lub rodziną. Nowa forma biesiadowania ma jednak jeden minus - trzeba za nią słono zapłacić.
Dodaj zdjęcie do artykułu
Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Tytuł:
Treść:
Autor:
E-mail (opcjonalny):
Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Opinie (razem: 36)

Dodaj opinię

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze artykuły

wydarzenia