• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdką Michelin ugotuje lunch w restauracji Mercato w Gdańsku

14 maja 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Andrea Camastra (Senses) i Paweł Stawicki (Mercato) przyrządzą w przyszłą niedzielę w restauracji hotelu Hilton lunch złożony z 11 dań. Andrea Camastra (Senses) i Paweł Stawicki (Mercato) przyrządzą w przyszłą niedzielę w restauracji hotelu Hilton lunch złożony z 11 dań.

Pierwszy raz w historii, szef kuchni restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin, ugotuje lunch w Trójmieście. Pokaz odbędzie się w przyszły weekend w restauracji Mercato w hotelu Hilton.



Restauracja Mercato hotelu Hilton, uznana przez prestiżowy przewodnik Gault & Millau za jedną z 10 najlepszych restauracji w Polsce, będzie gościć szefa kuchni i współwłaściciela warszawskiej restauracji Senses, odznaczonej elitarną gwiazdką Michelin. W niedzielne popołudnie, 22 maja, w restauracji Mercato w hotelu Hilton, odbędzie się kulinarne show, w którym główne role zagrają Andrea CamastraPaweł Stawicki, szef kuchni Mercato.

Wspólnie przygotują lunch złożony z 11 dań. Menu trzymane jest w tajemnicy, ale można domyślać się, że efekt wspólnej pracy będzie kulinarną sensacją. Nowoczesne techniki przygotowywania potraw, ale z poszanowaniem najlepszych tradycji kuchni polskiej, w pięknych wnętrzach restauracji Mercato ze spektakularnym widokiem na zabytkową część Gdańska sprawią, że lunch ten będzie wydarzeniem bogatym w doznania smakowe, estetyczne i poznawcze.

Andrea Camastra urodził się we Włoszech, we francusko-włoskiej rodzinie. Warszawska restauracja Senses, w której jest szefem kuchni, otrzymała gwiazdkę w najnowszej edycji Czerwonego Przewodnika Michelina "Main Cities of Europe 2016". Wynikiem jego życiowego i zawodowego doświadczenia jest kosmopolityczna, energetyczna i pełna nieskrępowanej kreatywności kuchnia.

Dziś zakochany jest w Polsce i polskich produktach, ale doświadczenia kulinarne zbiera od ponad 20 lat w restauracjach całej Europy: Le Mirabelle (1* Michelin) w Luksemburgu, Fisherman Lounge (1*Michelin) w Newcastle, Le ChateauBriand w Paryżu (2**Michelin), hotelowej restauracji Victoria Lauberhorn 5+ w szwajcarskim Wengen, a także w warszawskiej Atelier Amaro (1*Michelin).

  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.
  • Nowe menu restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk.

Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato, swoją przygodę w kuchni rozpoczynał w sopockich restauracjach i hotelach. Jednak najbardziej ukierunkowało go doświadczenie, które zdobywał w restauracjach rekomendowanych przez Michelin, takich jak The Greenhouse (2*Michelin), MAAEMO (3*Michelin) i warszawskim Atelier Amaro (1*Michelin).

W Mercato tworzy nowoczesne, wyszukane dania kuchni autorskiej, w której kładzie nacisk na prostotę i sezonowe produkty od lokalnych dostawców.

Andrea Camastra oraz Paweł Stawicki już dzisiaj zapraszają na ekskluzywny lunch, który odbędzie się w niedzielę 22 maja 2016 o godzinie 13:30 w restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Zobacz także

Opinie (16) 1 zablokowana

  • (5)

    chyba jajecznice a cena chyby 5 dych bedzie za porcje ale taxi to byscie pojechali za dyche z Gdanska do Gdyni i jeszcze drogo by było , żenada , skoro sie czepia taksówkarzy to warto czepiać sie każdej usługi i działalnosci , waszej tez którą prowadzicie bąć gdzie pracujecie , u mnie wszystko po sto zł a ja musze mieć za darmo i ciągle mam focha ze inni zarabiają zapieprząjąc po 12 godz . pozdrawiam klientów tanich przewozników , w razie wypadku leczenie na własny koszt ale co tam za 15 zł pojechałem ,

    • 1 11

    • chyba wole bar mleczny i kotlet z jaj , ziemniaki i sos pieczarkowy : ) no i kompot

      • 10 2

    • bar Słoneczny Gdynia , nalesniki z twarogiem ze smietaną i cukrem , pycha i te zawsze miłe Panie , Pozdrawiam personel

      • 7 2

    • brawo (1)

      Panom ze zdjęć zycze duzo sukcesów i smacznego gotowania

      • 4 4

      • nie ma jak puszka rybna ze szprotkami w pomidorach z Lidla , mmmmmmm pycha , oczywscie w promocji , uwielbiam jak dobry technolog cos takiego zrobi nie wszystkie są dobre

        • 4 2

    • jesli na zdjeciu to jezyna to ja takie kubkami jadłem wielkie z krzaka zebrane , to dopiero miało smak a nie na talerzu nie wiadomo skąd to przyjechało i ile lezało i co z TY zrobili , ja mialem z krzaka za szopą , pychota

      • 4 1

  • nowela z cyklu ... (4)

    ..Wyżej sr*m niż d*pę mam ..

    • 8 5

    • az tak masz ? zacznij sie leczyć kmioce załosny co ty wiesz o noweli chyba to ze sie nie znam a sie wypowiem pachołku

      • 2 6

    • idz spac bo sie w przescieradło zesikasz chyba ze masz cerate to rano bedziesz miał swój wymarzony basen :)

      • 1 4

    • (1)

      idz spac i załóż pampersa bo rano obudzisz sie w basenie :)

      • 1 4

      • znaczy,że co?

        po tym lunchu należy założyć pampersa?

        • 3 1

  • czy redakcji nie stać na aparat fotograficzny?

    • 4 1

  • Czy będzie na dowóz też?

    • 6 2

  • Moze nie bedzie kombinacji alpejskich jak

    za poprzednika - z dostawcami Horeca

    • 1 2

  • dobrze byłoby, gdyby to przełozyło się na jakąś gwiazdke w Gdansku (1)

    albo Trójmiescie

    • 2 3

    • niestety....

      hahaha....Nie ma takiej możliwości ...

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja