- 1 115-metrowe mieszkanie w Gdańsku (33 opinie)
- 2 Penthouse za 24,8 mln zł w Gdańsku (161 opinii)
- 3 Barbara Sobczak: z Dubaju do Gdańska (68 opinii)
- 4 Zamknęli całą Montownię dla tej imprezy (18 opinii)
- 5 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Szef kuchni z gwiazdką Michelin ugotuje lunch w restauracji Mercato w Gdańsku
Pierwszy raz w historii, szef kuchni restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin, ugotuje lunch w Trójmieście. Pokaz odbędzie się w przyszły weekend w restauracji Mercato w hotelu Hilton.
Restauracja Mercato hotelu Hilton, uznana przez prestiżowy przewodnik Gault & Millau za jedną z 10 najlepszych restauracji w Polsce, będzie gościć szefa kuchni i współwłaściciela warszawskiej restauracji Senses, odznaczonej elitarną gwiazdką Michelin. W niedzielne popołudnie, 22 maja, w restauracji Mercato w hotelu Hilton, odbędzie się kulinarne show, w którym główne role zagrają Andrea Camastra i Paweł Stawicki, szef kuchni Mercato.
Wspólnie przygotują lunch złożony z 11 dań. Menu trzymane jest w tajemnicy, ale można domyślać się, że efekt wspólnej pracy będzie kulinarną sensacją. Nowoczesne techniki przygotowywania potraw, ale z poszanowaniem najlepszych tradycji kuchni polskiej, w pięknych wnętrzach restauracji Mercato ze spektakularnym widokiem na zabytkową część Gdańska sprawią, że lunch ten będzie wydarzeniem bogatym w doznania smakowe, estetyczne i poznawcze.
Andrea Camastra urodził się we Włoszech, we francusko-włoskiej rodzinie. Warszawska restauracja Senses, w której jest szefem kuchni, otrzymała gwiazdkę w najnowszej edycji Czerwonego Przewodnika Michelina "Main Cities of Europe 2016". Wynikiem jego życiowego i zawodowego doświadczenia jest kosmopolityczna, energetyczna i pełna nieskrępowanej kreatywności kuchnia.
Dziś zakochany jest w Polsce i polskich produktach, ale doświadczenia kulinarne zbiera od ponad 20 lat w restauracjach całej Europy: Le Mirabelle (1* Michelin) w Luksemburgu, Fisherman Lounge (1*Michelin) w Newcastle, Le ChateauBriand w Paryżu (2**Michelin), hotelowej restauracji Victoria Lauberhorn 5+ w szwajcarskim Wengen, a także w warszawskiej Atelier Amaro (1*Michelin).
Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato, swoją przygodę w kuchni rozpoczynał w sopockich restauracjach i hotelach. Jednak najbardziej ukierunkowało go doświadczenie, które zdobywał w restauracjach rekomendowanych przez Michelin, takich jak The Greenhouse (2*Michelin), MAAEMO (3*Michelin) i warszawskim Atelier Amaro (1*Michelin).
W Mercato tworzy nowoczesne, wyszukane dania kuchni autorskiej, w której kładzie nacisk na prostotę i sezonowe produkty od lokalnych dostawców.
Andrea Camastra oraz Paweł Stawicki już dzisiaj zapraszają na ekskluzywny lunch, który odbędzie się w niedzielę 22 maja 2016 o godzinie 13:30 w restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Zobacz także
Opinie (16) 1 zablokowana
-
2016-05-14 01:14
(5)
chyba jajecznice a cena chyby 5 dych bedzie za porcje ale taxi to byscie pojechali za dyche z Gdanska do Gdyni i jeszcze drogo by było , żenada , skoro sie czepia taksówkarzy to warto czepiać sie każdej usługi i działalnosci , waszej tez którą prowadzicie bąć gdzie pracujecie , u mnie wszystko po sto zł a ja musze mieć za darmo i ciągle mam focha ze inni zarabiają zapieprząjąc po 12 godz . pozdrawiam klientów tanich przewozników , w razie wypadku leczenie na własny koszt ale co tam za 15 zł pojechałem ,
- 1 11
-
2016-05-14 01:19
chyba wole bar mleczny i kotlet z jaj , ziemniaki i sos pieczarkowy : ) no i kompot
- 10 2
-
2016-05-14 01:21
bar Słoneczny Gdynia , nalesniki z twarogiem ze smietaną i cukrem , pycha i te zawsze miłe Panie , Pozdrawiam personel
- 7 2
-
2016-05-14 01:37
brawo (1)
Panom ze zdjęć zycze duzo sukcesów i smacznego gotowania
- 4 4
-
2016-05-14 01:39
nie ma jak puszka rybna ze szprotkami w pomidorach z Lidla , mmmmmmm pycha , oczywscie w promocji , uwielbiam jak dobry technolog cos takiego zrobi nie wszystkie są dobre
- 4 2
-
2016-05-14 01:52
jesli na zdjeciu to jezyna to ja takie kubkami jadłem wielkie z krzaka zebrane , to dopiero miało smak a nie na talerzu nie wiadomo skąd to przyjechało i ile lezało i co z TY zrobili , ja mialem z krzaka za szopą , pychota
- 4 1
-
2016-05-14 01:16
nowela z cyklu ... (4)
..Wyżej sr*m niż d*pę mam ..
- 8 5
-
2016-05-14 01:24
az tak masz ? zacznij sie leczyć kmioce załosny co ty wiesz o noweli chyba to ze sie nie znam a sie wypowiem pachołku
- 2 6
-
2016-05-14 01:26
idz spac bo sie w przescieradło zesikasz chyba ze masz cerate to rano bedziesz miał swój wymarzony basen :)
- 1 4
-
2016-05-14 01:41
(1)
idz spac i załóż pampersa bo rano obudzisz sie w basenie :)
- 1 4
-
2016-05-14 08:57
znaczy,że co?
po tym lunchu należy założyć pampersa?
- 3 1
-
2016-05-14 12:15
czy redakcji nie stać na aparat fotograficzny?
- 4 1
-
2016-05-14 14:20
Czy będzie na dowóz też?
- 6 2
-
2016-05-14 18:47
Moze nie bedzie kombinacji alpejskich jak
za poprzednika - z dostawcami Horeca
- 1 2
-
2016-05-14 18:50
dobrze byłoby, gdyby to przełozyło się na jakąś gwiazdke w Gdansku (1)
albo Trójmiescie
- 2 3
-
2016-05-16 14:06
niestety....
hahaha....Nie ma takiej możliwości ...
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.