• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święto francuskiej kuchni w Trójmieście

Olga Miłogrodzka
16 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Escargot - ślimak przyrządzony wg receptur francuskich Escargot - ślimak przyrządzony wg receptur francuskich

Pierwszego dnia wiosny, w poniedziałek 21 marca, 1500 restauracji na całym świecie zaprosi swoich gości na kolację przygotowaną zgodnie z francuską tradycją kulinarną. Wszystko to w ramach drugiej edycji wydarzenia organizowanego pod nazwą "Goût de France / Good France" ("Smak Francji"). W Polsce w projekcie udział weźmie 93 restauracji z 36 miast i miejscowości, w tym 12 z Trójmiasta.



"Smak Francji" to ...

6 lat temu francuski posiłek gastronomiczny wpisany został na listę Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO. Czemu zawdzięcza to wyróżnienie? Nie tylko wyśmienitemu smakowi wyszukanych, francuskich potraw: żabich udek, confit z kaczki, ślimaków, creme brulee - by wymienić tylko kilka. Oprócz walorów kulinarnych, kuchnia francuska ma jeszcze jeden, obyczajowy - jest nim umiejętność wspólnego biesiadowania i celebrowania przy stole. "Smak Francji" oprócz kulinariów promować ma właśnie te idee.

Inicjatywę powołało do życia francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Alain Ducass - francuski szef kuchni, uważany za jednego z najlepszych na świecie. W swoim ideowym założeniu "Smak Francji" kontynuuje tradycję "Kolacji Epikura" z 1912 r. - zorganizowanej w celu zaserwowania jednego, ściśle określonego menu jak największej liczbie osób, także poza Francją. W ten sposób budowana jest wspólnota biesiadujących. "Goût de France" zgromadzi ich w tym roku wokół szefów kuchni 1500 restauracji w 150 krajach, na 5 kontynentach. W Polsce lokali zaangażowanych w projekt jest aż 93. To dużo. W tyle pozostawiliśmy takie mocarstwa kulinarne, jak: Włochy, Japonia, Brazylia czy Meksyk. W samym Trójmieście na francuską degustację zaprosi nas 12 restauracji (ceny podane są za osobę):

Gdańsk:

A la française / szef kuchni: Dominique Chesnais / Menu (cena: 105 zł)
Bellevue / szef kuchni: Łukasz Piasecki / Menu (cena: 75 zł)
Restauracja Filharmonia / szef kuchni: Mikołaj Gilecki / Menu (cena: 163 zł)
1611 Restaurant / szef kuchni: Łukasz Cegłowski / Menu (cena: 150 zł)
Kowall Restaurant & Wine Bar / szef kuchni: Marek Rogalski / Menu (cena: 99 lub 150 zł)

Gdynia:

Krew i Woda / szef kuchni: Mariusz Pieterwas / Menu (cena: 200 lub 350 zł)
Przystanek Orłowo / szef kuchni: Kamil Sadowski / Menu (cena: 100 lub 190 zł)
Sztuczka / szef kuchni: Rafał Wałęsa / Menu (cena: 130 lub 230 zł)

Sopot

Bulaj / szef kuchni: Artur Moroz / Menu (cena: 120 zł)
Cyrano et Roxane / szef kuchni: Yannick Chauvet, Marc Petit / Menu (cena: 195 zł)
Morska / szef kuchni: Adam Głowiński / Menu (cena: 160 lub 250 zł)
Petit Paris / szef kuchni: Philippe Abraham / Menu (cena: 145 zł)

- Szefowie kuchni, którzy zgłosili swój udział w tegorocznej edycji "Goût de France/Good France", w większości nie są Francuzami, a dania sporządzać będą z produktów lokalnych. Będzie to więc niejako dialog jakże różnorodnej kultury kulinarnej, której wspólnym językiem będzie język kuchni francuskiej - mówi Alain Ducasse.
Serwowane tego wieczora "menu à la française" obejmować będzie: aperitif i przekąski, przystawki, danie główne, deskę serów, deser oraz francuskie wina i szampany. Zgodnie z zasadami określonymi przez organizatorów każde menu ma być świadectwem kuchni, w której stosuje się mniej tłuszczu, cukru i soli, w dbałości o zdrowe żywienie i o środowisko naturalne, ze szczególnym uwzględnieniem roli warzyw.

Restauracje same ustalają cenę posiłków, zobowiązane są jednak to tego, aby 5 proc. przychodu z wydarzenia przekazać miejscowej organizacji pozarządowej działającej na rzecz ochrony zdrowia lub środowiska.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (57) 6 zablokowanych

  • Petit (2)

    Widać po menu gdzie są pyszności i kto tu rządzi .

    • 5 2

    • smiech

      Buahaha

      • 0 0

    • chyba Petit Buere, te ciasteczka, to masz racje

      jesli zaś chodzi o restauracje, to syf

      • 0 0

  • Parle parle a tu sucho w gardle.

    • 1 0

  • Jeszcze możdzku małpy brakuje, jadłem takowy

    W towarzystwie owej żywej małpki, której przy mnie otworzono czaszkę a móżdżek podsmażono i podano wykwintnie, bardzo smaczne,na kolację znowu byłem głodny więc znowu spróbowałem dania z móżdżku tyle że już innej małpki. Polecam takie deluxe dania

    • 0 0

  • Był ktoś?

    Byliście może w Panoramie w Gdańsku? Słyszałam, że mają świetny widok

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane