• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święto Konwalii po raz drugi w Gdańsku

Aleksandra Sobocińska
2 maja 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Mimo zmiennej pogody, doskonałe nastroje dopisywały. W końcu to święto radości! Mimo zmiennej pogody, doskonałe nastroje dopisywały. W końcu to święto radości!

Obchody francuskiego Święta Konwalii (fr. la fete du muguet) wpisały się na dobre w kalendarz wydarzeń restauracji Brasserie Verres en Veres w Gdańsku. Przed pierwszą niedzielą maja we Francji konwaliami zdobiono okna i drzwi domów oraz wręczano je osobom, które darzy się sympatią.



- Dzięki obchodom Święta Konwalii chcemy pokazać mieszkańcom Trójmiasta oraz turystom, że mamy w Gdańsku prawdziwą kuchnię francuską. Przyjezdni zazwyczaj szukają w okolicy smaków regionalnych i z nich znalezieniem raczej nie mają problemu, a my wychodzimy do nich z francuskimi daniami, które są również wyśmienite, a jednak znacznie mniej popularne. 1 maja to we Francji piękny i radosny dzień, postanowiliśmy zaczerpnąć z tej tradycji i bawić się również tutaj - opowiada Agnieszka Szmit, manager restauracji.

Czy lubisz kuchnię francuską?

Skąd pochodzi tradycja obdarowywania się konwaliami? W 1561 roku król Karol IX został obdarowany "na szczęście" gałązką konwalii przed podróżą w regionie Drôme. Ten gest tak bardzo mu się spodobał, że nakazał, aby 1 maja obdarowywać tymi kwiatami wszystkie damy dworu.

- Ze względu na specyficzny układ kwiatków na łodydze konwalia jest nazywana "drabiną do nieba", symbolizuje zatem również szczęście. Kwiat odkrył na nowo Christian Dior, który dzieciństwo spędził wśród kwiatów w ogrodzie marki. Jego pierwsza suknia została wykrojona właśnie w kształcie kwiatu konwalii. W późniejszym czasie ten motyw wielokrotnie przewijał się w świecie mody. Co więcej, Dior uwielbiał delikatne wino alzackie, którego można u nas dziś skosztować, choć normalnie jest ono sprzedawane na butelki - dodaje Agnieszka Szmit.

Obchody święta w Brasserie Verres en Vers rozpoczęły się w piątek o godz. 12. Przez kolejne sześć godzin, goście mogli próbować dań z nowej karty, słuchać muzyki na żywo i podziwiać... suknię wyszywaną konwaliami.

- Modelka przeszła w niej trzykrotnie po ul. Długiej. Odbył się u nas pokaz gotowania na żywo, podczas którego można było spróbować dań z naszej karty. Niektórzy pracownicy restauracji mówili dziś po francusku, co dodało obchodom wyjątkowego charakteru - relacjonuje Agnieszka Szmit.

Podczas live cooking można było zobaczyć, w jaki sposób i z jakich produktów powstają niektóre dania z nowej karty oraz na bieżąco ich smakować.

Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni i Agnieszka Szmit, manager restauracji, podczas live cooking. Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni i Agnieszka Szmit, manager restauracji, podczas live cooking.
- Serwowaliśmy antrykot w dwóch wersjach, pasztet z wątróbki kaczej na kanapkach, grasicę z duszonym rabarbarem, sałatkę z młodych buraków z serem pleśniowym i orzechami macadamia, mus czekoladowy z chilli i różowym pieprzem. Z nowej karty szczególnie polecam pierś z kaczki z sosem gruszkowym, serową brioszką i karmelizowanymi owocami. Dania powstają u nas w oparciu o slow food i tradycyjne receptury, nie jestem fanem eksperymentowania w kuchni - zachwalał Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni restauracji.

1 maja to w Brasserie Verres en Vers nie tylko Święto Konwalii, ale również otwarcie sezonu tarasowego.

Mimo zmiennej pogody, frekwencja dopisała, a przechodnie byli żywo zainteresowani obchodami święta oraz wyśmienitą kuchnią restauracji. Szkoda, że wydarzenie celebrowane jest raz w roku, bo panująca na nim radosna atmosfera, udzieliła się każdemu.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Relacja z pierwszej edycji wydarzenia - Święto Konwalii, czyli Dior, radość i ślimaki

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (19) 3 zablokowane

  • Chyba święto gerbery. Patrząc na wiązankę w ręku tej pani... (1)

    Nie dało się skołować małego bukieciku żeby wszystko grało?

    • 38 2

    • ale konwalie też są... na głowie

      • 2 1

  • W którym kraju na świecie obchodzi się polskie święta?? POlska chyba jedyny, którą która obce stawia ponad swoimi. (3)

    Zapytajcie się żabojadów czy lubią polską kuchnię i dlaczego nie obchodzą Polskich świąt u siebie w kraju!!

    • 34 8

    • Ze wszystkim się zgadzam, ale litości! Dlaczego piszesz przymiotniki z dużej litery??

      "polskie święta", "polską kuchnię", "polskich świąt".

      • 9 3

    • to nie "wina" Francuzów, to nasze naśladownictwo ( ślepe?)

      • 3 0

    • W Chile jest "Dzień Polaka"

      • 1 0

  • Konwalie dopiero maja pączki. Święto konwalii powinno być w drugą niedzielę maja. Polskie święto konwalii.

    • 18 0

  • Designarski live cooking jest cool.

    • 0 3

  • (1)

    Para w tle jakby z innego zdjęcia. Tutaj słonecznie i kolorowo, a kilka metrów dalej jesień w pełnym wydaniu.

    • 2 0

    • po prostu co chwilę padało 1 maja

      • 0 0

  • Artykuł sponsorowany? ;)))

    • 9 1

  • Bez sensu.

    • 3 0

  • O, Andrzej Juskowiak!

    • 0 0

  • Uwielbiam konwalie.

    • 5 0

  • Uwaga! (1)

    Wszystkie części rośliny świeżej i wysuszonej są trujące, najbardziej kwiaty i liście. Woda, w której stały konwalie, jest również trująca. Może spowodować śmierć dziecka.
    Także proszę być z nią ostrożnym...

    • 4 1

    • Niestety, większość także kwiatów dnoczkowych jest trująca, mało kto o tym wie

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja