• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: jamón ibérico - perła z hiszpańskiego stołu

Olga Miłogrodzka
30 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
W Trójmieście znajdziemy kilka miejsc, w których kupimy jamon iberico. Są nimi m.in. delikatesy Dolce Vita oraz U Hiszpana, a także gdyński tapas Barcelona, gdzie przysmak sprowadzany jest na specjalne zamówienie. Na zdjęciu Maciej Kamiński - właściciel lokalu - trzyma talerz z 100 g jamon iberico de bellota (czerwona etykieta). Jej cena zaczyna się od 700 zł za kg. W Trójmieście znajdziemy kilka miejsc, w których kupimy jamon iberico. Są nimi m.in. delikatesy Dolce Vita oraz U Hiszpana, a także gdyński tapas Barcelona, gdzie przysmak sprowadzany jest na specjalne zamówienie. Na zdjęciu Maciej Kamiński - właściciel lokalu - trzyma talerz z 100 g jamon iberico de bellota (czerwona etykieta). Jej cena zaczyna się od 700 zł za kg.

Jamón, hiszpańska szynka długodojrzewająca, to nieodłączny element kultury iberyjskiej. Znamy ją z restauracji, gdzie w formie udźców wisi wysoko nad głowami gości lub cienkich, pergaminowych plasterków podawanych na desce lub okrągłym talerzu. Jamón najwyższej jakości określany jest mianem iberico. Pochodzi z autochtonicznej rasy świń, której opiekę hodowlaną dopracowano w najmniejszym szczególe. Rezultat? Jamón ibérico to jeden z najdroższych produktów spożywczych na świecie, narodowy przysmak, po który nawet w kraju swego pochodzenia sięgają jedynie koneserzy.



Pata negra, czyli czarna noga

Jamon Iberico:

Aby szynka mogła nazywać się iberyjską i aby można ją było oznaczyć certyfikatem DOP (Denominación de Origen Protegida), od kilku lat spełniać musi wymagania ustawy prawnej. Według jej zapisów o jakości produktu świadczyć mają przede wszystkim: rasa świni, rodzaj żywności jej dostarczany oraz metoda produkcji szynki.

Jamón ibérico produkuje się z mięsa czarnej świni o co najmniej 50 proc. genetyce iberyjskiej, uważa się jednak, że czystość tej unikalnej, autochtonicznej rasy zapewnia mięsu najwyższą jakość. Geny bowiem predysponują zwierzęta do warstwowego wfiltrowania tłuszczu do mięsa.

- Przerosty są niezwykle ważne i mogą powstać jedynie w mięsie odpowiednio hodowanym, gdzie zwierzęta są właściwie karmione, mają zapewnioną swobodę, są w ruchu i prawidłowo spalają tłuszcz - mówi Maciej KamińskiTapas Barcelona
Świnie iberyjskie mają ciemny kolor skóry, małą liczbę włosów, wydłużony ryj, czarne kopyta i dość długie, umięśnione nogi. To one pomagają im w codziennych, kilkukilometrowych wędrówkach po pastwiskach zwanych dehesa - o charakterystycznym dla południowej i południowo-zachodniej Hiszpanii krajobrazie (świnie hoduje się w czterech prowincjach: Salamanka, Badajoz, Huelva oraz Cáceres) - pagórkowatym, pokrytym karłowatymi dębami korkowymi. Zwierzęta żywią się głównie ich owocami (żołędziami), korzonkami, ziołami i trawą, bez dodatków karmy i pasz.

Świnia rasy iberyjskiej Świnia rasy iberyjskiej
O tym, jak kluczową jest dla Hiszpanów dieta zwierząt, świadczą specjalne etykiety, jakimi oznaczany jest jamón. Te w kolorze czarnym towarzyszą szynce wyprodukowanej ze świni czystej rasy, czerwone zaś świni iberyjskiej, ale już mieszanej. W przypadku obydwu etykiet możemy być pewni, że zwierzęta hodowane były na wolnym wybiegu i karmione wyłącznie dobrami znalezionymi na pastwiskach (jamon de bellota). Zielona i biała etykieta z kolei oznaczają produkt ze świń karmionych częściowo na pastwiskach, częściowo zaś w gospodarstwie (a więc tuczonych też zbożem i paszą - de cebode cebo de campo).

Proces powstawania jamón ibérico dzieli się na dwa główne etapy: solenie i dojrzewanie.

- Szynka w pierwszej kolejności na okres kilku tygodni zasypywana jest i konserwowana solą. Następnie myje się ją dokładnie wodą i wiesza w specjalnych pomieszczeniach, gdzie dojrzewa przez okres od 20 do 36 miesięcy. To czas, w którym z mięsa wychodzi wilgoć i w którym przesiąka aromatami zawartymi w tłuszczu. Te w przypadku jamon de bella, czyli świń karmionych wyłącznie żołędziami dębowymi, jest charakterystyczny i silnie wyczuwalny - twierdzi Basili Pujol, Katalończyk prowadzący w Gdańsku delikatesy z hiszpańską żywnością U Hiszpana.
Przeczytaj także - Smaki deluxe: foie gras


  • Jamon iberico - udziec od Eduardo Donato. Co roku na rynek wypuszczanych jest ich 80 sztuk, każda w cenie 4100 euro.
  • Eduardo Donato - właściciel niewielkiej hodowli świń rasy rasy Manchado de Jabugo. Wyrabiane przez niego jamon uznane zostało na tragach BioFach 2016 za najlepszą szynkę na świecie.
  • Świnie rzadkiej rasy Manchado de Jabugo
  • Kawałek jamon z produkcji Manuela Maldonaoum - cena kilograma szynki osiąga ceną 3 tys. euro za kg.
  • Jamon krojony przez mistrza - maestro cortador de jamon - na małei i cienkie plasterki.
  • Jamon iberico oferowane przez Tapas Barcelona (cena: 70 zł za 100 g)

Sztuka krojenia i smakowania szynki

Walory smakowe jamón ibérico dostrzega się najlepiej, kosztując niewielkich i cienkich jej plasterków. Sztuka właściwego krojenia szynki nie jest łatwa. Osoba dobrze wyszkolona w tej czynności określana jest w Hiszpanii mianem cortador de jamón.

- Profesjonaliści w tej materii nie tylko wiedzą jak pokroić szynkę, potrafią też dobrać odpowiednią technikę krojenia do konkretnego udźca. Zanim pokroją ważący 6-8 kg kawałek mięsa, umieszczają go na specjalnym stojaku zwanym jamonero. Posiadają specjalne noże i swoje sekrety dotyczące techniki. Cortador to zawód, który doskonali się całe życie i z którym łatwo znaleźć pracę w najlepszych restauracjach czy delikatesach w Hiszpanii - twierdzi Maciek Kamiński.
- Jamon nie jest składnikiem hiszpańskich potraw, degustuje się je samo w sobie, na zimno. Należy je polać dobrej jakości oliwą z oliwek, można też zagryźć bagietką z pomidorem, czyli tradycyjnym katalońskim pa amb tomàquet. No i czerwone wino. Do degustacji jamon należy dobrać jego odpowiednią butelkę. I to wszystko - mówi Basili Pujol.
Przeczytaj inne teksty z cyklu "Smaki deluxe"

Cenowe szaleństwo

Jak łatwo się domyślić, jamón ibérico nie należy do tanich produktów. Dla samych Hiszpanów jest produktem luksusowym. Ceny za kilogram mięsa z czarną i czerwoną etykietą zaczynają się od kilkuset złotych w górę. Jednymi z najdroższych są produkty Eduardo Donato - Katalończyka, właściciela małego stada świń niezwykle rzadkiej rasy Manchado de Jabugo z charakterystycznymi, ciemnymi plamami na sierści (w ubiegłym roku na targach żywności ekologicznej w Norymberdze BioFach ocenione zostały jako najwyższej jakości szynka na świecie). Jeden udziec, których co rok wypuszcza na rynek jedynie 80 sztuk, sprzedaje za kwotę 4 100 euro. Cena szynki pochodząca z innej, cenionej, w 100 proc. organicznej produkcji Manuela Maldonaoum osiąga cenę nawet 3 tys. euro za kilogram.

Jamón ibérico w Trójmieście

W Trójmieście nie brakuje sympatyków kuchni hiszpańskiej, tak więc po jamon iberico możemy się wybrać w co najmniej cztery miejsca. Oferują ją delikatesy U Hiszpana w Parku Handlowym Matarnia oraz Dolce Vita w Sopot Centrum. W obu miejscach dostępna jest jamon cebo (w cenie od 180 do 198 zł za kg), w tych pierwszych jednak kupimy także jamon najwyższej jakości, czyli de bellota (cena za udziec ważący ok 7 kg wynosi tu 1299 zł). Podobnie do gdyńskiego baru Tapas Barcelona możemy się po nią zgłosić - właściciele lokalu sprowadzają ją na specjalne zamówienie w cenie od 70 zł za 100 g. Talerz hiszpańskiego przysmaku iberico znajdziemy ponadto w karcie hiszpańskiej restauracji Patio Espanol na ul. Szerokiej w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (77) 9 zablokowanych

  • (4)

    Kilka dobrych lat temu przyjeżdzał do mnie do pracy gościu co zaopatrywał w całym kraju najlepsze restauracje w mięsko najwyższych lotów. Argentyńskie czy japońskie wołowinki itp itd. Pokazywał cennik...Można było się obalić z wrażenia. Wtedy w trójmieście brała JEDNA restauracja i to i tak znikome ilości,ale już w tej całej warszawce to niektóre restauracje serwowały znaczne ilości. Dla smakoszy z portfelem jest co ucztować.

    • 18 6

    • (3)

      Jak już nie masz na co wydawać pieniędzy, bo już wszystko masz to kupujesz właśnie takie cuda.

      • 7 2

      • (2)

        najlepiej jeść hodowane przemysłowo i szprycowane chemią prosiaczki - bo będzie tanio!!!

        • 6 4

        • (1)

          Wszystko jest dzisiaj chemią szprycowane. Nawet ziemniaki, czy kukurydza.

          • 1 2

          • chyba w twoim kraju

            • 0 0

  • mamy bogatą tradycję w wyrobach dojrzewających. szkoda, że nikt tego noe promuje (5)

    kiedyś na każdym strychu wisiały szynki!!!

    • 54 0

    • A te szynki o których wspominasz zwą się nie inaczej jak kumpiaki :)

      I można je samemu zrobić

      • 15 0

    • prawdę powiadasz (3)

      my kupowaliśmy świnkę całą i potem nosiliśmy swojej roboty mięska do wędzarni takiej małej i za opłatą były wędzone,
      jakość i smak taki sam jak parma czy pancetta i inne tego typu wyroby

      • 6 5

      • (1)

        Ale parma i pancetta nie są wędzone...

        • 9 1

        • no tak

          ale też są pyszne :)

          • 1 0

      • naciągasz

        pancetta ,boczek surowy, rolowany, dojrzewający.

        • 0 0

  • Tydzień temu w Lidlu był tydzień XXL, gdzie ta szynka szwardzwadzka czy parmeńska kosztowała 10,00 złotych za 300 gram

    także widać, że restauratorzy zrobili sobie duże zapasy żywności

    • 34 28

  • (1)

    Suszone mięso było zawsze domeną biedoty i prymitywnych ludów gdyż było najtańszym sposobem konserwacji :) Widać, że czasy się zmieniły :)

    • 22 23

    • a jak odkrywco kiedyś konserwowali mięso bogacze?? :-))) kwestia klimatu południe i ciepło suszenie północ i zimno wędzenie, co tu status społeczny ma do rzeczy?

      • 13 2

  • Dobre toto, próbowałem w Hiszpanii, ale cena jest absurdalna :P

    • 16 3

  • (10)

    W każdym większym spożywczaku w Hiszpanii i na Kanarach wiszą całe hamony albo już pokrojone w plasterki. I wcale to nie jest smaczne. Hiszpańskie wędliny nawet nie dorównują tym najgorszym Polskim. A wiem co mówię, bo już 3 rok pracuję w rotacji 4 miesiące na 4, na kontenerowcu, który pływa między Las Palmas de Gran Canaria, Santa Cruz de Tenerife, Arrecife, a Barceloną, Cartageną, Alicante. Prowiant jest brany w Hiszpanii i niestety jestem zmuszony jeść przez 4 miesiące te paskudne wędliny. Hamona Iberico nie jadłem, ale ten zwyky z marketu Super Dino nawet jako zagrycha do piwa się nie nadaje. Za 2 tyg znów na statek :/

    • 23 31

    • To rób zapasy samemu :D

      • 8 0

    • Właśnie! (2)

      W ogóle w Hiszpanii jest niedobre jedzenie - kwaśne wino, sery spleśniałe, a najbogatsi ludzie są tak biedni, że jeżdżą samochodami bez dachu :-)

      • 46 1

      • :)

        • 11 1

      • Buenas noches. Nie pij tego kwasidla vino tinto "Don Simon" z kartonika z Mercadony za 0.89 euro za litr, bo Ci watroba siadzie :D

        • 6 0

    • Zostaje Tobie jedynie Papas Arrugadas i smażone sardynki w tamtych rejonach. Smacznego! (1)

      • 10 0

      • Na statku gotuje kucharz z filipin, więc ryż, śmierdzący sos rybny i cała gotowana ryba. Oczywiście cała, z flakami, głową i oczami :D

        • 9 3

    • Zrób zapas "Turystycznej" (1)

      i krzyżyk na drogę

      • 14 2

      • Sto razy smaczniejsza jest Krakowska Sucha z Biedry niż te hiszpańskie wędliny. Z resztą znajomi hiszpanie obżerali się naszymi kabanosami z chilli z Biedry jakby to był jakiś smakołyk de luxe.

        • 8 14

    • Niektórym burakom nie dogodzisz

      Zabieraj wiec pasztet Podlaski (albo i spod laski) i Paprykarz Szczeciński. Smacznego

      • 11 8

    • Super fucha

      Hej,a co robisz na tym kontenerowcu?można się jakoś wkręcić?

      • 1 1

  • (7)

    Ja tam biorę szynkę albo schab wieprzowy. Nacieram cukrem na 24h potem myję. Nacieram solą ile się da na 24h, potem myję. Nacieram czosnkiem granulowanym, papryką w proszku, ziołami co kto lubi. Potem do rajstopy, zasznurować i niech wisi z 5 dni w ciepłym i przewiewnym miejscu. Potem do lodówki i niech leży na jakiejś kratce. Im dłużej tym lepiej i inaczej. Oczywiście dla beneficjentów 3RP polecam wołowinkę.

    • 15 6

    • (2)

      Z keczapem moge? Abo z sose czoskowym?

      • 3 0

      • Nie ma czegos takiego jak sos czosnkowy (1)

        Sos moze byc lagodny albo ostry.

        • 1 4

        • :)

          • 0 0

    • Dokładnie! Robię podobnie i za grosze mam to za co ludzie płacą kilkadziesiąt złotych za kg :)

      • 1 4

    • Zgadza się.

      Uzupełniłbym ten przepis tylko o to, żeby w pierwszej dobie wylewać "wodę/soki" co 6-8h i zamiast czosnku granulowanego dać zwykły, wyciskany. Super sprawą jest, że po wyjęciu z soli możemy nacierać najróżniejszymi ziołami w celu sprawdzenia, który smak najbardziej nam odpowiada.

      • 3 0

    • wszystko ok,ale po co ten cukier? (1)

      • 2 0

      • Lepszy smak, cukier konserwuje i też wyciąga wodę z mięsa.

        • 3 0

  • Szynka długodojrzewająca lol (2)

    To już lepiej kupić boczek wędzony, równie smaczny, dużo tańszy i można w chacie dać tyle keczupu i majonezu ile się chce.

    • 15 14

    • buahahaha

      urażone snoby minusują

      • 9 6

    • Majonez na boczku to jest to!

      • 2 0

  • nie ma to jak dorobić do czegoś ideologię... (3)

    ... i opchnąć tym, którzy potrzebują podnieść własne ego i "oryginalność"

    • 22 7

    • (2)

      Dla mnie to i tak tylko zarzynanie świni !!! Mordercy z ideologią

      • 1 8

      • Łojej wrażliwiec się znalazł...
        Nie kupujesz przypadkiem ubrań "Made in China", albo "Made in Bangladesz"? :)

        • 4 0

      • a jadłeś kiedyś wątróbkę taką co to pół godziny temu kwiczała?

        to powiem ci, trzymałbyś świniaka tak jak jak trzymałem
        i łapałbyś krew tak jak ja łapałem, na kaszankę

        i ja bardzo mało mięsa jem,
        najwięcej wpitalają ci, którzy myślą, że jajka się biorą z supermarketu,

        więcej jem wątróbki i innych podrobów
        niż mięsa mięśniowego, nudne jest i przereklamowane,
        lepsze części idą do mielonego i są tracone,
        trzeba samemu zwierzę rozbierać, żeby się dobrać do lepszego mięsa

        • 0 0

  • jako mieszkaniec deluxe uważam

    że najlepsze szynki swiata są w lato w sopocie w tym dużym sklepie mięsnym na dole po lewej "unikalne mięsa". jak je dobrze natrzec i zamarynowac to mozna smakowac i smakowac! polecam kazdemu smakoszowi dobrej wędliny pod wódeczkę.

    • 8 5

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja