• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: wyśmienita ośmiornica

Aleksandra Sobocińska
30 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Z całej ośmiornicy najsmaczniejsze są ramiona. Z całej ośmiornicy najsmaczniejsze są ramiona.

Ma osiem ramion i każde z nich jest równie... smaczne. Bogata w białko, niskokaloryczna, o delikatnym mięsie, podbija podniebienia smakoszy na całym świecie. Zobacz, jak postępować z jej mięsem, jak je obrobić i w jakiej formie zaserwować.



Ośmiornice (Octopoda) są rzędem drapieżnych głowonogów (Cephalopoda). W oficjalnej kwalifikacji znajduje się niespełna 300 gatunków ośmiornic, co stanowi ponad 1/3 wszystkich rozpoznawalnych gatunków głowonogów. Ośmiornice zamieszkują wyłącznie morza pełnosłone, a najczęściej występują w okolicach raf koralowych.

Wielkość tych głowonogów waha się od około 1,5 cm długości do aż 15 metrów, w zależności od gatunku.
Ośmiornica ma zwarte, krótkie, bryłowate ciało oraz 8 ramion, otaczających otwór gębowy. Dwie z nich to odpowiedniki nóg, które pomagają ośmiornicy przemieszczać się po dnie morza, a pozostałe sześć to tzw. ręce, służące do chwytania pokarmu. Wszystkie ramiona spięte są błoną, a na ich powierzchni znajdują się miękkie przyssawki, ułożone w jeden lub dwa rzędy. Niektóre ośmiornice posiadają muszle wewnętrzne, jednak są one silnie zredukowane. Co ciekawe, są one bardzo słabymi pływakami - niektóre gatunki jedynie unoszą się biernie na wodzie.

Przeczytaj również: Akwarium - ośmiornica z groźnym dziobem

Głowonogi poruszają się ruchem odpychającym w sytuacji, w której muszą uciekać przed innym drapieżnikiem lub gdy polują. Brak szkieletu umożliwia im chowanie się w wąskich szczelinach skalnych, w których czyhają na ryby, robaki, małże i kraby, stanowiące ich pożywienie. Chociaż duże osobniki są w stanie zapolować nawet na niektóre rekiny! Ośmiornice najpierw paraliżują ofiarę trującą śliną, a następnie zgniatają swoimi silnymi szczękami. Ponadto, potrafią skutecznie odstraszyć swoich przeciwników czarnym barwnikiem, wytwarzanym przez gruczoł czernidłowy.

Mięso ośmiornicy jest jędrne, delikatne i pożywne, a przy tym chude. - Ośmiornica jest bardzo niskokaloryczna. 100g to zaledwie 85 kcal i w tej porcji zawiera aż 15g białka! Dzięki tej ilości białka wybierają ją sportowcy, a z powodu niskiej kaloryczności jest świetną alternatywą dla osób odchudzających się. Mięso ośmiornicy jest także cennym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych - komentuje Kamila Ziemann, dietetyk.

Świeżą ośmiornicę kupimy m.in. w Kuchniach Świata w Galerii Bałtyckiej. Możemy jej szukać również w dużych marketach, np. w Almie. Gdy już ją zdobędziemy, możemy przystąpić do przyrządzenia jej wyśmienitego mięsa.

- Ośmiornicę należy podzielić na części, z których najlepsze kulinarnie są oczywiście ramiona. Aby przygotować ośmiornicę do dalszej obróbki, powinno usunąć się tzw. dziób, znajdujący się pomiędzy ramionami oraz część środkową, która nie jest jadalna. Po sprawieniu głowy i dokładnym oczyszczeniu, można przystąpić do tłuczenia mięsa. Z uwagi na to, że ośmiornica zawiera duże ilości kolagenu, polecam dokładne jej ubicie i kilkukrotne sparzenie we wrzącej wodzie - radzi Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

Mięso ośmiornicy najlepiej ugotować lub udusić. Co ważne - przed obróbką termiczną, nie wolno jej solić.

- Przed obróbką termiczną nie należy solić mięsa ośmiornicy. Duże sztuki gotuję się średnio 20-25 min. w szybkowarze, małe o połowę krócej. Jeżeli nie dysponujemy garnkiem ciśnieniowym, mięso ośmiornicy można gotować w garnku z wodą w czasie dwukrotnie dłuższym niżeli w szybkowarze. Inna metodą może być półtoragodzinne duszenie ośmiornicy pod szczelnym przykryciem, z dodatkiem oliwy i kilku ząbków czosnku - mówi Krzysztof Szulborski.

Delikatne mięso ośmiornicy doskonale smakuje z sałatką, z pieczonym ziemniakiem, makaronem w sosie śmietanowym, czy też jako składnik pożywnej zupy, idealnej na zimną jesień.

Jeżeli mimo wszystko obawiamy się obróbki głowonogów, a jednak najdzie nas ochota na skosztowanie ich mięsa, możemy udać się do jednej z trójmiejskich restauracji, która ma w karcie dania z ośmiornicą. Na szczególną uwagę zasługuje carpaccio z ośmiornicy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, natką pietruszki i młotkowanym czerwonym pieprzem w restauracji Amici (31 zł), kalmary i ośmiorniczki duszone w sosie na bazie wina z dodatkiem chilli, czosnku, pietruszki, kolendry i zimnego masła w restauracji Smak Morza (49 zł), czy też zupa bazyliowa w Tokyo Sushi (19zł) - na to danie szef kuchni zdradził nam przepis, który przedstawiamy poniżej.

Pikantna zupa bazyliowa

Składniki na jedną porcję:

450 ml bulionu drobiowo-warzywnego,
2 ząbki czosnku posiekane w drobną kostkę,
2 cm kawałek trawy cytrynowej- drobno posiekany,
Łyżka posiekanego w drobną kostkę świeżego imbiru,
1 średniej wielkości pomidor posiekany w grubą kostkę,
Połowa średniej wielkości białej cebuli- posiekanej w drobną kostkę
2 świeże liście limonki,
Ośmiorniczki baby 2 szt.,
Krewetki tygrysie 2 szt.,
Małże nowozelandzkie 2 szt.,
Mule 2 szt.,
Wongoli 2 szt.,
Tuńczyk ok. 40 g,
Krewetki koktajlowe 30 g,
Kalmary 40 g,
Płaska łyżeczka pasty Tom Yum,
Sos rybny do smaku,
Sos sojowy do smaku,
Sok z limonki do smaku,
Cukier ok. 15 g - do smaku,
4 gramy dymki,
Garść liści bazylii,
Pasta bazyliowa z chili

Składniki na pastę:
10 listków tajskiej bazylii (lub zwykłej - około 15 listków)
olej sojowy 150 ml
ząbek czosnku,
szczypta soli,
szczypta cukru,
ok 3 szt. papryczek chili
Przepis: Do oleju sojowego dodajemy posiekany czosnek, sól, cukier oraz zblendowane papryczki. Wszystko razem mieszamy.

Przepis na zupę:
Cebulę, czosnek i imbir przesmażamy na oliwie na złoty kolor. Po chwili dodajemy pokrojonego w grubą kostkę pomidora. Przesmażamy 2 minuty. Dodajemy 450 ml bulionu, posiekaną trawę cytrynową, liście limonki, pastę Tom Yum oraz łyżkę zrobionej uprzednio pasty bazyliowej, Doprawiamy sosem rybnym, sosem sojowym, cukrem oraz posiekaną dymką.
Na koniec dodajemy owoce morza i gotujemy 3,4 minuty.
Podajemy zupę udekorowaną liśćmi bazylii (opcjonalnie świeżą kolendrą).

Czy każdy może jeść ośmiornice i owoce morza? - Niemal każdy. Jedyny zakaz mają osoby na nie uczulone, kobiety w ciąży i małe dzieci. Odpowiedzialne za to są arsen, kadm i ołów (toksyczne związki), które zazwyczaj znajdują się w owocach morza. Należy pamiętać o tym, że świeże owoce morza można przechowywać nie dłużej niż 2 dni, produkty mrożone - do 2 miesięcy - komentuje dietetyk, Kamila Ziemann.

Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (41) ponad 10 zablokowanych

  • Raz taką grillowaną ośmiorniczkę zżarłem. Jak guma do żucia o smaku ryby. (9)

    • 26 25

    • wolę kluski ziemniaczane ze skwarkami (2)

      albo z kwaśnicą

      • 25 4

      • Skwarki wegetarianskie oczywiście; z soi. (1)

        Żeby w mlecznym kary nie dowalili.

        • 11 4

        • albo bigos

          na świńskim ryju.

          • 8 3

    • to źle trafiłeś.

      w małej knajpce w POrtugalii była taka, że szok!! place lizać i wspominać tylko!

      • 14 7

    • byla źle przyrządzona (4)

      ośmiornicy mięso smakuje jak mięso kurczaka- podobnie, tylko jest bardziej delikatne i kruche

      • 14 4

      • czyli taki wysuszony kurczak?

        • 5 4

      • (1)

        Wam wszystko smakuje jak kurczak...

        • 14 2

        • Po prostu nie umiałam porównać do znanego smaku

          • 4 1

      • Jak się przyrządzi to nawet banan smakuje jak kurczak

        • 14 0

  • Im droższa potrawa (2)

    tym "znawcy" bardziej ją zachwalają.

    • 38 11

    • Delikatne mięsko po 1.5 h gotowaniu (bez szybkowaru)

      Po tym czasie i zelówka robi sie delikatna

      • 12 1

    • u nas droga

      pojedź do jakiś krajów południowych to można tam zjeść świeżo złowioną za 15 euro.

      • 7 0

  • efekt

    Lepszy efekt byłby jakby pływala w talerzu ;) i podawała widelec i nóż ;)))))

    • 32 1

  • Nie... (10)

    Nie zjadłabym ośmiornicy. Jestem wegetarianką i unikam potraw ze zwierząt:) Poza tym jakoś ośmiornica mnie obrzydza :P

    • 14 41

    • trawy sie nawpychaj.

      • 33 11

    • W/g niektorych mędrcow ryby i owoce morza to nie mięso :-/ (2)

      W koncu rybe można jest w piątek, wiec co to za mieso?

      PS - to tak jak w historii w stołowce, kiedy na uwagę, że dziękuję za mięso bo nie jadam, pani oświadcza "to ja tylko sosikiem poleję"...

      • 18 2

      • boskie :)

        ale nawet dziś są tacy ludzie

        • 12 0

      • wegetarianin nie je zwierząt, zatem, czy ryba, czy świnia- nie konsumuje

        • 8 0

    • (1)

      Wegetarianka, reklama tandetnego bloga...
      Nie chce mi się nawet pisać.
      Za robotę się weź.
      Ps. I ta zakładka "współpraca" to już zupełnie żałosne.

      • 18 5

      • mamy wolny rynek, nic złego w (auto) reklamie

        żałośni to sa politycy

        • 0 6

    • a kogo to za przeproszeniem g**** obchodzi?

      • 7 1

    • jak ja nie lubię tych wszystkich natrętnych blogerów

      kiedyś się mówiło na to dzieci neo

      • 12 0

    • a mnie obrzydzają

      takie głupawe komentarze! Nie chcesz, to nie żryj! Twój problem nikogo nie interesuje

      • 3 3

    • no to ...

      ...po co przeglądać takie strony?

      • 0 0

  • Najlepsze ośmornice, to te za które się płaci (1)

    poselską kartą kredytową.

    • 62 3

    • witamy wujka posla :)

      co dzis na obiad w restauracji sejmowej ?.....cos z ryb czy jakas dziczyzna ?:)

      • 6 0

  • Hah delikatne, zdrowe

    A potem kadm, arsen i ołów. Nawet ładnie podana wygląda odrzucająco.

    • 12 8

  • Fuj.

    • 5 4

  • Przyssawki pewnie przyklejają się do podniebienia :P

    • 15 4

  • (4)

    Polecam. Szkoda tylko, że w Polsce ciężko dostać świeżą ośmiornicę, żeby ją samodzielnie przyrządzić, a jeszcze ciężej znaleźć lokal, w którym to danie jest podane na odpowiednim poziomie. Zazwyczaj dostajemy rozmrożony produkt drugiej kategorii podany tak, że się odechciewa czegokolwiek. Dlatego najczęściej pozostają wyjazdy do innych krajów, żeby skosztować tego specjału.

    • 16 4

    • (3)

      Nie ma się co dziwić- jak sobie wyobrażasz codzienne dostawy świeżej ośmiornicy do Polski? Popyt na to musiałby być o wiele większy.

      • 4 1

      • podobnie jak dostawy świeżych ryb z połowów dalekomorskich (2)

        w tzw "tankach" z wodą morską

        • 3 0

        • w zbiornikach balastowych !

          • 3 0

        • Jakby popyt był większy, to by się może codzienne dostawy opłacały...

          • 3 0

  • (2)

    Jak dobrze że na końcu łańcucha ...sa bakterie które was żrą !.Więc wy też jesteście smacznym mięskiem.Mięsko dyskutuje o mięsku bardzo twórcze.Gdyby nie zacofanie na które przedewszystkim ma wpływ religia która jest największa zarazą świata , ewolucja by was moi drodzy osmiorniczkożercy dawno wymiotła , a tak to uprawiaajcie sobie swiniobicie dalej ale wszystko ma swój koniec.

    • 6 13

    • znowu jakiś

      wegeterrorysta oszołom

      • 6 0

    • zmień leki!

      • 2 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja