• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: soczysta jagnięcina

Aleksandra Sobocińska
8 lipca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Tajine z jagnięciną i warzywami - tradycyjne danie marokańskie. Tajine z jagnięciną i warzywami - tradycyjne danie marokańskie.

To mięso jest bardzo delikatne w smaku, kruche, wyjątkowo soczyste, a przy tym ma mało kalorii. Można z niego przyrządzić wykwitną ucztę, która zaspokoi nawet bardzo wyrafinowane gusta. Przedstawiamy jagnięcinę.



Jagnięcina jest mięsem pozyskanym z młodej owcy lub barana. - Jagnięcina są to tzw. tuszki mleczne, gdyż w tym wieku jagnięta żywione są wyłącznie mlekiem matki, nie powinny przekraczać 60 dni - tłumaczy Wojciech Dembowski, szef kuchni w Banglob, zastępca prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Lubisz jagnięcinę?

Jest popularna m.in. na południu Europy, w krajach muzułmańskich, w rejonie Kaukazu i w Gruzji. Nieczęsto gości na polskich stołach, choć ostatnimi czasy staje się coraz popularniejsza. To doskonały moment na polską jagnięcinę, która jest produktem sezonowym i której można skosztować właśnie teraz.

- Polska jagnięcina to produkt sezonowy, jaglaki rodzą się wczesną wiosną i pozostają jagnięciną do czasu aż przestają żywić się mlekiem matki a zaczynają trawą, dlatego kolor jagnięciny jest jasny i przypomina kolorem cielęcinę. Jeżeli kolor jest ciemnoczerwony, mówimy już o baraninie, chociaż młoda baranina, tak do roku, jest również przysmakiem, problemem zaczyna być grubsza warstwa twardego tłuszczu, która pozostawia specyficzny posmak - mówi Ewa Malika Juchnowicz, szef kuchni i właścicielka restauracji Malika.

Wielu z nas hodowle owiec na myśl przywodzą polskie Podhale, tymczasem znajdują się one również w naszym regionie.

- Mamy na Pomorzu wspaniałe tradycje, jeśli chodzi o hodowlę owcy. Owca pomorska to rodzima rasa, odporna na nasze warunki klimatyczne i wypasana swobodnie na pastwiskach. Z takich hodowli staram się pozyskiwać mięso do restauracji, jedna z nich mieści się pod Wiczlinem, druga pod Słupskiem, mam też dostawcę spod Kartuz. Tym, którzy poszukują dobrej jakości mięsa, polecam również naszą Gdyńską Halę - zdradza Ewa Juchnowicz.

Mięso znajdziemy również na gdańskiej Hali Targowej oraz w niektórych sklepach mięsnych.

Jagnięce mięso jest niespotykanie soczyste za sprawą tłuszczu śródmięśniowego. - Soczystość jagnięciny wynika też z jej "marmurkowatości", czyli zawartości tłuszczu śródmięśniowego. Podczas pieczenia lub gotowania jego drobinki rozpuszczają się, ale pozostają wewnątrz mięśnia, nadając mu soczystość, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio poddana obróbce termicznej - mówi Wojciech Dembowski.

Jagnięcina jest delikatna i chuda, ma jasnoróżowy kolor. W 100 gramach surowego mięsa znajduje się 282 kcal, 59 g wody, 17 g białka i 23 g tłuszczu. Jagnięcina jest bogatym źródłem kwasu linolowego, który posiada właściwości antyutleniające. Jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Doceniają go trójmiejscy szefowie kuchni, którzy chętnie przygotowują dania z tym mięsem w roli głównej. Znajdziemy je m.in w Restauracji Malika, Restauracji Filharmonia, Restauracji Zapiecek i Restauracji Da Vinci.

- Jagnięcina  ma miękką i sprężystą strukturę, w smaku jest delikatna i soczysta, a zapachem przypomina trochę sarninę. Mięso cechuje też niskie otłuszczenie. Szczególnie gatunki z wolnego wybiegu  mogą charakteryzować się lekkim aromatem ziół, jeśli są wypasane w naturalnych warunkach - komentuje Dembowski.

Jakie przyprawy pasują do delikatnego jagnięcego mięsa? - Jagnięcina, podobnie jak baranina, lubi kilka podstawowych przypraw, które powtarzają się niezależnie od rodzaju kuchni. Należą do nich czosnek, cebula, marchew, zioła takie jak tymianek, cząber, rozmaryn - radzi Ewa Malika Juchnowicz.

- Potem następuje już interpretacja "narodowa" - w naszej pomorskiej kuchni dodaje się por i seler, w kuchni francuskiej dominują czosnek i zioła prowansalskie, a Arabowie kochają bogactwo korzennych przypraw, stąd aromatyczny ras el hanout, którego skład jest tajemnicą gospodyni lub kupca. Zwykle składa się z: kuminu, kolendry, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, ale w niektórych wersjach potrafi zawierać i 40 różnych przypraw - dodaje.

Z jagnięciny możemy przyrządzić steki, pulpety, smażone lub grillowane kotlety, marokański tajine, czy turecki kebab. Możemy też ugotować na niej zupę, np. biały barszcz z jagnięcymi żeberkami lub góralską kwaśnicę. - Ogólna zasada co do kotlecików jest taka, że powinny pozostać krwiste, ewentualnie różowe, grzechem jest "zamordowanie" ich soczystości długim smażeniem. W kuchniach restauracji często wykorzystuje się metodę gotowania sous vide, która, jak żadna inna, pozwala uzyskać idealną strukturę i temperaturę wewnątrz mięsa - radzi Ewa Malika Juchnowicz.

- Co do giczy, to są zwolennicy robienia jej również na różowo, można ją szykować w formie pieczeni z kością lub bez kości, szpikowaną czosnkiem, w kuchni francuskiej nazywana "gigot" jest częstą propozycją w naszej karcie. Udziec można również dusić, podobnie jak w tajine, z dodatkiem słodkich owoców takich jak śliwka, a pozostając w polskich smakach, z suską sechlońską, ze swoim dymnym aromatem wspaniale skomponuje się z jagnięciną i czosnkiem - dodaje.

Równie wyśmienite są jagnięce podroby - wątróbka, serce, czy grasica są prawdziwym rarytasem. Niestety, ich dostępność jest bardzo ograniczona, co oczywiście zwiększa apetyt koneserów.

Ewa Malika Juchnowicz zdradziła, jak przygotować tradycyjny, marokański tajine (tadżin), dostępny w karcie jej restauracji.

Tajine z jagnięciną i batatami
Składniki na 1 osobę:

250 g oczyszczonej i pokrojonej w kostkę jagnięciny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 mały batat
garść daktyli
łyżeczka harrissy - ostrej pasty paprykowej
2 łyżeczki ras el hanout- arabskiej mieszanki przypraw w której dominują kumin, kolendra i cynamon
sól
1/2 szklanki wody
oliwa do przesmarowania dna naczynia

Tajine przesmarować oliwą i układać warstwowo składniki, zaczynając od jagnięciny i kolejno - cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, marchew i batat pocięty w słupki oraz daktyle. Przyprawy mieszamy z wodą, sprawdzamy smak tak, by był dość intensywny i lekko słonawy. Zalewamy tajine wodą i stawiamy na palenisku lub palniku gazowym na około 2 godziny.


  • Tak prezentuje się gotowa potrawa, Tajine, z wykorzystaniem świeżej jagnięciny.
  • Składniki na tajine - mięso, batat, marchew, cebula, daktyle, czosnek i przyprawy.
  • Pokrojone na duże kawałki mięso przyprawiamy.
  • W glinianym naczyniu układamy mięso, warzywa i daktyle.
  • Przyprawy mieszamy z wodą.
  • Mieszanką zalewamy przygotowane wcześniej warzywa i mięso.
  • Całość dusimy przez ok. dwie godziny.
  • Tajine ze świeżą kolendrą.




Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (61) ponad 10 zablokowanych

  • Jak moze byc deluxe zarzniecie malutkiej niewinnej owieczki na kotlety ? (8)

    Przeciez taka malutka owieczka mogla miec piekne zycie i mogla skakac sobie figlarnie wiele lat na laczce zielonej . Nie bede jadl kotletow bo bym sie czul jak barbarzynca. Zjem cos z drobiu bo owieczki kocham a tych gdaczacych nie !

    • 57 71

    • obrzydliwi jestescie! (4)

      Jak można jeść coś takiego! Z czystym sumieniem,,,,katolicy - nie zabijaj! Znacie to ? Do kosciola a później na jagnięcinę....ludzie jesteś i paskudni!

      • 10 26

      • Hmmm ale ta religia zaczęła się własnie od zabijania owieczki więc o co Ci chodzi? (2)

        • 17 3

        • bo to sadysta

          • 2 0

        • wlasnie dlatego jest podła i fałszywa

          !!!

          • 5 1

      • daruj sobie osobiste wycieczki... a osady zachowaj dla siebie

        kosciol z jagniecina nie ma nic wspolnego
        a ta strona dotyczy przepisow a nie chorych pogladow
        jak chcecie "walczyc" to zly adres
        jesli nie macie nic do powiedzenia sensownego na temat kulinarny to poszukajacie sobie strony z "nawiedzonymi" obroncami zwierzat, ktore zostaly dane ludziom na pokarm a nie by je uwielbiac niczym bozki... bo wlasnie tak ich traktujecie

        • 0 0

    • Doktoru Chazanu to opowiedz

      • 3 0

    • A ja kocham gdaczące!

      I nie zgadzam się na zabijanie kur.

      • 1 0

    • uznany za niewinnego...

      zeba dostalismy bo mamy jesc mieso
      ta owieczka jest dla ludzi a nie ludzie dla owieczki
      a jakby byla winna to mozna by ja zarznac?

      • 0 0

  • Mój przepis:
    Udziec jagnięcy solimy i pieprzymy ( nie pozbywamy się grubego tłuszczu ale go nacinamy, żeby się dobrze wytopił), wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 4-5 zgniecionych ale nie obranych ząbków czosnku(żeby się nie spalił i nie zrobił gorzki, czosnek wrzucamy luźno do naczynia, nie nakłuwamy mięsa i nie nadziewamy go czosnkiem). Według uznania możemy dodać gałązkę świeżego rozmarynu. Pieczemy do momentu, kiedy kolor pieczeni będzie najbardziej apetyczny. Zwykle jest to około 2-3 h w temperaturze 180 stopni w zależności od wielkości udźca. Proponuję nie przesadzać z przyprawami, żeby nie zabić smaku mięsa jagnięcego. W zasadzie wystarczy sól i czosnek. Smacznego.

    • 27 9

  • mmm (5)

    wygląda przepysznie, pani Malika jest niesamowita!

    • 8 16

    • niesamowita? (3)

      moze i niesamowita ale restauracje prowadzi srednia... pomijam fakt ze dania mdle, moze ktos lubi takie smaki, ale 7 malych kosteczek batatow to troche za malo jak na dodatek do dania dla doroslej osoby, troche glupio... bo jakos super tanio nie jest a czlowiek wychodzi nienajedzony. Chocby byla super jagniecina to nigdy tam nie wroce

      • 13 1

      • proponuje jakieś tanie jadłodajnie (2)

        Ziemniaków nie pożałują, sama panierka na schabowym waży z pół kilo ... można się napchać, bo przecież tylko o to chodzi w wyjściu do knajpy.

        • 2 10

        • Nie chodzi o napchanie się ale o najedzenie. (1)

          Przy cenach 49 -59 zł za porcję chciałabym wyjść najedzona

          • 13 1

          • zalezy kto ile je...

            Ja zawyczaj zamawiam przystawki -trochę mniejsze od dań głównych o wiele tańsze i smaczne :)

            • 0 4

    • niesamowicie to malika jest promowana. Co temat o jedzeniu to Malika. Nawet otwarcie rest Basi Rizt musialo byc okraszone Malika. Kto te pania tak promuje?

      • 4 0

  • sklep w Gda (3)

    Czy ktos moze polecic jakis sklep w Gdansku gdzie w ciemno kupic mozna jagniecine? Probowalem juz kilku i niestety nie udalo sie jeszcze dobrze trafic :-(

    • 7 5

    • na hali targowej w gdańsku (1)

      • 5 0

      • A ktore konkretnie stoisko? Na jednym (od glownego wejscia po lewej pod sciana) babka probowala wcisnac mi baranine jako jagniecne...

        • 2 0

    • Na hali targowej w Gdańsku jest sklep, który sprzedaje jagnięcinę z ekologicznego gospodarstwa spod Kościerzyny. Kupuje tam przynajmniej raz w miesiącu, zawsze jest świeża, można zrobić zapas i część zamrozić.

      • 1 2

  • Mój ciapek ma bardziej czystą miskę. (2)

    dekoracja - prymityw

    • 6 17

    • zjadles ciapka ? boze ! (1)

      to ten caly wystroj wczoraj na talezu to byl ciapek z warzywami ? widzielismy z balkonu jak sie zajadaliscie ta potrawa ze smakiem ale nie myslelismy ze to ciapek :).

      • 11 2

      • Jej chodziło o narzeczonego z pakistanu!

        • 0 0

  • restauracja Malika to pierwsza dziesiątka gdyńskich restauracji - naprawdę uczciwe i smaczne jedzenie (4)

    Gratuluję Pani Juchnowicz wytrwałości, uczciwości gastronomicznej i przede wszystkim doskonałej kuchni!! ^^

    • 10 17

    • pierwsza dziesiątk (1)

      taaa. na 15 restauracji, bycie w pierwszej dziesiątce to cula niebywała

      • 6 6

      • skoro masz inne zdanie, to je uzasadnij

        • 3 3

    • a ile w Gdyni jest prawdziwych restauracji ? (1)

      Oczywiście nie licząc pizzy, barów, marnych bistro itp. Czyli Malika wypada blado w twoim rankingu i z przykrością stwierdzam że tak tam jest.

      • 4 2

      • Dziesięć może się znajdzie

        Więc Malika mieści się w rankingu pierwszej dziesiątki gdyńskich restauracji

        • 2 2

  • Jutro u nas w domu....wlasnie wrocilismy z Lidla i przyrzadzilem marynatke....pysznosci!

    • 2 13

  • W Islandii ;)

    W Islandii

    • 0 0

  • najlepsza jagniecina jest u sowy

    i na koszt podatnika....

    • 32 3

  • najlepszą jagnięcinę serwują w Dalmaciji w Gdyni, widać kucharz zna się na rzeczy jak powinna być ona dobrze zrobiona. Zachęcam do odwiedzin.

    • 6 10

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja