• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: perełki tapioki

Aleksandra Sobocińska
21 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Perełki tapioki w towarzystwie obranych czerwonych bananów, które są składnikiem zupy karaibskiej.  Perełki tapioki w towarzystwie obranych czerwonych bananów, które są składnikiem zupy karaibskiej.

Perełki tapioki (zwane również kuleczkami) nie mają smaku, jednak doskonale absorbują aromaty i smaki ze składników, z którymi je połączymy. Szefowie kuchni i kulinarni pasjonaci używają ich do zup, sosów i deserów. Znajdziemy je również w popularnym... napoju herbacianym.



Tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z bulw manioku, rośliny będącej odpowiednikiem ziemniaka w krajach Ameryki Południowej i w Azji. Nie zawiera glutenu i cholesterolu, jest przy tym hipoalergiczna.

- Czasem występuje pod postacią mąki, której używa się do wypieku bezglutenowego pieczywa oraz ciast i ciastek dla alergików, jednak najczęściej można spotkać tapiokę w formie małych, białych kulek, z których przygotowuje się puddingi oraz popularne bubble tea - mówi Maja Lewandowska, dietetyk z Naturhouse.

Tapioka ma niewiele kalorii, jej wartości odżywcze to kolejno:

wartość energetyczna w 100g - 358 kcal
białko w 100g - 0,19 g
węglowodany w 100g - 88,69 g
tłuszcz w 100g - 0,02 g

Tapioka występuje zatem w dwóch postaciach - perełek i mąki (grysiku). Dania na bazie grysiku są popularne wśród osób dbających o linię, chorych na miażdżycę oraz wegetarian i wegan.

- Tapioka powstaje po zmieleniu i wysuszeniu bulwy manioku. W ten sposób powstaje coś na kształt mączki lub cienkiej kaszy. Produkt nie posiada żadnego smaku, więc może być z powodzeniem używany np. do zagęszczania różnych produktów (zarówno zup, sosów, czy musów owocowych). Tapioka może być używana przez osoby chore na celiakię, ponieważ świetnie zagęszcza potrawy, a przy okazji nie posiada glutenu - mówi Magdalena Oskroba, dietetyk z firmy Zalety Diety.

Warto wiedzieć, że kuleczki tapioki, przed ugotowaniem, musimy namoczyć w wodzie.

- Niepreparowane kulki musimy namoczyć w wodzie, najlepiej 24 godziny w sporej ilości wody - na pół szklanki kuleczek tapioki dodaję 3-4 litry wody i dopiero później gotuję. Według mnie, najlepiej smakuje tapioka zimna. Można też kupić kulki instant, preparowane, które wystarczy wrzucić do gorącej wody. One pęcznieją, wystarczy je zagotować i są gotowe do użycia - komentuje Paweł Pawluk, szef kuchni restauracji Senso.

Inaczej rzecz ma się z grysikiem z tapioki. Ten jest znacznie prostszy w przygotowaniu.

- Wystarczy zalać wrzącą wodą, intensywnie mieszać i - w miarę gęstnienia - dolewać kolejne porcje wody. Tapioka jest gotowa do spożycia, gdy tylko stanie się przezroczysta i wystarczająco miękka. Grysik tapioki służy przede wszystkim do wyrobu budyniu, legumin i kisielu. Grysik ma działanie zagęszczające, dodaje się go więc do zup, sosów, musów, polew i lukrów, by zmienić ich konsystencję - radzi Maja Lewandowska.

Zarówno grysik, jak i kuleczki tapioki kupimy w trójmiejskich sklepach ze zdrową żywnością oraz w dużych marketach, na działach o tej samej nazwie.

Osoby, które mają chrapkę na tapiokę, a jednak obawiają się jej samodzielnego przygotowania w domu, mogą skusić się choćby na jeden z gotowych napojów herbacianych, dostępnych w Bubblelogy. Napój ten jest bardzo popularny w krajach azjatyckich (stamtąd też pochodzi), Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, a ostatnio również i w Polsce. Co ciekawe, po wypiciu kubka wybranego przez siebie wariantu smakowego, na którego dnie znajdują się kuleczki tapioki, możemy czuć się... nasyceni, jak po pełnowartościowym posiłku.

- Tapioka jest powszechnie używanym dodatkiem spożywczym, dodawanym nie tylko do herbaty. W mące maniokowej znajdują się węglowodany, które są łatwo trawione przez żołądek ludzki - mówi Łukasz Smoliński, prezes Bubbleology Polska.

Herbatę z tapioką możemy również przygotować samodzielnie w domu.

- Perełki tapioki można ugotować w zielonej herbacie, ich smak jest wówczas bardzo oryginalny. Ten odżywczy i aromatyczny napój jest bardzo popularny w krajach azjatyckich - mówi Paweł Pawluk.

Paweł Pawluk zdradził nam, jak przygotować egzotyczną zupę z bananów, tapioki i batatów, do przyrządzenia której zainspirowały go podróże po Karaibach.

Zobacz, jak przyrządzić zupę karaibską:


  • Tak wygląda gotowa zupa karaibska. Aby ją przygotować, w pierwszej kolejności obieramy, kroimy, wrzucamy do rondelka i podsmażamy słodkie ziemniaki, aby zmiękły. Dodajemy korzeń strzałkowca - jest on trudno dostępny w Polsce, ale jeśli ktoś będzie miał trudności z jego kupnem, może przygotować zupę bez jego udziału.
  • Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, możemy użyć łatwo dostępnego w naszych sklepach mleczka w puszkach.
  • Potrzebujemy też bananów, zwykłych i czerwonych, które gotujemy w osobnym garnku (w skórkach), w wodzie z solą, przez około 20 minut. Czerwone banany kupimy w Almie, czy Bomi. Po tym czasie banany obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do zupy.
  • Część bananów naturalnie się rozpadnie i zagęści zupę. Możemy również dodać miąższ kokosa.
  • Na końcu, do zupy dodajemy ugotowaną wcześniej tapiokę. Szef kuchni zaleca stosowanie mniejszych kulek, które gotują się krócej. Zupę możemy dowolnie przystroić.
  • Zupę możemy ozdobić np. miechunką pomidorową, której słodycz doskonale komponuje się z tropikalnym aromatem zupy.
  • Paweł Pawluk prezentuje gotową zupę karaibską, która jest wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie wymaga ona żadnych dodatkowych przypraw.


Zupy karaibskiej nie znajdziemy w karcie restauracji Senso, jest ona przygotowywana na specjalne zamówienie oraz podczas warsztatów kulinarnych.

Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (20) 3 zablokowane

  • (6)

    To chyba koniec zielonej wyspy mlekiem i miodem spływającej skoro skrobia jest deluxe :)

    • 35 6

    • :) Najciekawsze ze te potrawy sa w ich rodzimych stronach potrawami najubozszych ! (5)

      A tu prosze ! '' Deluxe '' :)..

      • 15 6

      • niby tak (3)

        , ale nasze najuboższe bywa de lux gdzie indziej... punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

        • 15 1

        • bredzisz '' pikus '' i przesadzasz. (2)

          banany to dla ciebie danie lux ? nie przesadzaj. Rowniez slodkie ziemniaki nie sa zadnym deluxe. Idac twoim tokiem myslenia rowniez ryż mozna nazwac produktem deluxe bo jest z dalekiej Azji..

          • 2 8

          • raczej Ty bredzisz niepodpisany/a

            W De lux może być produkt końcowy wysokiej jakości ale równie ciekawe jest ewoulownie produktu pierwotnego do końcowego de lux . Jak w seksie :) no chyba że Ty od razu szczytujesz. A ja tam lubię też wszystko co podrodze , nawet jeśli to zachowaniem pierwotnym trąca :)

            • 8 2

          • de lux

            W dzisiejszych zwariowanych i pokreconych czasach czesciej ,,de lux '' bedzie cos co zdrowe choc proste niż drogie i przekombinowane a tu proszę prosta zdrowa i egzotyczna zupa - dla mnie de lux , pozdrawiam gastronomicznych malkontentów :-)

            • 4 0

      • Tak tak ,tubylcy jakże ubodzy , a jacy szczęśliwi i ich zupa zupełnie im wystarcza , i nie tesknią za pianą z homara jak nasi bywalcy z de lux :-), no i te czerwone banany za 35 pln za kilo i 4o procent skury tk też be i do de-lux się nie nadają .pozdro :-)

        • 6 1

  • Pozdrowienia dla pana Pawła :) (1)

    Pomijając temat samej tapioki chciałbym pozdrowić pana Pawła :). To chyba jeden z nielicznych szefów, który nie obnosi się nadmiernym nadęciem i bufonadą. Panie Pawle, sukcesów życzę na większą skalę !

    • 16 1

    • Dzięki i pozdrawiam serdecznie :)

      • 7 0

  • "Tapioka ma niewiele kalorii" hę? (1)

    wartość energetyczna w 100g - 358 kcal
    białko w 100g - 0,19 g
    węglowodany w 100g - 88,69 g

    88% węgli i 358 kcal to jednak się mi zdaje trochę więcej niż "niewiele"

    • 26 3

    • no dobra

      biorąc pod uwagę, że jest bardzo lekka to zwracam honor :)

      • 10 1

  • Tapioka ma niewiele kalorii, chleb ma wiele, a maja tyle samo:)

    • 15 4

  • (7)

    Gdzie w okolicach Przymorza, Wrzeszcza, Zaspy można dostać tapiokę?
    Pytam bo nie mam siły na zwiedzanie sklepów w poszukiwaniach a przy mojej chemioterapii mógłby to być produkt który mi się przysłuży bo naprawdę trudno jest znaleźć coś do jedzenia odpowiedniego, będąc w moim stanie.

    Liczę na pomoc!

    • 14 2

    • dostępna jest na allegro

      • 8 0

    • Sklep Spozyvczak....we Wrzeszczu na ul.Grazyny

      • 6 0

    • (1)

      Kuchnie Świata w Galerii Bałtyckiej. są i drobne perełki i większe. Pycha w puddingu na mleku kokosowym

      • 10 0

      • jest tez chyba sklep internetowy '' kuchnie swiata ''

        sama cena tapioki to chyba 6 zl .

        • 7 0

    • alma

      ja mam male dziecko i od 4 lat zamawiam zakupy online w almie,przywoza ,wnosza,place karta,polecam,po co sie szarpac w porze grypy.

      • 9 0

    • Tapiokę można dostać w Galerii Bałtyckiej w sklepie Kuchnie Świata.

      • 2 0

    • Sklep Eko Aleja na Zaspie.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja