• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: dietetyczne karczochy

Aleksandra Sobocińska
14 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Karczochy w towarzystwie fioletowego kalafiora, boczniaka mikołajkowego, buraka liściowego, pomidorów zebrowych i bobu. Karczochy w towarzystwie fioletowego kalafiora, boczniaka mikołajkowego, buraka liściowego, pomidorów zebrowych i bobu.

Są sprzymierzeńcami szczupłej sylwetki, a ukryte w sercu ich kwiatostanów wnętrze ma niespotykany smak. Są bardzo popularne we Włoszech, w Polsce zaś - ze względu na ograniczoną dostępność - uznawane za rarytas.



- Karczochy nie lubią naszego klimatu. Ich uprawom sprzyja natomiast klimat śródziemnomorski. Stąd też spora popularność tego warzywa we Włoszech, Hiszpanii czy Grecji - mówi Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni restauracji Brasserie de Verres en Vers w hotelu Radisson Blu.

Z czym kojarzą ci się karczochy?

Karczochy to warzywa o bardzo niskiej kaloryczności - 100 g zawiera zaledwie 47 kcal. Posiadają niskie stężenie tłuszczu i sporo błonnika, w związku z czym świetnie stymulują procesy metaboliczne. Karczochy stanowią jeden z najskuteczniejszych (i naturalnych) preparatów na odchudzanie. Są najbardziej cenione ze względu na zawartość czterech substancji sprzyjających utracie wagi: cynaryny, inuliny, kwasu chlorogenowego, niacyny.

- Karczochy są wskazane przy odchudzaniu, ponieważ zawierają substancje poprawiające metabolizm: cynarynę oraz inulinę - mówi Kamila Ziemann, dietetyk. - Usprawniają procesy trawienia, utrzymują stały poziom glukozy we krwi oraz zmniejszają odczucie głodu. Karczochy są cenione również ze względu na pozytywny wpływ na regenerację wątroby, ponieważ wpływają na wytwarzanie żółci oraz stymulują opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Mają silne działanie antyoksydacyjne, więc nie może ich zabraknąć w naszej diecie.

Cynaryna usprawnia działanie układu pokarmowego, kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie; inulina wiąże duże ilości wody i pod jej wpływem pokarm pęcznieje w żołądku, co powoduje uczucie sytości, ponadto jest prebiotykiem stanowiącym pożywkę dla pożytecznych bakterii, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelit; kwas chlorogenowy to silny antyoksydant, który zmniejsza absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, a niacyna (czyli witamina B3 czy PP) bierze udział w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych.

Karczochy zbierają się w kuliste, zielone lub zielono-fioletowe kwiatostany, które składają się z łuskowatych, twardych liści zewnętrznych, o mięsistych nasadach. W pierwszej kolejności musimy je obrać - co wcale nie jest takie proste.

- Karczochy nie są zbyt ekonomiczne. Z jednej główki kwiatowej mamy około 50-80 g produktu, który możemy zjeść. Ponadto, jest to warzywo kłopotliwe w obróbce. Każdy kwiat trzeba obrać, usunąć włoski, środek szybko ciemnieje, więc trzeba skropić je cytryną w odpowiednim momencie - mówi Kowalczyk.

  • Obróbkę świeżego karczocha zaczynamy od odcięcia zgrubiałych liści zewnętrznych.
  • Po usunięciu kilku pierwszych liści, odcinamy kwiatostan, mniej więcej na 1/3 wysokości.
  • Następnie delikatnie wydrążamy środek i pozbywamy się włosków (puszka kwiatowego).
  • Wyjmujemy serce, którego użyć możemy do farszu.
  • Oczyszczony środek karczocha skrapiamy sokiem z cytryny.


Co przyrządzić z tego dietetycznego warzywa?

- Karczocha można upiec, ugotować, zjeść z sosem beszamelowym, zrobić z niego farsz, czy dodać do sałatki. W tej ostatniej wersji świetnie smakują w towarzystwie cytrynowego dressingu. Karczochy pasują do ryb, owoców morza, innych warzyw i grzybów - mówi Kowalczyk.

- Świeże karczochy nieczęsto można spotkać w sklepach i na targach w naszym regionie. Sprowadzenie tych warzyw jest dość kosztowne - za jedną sztukę musimy zapłacić około 6-10 złotych - zdradza szef kuchni restauracji Brasserie de Verres en Vers.

W poszukiwaniu świeżych karczochów, udaliśmy się na hale targowe (gdańską i gdyńską) i niestety, nie znaleźliśmy ich na żadnym straganie. Niemniej, w dobrze zaopatrzonych sklepach dostępne są karczochy w zalewie (w słoiku i puszcze). Można spożywać je jako przystawkę, zmiksować z odrobiną oliwy na krem, który doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem czy warzywami (spożywany jako dip), czy też dodać do sosu do spaghetti ze sporą ilością pieprzu i zielonej pietruszki. Karczochy lubią również towarzystwo startego parmezanu.

  • Tortellini z sercem karczocha - autorski przepis Krzysztofa Kowalczyka, szefa kuchni restauracji Brasserie de Verres en Vers. Zobacz na kolejnych zdjęciach, jak przygotować to danie krok po kroku.
  • Serce karczocha gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min (al dente).
  • Z włoskiej mąki typu 500, jajek i wody przygotowujemy makaron.
  • Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu.
  • Na płacie surowego makaronu kładziemy farsz - kawałek ugotowanego wcześniej karczocha, paseczki szynki chorizo, kawałeczki buraka liściowego i małe plasterki sera bursztyn.
  • Lepimy tortellini.
  • Tortellini gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 min.
  • Makaron serwujemy z sałatką z bobu, boczniaka mikołajkowego, kwiatami ogórecznika, z vinegretem estragonowym, sosem z zielonych pomidorów (zebrowych) oraz grillowanym kwiatostanem karczocha.
  • Gotowe danie prezentuje Krzysztof Kowalczyk, autor przepisu.


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (23) 3 zablokowane

  • Żeby bób pasował do tej układanki musiałby być niebieski a karczochy czerwone. Inaczej nie komponują się z fioletowym kalafiorem i zielonymi pomidorami. Dodałbym jeszcze zieloną marchew.

    • 18 1

  • Prawie zawsze mam pod reka karczochy

    Niestety te w zalewie,kupuje najczesciej w Niemczech bo sa tansze i lepsze.
    Oprocz podanych przepisow zapiekam z serem lub dodaje do pizzy.Pyszne i zdrowe.

    • 3 7

  • wielki mi rarytas (1)

    zwykłe warzywo i tyle. We włoszech to jedno z najtańszych warzyw a pisanie o jakiś właściwościach odchudzającow/zdrowotnych to można o każdym warzywie a zwykłą marchew ma dużo więcej składników odżywczych niż ten karczoch. Trzeba po prostu jeść dużo warzyw i owoców i wtedy nie potrzeba żadnej diety żeby dobrze wyglądać - skóra jest wtedy gładka i nie ma zbędnych kilogramów.

    • 33 5

    • typowy-zadnych nowosci

      tacy osoby ja wy to typowa blokada nowosci, pozniej diety na rozne schorzenia sa poprostu ochydne, bo biorac pod uwage co zna wieksza ilosc polakow w pewnym wieku dal nich lista od lekarza jest swieta, a lekarze maja liste tylko z typowo polskimi produktami. jednym slowem za malo urozmaicenia.

      • 0 0

  • na czyje zamówienie / wobec czyich fascynacji

    biorą się w kontekście 'luksusu' takie stołówkowe wywody?

    • 10 2

  • niedługo (1)

    ziemniak będzie smakiem deluxe ;)

    • 18 3

    • w PL taki młody na wiosnę już jest :D z żyrantem do warzywaniaka trzeba isć ;)

      • 1 0

  • (1)

    ja degustuje jedynie kawior i popijam go cristalem karczochy sa dla ciemnego plebsu

    • 12 4

    • Cristal!

      Cristal to nie piep..ny szampan, jak głosi klasyk. Cirstal to CRISTAL! :D

      • 1 0

  • w puszcze nie lubię :( (1)

    Niemniej, w dobrze zaopatrzonych sklepach dostępne są karczochy w zalewie (w słoiku i puszcze).

    • 3 1

    • Ja też wolę w pustyni i w puszcze.

      • 8 0

  • dietetyczne karczochy ???? chyba dla portwela (4)

    • 7 3

    • Portwela ??? (3)

      Widzę że dział De Luxe jest szczególnie popularny wśród absolwentów szkół podstawowych o profilu specjalnym

      • 5 0

      • potrwel, dekold i flustracja (2)

        moja "ulubiona" trójca forumowych zmor. I jeszcze "narzyczony".

        • 4 0

        • I jeszcze "standart"! (1)

          • 3 0

          • i 'arkohol'

            serio!

            • 0 0

  • (3)

    Jaki sens poza smakiem ma jedzenie które ma mało kalorii?

    • 4 2

    • a jaki sens, poza smakiem, ma w ogóle jedzenie ? (2)

      • 2 0

      • może taki, że jest niezbędne do podtrzymania życia, geniuszu? (1)

        • 2 0

        • "Do podtrzymania życia"wystarczy kroplówka.

          • 1 1

  • Sopot delikatesy Alma

    Tam sa napewno swieze.

    • 6 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja