- 1 To niesamowite znalezisko ma... 600 lat (16 opinii)
- 2 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 3 Reaktywacja salonu przy al. Grunwaldzkiej (45 opinii)
- 4 Zobaczyli nieznane wnętrza Grand Hotelu (12 opinii)
Smaki Skandynawii na gdyńskim nabrzeżu
GåRD Nordic Kitchen to nowa restauracja serwującą kuchnię skandynawską. Lokal znajduje się w hotelu Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, a z jego okien rozpościera się niepowtarzalny widok na morze oraz statki zacumowane przy Skwerze Kościuszki. Restauracja jest otwarta zarówno dla gości hotelowych, jak i dla turystów oraz mieszkańców Trójmiasta.
- Na mapie trójmiejskich restauracji wyróżnia nas kuchnia skandynawska, brak charakterystycznej dla lokali hotelowych sztampy oraz innowacyjność w podejściu do obsługi gości - mówi Bartłomiej Słomski, Deputy F&B Manager w hotelu Courtyard Marriott, na parterze którego znajduje się bar i restauracja pod szyldem GåRD Nordic Kitchen .
Zadowoleni poczują się miłośnicy skandynawskiego designu. Lokal jest zaaranżowany w minimalistycznym, ale ciepłym stylu. Meble są proste i lekkie, nie brakuje zarówno dwuosobowych stolików, jak i większych, przeznaczonych dla nawet dwunastu osób stołów, przy których usiądziemy na miękkich kanapach. Wystrój wnętrza ma odpowiadać nazwie, która w tłumaczeniu z języka norweskiego oznacza "zagrodę" - nie brakuje drewnianych zdobień i nowoczesnego, lekko rustykalnego designu, o który zadbano nawet w takich szczegółach jak zastawa stołowa.
Lokalizacja w czterogwiazdkowym hotelu znajdującym się tuż przy Nabrzeżu Prezydenta nie oznacza wcale, że jest to miejsce z wygórowanymi cenami i odpowiednie tylko na formalne spotkania. Jest wręcz przeciwnie - kelnerzy pracują w dżinsach i trampkach, przy stolikach spotkamy nie tylko biznesmenów pod krawatem, ale również rodziny z dziećmi czy grupki przyjaciół, którzy wpadli na przekąskę i drinka.
Restauracja GåRD spodoba się fanom technologicznych ciekawostek. Zamiast papierowej karty menu, kelnerzy wręczają gościom tablety ze specjalną aplikacją, na której mogą oni zobaczyć danie, dowiedzieć się, z jakich składników jest zrobione, złożyć zamówienie, a na koniec poprosić o rachunek. W tabletach przejrzymy również kartę win oraz ofertę alkoholi.
- Mamy otwartą kuchnię, więc goście mogą obserwować kucharza, który przygotowuje dla nich danie - mówi Przemysław Woźny, szef kuchni GåRD. - Podstawą kuchni skandynawskiej są ryby i owoce morza, ale też wieprzowina i dziczyzna. Skandynawowie wykorzystują wiele przypraw korzennych, nie stronią od słodkich smaków, dużo marynują. To oparta na długiej tradycji, prosta kuchnia. My ją odrobinę wzbogacamy o elementy kuchni fusion.
Karta menu zawiera różnorodne dania. Aby pobudzić apetyt, warto spróbować klasycznej skandynawskiej przystawki, czyli sałatki Tost Skagen podawanej na podsmażonym na maśle toście i zwieńczonej kawiorem. To delikatne połączenie smaków majonezu i koperku z marynowanymi w słonej wodzie krewetkami oraz świeżo startym chrzanem.
Te dwa ostatnie składniki są również niezbędne, obok poszatkowanego jajka na twardo i maślano-cytrynowego sosu, aby w pełni delektować się delikatnie podsmażonym norweskim dorszem podawanym tutaj jako jedno ze sztandarowych dań.
Miłośnicy mięs powinni za to sięgnąć po przygotowaną metodą sous-vide pierś z kaczki podawaną w pomarańczowym demi-glace w towarzystwie pieczonego jabłka i pełnej korzennych aromatów czerwonej kapusty na ciepło. Pobudzić apetyt możemy miseczką kremu z borowików i topinamburu z chrupiącym czipsem z tego ostatniego oraz grzanką z dojrzewającą szynką i rukolą.
Aby na słodko zakończyć typowo skandynawski obiad, w restauracji GåRD warto spróbować jagodowego crumble z sosem cytrynowym i gałką robionych na miejscu, kremowo-cynamonowych lodów.
- Menu zmieniać będzie się sezonowo, planujemy m.in. wkładki tematyczne - mówi Przemysław Woźny. - A już teraz zapraszamy na nasze lunche bufetowe, które serwujemy od poniedziałku do piątku w godz. 12.30-14 w stałej cenie 39 zł od osoby.
Restauracja czynna jest do godz. 22. Dłużej otwarty jest znajdujący się tuż przy restauracji bar z kominkiem, gdzie można zamówić m.in. autorskiego drinka opartego na skandynawskich alkoholach. A w sezonie letnim można degustować dania i napoje w ogródku letnim z bezpośrednim widokiem na morze. W GåRD co jakiś czas odbywać się będą wieczory klubowe z muzyką didżejską - najbliższy w połowie sierpnia.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Zobacz także
Opinie (18) 3 zablokowane
-
2015-08-05 05:18
kolorowe, chemiczne ryby na sterydach szczyt polskiego snobizmu ostatnich lat
Idzcie tam nowobogaccy przyswirowac europejczykow. Leczcie swoje kompleksy nizszosci, maskujcie to swoja mania wielkosci.
- 8 24
-
2015-08-05 09:54
Wizyta rodzinna
Bylismy w tej restauracji około tygodnia temu i z pełną odpowiedzialnoscią powiem że bylismy zachwyceni. Obsługa usmiechnięta i pomimo jeansowego i trampkowego ubioru profesjolanie podeszła do nas a jestesmy wymagający (żona bezglutenowa + dzieci). Dania były pyszne, napewno tam jeszcze wrócimy.
- 14 5
-
2015-08-05 10:06
Rewelacja (1)
Jedzenie smaczne, obsługa miła, wrócę na pewno
- 8 4
-
2015-08-05 22:37
Smaki skandynawi?
Ble ble ble.Na Kaszubach to norma inaczej mowiac wszystko na slodko.
- 1 1
-
2015-08-05 10:13
Często wracam
Klimatyczne miejsce bez spiny i nadciąga, miła obsługa a,że kocham ryby i owoce morza jestem w raju jedząc tostskagen czy przepysznego dorsza z chrzanem.
Dla mnie stała miejscówka na kulinarnej mapie trójmiasta :)- 10 4
-
2015-08-05 11:28
uwielbiam szwedzką kuchnie
Na pewno do was zawitam.
- 9 3
-
2015-08-05 22:59
przerost formy nad trescia , propaganda (5)
Reklamuja restauracje a w ciagu dnia ubogie menu barowe bo restauracja nieczynna, jakies przystawki i nic poza tym, dlugi czas oczekiwania na przekaski jak i desery , ceny wysrubowane , capuccino 16 zl.
Kucharz arogancki , na prosbe o plasterek cytryny burknal tylko cos pod nosem , totalna ignorancja, wytatuowane cale rece nieapetycznie jak na standardy Marriotta. Moja stopa juz tam nie postanie, nie polecam.- 10 12
-
2015-08-06 10:19
Jak możesz wypowiadać się o standardach Marriotta jeżeli kawa jest dla Ciebie za droga ??? (1)
Jak możesz wypowiadać się o standardach Marriotta jeżeli kawa jest dla Ciebie za droga ???
- 6 7
-
2015-08-07 13:54
Kiepska kawa
Jesli chodzi o moj portfel to jestem w stanie zaplacic za kawe nawet 40 zl. gdyby tylko byla tego warta a to same popluczyny byly w dodatku zimne. Starbucks i coffee haven oferuja lepszy asortyment w nizszej cenie.
Ciemnogrod dziekuje za uwage.- 2 1
-
2015-08-06 14:49
tatuaż
Pani Moniko
nie jest fajnie oceniać ludzi po tatuażach, zalatuje dyskryminacją,a o standardach Marrott prosze się nie wypowiadac ponieważ chyba Pani ich nie zna...- 6 5
-
2015-08-06 15:44
Ciemno gród Pani Moniko....ciemno gród
Widać, że Pani Monika fanka standardów baru mlecznego rodem z misia jest i w tym okresie niestety się zatrzymała.
Nie wiem jak mają się standardy Marriotta do tatuaży obsługi i pracowników, jal.wogole mają się one do jakichkolwiek standardów, każdy ma prawo robić na swoim ciele co mu się podoba i chyba nic nikomu do tego..... Natomiast niestety czterogwiazdkowy standard Marriotta napewno przekłada się na cenę chociażby kawy...choć swoją drogą Sturrbaucks kawy w podobnej cenie serwuje :-P
A Pani Monika płacą 16zl za kawę oczekiwała czerwonego dywanu, ciasteczek i uścisku dłoni samego prezesa...- 3 5
-
2015-08-06 15:53
ciemno gród Pani Moniko. ...ciemno gród
Widać, że Pani Monika fanką standardów baru mlecznego rodem z misia jest I w tym okresie niestety się zatrzymała. Nie wiem jak mają się standardy Marriotta do tatuaży obsługi i pracowników, nie wiem jak wogole tatuaże mają się do standardów.....lekka dyskryminacja z Pani strony....
Jednak napewno standardy Marriotta przekładają się na cenę chociażby kawy. ..choć ceny kaw podobne w sturbucksie mają....
I aby nie było nie wiem czy kucharz był miły czy nie....tatuaże obsługi.... raczej nie powinny być poddawane ocenie.....cena adekwatna do czterogwiazdkowego hotelu....- 5 6
-
2015-08-06 14:53
ania gdynia
myślę ,że można się wypowiadać o standardzie w odniesieniu wyglądu estetycznego kucharza z tatuażami , oraz jego zachowania , a kwestia ceny nie dyskwalifikuje opiniodawce ,w jego ocenie ,poprostu droga kawa to nie standart!!!
- 7 6
-
2015-08-06 15:24
Marriott (1)
Od kiedy Marriott jest standardem ???
Bar mleczny tak, ale Marriott ?? Jeżeli ktoś idzie do takiego hotelu i restauracji to chyba zdaje sobie sprawę, że ceny nie będą niskie. A kucharz powinien być gruby i koniecznie bez tatuaży hahahaha ???- taki jest standard !?? chyba ktoś się zatrzymał w czasie ...- 10 7
-
2015-08-15 18:32
Nie napinaj sie tak
Courtyard to marka z niskiej polki. Ten hotel ma raptem 3 gwiazdki udajacy snoba pozerze. Leczy mnie to prostackie, pelne kompleksow podejscie tubylcow do marek amerykanskich. Courtyard, pizza hut, mcdonald to poziom naszych barow mlecznych w swojej ojczyznie czyli usa. Natomiast w Polsce dla pospolstwa te marki robia za segment premium.... Smieszne to i zalosne. Co do tatuazy, popularne sa wsrod plemion prymitywnych i osadzonych w wiezieniach. W sumie wytatuowany kucharz pasuje do taniej restauracji, w dobrej nie mialby czego szukac
- 5 0
-
2015-08-12 12:58
rozczarowany (1)
Słabym punktem hotelu jest restauracja. Zaczynajac od kosmicznego tłoku na śniadanie, kłopotów z kawą, kolejką do kawy jak w czasach PRL i nieustannie psującymi sie automatami, a dalej przez ograniczone meńu południowe na które trzeba czekać 45 min ( a był moment że byliśmy jedynymi gośćmi) i menu po 17 ( lekarz zaleciły je raczej w południe) zamawianie przez iPada oryginalne ale nie działa. Generalnie restauracja standard IKEA plus ale nie Mariott. Słaba regulacja klimatyzacji i wymiana powietrza dla jednaj osoby - przy dwóch duszno...
- 5 2
-
2015-08-15 18:33
To nie jest mariott tylko budzetowy courtyard 3 gwiazdki....
Bieda
- 3 0
-
2016-06-28 20:49
Nieporozumienie
No cóż... na pewno nie polecam kawy latte - pianka była z kwaśnego mleka. Kelner na zwróconą uwagę, stwierdził, że... to sprawdzi:( Ale nie kawa zdyskwalifikowała restaurację. Za kawy, wino ( niezłe) i ciasto ( też dobre) chcieliśmy zapłacić kartą. Czekaliśmy ponad 20 minut, bo akurat jedna z kelnerek poszła z terminalem " na pokoje". Szok!!!!
- 0 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.