wiadomości - Design

stat

"Smak przedmiotu". Trójmiejskie prace na wystawie w Mediolanie

Jeden z dwunastu projektów. Interior records, "Bawa".
Jeden z dwunastu projektów. Interior records, "Bawa". mat. prasowe

Przedmioty zaprojektowane na Pomorzu są prezentowane szerszej publiczności w Mediolanie na Milan Design Week 2014. Od 8 do 13 kwietnia trwa wystawa "Smak przedmiotu", zorganizowana przez Centrum Designu Gdynia oraz Grupę Projektową Razy2. Wystawa ma niekonwencjonalny charakter - pomorskie projekty można poznać nie tylko dzięki zmysłowi wzroku i dotyku, ale również poprzez... smak i zapach.



W czasach, w których "wszystko już było", niełatwo jest stworzyć coś nowego - coś, co zaintryguje, przyciągnie i pozostanie w pamięci na długo. Organizatorom wystawy udało się jednak stworzyć projekt innowacyjny.

- Pomysł na inicjatywę jest częścią działalności Centrum Designu Gdynia, które na co dzień zajmuje się promocją pomorskich projektantów i wspieraniem przedsiębiorczości wśród inicjatyw związanych z wzornictwem i architekturą - mówi Malwina Studzińska z Centrum Designu Gdynia.

Już sama nazwa "Smak przedmiotu" wskazuje, że mediolańska wystawa posiada niekonwencjonalną formę, opartą na obcowaniu ze sztuką wszystkimi zmysłami. Organizatorów zainspirowała książka Richarda E. Cytowica "Człowiek, który posmakował kształt" (2003 r.). - Chcieliśmy, tak jak bohater tej książki, odnaleźć smak w kształtach. Poczuć go poprzez dotyk przedmiotu - mówi Jacek Ryń z Grupy Projektowej Razy2, pełniący funkcję kuratora wystawy. - Wierzymy, że kształt ma smak. Postanowiliśmy odnaleźć go w produktach pomorskich projektantów - dodaje Paulina Ryń, druga połowa Grupy Razy2.

- Koncepcja całego projektu skrywająca się pod nazwą "smak przedmiotu" to nic innego jak możliwość odczucia przedmiotu nie tylko zmysłem wzroku czy dotyku, ale również smakiem i zapachem. Są to dodatkowe bodźce uzupełniające i pozwalające doświadczyć tych niebanalnych przedmiotów - mówi Rafał Wałęsa, szef kuchni gdyńskiej Sztuczki.



Na wystawie prezentowanych jest 12 przedmiotów zaprojektowanych i stworzonych przez artystów z Pomorza. - Prace zostały wybrane we współpracy z kuratorami wystawy, czyli grupą projektową Razy 2. Dobór polegał na pokazaniu tego, czym na Pomorzu można się "pochwalić" np. Oxen, zdobywca nagród red dot i Dobry Wzór, a także w celu dobrania produktów do koncepcji wystawy, czyli smaku przedmiotów - zdradza Malwina Studzińska. Są wśród nich produkty takich trójmiejskich firm, jak:

Aeonform "Teardrop"
Creme cycles "Vinyl"
Oxen "FlowAir"
Interior records "Bawa"
Katarzyna Piętowska "Chocolate Fixation"
Malafor "Fotel Wełna&Powietrze"
None Grupa "Pillou"
Razy2 "PLC"
Siled "Lampart"
Studio 1do1 "Kierec"
TABANDA "DIAGO"
Witamina D projekt "IGLO"
Studio LOKO + Andervision

Każdy przedmiot został zaprezentowany również jako... potrawa.
Kulinarne kompozycje stworzył Rafał Wałęsa, szef kuchni w gdyńskiej restauracji Sztuczka. Dzięki niekonwencjonalnej interpretacji, organizatorom udało się sztukę przekazać językiem niewerbalnym.

- Do współpracy zostaliśmy zaproszeni przez Jacka i Paulinę Ryń z Centrum Designu w Gdyni. Targi w Mediolanie to najważniejsza tego typu impreza na świecie, więc tym bardziej cieszyła nas oferta współpracy - mówi Rafał Wałęsa.

Spośród 12 intrygujących prac, warto przyjrzeć się choćby "Chocolate fixation" autorstwa Katarzyny Piętowskiej. Stworzone do posmakowania ceramiczne lizaki polewa się rozgrzaną czekoladą. Zjadając ją, czuje się nie tylko dobrze znaną słodycz, ale również ceramiczną powierzchnię lizaka. Godne uwagi jest również "Iglo" (ocieplacz dla roślin) projektu grupy Witamina D. Został wykreowany jak kurtka, której zamek błyskawiczny pozwala w szybki i wygodny sposób opatulić donicę. Jego funkcję przedstawiono metaforycznie przez smak słodkich cynamonowych marshmallows. - Tak, jak Iglo pozwala roślinie utrzymać właściwą temperaturę w ciągu zimy, tak zawarty w piankach cynamon ogrzewa spragnionych ciepła - tłumaczy Rafał Wałęsa.



Jak można stworzyć "smak przedmiotu"? Czy wystarczy kierować się skojarzeniami, jak na przykład analogią koloru i smaku (czerwony - truskawka, zielony - kiwi, żółty - cytryna)?

- Przy kreowaniu "smaku przedmiotu" zależało nam, aby ukazać całą charakterystykę przedmiotu i tu na przykładzie stolika dziecięcego z elementami edukacyjnymi użyliśmy cienkie plastry pietruszki, które po usmażeniu przypominają włókna drewna. Sama pietruszka kiedyś była używana w medycynie ludowej do pobudzania laktacji u kobiet karmiących. W przypadku grzejnika stworzyliśmy lizaki rozgrzewające o smaku herbaty i miodu. Pole do popisu było ogromne - zdradza Wałęsa.

Wystawa jest częścią Tortona Design Week, który odbywa się w dniach 8-13 kwietnia 2014 w godz. 10-21 w Loftino, przy via Tortona 31 w Mediolanie.


- Tym razem prezentacja twórczości pomorskich projektantów podczas Milan Design Week 2014 była możliwa dzięki realizacji projektu "Wspieranie międzynarodowej aktywności przedsiębiorców z Pomorza poprzez udział w targach. Let's EXPO! 2", współfinansowanego przez Miasto Gdynię oraz ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego - mówi Malwina Studzińska.

Mieszkańcy Trójmiasta będą mieli okazję zobaczyć wystawę podczas 7. edycji Gdynia Design Days, na której to ekspozycja zostanie zaprezentowana po raz drugi. Centrum Designu Gdynia mieści się w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym Gdynia.

Dodaj zdjęcie do artykułu
Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Tytuł:
Treść:
Autor (opcjonalny):
E-mail (opcjonalny):
Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Opinie (razem: 7)

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze artykuły