- 1 To niesamowite znalezisko ma... 600 lat (12 opinii)
- 2 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 3 Zobaczyli nieznane wnętrza Grand Hotelu (12 opinii)
- 4 Reaktywacja salonu przy al. Grunwaldzkiej (45 opinii)
- 5 Lotnisko Gdańsk świętowało 50. urodziny (192 opinie)
Sezon na Jakubiaka czyli gotowanie z przymrużeniem oka
Spadające noże, zapach smażonego mięsa i krzyki, jak we włoskim domu. Do tego kieliszki co rusz napełniane winem i grono nieznanych sobie osób, które muszą (!) współpracować. 14 amatorów zgłosiło się na warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem. Pęczotto z suszonymi grzybami, rosół z bażanta i comber z jelenia - to tylko kilka z przygotowywanych dań. Zarówno panie jak i panowie do zadań podeszli... z przymrużeniem oka.
Właściciele Akademii Kulinarnej Fumenti już kilka miesięcy temu zapowiadali, że w prywatnej szkole gotowania pojawią się znane nazwiska i uczestnicy warsztatów będą mogli uczyć się od szefów kuchni kojarzonych jak dotąd tylko z telewizyjnego ekranu. Pierwszym gościem okazał się Tomasz Jakubiak, który 25 i 26 stycznia poprowadził warsztaty "Sezonowość kontra Nowość". Zgłosiło się kilkunastu chętnych, a większość z nich poznawała się dopiero podczas warsztatów. Po godzinnym wykładzie na temat boczniaków, jelenia, topinamburu i sezonowości produktów, wszyscy przystąpili do gotowania. Uczestniczki z zaaferowaniem podeszły do sprawy i zadawały mnóstwo pytań, mężczyźni udawali, że poradzą sobie bez niczyjej pomocy, niezależnie od tego, jak dramatyczny okazać mógłby się koniec tej próby.
- Różnica w gotowaniu pomiędzy kobietą a mężczyzną jest ogromna. Kobieta, która przychodzi na warsztaty z chęcią nauczenia się czegoś i kocha gotować, podchodzi do produktu z namiętnością i oddaniem (...). Mężczyzna robi to na zasadzie: "Trzeba i już. Wysłali mnie na warsztaty, żebym w końcu na kolację zrobił coś innego niż jajecznicę!". Ale oczywiście zdarzają się też mężczyźni, którzy przychodzą, bo chcą. I to jest jeden z moich ulubionych sortów - z przymrużeniem oka komentował Jakubiak.
Niezależnie od tego, jak ostatecznie odbiła się różnica płci w przygotowanej kolacji, uczestnicy - zmęczeni i zadowoleni zarazem - wspólnie celebrowali pokonanie oporu kulinarnej materii.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (15) 9 zablokowanych
-
2013-01-31 14:36
(1)
głodny się stałem a do pracy nic nie wziąłem! dzięki!;)
- 18 3
-
2013-01-31 21:13
Do pracy nic nie wziąłem bo sobie nic nie zrobiłem?
Kto gotuje lepiej?
Ty czy ja?- 0 2
-
2013-01-31 22:33
Parafrazując klasyka. (2)
"Gotować każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej,
ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi,uuuuuuuu:)"- 6 4
-
2013-02-01 06:58
(1)
A kto gotuje lepiej?
- 1 2
-
2013-02-01 07:26
"Gotowanie z przymrużeniem oka"Więcej luzu:)
- 0 2
-
2013-02-01 11:56
Topinambur jak mantra, juz kazdy kucharz musi sie popisywac ( zprzymruzeniem oka)
- 3 4
-
2013-02-01 13:34
jakubiak
jest ok. lubie jak gotuje w kuchni+
- 4 3
-
2013-02-01 15:19
SUPER!!!
Warsztaty z Tomkiem były rewelacyjne - polecam!!!
Akademia Fumenti i cała organizacja pełen profesjonalizm.
Z niecierpliwością czekam na kolejne interesujące mnie warsztaty.- 7 4
-
2013-02-01 21:19
Panowie i Panie
Ja nie potrafię gotować ... z przymrużeniem oka - to źle?
- 4 1
-
2013-02-03 20:58
Następne
Kiedy następne warsztaty, z kim i jak się można na nie zapisać? Jestem bardzo zainteresowana ;-)))
- 4 2
-
2013-02-03 21:14
Edukować naród nasz kochany kulinarnie, (1)
wspaniala idea,
aby mógł On w pełnej krasie,
starania kucharzy doceniać.- 5 2
-
2013-02-05 21:13
plus za nicka! he,he!
- 0 0
-
2013-02-04 15:48
szkoda, że autorzy reportażu nie wpadli na pomysł pokazania gotowych dań.. (1)
- 4 0
-
2013-02-12 10:08
:)
Bo autorów reportażu na degustacji już nie było ;-)
- 0 0
-
2017-03-08 22:53
Super sprawa, o wiele lepsze niż naburmuszona Magda Gessler. Gotowanie ma sprawiać przyjemność, więc na pewno będę obserwować.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.