• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Mercato z Gdańska wygrała w konkursie Wine&Food Noble Night

Natalia Lebiedź
24 września 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu. Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu.

Restauracja Mercato z gdańskiego hotelu Hilton zajęła pierwsze miejsce w trzech z czterech kategorii konkursu Wine&Food Noble Night, w tym główną nagrodę za całokształt osiągnięć, przyznawaną przez międzynarodowe jury.



Zwycięzca w kategorii "Przystawka": Jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise. Zwycięzca w kategorii "Przystawka": Jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise.
Wine&Food Noble Night to konkurs, w którym biorą udział kucharze ze ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Podczas uroczystej gali mają za zadanie zdobyć podniebienia gości przystawką, daniem głównym i deserem. Zwycięskie kuchnie otrzymują nagrody, promocję w mediach, a przede wszystkim prestiż i oficjalną rekomendację Noble Concierge, dzięki której znajdą się na liście sprawdzonych i polecanych miejsc.

W sobotę 22 września, podczas już piątej gali finałowej na warszawskim Służewcu, do konkursu stanęli szefowie kuchni 12 restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru. Na najlepsze danie głosowało prawie 1000 gości, w większości prestiżowych klientów Noble Banku. Wśród oceniających znajdowali się także polscy krytycy kulinarni, m.in. Maciej Nowak.

Dodatkową nagrodą wieczoru była ta za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez jury składające się z międzynarodowych szefów kuchni, wśród których byli także kucharze nagrodzeni gwiazdką przez przewodnik kulinarny Michelin.

Zwycięzca w kategorii "Danie główne": Zdekonstruowany boeuf Strogonow. Zwycięzca w kategorii "Danie główne": Zdekonstruowany boeuf Strogonow.
- Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu głównej nagrody naszej restauracji za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu naszych szefów kuchni zyskało również największe uznanie blisko tysiąca gości obecnych na gali - cieszy się Monika Ugodowska, PR & marketing manager hotelu Hilton w Gdańsku.

Wśród wszystkich serwowanych tego wieczora dań, w kategorii przystawka i danie główne zwyciężyły dania podane przez szefów kuchni gdańskiego Hiltona - Adama WoźniakaPawła Wątor.

- Przystawka została wykonana z jaja zielononóżki w barollo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise - opisuje Adam Woźniak, szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk. - Z kolei jako danie główne zaproponowaliśmy zdekonstruowany boeuf strogonow - dodaje Paweł Wątor.

Konkursowe menu hotelu Hilton Gdańsk będzie dostępne w jesiennej karcie restauracji Mercato, której premiera planowana jest na 12 października.

W finale konkursu Wine&Food Noble Night rywalizowało 12 restauracji:

Restauracja Amarylis z Krakowa
Biała Gęś Tradycyjna Polska z Warszawy
Restauracja Concept 13 z Warszawy
Flaming Restaurant z Warszawy
Goko Restauracja Japońska z Poznania
Restauracja India Curry z Warszawy
Restauracja Kaprys z Warszawy
Restauracja LA Bibliotheque z Giżycka
Restauracja L'arc Varsovie z Warszawy
Restauracja Locanda z Łodzi
Restauracja Mercato z Gdańska
Restauracja Rozbrat 20 z Warszawy


  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (36) 7 zablokowanych

  • Zaraz restauracje będą świecić pustkami (1)

    jak nam zrobią 25 % vatu.

    • 18 16

    • spokojnie

      co tam vat jak marża naiadkach wynosi sredni ookoło 600%

      • 1 2

  • pustkami? (6)

    Myślę, że osoby, które stołują się w restauracjach o pewnym poziomie nie zwracają uwagi na to, czy to co jedzą ma 5, 8, 23, czy nawet i 30% VATu... Zapłacić 90 czy 120 złotych za steka - co za różnica? Poza tym nie oszukujmy się, ale kwotę na rachunku podbijają trunki, a nie posiłki!

    • 37 8

    • Dlatego zawsze do restauracji wnosze ze soba litr wody w plastikowej butelce i (1)

      popijam jak nikt z obskugi nie widzi.

      • 12 1

      • polski burak

        polski burak, idz ogarnij schabowego z kompotem

        • 0 1

    • 90 a 120 to wielka różnica (2)

      dla Ciebie nie? to nieźle szastasz pieniążkami. Rodziców? Czy od sponsora? Bo gdybyś sama zarobiła, to raczej byś tak nie napisała.

      • 5 13

      • dla mnie zadna roznica. Wydaje swoje zarobione...miesiecznie 20000 pln.

        • 1 2

      • Chyba kompletnie nie zrozumiałeś o co chodzi. Jeżeli stać cię na kupno dania za 90zl, to pewnie stać cię i na takie za 120, jeżeli 120zł to dla Ciebie dużo, to i 90zł będzie kwota nie do przekroczenia.

        • 4 1

    • zna temat

      zna temat, zgadzam się z opinią. trunki, zwłaszcza wino to często 50% jak nie wiecej końcowej ceny!

      • 0 0

  • Gdansk ponad Warszwka to sie tylko liczy !!!! (1)

    Najwazniesze ze wygrala restauracja z Gdanska ponad nadetymi bufonami z Warszawki - tak trzymac ! Co do do VAT'U to wogole nie ma to znaczenia dla klientow hoteli bo marze sa na poziomie 500% na jedzeniu a na kawie nawet 900 % ale uwierzcie mi ze klientom Hiltona to nie przeszkadza !

    • 30 3

    • w ogóle

      • 1 1

  • gratulacje (2)

    Brawo do szefa kuchni Hotelu Hilton! tak trzymać ! moze teraz te cuda wprowadzić do karty !?

    • 21 7

    • gratulacje

      Juz wprowadzil, sa tam od przedwczoraj, bylem jednym z pierwszych klientow i naprawde polecam !!!

      • 1 1

    • Zdekonstruowany boeuf Strogonow

      wygląda jak puszka żarcia dla kotów.

      • 3 1

  • Brawo

    Brawo Adaś i spółka tak trzymać !

    • 13 6

  • Śliczne dania (2)

    Dania wyglądają przepięknie, gratulacje!!!

    • 11 9

    • Zwłaszcza na tym zdjęciu całego zastawionego stołu. (1)

      Sztućców,talerzy,kieliszków na całym stole nastawiane jakby tam miało jeść 20 osób,a dania ledwo widać na tych dwóch paterkach+na trzeciej pieczywo.
      Więcej tam otoczki niż jedzenia.
      Normalny człowiek zje każde danie widelcem,nożem lub łyżką a nie jakieś cudowanie dla szpanu.

      • 4 1

      • A to ty nie wiesz, że na tym polega snobizm?

        • 1 0

  • Nie jadam w restauracjach.I to nie ze względu na brak gotówki ale z dbałości o własne zdrowie. (1)

    Jasne że są restauracje gdzie wszystko jest na "tip-top" ale to wyjątki i to bardzo drogie wyjątki.
    W gastronomi obowiązuje zasada że nic się nie marnuje tak więc jedzenie tam to wielka loteria.

    • 13 5

    • Z tymi drogimi wyjątkami to też różnie. Po obiedzie u Fukiera w Wawie dostałem po prostu s*****ki. Jedzenie fatalne.

      • 7 0

  • Pomyłka Jury konkursowego.... (2)

    Kuchnia w Hiltonie jest jedną z najgorszych w Trójmieście.
    AUTOPROMOCJA!!! Hilton wygrał w konkursie organizowanym przez sieć Hilton, Hilton wygrał w konkursie......itd,itp.

    • 17 17

    • Wiemy, ze u Was w Grandzie kuchnia pada ale kto dolki kopie ten sam.....

      • 7 7

    • Sam jesteś pomyłka ;)

      Zamiast się cieszyć że trójmiasto pojawia sie na mapie gastronimi i samemu wziąć się w garść i zacząć serwować dobre jedzenie to wymyślasz że Noble Bank ma coś wspólnego z Hiltonem i to franczyzą - lekko kometując głupek jesteś.

      • 7 2

  • Brawo! (2)

    Restauracja super!. Hotel rewelacja! Lokalizacja Najlepsza! Taxi w Hotelu.... baz komentarza.....

    • 7 11

    • (1)

      Co to jest Taxi w Hotelu?

      • 6 2

      • kiedys sie dowiesz.

        • 1 1

  • dekonstrukcja boefa (2)

    a na obrazku nie wygląda na takiego

    • 4 1

    • (1)

      Jeżeli skonstruowany boeuf przypomina gulasz, to jego dekonstrukcja będzie właśnie powrotem do składników w ich podstawowej formie. De facto, dekonstrukcja boefa jest równocześnie rekonstrukcją składników podstawowych.

      • 1 1

      • Opinia została zablokowana przez moderatora

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja