• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Krew i woda świętowała pierwsze urodziny

Alicja Olkowska
5 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
- Rok nam minął bardzo szybko i kończymy go sukcesem. Nieskromnie przyznam, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty, a restauracja stała się naszym drugim domem. Nie chcemy jednak osiąść na laurach, przed nami nadal dużo pracy - mówiła Marta Pieterwas podczas urodzinowej imprezy. Na zdjęciu: załoga restauracji Krew i woda. - Rok nam minął bardzo szybko i kończymy go sukcesem. Nieskromnie przyznam, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty, a restauracja stała się naszym drugim domem. Nie chcemy jednak osiąść na laurach, przed nami nadal dużo pracy - mówiła Marta Pieterwas podczas urodzinowej imprezy. Na zdjęciu: załoga restauracji Krew i woda.

Spotkanie szefów kuchni, najpopularniejsze dania z karty i tłum gości. Tak w skrócie można podsumować pierwsze urodziny gdyńskiej restauracji Krew i woda.



Na urodzinach restauracji, która zadebiutowała na kulinarnej mapie Trójmiasta niemal dokładnie rok temu, zjawili się przyjaciele Marty i Mariusza Pieterwasów, stali goście oraz znani szefowie kuchni. Jak przyznała właścicielka, rocznica to dobra okazja do podsumowania działalności lokalu oraz pretekst do świętowania bliskimi osobami.

Zobacz także: Pieterwas Krew i Woda - otwarcie restauracji

- Rok nam minął bardzo szybko i kończymy go sukcesem. Nieskromnie przyznam, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty, a restauracja stała się naszym drugim domem. Nie chcemy jednak osiąść na laurach, przed nami nadal dużo pracy - mówiła Marta Pieterwas. - Rocznica to dla nas ważny dzień i chcieliśmy go spędzić tak, jakbyśmy wyprawiali urodziny w domu, czyli w gronie bliskich ludzi i dlatego świętują z nami nasi przyjaciele z branży kulinarnej. Rok temu na otwarciu zaproszeni szefowie kuchni wspólnie gotowali z Mariuszem, tym razem chcieliśmy, aby byli gośćmi. Żaden z nich dziś nic nie ugotuje, chcemy po prostu spędzić z nimi miło czas.
Wśród tłumu gości wypatrzyliśmy m.in. Tomasza Purola, zwycięzcę 5. edycji "TopChef" i szefa kuchni w poznańskim Blow Up Hall 5050 Hotel; Roberta Wojnarowskiego z N31 restaurant&bar by Robert Sowa w Warszawie; Patryka Dziamskiego, uczestnika 4 edycji "TopChef" i właściciela Dziamski Culinary Studio; Ernesta Jagodzińskiego, szefa kuchnia poznańskiej ‪Cucina88‬. Na miejscu stawili się również dobrze znani w Trójmieście szefowie, czyli Łukasz Cegłowski, Adam Woźniak, Przemysław Woźny z restauracji Gård Nordic Kitchen Gdynia oraz Tomasz Deker.

  • Przyjaciele dopisali. Na zdjęciu m.in. Justyna Zalewska,  Tomasz Purol, Patryk Dziamski i Tomasz Deker.
  • Ostrygi - jedni je uwielbiają, inni nie chcą nawet spróbować. Te zaserwowane na urodzinach były wyśmienite.
  • Urodzinowy tort.
W przeciwieństwie do zeszłorocznego specjalnego menu stworzonego przez Mariusza Pieterwasa, Łukasza Cegłowskiego, Tomasza Hartmana oraz Michała Czekajło, tym razem właściciele postawili na dobrze zaopatrzony bufet, w którego skład weszły dania cieszące się największą popularnością wśród gości restauracji na co dzień, m.in. wątróbki drobiowe w czerwonym winie, ostrygi Fin de Claire, risotto z kalmarami i krewetkami, pikantna zupa tajska, delikatne policzki wołowe konfitowane w gęsim tłuszczu z kluskami śląskimi i śledź bałtycki po gdyńsku. Nie mogło również zabraknąć urodzinowego tortu, który przygotowała Renata Gutowska, współpracująca od czerwca z restauracją cukierniczka.

Za oprawę muzyczną odpowiadał Paweł Piorkowski. Obowiązywały zaproszenia, ale można je było również zakupić w cenie 250 zł od osoby.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (81) 5 zablokowanych

  • (2)

    Kto pamięta restaurację Złota Podkowa?? Ach lata temu jak tam dawali jeść,mmmmm. Jeśli chodzi o restaurację z artykułu to kurcze no troszkę ta nazwa jest jakaś taka...no nie wiem.No,ale jeśli dajecie dobre papu to gitara.

    • 58 1

    • Kaczka w Złotej Podkowie warta była Nobla. Ciekawe czy gdzieś jeszcze ją serwują?

      • 10 0

    • napoj wampir light

      Pol na pol woda I krew. ..

      • 1 0

  • głupia nazwa (3)

    kto wymyślił tą małą zachęcającą nazwę restauracji krew i woda ?

    • 129 10

    • pewnie Szpilek

      • 18 2

    • obrzydliwa nazwa

      • 22 1

    • Ja tą nazwę doceniam.

      Jest w języku polskim. W artykule wymienieni są szefowie kuchni zaproszeni na urodziny i tam mamy wysyp jakże staropolskich nazw:
      - Blow Up Hall 5050,
      - N31 restaurant&bar by Robert Sowa,
      - Dziamski Culinary Studio,
      - Cucina88,
      - Gård Nordic Kitchen Gdynia.

      W otoczeniu takich miejsc jak Balitq Plaza, Waterfront, Riviera, Lighthouse itd. Krew i Woda to miła odmiana.

      Szkoda tylko, że na torcie napis był w j. angielskim.

      • 4 0

  • Lubię tę restaurację (6)

    Ceny dość wysokie, ale raz na jakiś czas warto się tam wybrać na dobrą kolację :)

    • 21 56

    • (5)

      Tam są wysokie ceny?!

      • 5 10

      • (4)

        60-80zł za osobę to za dobrą restauracje żadne pieniądze - tylko że KiW akurat dobrą restauracją nie jest , raczej to dobry bar aspirując tylko do restauracji.

        • 12 19

        • to jednak restauracja (2)

          • 9 1

          • (1)

            Ostatnio mi znajomy powiedział że zabrał tam żonę , na elegancką rocznicowa kolację - na te tandetne gołe stoliki bez nakrycia z papierowymi serwetkami słysząc i wąchając co dzieje się w kuchni...

            • 13 5

            • to taki nowy trend specjalnie dla korpo szczurów

              ołpen spejs

              • 24 7

        • Mylisz się, to nie jest nawet dobry bar. Jak się robi hamburgera to powinni uczyć się w np. Baranoli. I nie podaje się potraw z włosami w środku. A jak się poda to przeprosić i zrobić wszystko, żeby klient nie wyszedł zdegustowany. Poza tym aby się wyróżniać na tle innych barów to za wyższą ceną powinna iść jakość produktu a przede wszystkim smak. Więc ten lokal nie spełnia wymagań nawet dobrego baru

          • 12 5

  • Nazwa (2)

    Nazwa porąbana,może krew i wątroba.

    • 117 5

    • a może krew i flaki?

      • 12 1

    • Najlepiej swojsko : Czarnina

      Dla niewiedzących to zupa na bazie krwi.
      A swoją drogą to ciekawe czy taką tam podają?

      • 4 1

  • krew i woda- Wiedźminie ....

    Mariusz, więcej podniebiennych kulinarnych sztuczek z pasją i sercem Twoim!
    Powodzenia...

    • 9 28

  • ekipa (2)

    Restauracja ma dopiero rok a już nie ma kucharzy na zdjeciu którzy ja otwierali???
    Przez rok się zwinęli?
    na drugich urodzinach będzie nowa ekipa?

    • 100 6

    • spójrz na przestraszone oczy tej załogi, a wszystko zrozumiesz (1)

      jedno zdjęcie powie więcej niż cały artykuł

      • 29 1

      • wszyscy mieszkańcy Polski wyglądają jak wypłosze

        • 8 1

  • Nazwa dziwna

    Może krew nie woda? W każdym razie niezły twór marketingowy z tego. Okazuje się że przez rok można utrzymać knajpe na dobrym PR, bo menu może i brzmi dobrze, ale jedzenie pozostawia wiele do życzenia. Zbyt duża ilość ulepszaczy smaku sprawia, ze jedzenie jest mocno przesolone. Tak sie juz nie gotuje. Probowalam kilku dań i osobiście nie polecam tego miejsca.

    • 65 13

  • (2)

    Nie mogło również zabraknąć urodzinowego tortu, który przygotowała Renata Gutowska, współpracująca od czerwca z restauracją cukierniczka.

    to długo

    • 78 4

    • tort (1)

      A seler nie robił.? Jak długo ona popracuje tyle co reszta.?

      • 5 1

      • Deker miało byc

        • 3 1

  • dzien bez

    Wchodzenia bez wazeliny Pieterwasowi dniem straconym! Knajpa przereklamowana, jedzenie slabe, ale za to ceny wysokie!

    • 112 11

  • Słabo (4)

    Nie wiem, kto ma udziały z tego portalu w tej marnej restauracji, że tak często się tu ona pojawia... Żeby nie rozdmuchany marketing, dawno by ich już nie było na kulinarnej mapie.

    • 107 10

    • (3)

      Chyba tam nigdy nie jadles !!! Skad twoja zlozliwosc czlowieku opamietaj sie

      • 7 28

      • (1)

        Już sie porawiam super knajpa, super szef

        • 14 2

        • U konkurencji.

          • 1 0

      • a skąd twój wstręt do polskich znaków diakrytycznych?

        opamiętaj się!

        • 5 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja