• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Otwarcie restauracji 737 L'entre Villes Sopot

Aleksandra Sobocińska
21 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W restauracji do dyspozycji gości są dwa piętra. W restauracji do dyspozycji gości są dwa piętra.

Zniszczona willa mieszcząca się przy al. Niepodległości 737 w Sopocie otrzymała nowe życie. Wszystko to za sprawą jej nowych właścicieli, którzy odrestaurowali obiekt i stworzyli w nim restaurację, połączoną z winiarnią, palarnią cygar i oranżerią.



Remont trwał zaledwie rok. Trudno było uwierzyć, że w tak krótkim - jak na stan budynku - czasie realnym będzie doprowadzenie go do stanu używalności. A jednak, udało się i od dziś możemy cieszyć oko eleganckim wnętrzem, które zrobiło ogromne wrażenie na gościach otwarcia.

- Chciałabym, aby ta restauracja zdobyła państwa serca i abyście do niej wracali, a my postaramy się spełnić państwa życzenia i wymagania. Po roku wzmożonej pracy i przekształcania budynku mieszkalnego na usługowy, nadszedł czas na świętowanie - tymi słowy gości powitała Barbara Markiewicz, właścicielka restauracji.

Wolfgang Dockerill, współwłaściciel obiektu, zwrócił uwagę na oryginalną rzeźbę, znajdującą się przy fontannie przed restauracją. - Znajduje się na niej sentencja, stanowiąca, że żeby być kochanym, trzeba kochać. Chcielibyśmy, abyście państwo pokochali to miejsce - powiedział.

Piątkową imprezę poprowadził konferansjer, Tomasz Podsiadły. W programie nie zabrakło części artystycznej - wystąpił Akrobatyczny Teatr Tańca Mira-Art, a szef kuchni zaprezentował swoje możliwości podczas live cooking. Goście rozsmakowali się w wyśmienitych daniach, stanowiących nader istotny punkt programu. De facto to od kuchni będzie zależeć, na jakiej pozycji uplasuje się nowo otwarta restauracja na tle tych już istniejących w Trójmieście.

Podczas degustowania dań nie brakowało słów uznania dla pieczonej piersi kaczki, kremowej zupy z dyni, pieczonych żeberek i przystawki ze śledzi z buraczkami. Niemałym powodzeniem cieszyły się również desery - w szczególności bezy z owocami i tort czekoladowy. Goście byli również pod wrażeniem tortu w kształcie... restauracji, przygotowanego na miejscu.

Jakiej kuchni możemy się spodziewać w tym miejscu? - Będziemy serwować dania kuchni polskiej, urozmaicone francuskim twistem. Zamierzamy często zmieniać kartę, około 4 razy w roku. Stawiamy na świeżość produktów i sezonowość. Dwa razy w tygodniu, we wtorki i piątki, mamy dostawy świeżych owoców morza, będzie można skosztować dań z homarami, ostrygami, ośmiornicami, mulami i różnymi rybami. Od 12:30 do 14:30 będzie można również skorzystać z oferty lunchowej - skomentowali Sławomir Hahn, szef kuchni oraz Michał Skowerski, zastępca szefa.

Wnętrze restauracji zaprojektował Krystian Rasmus, a architekt Bartosz Borkowski dostosował pomieszczenia do warunków gastronomicznych.

Podczas otwarcia nie zabrakło niespodzianek - kilka razy zgasło światło, co zostało uznane za dobrą wróżbę na przyszłość.

Właściciele podkreślali, że lokalizacja obiektu i jego przestrzenie mają funkcjonować nie tylko jako restauracja, ale - a w zasadzie przede wszystkim - miejsce przeróżnego typu spotkań.
Można tu zorganizować pokaz mody, wernisaż, przyjęcie, czy spotkanie biznesowe. Samo miejsce przypadło do gustu gościom, którzy byli pod wrażeniem nie tylko dopieszczonego i eleganckiego wystroju, ale również oryginalnej architektury, przesiąkniętej duchem czasu.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (115) ponad 20 zablokowanych

  • (13)

    Pięknie!!!! Szok, że z takiego zniszczonego budynku udało się stworzyć coś tak pięknego. Ciekawe jakie ceny tam mają i czy mnie będzie stać...

    • 88 7

    • W piątkowy wieczór czytasz trójmiasto.pl, a nie forbes'a - więc pewnie nie. Mnie też nie. Ale przynajmniej kamienica ładna, popatrzyć można :)

      • 68 0

    • e, no, nasi wracają...

      Wolfgang...

      • 36 1

    • nie zapomnijcie o krawatach (1)

      klient w krawacie jest mniej awanturujący się...

      • 44 0

      • Też przydałby się jakiś malutki mikrofon !

        Może za kilka miesięcy dowiemy sie co myślą o społeczeństwie
        panowie z Whyski w lewej i ostrygą w prawej dłoni .

        Szacunek za doprowadzenie rudery do angielskich salonów Izby Lordów .
        Powodzenia !

        • 22 0

    • ale nazwa

      zaproś znajomych to nie zrozumieją. Nie można nazwać Villa Basia?

      • 25 8

    • i tak oto Pan Wolfgang stał się na zawsze właścicielem nieruchomości w Sopocie! (1)

      • 21 1

      • Kupił to ma i nie wiem co w tym dziwnego

        • 18 2

    • myślałem że ta fotka właścicieli to z Izraela

      • 18 7

    • nie będzie

      .

      • 3 0

    • skandal!

      a gdzie, się pytam, są spluwaczki?

      • 3 1

    • a jest bankomat? (1)

      ostatnio jak wypłacałem to aż krew z bankomatu poszła...tyle miałem debetu

      • 3 3

      • Wez dodatkowy etat w biedrze

        i po sprawie.

        • 2 1

    • na jednym ze zdjęć takie trochę nieświeże pączki na tacy...

      • 4 0

  • I znowu ktoś się "obudzi".. (4)

    ..z rachunkiem na kilkadziesiąt tysięcy.

    • 59 44

    • w pokoju Whisky Bar z butelką za 12 tysia...

      albo w Cygar Rumie ...

      • 18 2

    • Co ty pierd**** człowieku.. Co dobrej klasy restauracja ma wspólnego ze strip clubem ? Takich jak ty powinno się przynajmniej sterylizować jak nie usypiać. (Jest to moja prywatna opinia do której mam prawo)

      • 13 14

    • heh, realista ?

      Nie masz pojecia na jakim swiecie zyjesz ;)

      Wyobraz sobie ze sa tacy ktorzy rachunek na 30k PLN placa bez zajakniecia i celowo..

      • 2 0

    • Nie , nie ,to nie jest lokal TEGO typu ...

      • 0 0

  • Mają tam promocje?

    Szalone godziny, danie dnia, czy pizza 1 do 5 za 10 paragonów gratis? Jak nie to nie idę ;)

    • 61 13

  • Chcielibyśmy, abyście pokochali to miejsce (1)

    za Wasze pieniądze - a tak naprawdę wszystko zależy od cen. Staramy się o świeżość produktów - naprawdę żadna łaska / bez obrazy / za swoje pieniądze mam jeść nieświeże? To Wasz obowiązek żeby było wszystko świeże a nie starać się!
    Pozdrowienia

    • 75 18

    • Stawiamy na swiezosc....

      tak jest napisane. Nie ma nic o staraniach....

      • 5 3

  • Straszna nazwa - jak będę chciał pójść ze znajomymi tam coś zjeść (4)

    to mam sobie kaleczyć język wymawiając nazwę tej knajpy?

    • 81 6

    • (1)

      fakt, głupia nazwa nie do wymówienia dla polaków nieznających francuskiego. Tyle kasy wywalili na remont a normalnej nazwy nie mogli wymyslić ?

      • 25 1

      • to tak jakby we Francji w Paryżu

        otworzyć restaurację Szczebrzeszyno

        • 38 1

    • Po prostu - 737 ;) (1)

      • 6 0

      • albo 69

        • 6 0

  • Nie wiem dlaczego zawsze piszecie remont w zaledwie rok. (1)

    Rok to bardzo dużo, w rok stawia się całe biurowce

    Remont powinien trwać maksymalnie parę miesięcy jeśli zakłada się zyski oczywiście.

    • 32 12

    • rok jest po to

      żeby opłacić tych wszystkich co łapę wyciągają...w trzy miechy to się nie da

      • 19 1

  • Fajnie, że budynek został odnowiony, ale nazwa jest chybiona totalnie...

    • 53 2

  • Prosty chłopak. (8)

    Co to jet Live cooking bo nie znam angielskiego, to chyba jakiś pokaz?
    A co to za nazwa restauracji, to z francuskiego?

    • 51 4

    • ,,żywy kogut,, (4)

      • 30 0

      • nie ściemniaj i nie wprowadzaj ludzi w błąd (2)

        L'entre Villes znaczy- Willa pod żyrafą

        • 7 7

        • ach ten francuski brak poczucia humoru...

          • 5 0

        • Re: nie ściemniaj i nie wprowadzaj ludzi w błąd

          To znaczy - pomiędzy miastami - głąbie

          • 1 1

      • ja tłumaczyłem ,,Live cooking,,

        • 21 0

    • Live cooking (2)

      W wolnym tłumaczeniu: gotowanie na żywo :)

      • 5 8

      • a nie ,,żywy kogut,,? (1)

        • 4 0

        • live cocking

          • 2 0

  • Piękne wnętrze.

    • 16 5

  • Niby "ą" "ę" francuska nazwa a to ściema, nie remont... (1)

    Sama widziałam, jak na zbutwiałe i spleśniałe mury kładziono nowe tynki. Powodzenia z grzybem i wszelkimi uczuleniami od pleśni pochodzącymi...

    • 31 13

    • przecież tu nie chodzi o lokal...

      ludzie, Pan Niemiec został właścicielem nieruchomości , poniali?

      • 21 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja