• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Open Kitchen: nowa, bardzo otwarta restauracja

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
23 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Właściciele "Open Kitchen" Ryszard i Magdalena Piaseccy podczas otwarcia restauracji. Właściciele "Open Kitchen" Ryszard i Magdalena Piaseccy podczas otwarcia restauracji.

To nowy punkt na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Nietypowy, ponieważ bardzo otwarty. Ideą "Open Kitchen", jak sama nazwa wskazuje jest przede wszystkim otwarta kuchnia. Można nie tylko popatrzeć na proces przygotowywania posiłków czy porozmawiać z szefem kuchni, ale także być twórcą menu. Specjalnie dla was sprawdziliśmy to miejsce podczas oficjalnego otwarcia.



Czy uważasz, że idea otwartej otwartej kuchni przyjmie się w Trójmieście?

"Open Kitchen" znajduje się w centrum Gdyni przy ul. I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni. Od najbliższego poniedziałku będzie otwarte w dwóch porach: lunchowej od 12.00 do 16.00 oraz kolacyjnej w formie a'la carte od 17 do 22.30. Od 16.00 do 17.00 restauracja będzie zawsze zamknięta. To czas, w którym kucharze mogą przygotować wieczorny serwis. Miejsce jest przystosowane dla maksymalnie 45 osób, więc właściciele zachęcają do wcześniejszej rezerwacji stolików. Lokal jest niewielki, ale przytulny. Wewnątrz znajdują się dwa piętra, rozdzielona szybą. Podobnie jest w przypadku kuchni, którą również można obserwować przez szybę. Jak informuje szef serwisu Jakub Słapiński (wcześniej związany z Mondo di Vinegre), ceny dań będą przystępne. Za czterodaniowy lunch zapłacimy około 58 zł.

Miejsce jest prowadzone przez małżeństwo - Magdalenę i Ryszarda Piaseckich. Właściciele poznali się w restauracji, a pomysł na prowadzenie lokalu zrodził się z marzeń o własnym biznesie. Gdy wokół pojawili się odpowiedni ludzie - postanowili zaryzykować.

- To miejsce tworzy nasza mała gastronomiczna rodzina. Naszym celem jest kreowanie restauracji otwartej, zarówno na ludzi, jak i na smaki. Wszyscy mogą brać udział w tworzeniu menu restauracji. Jako prawdopodobnie jedyni w Trójmieście będziemy mieli chef's table przy którym razem z szefem kuchni będzie można spróbować smakołyków, które wychodzą z kuchni - powiedział nam właściciel Ryszard Piasecki.
Chociaż menu nie jest jeszcze do końca znane, szef kuchni Piotr Kuśnierek (wcześniej sous szef kuchni restauracji Malika) zapowiedział, że poza stałą kartą zawierającą niewiele pozycji, propozycje danego dnia będą zależne od różnych czynników, np. od sezonowości, a także... pogody czy nastroju. Kuchnia będzie więc zaskoczeniem nawet dla stałych bywalców. Mocnym punktem restauracji będzie starannie wyselekcjonowany bukiet win z różnych zakątków świata, który na oficjalnym otwarciu prezentował Tomasz Sowa.

Goście mieli okazję spróbować menu degustacyjnego, które nieco odsłania tajemniczość szefa kuchni. Dzięki temu, wiemy jakich połączeń smakowych możemy się spodziewać od poniedziałku.

Na pobudzenie apetytów zaproszeni otrzymali podwójny amuse bouche. Jako pierwszy- skorzonera przygotowywana według sekretnego sposobu, z dodatkiem gęstego i słodkiego kremu z białej czekolady i koziego sera. Do tego podano wino Mount Vernon Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Jako drugi - ptysie przełożone zielonym sosem ziołowym, w którym dominował aromat kolendry. Interesującym połączeniem smakowym było zestawienie dojrzewającego sera francuskiego Saint Agur, lekko podsmażonego sera Mascarpone, lodowej granity z cykorii oraz orzechów macadamia. Do tej kombinacji, sommelier zaproponował kalifornijskie wino Belle Ambience Chardonnay. Jako pierwszego dania głównego, goście posmakowali delikatnie marynowanego sashimi z sandacza, podanego na liściu sałaty chińskiej Bok Choy przygotowanej w tempurze, z dodatkiem kremowego sosu z avocado oraz imbiru. Dla podkreślenia smaku zaproponowano niemieckie wino Loosen Dr L Riesling. Daniem piątym był marynowany łosoś, z dodatkiem kapusty kimchi, żelu ze słodkiej soi oraz majonezu wasabi. Idealnym winem okazało się niemieckie Villa Wolf Rose Pinot Noir. Na deser podano Panacottę z selera, z dodatkiem pora, odrobiną galaretki jabłkowej oraz espumy z szampana. Pasującym winem okazało się z hiszpańskie Delapierre Brut CAVA. Na koniec podano kaczkę, która doskonale skomponowała się z sosem winno-miodowo-kawowym, a także rzodkwią i pasternakiem. Dla wydobycie smaku - wino Arzuaga La Planta Ribera Del Duero z Hiszpanii.

Amatorzy mocniejszych alkoholi mogli spróbować trunków zaproponowanych przez Tobiasza Sipowicza. Do wyboru były m.in. whisky Evan Williams Single Barrel Vintage 2006 czy koniak Bache Gabrielsen Vsop.

Na otwarciu pojawiło się około 100 gości. Podczas degustacji, która niestety nieco rozciągnęła się w czasie (nie wszyscy goście dotrwali do końca), czas umilał zespół Od A do Zet z mocnym wokalem Anny Heron.

Wydarzenia

Otwarcie Open Kitchen

degustacja

Miejsca

  • Open Kitchen Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Opinie (143) ponad 20 zablokowanych

  • niestety (4)

    kucharzy beda zmieniac jak rekawiczki.

    • 80 4

    • (3)

      dlaczego tak uważasz?

      • 3 23

      • Bo 71 osób popiera tą wypowiedź. Ot cały cyrk.

        • 2 1

      • BO. (1)

        Bo JEDEN ! na 500 kucharzy do takiej pracy sie nadaje .

        • 0 0

        • I przepowiednia się sprawdziła. Kucharze w kółko inni. Co chwilę się zmieniają. Wiem bo pracowałem.

          • 0 0

  • wszystko jest OK ! , tytlko .... (24)

    Czy problemem było nazwać to to -"Otwarta Kuchnia " ? , a nie po niemiecku - open kitchen ?... czyżby właścicielom doskwierały jakieś kompleksy ? -Idiotyzm !!! , jestem w stałym kontakcie i w "ciągłych wędrówkach " po Rzeszy Niemieckiej , ale jak dotąd nie spotkałem nigdzie tam szyldu z polską nazwą !

    • 80 28

    • no to zobaczymy jak długo poegzystują ?... (1)

      chyba ze względu na samą nazwe Rodacy będą to omijać szerokim łukiem ..

      • 53 13

      • ,,,,,,,,,

        Dokladnie Gdynia to nie Londyn.

        • 6 0

    • ja ,ja open kitchen und cymer fraj , iś habe kajne pynondze und kajne drobne ... (2)

      fotka z tatusiem jest ale -,że tatko nie powiedział ,że ty jest Polen

      • 38 9

      • nazwa jest po angielsku (1)

        wiec po co bredzisz .......ja, ja '' ?

        • 12 12

        • Nein, to jest nazwa w niemiecki jenzyk.

          Bitte wrócić do schule!

          • 7 3

    • zapomniales ze tu sa turysci , obcokrajowcy . (5)

      jezykiem miedzynarodowym jest angielski . Po niemiecku byloby ... offene Kuche ''. . Nazwa jest po angielsku i to dzis standard w wiekszosci panstw.

      • 13 29

      • bzdura (4)

        W każdym kraju piszą po swojemy, tylko u nas zakompleksione snoby i polglowki w różnego rodzaju marketingach, używają koslawej angielszczyzny

        • 34 4

        • w du.. byłeś gó... widziałes (1)

          twoja najdalsza podróż to łapino w lato.

          • 10 13

          • Lisewiec

            daje łapki w dół. Ja w górę. J**ać!

            • 0 0

        • czasem tak a czasem nie

          ale to już właścicieli sprawa a nie nasza,
          moją sprawą jest czy mi się spodoba czy nie,
          potem będę psioczyć
          jak już będę miał argumenty

          • 2 0

        • wśród "the 10 best Hamburg restaurants" jest np:

          Philipps Restaurant
          Estancia Steaks
          Caramba Especial
          Liman Fish Restaurant
          Coast by East & Enoteca
          cantinetta ristorante & bar
          Petit Bonheur
          La Mirabelle
          no ale to jest po "ichniemu"

          • 2 0

    • A gdzie ty masz niemiecką nazwę?

      • 35 6

    • (4)

      A co ty masz do Niemiec lub innych języków? Jak patrze na ONR-owskie małpy maszerujace po Białymstoku lub smoleńską sektę w Wawie to nie chce miec z tym państwem nic wspólnego. Lepiej się nie przyznawać, że jest się stąd.

      • 27 28

      • (1)

        to wyjedź i pomieszkaj sobie w otwartej światowej europie

        • 11 13

        • Mieszkam i jest ok.

          • 15 6

      • nie dość że hejter to jeszcze antypolak i rasista...

        • 4 6

      • Niesiołowski? Weź dropsa na refluks.

        • 5 2

    • to po angielsku człowieku...

      • 5 4

    • A sam piszesz OK zamiast w porządku ...

      hehe :D

      • 6 1

    • To jest po angielsku baranie

      • 6 4

    • Nie po to wygraliśmy wojnę.

      Żeby teraz dawać szyldy po niemiecku! Zgadzam się z przedmówcą.

      • 2 7

    • jan

      to jest po angielsku

      • 1 1

    • po Niemiecku??/

      open kitchen jest po angielsku po Niemiecku pisałoby offnet kuchen

      • 2 0

    • brak znajomości języków obcych

      bardzo mi przykro ale jeżeli chcesz wypowiadać się na tematy o których nie masz pojęcia to lepiej nie rób sobie wstydu .Open Kitchen -to nie jest język niemiecki ,tylko angielski i w dosłownym znaczeniu oznacza restaurację lub pub z otwartą kuchnią ,czyli taką która jest oddzielona od gości barem .Jest to układ technologiczny do wydawania posiłków .Pomyliłaś -łes swoje Niemcy z Wielką Brytanią lub Stanami Zjednoczonymi .Przykro i trochę śmiesznie się robi jak ktoś udaje znawcę tematu a nie ma o tym zielonego pojęcia .Myślę że pomysł jest trafiony i się przyjmie .Personel restauracyjny musi przy takim układzie w restauracji cechować bardzo wysoka i nienaganna kultura osobista i bardzo wysoki profesjonalizm .Mam nadzieję że utrą nosa połowie gdyńskim restauratorom .

      • 4 0

  • przyjde jak Doda Robaczewska zaproponuje do menu jakiś kompot (2)

    • 31 5

    • Kaszubski kompot z jajka.

      Najlepszy.

      • 4 0

    • doda proponuje porcje śmietany

      • 0 0

  • Super (1)

    Super sprawa

    • 8 36

    • i tak wam sie nie uda

      • 11 2

  • Bardzo przyjemna Restauracja (1)

    Super polecam wszystkim.

    • 8 57

    • otwarcie w poniedziałek

      a Ty mówisz że bardzo przyjemna restauracja buhahahhahahah

      • 20 1

  • towarzystwo wzajemnej adoracji

    • 46 2

  • Doskonale miejsce (3)

    Swietny pomysl z otwara kuchnia, mozna podgladac prace kucharzy. Gratulacje za wystroj wnetrza. Z niecierpiloscia czekamy na kolejne doznania smakowe. Wysoki poziom, brakowalo takiego miejsca.

    • 6 57

    • Dorotka - pobiegnij na papu do Senwickich i zobaczysz jak pracują kucharze w otwartej kuchni !

      • 36 3

    • Jak idę na kolacje z moja ukochana, to patrzymy na siebie

      A nie na to, co kucharz grzebie w garach!

      • 27 1

    • dorota nie pucuj .....

      • 23 0

  • Miło i smacznie

    Zamiast się cieszyć,że powstaje kolejne ciekawe miejsce na mapie Gdyni,ludzie jak zwykle wolą obrzucać innych obelgami i wróżyć samo zło,co jest typowe dla ludzi zawistnych.Restauracja wygląda bardzo przyjemnie i jedyne co powinno nas interesować,to czy będzie miło i smacznie,bo o to chyba tak naprawdę chodzi ,czyż nie?

    • 21 51

  • Fajny Lokal (1)

    Byłem tam wczoraj i napewno jeszcze nie raz tam zawitam :)
    Bardzo podoba mi się wystój lokalu i ciekawa lokalizacja.
    Ciekawy i duży wybór win które degustowałem, zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Zaprezentowane menu z paroma nowymi dla mnie smakami, bardzo interesujące... na tyle że już sie zastanawiam nad terminem ponownej wizyty, celem sprawdzenia karty :)
    Lokal nie duży z pozytywnym klimatem gdzie zamiast schowanej kuchni jak sama nazwa świadczy można podglądać prace kucharzy.
    Życze powodzenia i zawsze pełnych stolików.

    • 16 54

    • Na Pewno

      • 19 2

  • Przerost formy nad treśćią (3)

    rozwalają mnie te pseudo-huczne otwarcia restauracji !!! muszą być pseudo znani goście , gra zespół znany z niczego i zakąski nie wiadomo z czego !!!

    • 56 4

    • idz byc biedakiem gdzie indziej (2)

      • 5 12

      • (1)

        Skoro mają takie podejście do klienta . Ze niby biedak . To omijajmy to coś szerokim łukiem. Tam jadają sami bogacze.

        • 6 1

        • No oczywiscie

          • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja