• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

O niepodkładaniu świni. Szefowie kuchni z Trójmiasta o tym, co niezdrowe na talerzu i w kuchni

Marta Nicgorska
13 maja 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Dyskusja szefów kuchni oraz dostawców w Metamorfozie w Gdańsku. Dyskusja szefów kuchni oraz dostawców w Metamorfozie w Gdańsku.

Szefowie kuchni kilku trójmiejskich restauracji, a także dostawcy i eksperci z branży gastro, zasiedli przy jednym stole w restauracji Metamorfoza, by podyskutować o etyce w kuchni i współpracy. Rozmowę o dobrych praktykach oraz idei zdrowej konkurencji zwieńczyła kolacja przygotowana przez szefa kuchni Metamorfozy, Łukasza Toczka, który uraczył podniebienia gości menu degustacyjnym.



Obyło się bez świń. Była za to jagnięcina z lodami z rabarbaru z musem jabłkowym, rozpływająca się w ustach pierś z kurczaka z młodą marchewką i groszkiem na delikatnym sosie chrzanowym, wołowina z botwiną, łosoś z ogórkiem i prawdziwa wisienka na torcie - pietruszka z czekoladą.

Nieczęsto zdarza się, aby szefowie kuchni mieli okazję usiąść przy jednym stole, w konkurencyjnym dla siebie lokalu, by porozmawiać o tym, co w trawie piszczy.

Kolacja, na którą zaprosiła szefów kuchni właścicielka Metamorfozy, Justyna Zdunek, skomponowana przez szefa kuchni Łukasza Toczka, zwieńczyła debatę inaugurującą projekt "Gotuje się, czyli spotkania do dyskusji", otwierającą tym samym cykl ogólnopolskich debat o największych bolączkach branży gastronomicznej.

Moderatorki dyskusji, a jednocześnie inicjatorki spotkań i paneli dyskusyjnych, Agata Godlewska, redaktor naczelna magazynu branżowego Food Service oraz Agnieszka Małkiewicz z Horeca Communications zasypały szefów kuchni stosem pytań, wkładając kij w mrowisko. Tym razem tematem przewodnim była współpraca w branży, czyli "Etyka w Kuchni"

Co zrobić, aby zostać topową restauracją w mieście, jak pracować na sukces nie podkładając przysłowiowej świni kolegom? Jak rozwijać współpracę z mediami, by zachować normy etyczne, jak mądrze prowadzić biznes i edukować społeczeństwo, by wzrastała świadomość podczas degustowania potraw i rozwijała się kultura jedzenia?

Na te i wiele innych pytań próbowali znaleźć odpowiedź szefowie kilku trójmiejskich restauracji: Adam Woźniak z Mercato Hilton Gdańsk, Artur Moroz z sopockiego Bulaja, Łukasz Toczek z gdańskiej Metamorfozy, Grzegorz Nakrajnik z La Cucina w Gdańsku, Rafał Wałęsa z gdyńskiej Sztuczki oraz lokalni dostawcy: właścicielka plantacji ziół Zofia ZienkiewiczFilip Gołębiewski - hodowca, zaopatrujący restauracje między innymi w jagnięcinę.

- Eksponując problemy, chcemy szukać rozwiązań i prosimy autorytety o rady. Być może pomogą wynieść poziom usług restauracyjnych na coraz wyższy poziom i zbudować dobre relacje w tej trudnej konkurencyjnej branży. Dzięki wielu inicjatywom integrującym środowisko w Trójmieście można wyczuć serdeczną atmosferę w tym kręgu, więc, apel o podkładanie świń nie był na szczęście potrzebny w czasie spotkania - śmieje się Agnieszka Małkiewicz. - Miejmy nadzieję, że atmosfera wzajemnej życzliwości i współpracy przeniesie się dalej i będzie obowiązywać nie tylko między topowymi trójmiejskimi szefami kuchni, ale również w szarych szeregach kulinarnych. Warto, bo atmosfera w restauracyjnej kuchni ma niewątpliwie wpływa na jakość i smak serwowanego jedzenia.

Trzeba jednak pamiętać, że gastronomia to ciężki kawałek chleba. Czy dyskusja była owocna? Czas pokaże.

  • Od lewej: Agata Godlewska, redaktor naczelna Food Service, Justyna Zdunek, właścicielka gdańskiej Metamorfozy, Rafał Wałęsa, szef kuchni w gdyńskiej Sztuczce.
  • Moderatorki dyskusji: Agnieszka Małkowska oraz Agata Godlewska.
  • Od lewej: Artur Moroz z sopockiego Bulaja, Zofia Zienkiewicz (dostawca ziół), Adam Woźniak z Mercato Hilton Gdańsk, Filip Gołębiewski (dostawca jagnięciny)

Miejsca

Zobacz także

Opinie (34) ponad 10 zablokowanych

  • artykuł do (1)

    kosza. Nie ma ani jednego przepisu

    • 46 8

    • Co do za dziennnikarka?

      na drzewo z takim "artykułem" - relacja o tym, że kilka osób się spoktało. A jakieś cytaty z wyrażanych stanowisk? Czyli nikt nie dowiedział się "co w trawie piszczy", a jedynie, że pierś z kurczaka rozpływała się w ustach. Słabo.

      • 17 0

  • (1)

    Topowych restauracji?

    • 35 1

    • chyba typowych :)

      • 23 1

  • bezsprzecznie zabrakło najlepszej sopockiej restauratorki, pani Moniki Aleksandrowicz (4)

    właścicielki restauracji fusion Avocado. To niebywale zdolna menadżerka i doskonała mistrzyni kuchni fusion, łączy w sobie pasje do gotowania z zamiłowaniem do zarządzania i wspólnie z małżonkiem tworzą niepowtarzalne trójmiejskie klimaty kulinarno-biznesowe. Szkoda, że nikt Jej nie zaprosił:(

    • 5 73

    • dziennikarz (1)

      Od kiedy P. Monika Aleksandrowicz jest managerem? I od kiedy jest mistrzynia kuchni fusion? Nastepnym razem radze sie zastanowic nad tym co sie pisze

      • 32 3

      • przereklamowane awokado

        bylem i jadlem fajne maja krzesla i nic wiecej,aaa no i ceny masakra najlepiej jest we wladyslawowie albo na mazurach w wegorzewie super rybka no i swieza

        • 4 0

    • brzmi to co najmniej żenująco

      • 19 2

    • a ona w ogole potrafi gotowac?

      • 0 0

  • Lanserka

    Trojmiejska lanserka ....i tyle

    • 42 1

  • Ciekawe co mieli do powiedzenia? (1)

    Ciekawe.

    • 23 1

    • nic

      • 0 0

  • (1)

    Boje sie restauracji, gdzie podaje sie takie dania jak na obrazku. Nie wiem które to dekoracja, które do jedzenia...

    • 37 4

    • dramat masz

      i jeszcze sztućce trzeba ogarnąć

      • 6 0

  • Hehe (1)

    Towarzystwo wzajemnej adoracji - Woźniak, Moroz, Nakrajnik i reszta. Jak to jest, że to zawsze oni są pokazywani na Trojmiasto.pl jako tak zwane "pseudo" autorytety kulinarne. Śmieszne to wszystko.... a Nakrajnik najbardziej... (...)

    • 38 4

    • Łukasz76

      Zgadzam się w 100% z przedmówcą!! Ciągle Ci sami tylko brakuje Pana Wojtka.. i jego ,,kuchni Lansu":P nie dziwie się ze spotkanie Wzajemnej Adoracji wybrali celowo Metamorfoze...tam Ciągle puste i trzeba zrobić sztuczny tłok:P!! radzę autorce żeby nie robiła więcej tego typu reportażu bo są biedne i ciągle o tym samym..ŻAL.PL

      • 29 2

  • ta jasne (1)

    W metamorfozie jak zwykle siedzą i debatują.Zacznijcie tam gotować a nie tylko nazywać potrawy i wciskać kit o ekologicznych uprawach warzyw i produktach regionalnych.Jak jest ruch w restauracji to nie ma czasu na głupoty tylko trzeba za...

    • 37 3

    • Integracja

      Integracja środowiska jest bardzo ważna. U nas w Poznaniu w taki sposób powstało wiele ciekawych inicjatyw, w tym charytatywne jak Master Chef 4 Dogs. Coraz częściej nasze restauracje wchodzą też we współpracę z szefami kuchni z Hiszpanii czy Niemiec. Ważne są też inicjatywy integrujące rynek dostawców produktów regionalnych jak na przykład platforma cabas.pl. Same pozytywy z tego płyną. Oczywiście, ile pracy kosztuje przygotowanie posiłków w kuchni, to pewnie nie każdy może sobie wyobrazić. Ale przez to nie ma co zamykać się w 4 ścianach. Integrujmy się.

      • 0 0

  • spotkanie

    Spotkanie o nie podkładaniu świń - a co robicie jak nie podkałdanie swini , nie zaprosiliście na te spotkanie nikogo z zjednoczonej branży kulinarnej z Gdańska - gdzie przedstawiciele Stowarzyszenia Kucharzy Polskich pytam się gdzie ? nie starczyło wam odwagi zeby ich zaprosić czy sie ich boicie ? wydumane panny , celebrytki jednego dnia

    • 25 1

  • osskic

    a gdzie przedstawiciele Ogolnopolskiego Stowarzyszenia Szefow Kuchni i Cukierni ich tez nie zaproszono ? szoook co to za spotkanie , to spotkanie ludzi odrzuconych przez srodowisko kulinarne

    • 22 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja