Jakie kolory i kroje zdominują jesienny sezon modowy, jak tańczyć we dwoje, żeby nie pogubić kroków i jak ugotować przepyszną zupę z dyni? Jesienne trendy, kuchnia i tango - to tematy siódmego już spotkanie z cyklu "Jak pięknie być kobietą", które odbyło się pod hasłem "Feria barw".
W czwartkowy wieczór w hotelu Mercure w Gdańsku odbyło się kolejne spotkanie kobiet. W ciepłej, jesiennej atmosferze, przy akompaniamencie muzyki na żywo w wykonaniu zespołu Anytime, lampce wina i aromatycznej herbacie z imbirem, panie miały okazję porozmawiać z gośćmi o jesiennej modzie oraz skosztować smaków jesieni.
Nową kolekcję zaprezentowała lokalna marka Sobora. To rodzinna firma z Redy, która tworzy ubrania dla kobiet ceniących elegancję i klasykę. Jej przedstawicielka, Magdalena Bronk opowiadała o modnych w tym sezonie kolorach. -
Dominują grafity i czernie oraz odcienie czerwieni - skomentowała
Magdalena Bronk. Nowa kolekcja jest skierowana zarówno dla młodych pań, jak i kobiet dojrzałych. Hitem są białe koszule w delikatną kratkę oraz spodnie typu slim. Odzież Sobora dostępna jest m.in. na stronie internetowej marki, w salonie Elegant w Klifie oraz, od niedawna, w salonach Royal Collection w całej Polsce. Ceny są zróżnicowane - za żakardową spódnicę z modnym wzorem zapłacimy 189 zł, za sukienkę 299 zł.
O jesiennych trendach opowiadała również blogerka, Katarzyna Gwizdała.
Przedstawiła ona 10 trendów aktualnego sezonu, do których należą m.in.: kratka, rozkloszowane spódnice, długie swetry, botki, printy, futra i spodnie typu boyfriend. Ręcznie robiona biżuteria i akcesoria z bursztynu to z kolei specjalność firmy z dwudziestoletnią tradycją - Rav, która zaprezentowała swoje wyroby. -
Biżuteria z bursztynu zmieniła się na przestrzeni lat. Współczesne wyroby są lżejsze, delikatniejsze i znacznie prostsze w formie. Największą popularnością cieszy się obecnie biały bursztyn - mówiła
Anna Basiukiewicz.
Z dużym entuzjazmem spotkało się gotowanie na żywo w wykonaniu Tomasza Latosa, kucharza z Hotelu Mercure, który przygotował dla pań jesienną zupę z dyni z mlekiem kokosowym. Jego przepis wygrał konkurs na najlepszą zupę sezonową, a kucharz uchylił rąbka tajemnicy swojej receptury.
Krem z dyni z mlekiem kokosowym według przepisu Tomasza Latosa
Składniki:seler
por
450g obranej i oczyszczonej dyni
2 duże marchwie
2 łyżki masła
2 łyżki wiórków kokosowych
1 cm świeżego imbiru
250 ml mleka kokosowego
mała papryczka chili
kolendra
bulion warzywny
sól, pieprz, cukier trzcinowy
Dynię kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w talarki. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy dynię i marchewkę i smażymy około 6-8 minut. Dorzucamy wiórki kokosowe, papryczkę chili i kolendrę i smażymy jeszcze 2 minuty. Całość zalewamy bulionem 1 cm ponad warzywa, dodajemy pokrojony imbir i gotujemy na średnim ogniu 15 minut.
Dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz i cukier do smaku. Miksujemy na gładki krem. Całość przelewamy przez sitko o małych oczkach dla uzyskania idealnego kremu.
Romantyczny akcent spotkania stanowił pokaz tanga argentyńskiego zaprezentowany przez Katarzynę Press i Irka Michalewicza ze szkoły Tangoki.-
Tango argentyńskie to improwizacja, do której kluczem jest dobry kontakt między partnerami - mówił tancerz,
Irek Michalewicz.
Było to już siódme spotkanie z cyklu "Jak pięknie być kobietą" organizowanego przez Hotel Mercure. -
Wydarzenie stało się rozpoznawalne i przyciąga coraz więcej osób - zauważa
Emilia Gałdyn, dyrektor sprzedaży Hotelu Mercure i organizatorka spotkań. Kolejne odbędzie się w okolicach grudnia. -
Będzie to spotkanie przedświąteczne, które chciałabym połączyć z warsztatami kulinarnymi - zaprosić panie do lepienia pierogów i wykrajania pierników wspólnie z naszymi kucharzami - mówi organizatorka.
Udział w spotkaniach jest bezpłatny. Wymaga jednak wcześniejszego potwierdzenia.