• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Moda, taniec i kuchnia. Kolejne spotkanie z cyklu "Jak pięknie być kobietą"

Michalina Domoń
23 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Gotowanie na żywo było jednym z punktów programu. Gotowanie na żywo było jednym z punktów programu.

Jakie kolory i kroje zdominują jesienny sezon modowy, jak tańczyć we dwoje, żeby nie pogubić kroków i jak ugotować przepyszną zupę z dyni? Jesienne trendy, kuchnia i tango - to tematy siódmego już spotkanie z cyklu "Jak pięknie być kobietą", które odbyło się pod hasłem "Feria barw".



Twoja ulubiona zupa krem jest:

W czwartkowy wieczór w hotelu Mercure w Gdańsku odbyło się kolejne spotkanie kobiet. W ciepłej, jesiennej atmosferze, przy akompaniamencie muzyki na żywo w wykonaniu zespołu Anytime, lampce wina i aromatycznej herbacie z imbirem, panie miały okazję porozmawiać z gośćmi o jesiennej modzie oraz skosztować smaków jesieni.

Nową kolekcję zaprezentowała lokalna marka Sobora. To rodzinna firma z Redy, która tworzy ubrania dla kobiet ceniących elegancję i klasykę. Jej przedstawicielka, Magdalena Bronk opowiadała o modnych w tym sezonie kolorach. - Dominują grafity i czernie oraz odcienie czerwieni - skomentowała Magdalena Bronk. Nowa kolekcja jest skierowana zarówno dla młodych pań, jak i kobiet dojrzałych. Hitem są białe koszule w delikatną kratkę oraz spodnie typu slim. Odzież Sobora dostępna jest m.in. na stronie internetowej marki, w salonie Elegant w Klifie oraz, od niedawna, w salonach Royal Collection w całej Polsce. Ceny są zróżnicowane - za żakardową spódnicę z modnym wzorem zapłacimy 189 zł, za sukienkę 299 zł.

O jesiennych trendach opowiadała również blogerka, Katarzyna Gwizdała. Przedstawiła ona 10 trendów aktualnego sezonu, do których należą m.in.: kratka, rozkloszowane spódnice, długie swetry, botki, printy, futra i spodnie typu boyfriend.

Ręcznie robiona biżuteria i akcesoria z bursztynu to z kolei specjalność firmy z dwudziestoletnią tradycją - Rav, która zaprezentowała swoje wyroby. - Biżuteria z bursztynu zmieniła się na przestrzeni lat. Współczesne wyroby są lżejsze, delikatniejsze i znacznie prostsze w formie. Największą popularnością cieszy się obecnie biały bursztyn - mówiła Anna Basiukiewicz.

Z dużym entuzjazmem spotkało się gotowanie na żywo w wykonaniu Tomasza Latosa, kucharza z Hotelu Mercure, który przygotował dla pań jesienną zupę z dyni z mlekiem kokosowym. Jego przepis wygrał konkurs na najlepszą zupę sezonową, a kucharz uchylił rąbka tajemnicy swojej receptury.
Krem z dyni z mlekiem kokosowym według przepisu Tomasza Latosa

Składniki:

seler

por

450g obranej i oczyszczonej dyni

2 duże marchwie

2 łyżki masła

2 łyżki wiórków kokosowych

1 cm świeżego imbiru

250 ml mleka kokosowego

mała papryczka chili

kolendra

bulion warzywny

sól, pieprz, cukier trzcinowy

Dynię kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w talarki. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy dynię i marchewkę i smażymy około 6-8 minut. Dorzucamy wiórki kokosowe, papryczkę chili i kolendrę i smażymy jeszcze 2 minuty. Całość zalewamy bulionem 1 cm ponad warzywa, dodajemy pokrojony imbir i gotujemy na średnim ogniu 15 minut.

Dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz i cukier do smaku. Miksujemy na gładki krem. Całość przelewamy przez sitko o małych oczkach dla uzyskania idealnego kremu.


Romantyczny akcent spotkania stanowił pokaz tanga argentyńskiego zaprezentowany przez Katarzynę Press i Irka Michalewicza ze szkoły Tangoki.- Tango argentyńskie to improwizacja, do której kluczem jest dobry kontakt między partnerami - mówił tancerz, Irek Michalewicz.

Było to już siódme spotkanie z cyklu "Jak pięknie być kobietą" organizowanego przez Hotel Mercure. - Wydarzenie stało się rozpoznawalne i przyciąga coraz więcej osób - zauważa Emilia Gałdyn, dyrektor sprzedaży Hotelu Mercure i organizatorka spotkań. Kolejne odbędzie się w okolicach grudnia. - Będzie to spotkanie przedświąteczne, które chciałabym połączyć z warsztatami kulinarnymi - zaprosić panie do lepienia pierogów i wykrajania pierników wspólnie z naszymi kucharzami - mówi organizatorka. Udział w spotkaniach jest bezpłatny. Wymaga jednak wcześniejszego potwierdzenia.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (10) 3 zablokowane

  • Wykluczony.

    Niestety nie byłem.

    • 1 1

  • Zapomniano o paskach i turkusie.

    • 1 0

  • "Jak pięknie być kobietą" i znowu ta dyskryminacja!!!

    • 1 0

  • Jaki ma sens podawanie informacj po wydarzeniu? (1)

    Chyba, że organizatorom nie zależy na tym by ktokolwiek się tam pojawiał?

    • 7 0

    • Przecież zawsze przed wydarzeniem na trojmiasto.pl i Facebooku zamieszczony jest plakat z informacją kiedy jest spotkanie i jak się zapisać.Proponuję najpierw sprawdzić,a później głupoty pisać...

      • 0 0

  • Normalna kobieta ma inne zmartwienia...

    Kolory, kroje i taneczne kroki - to egzystencjalne rozterki i zmartwienia współczesnych snobów i celebrytów.

    • 4 1

  • Jesiennie...

    Jesienną imbirową herbatę mają świetną....

    • 1 0

  • Moja ulubiona

    To zupa krem z pora :-)

    • 0 0

  • Naprawdę pod takim hasłem się to odbywało???? (1)

    Feria barw? A co znaczy? Ludzie, chyba "fEEria". Czy to błąd piszącej pani redaktor, czy organizatorów imprezy? Nie wiem, co gorsze. Poziom posługiwania się językiem - właściwie poziom wszystkiego - dramatycznie spada. I jakoś nikomu z komentujących wcześniej też to nie przeszkadza.

    • 2 0

    • na plakacie reklamującym wydarzenie było poprawnie, więc to pomyłka pani redaktor, zdarza się...

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja