wiadomości - Aktualności

stat

Moda i kulinaria, czyli Fashion&Food na plaży

Kolacja zorganizowana przez Hotel Haffner została zaserwowana na plaży, a za inspirację do kompozycji na talerzach posłużyły kreacje autorstwa Tomasza Olejniczaka.
Kolacja zorganizowana przez Hotel Haffner została zaserwowana na plaży, a za inspirację do kompozycji na talerzach posłużyły kreacje autorstwa Tomasza Olejniczaka. fot. Lucyna Pęsik/ Trojmiasto.pl

Czy moda i kulinaria mogą się wzajemnie uzupełniać? Zwolennikami tej tezy są z pewnością uczestnicy pierwszej kolacji Fashion&Food, którzy przyjęli zaproszenie Hotelu Haffner na piątkowy wieczór.



Wieczór pod nazwą Fashion&Food miał kameralny charakter. Kolacja przygotowana przez Michała Zawierzeniec, została zaserwowana na plaży, a za inspirację do kompozycji na talerzach posłużyły kreacje autorstwa Tomasza Olejniczaka. Właściciel marki Tomaotomo przyjechał do Sopotu z kolekcją Piano - Forte, która swoją premierę miała zaledwie przed kilkoma dniami.

- Dzisiaj bierzemy udział w wyjątkowym wydarzeniu, na którym spróbujemy połączyć w całość świat mody i kuchni. Kiedy idziemy na kolację, zawsze zastanawiamy się, co na siebie włożyć. Moim zdaniem powinniśmy pomyśleć o tym, co będziemy mieli na talerzu. Jedzenie ma w sobie wiele inspiracji. Jeśli zamówimy szparagi, to postawmy na zielony total look. Stylizacja à la Monica Bellucci sprawdzi się we włoskiej restauracji. Czasem jednak to kolekcja staje się inspiracją do tworzenia dań, a dzisiejsze menu będzie tego odzwierciedleniem - tłumaczyła Liza Taste, dziennikarka, pomysłodawczyni kolacji Fashion&Food, która prowadziła wydarzenie.
W wyglądzie i smaku potraw niebagatelne znaczenie miały kolorystyka, faktura materiału i ozdobne detale prezentowanych sukienek. Jako pierwszy na talerzach gości pojawił się tatar z łososia, podany z konfitowanym żółtkiem o plastycznej konsystencji, marynowaną szalotką i cytrynową emulsją. Różowy kolor łososia miał nawiązywać do koralowej sukienki maksi z kolekcji Wonderland. Prosta forma jedwabnej sukienki została ciekawie przełamana prowadzonym od wysokości kolan plisowaniem, które prowadzącej skojarzyło się z ogonem syreny.

Pierwsze skrzypce w kolejnej stylizacji grała prześwitująca tkanina, delikatny odcień lawendy i koronka. Efektowne aplikacje kryształów i pereł zdradzały orientalne inspiracje w kolekcji Wonderland. Nim modelka zeszła z wybiegu, na stoły gości trafił chłodnik ze smakowym kawiorem oraz wino Jean-Pierre Michel.

- W państwa kieliszkach znajduje się białe wino z Burgundii, ze szczepu Chardonnay. Dość często słyszy się, że wino źle komponuje się z zupami. Ja jestem absolutnym przeciwnikiem tej koncepcji, łączmy wino ze wszystkim, na co mamy ochotę. Jean - Pierre Michel, to jeden z najlepszych producentów Macon - Villages. Wino pół roku spędza w beczkach z dębu francuskiego z Allier. Jest bardzo bogate aromaty, głównie pomarańczy i jabłek, a wyczuwalne nuty masła będą świetnie komponowały się z chłodnikiem - komentował Tomasz Kalenik z firmy Winers.


Krwistoczerwona sukienka z frędzlami została zestawiona z sałatką z szyjkami rakowymi, uzupełnioną o liście botwinki, kiełki, sos truskawkowy i owoce. Przy daniu głównym pojawiła się natomiast pierwsza kreacja z najnowszej kolekcji projektanta. Biała suknia do ziemi zwracała uwagę transparentną tkaniną i lśniącymi aplikacjami, układającymi się w kaskadowy wzór. Na rozszerzanych rękawach znalazły się trójwymiarowe płatki kwiatów wykonane z jedwabiu oraz strusie pióra. Parą dla tego projektu stał się filet z dorsza podany z zielonymi szparagami. Lekka konstrukcja sukni zainspirowała kucharza do odtworzenia detali. Prażony, ryżowy makaron posłużył za pióra, a miętowo - limonkowy sos nawiązywał do turkusowej wstążki zawiązanej przy linii dekoltu.

Deser został przygotowany przez mistrza cukiernictwa Michała Wiśniewskiego. Na danie o nazwie "Latająca muza" składał się mus z białej czekolady aromatyzowany bergamotką, podany ze świeżymi malinami. Pióra z białej czekolady znakomicie odzwierciedlały aplikacje, gęsto układające się na dole sukienki.

Głównym punktem wieczoru był pokaz kolekcji Piano - Forte. Zaprezentowano dziesięć sylwetek, które łączyła estetyka oparta na kontrastach. Klasyczne, stosunkowo proste kroje wyróżniały się ciekawą fakturą materiału, zastosowaniem przezroczystości i efektownych, trójwymiarowych zdobień. Projektant zabrał widzów w dekadencką i zarazem romantyczną podróż do Paryża.

- Ta kolekcja jest dla mnie spełnieniem marzenia o tym, co zawsze chciałem Polkom pokazać. Tym razem poprzez modę i stroje zabieram je do Paryża. Inspiracją dla powstania tej kolekcji była kobieta, która mówi klasycznym językiem mody, ale w nowoczesnej formie. Kobieta seksualna i zmysłowa a zarazem lekka i zwiewna, która chce eksponować swoje ego poprzez to, co ma sobie. To nie tylko rozmowa o modzie, ale także o tym, co mamy w środku - mówi Tomasz Olejniczak. I dodaje:

- Pomysł na kolekcję i choreografię mojego ostatniego pokazu łączył fortepian. Piano - Forte, to właśnie czerń i biel klawiszy fortepianu, to Chopin i polsko - francuska baśń. Postanowiłem oprzeć aranżację muzyczną na dźwiękach fortepianu. Wiele osób po pokazie podchodziło do mnie i mówiło, że to był pokaz jak sprzed 20 lat, bo dzisiaj rzadko projektanci wybierają klasyczną muzykę, graną na żywo.

Siłą tego pokazu były przeciwieństwa, bo przestrzeń wybiegu zdominowały czerń i biel. Nie zabrakło kobiecych sylwetek - suknie maksi podkreślały figury modelek równie dobrze, jak rozszerzane jedwabne spodnie o asymetrycznych nogawkach. Proste, pudełkowe fasony tunik kontrastowały z jedwabnymi frędzlami i strusimi piórami. Klasyczne kroje występują w tej kolekcji w bogato zdobionym wydaniu. Rękawy sukien wzbogacono o kwiatowe aplikacje, a na koronkowych bluzkach ze stójką połyskują cekiny. Eleganckie żakiety w stylu Chanel zyskały duże i przewrotnie rozwiązane haftowane kołnierzyki.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (17)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze artykuły

wydarzenia