• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mariusz Pieterwas zmienia kuchnię White House

Joanna Ogórek
12 lipca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Mariusz Pieterwas w kuchni White House Restaurant & Lounge. Nowy szef kuchni wprowadził do karty tylko swoje autorskie dania. Mariusz Pieterwas w kuchni White House Restaurant & Lounge. Nowy szef kuchni wprowadził do karty tylko swoje autorskie dania.

Młody i zdolny, a przede wszystkim pasjonat - Mariusz Pieterwas, wcześniej związany z restauracją Metamorfoza, teraz podjął rękawice i przejął władzę w kuchni White House Restaurant.



W zawodzie jest od ponad 15 lat. Po zbieraniu doświadczeń w różnych miejscach, teraz walczy o stworzenie nietuzinkowej kuchni w restauracji, która z racji lokalizacji nad samym morzem stawia na ryby i owoce morza.

W karcie dań restauracji White House już widoczne są zmiany, jakie wprowadził nowy szef kuchni, Mariusz Pieterwas. Doskonałym wyborem jest bałtycka zupa rybna z szafranem, kolendrą, dziką bazylią i czosnkowym aioli. To początek przyjaźni, którą fani ryb i owoców morza mogą zawrzeć z tą kuchnią na długo.

Szef kuchni White House Restaurant deklaruje, że smakowy sukces pragnie osiągnąć poprzez tworzenie dań, w których lekko doprawiona ryba osiąga pełnię smaku dzięki dobrze skomponowanym dodatkom. Te z kolei tworzą pięknie namalowany kulinarny obraz na talerzu. To efekt także artystycznych pasji.

- Wszystko, co mnie otacza: muzyka, malarstwo, miejsca i napotkani ludzie, jest dla mnie inspiracją. Talerz jest moim płótnem, a danie, które na nim komponuję, ma zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem - opowiada Mariusz Pieterwas.

Na pytania dotyczące tworzenia kuchni eksperymentalnej odpowiada, że oczekiwania właścicieli White House otwierają przed nim wachlarz możliwości.

- Kuchnia typowo tradycyjna w tym miejscu nie istnieje. Tutaj tworzymy nowe dania, czerpiąc z możliwości, jakie daje nam położenie samej restauracji, autentyczność, piękny widok na morze. Serwujemy owoce naszego regionu w postaci na nowo odkrytych ryb i owoców morza. - podkreśla kucharz - Dorsz, risotto z chorizo ze szpinakiem i sosem beurre blanc to danie, które polecam jako jedno z mojej kuchni autorskiej. Mam nadzieję, że nie tylko zasmakuje, ale i zapadnie gościom w pamięć.

Czy lubisz łączyć polskie smaki z wyszukanymi dodatkami?

W ocenie Mariusza Pieterwasa to chęci są kluczem do sukcesu w branży i spełnienia zawodowego. Jako własne autorytety wskazuje jasno - Jako pierwsza - mama. Po niej Rick Stein, który tworzył doskonałe w swej prostocie dania z ryb i owoców morza. Dalej Marco Pierre White, który jako pierwszy brytyjski szef kuchni został nagrodzony trzema gwiazdkami Michelina, będąc jednocześnie najmłodszym, któremu udało się to osiągnąć.

Jako cel zawodowy postawił sobie tworzenie dań, które zostaną zapamiętane i według znanego powiedzenia trafią przez żołądek do serca gości prowadzonej przez niego restauracji.

  • Glazurowane wątróbki drobiowe z gruszką, flambirowane wiśniówką
  • Halibut w trawie cytrynowej z emulsją kokosową, risotto szparagowe, świeża kolendra, czarny sezam
  • Tort z białej czekolady z kukurydzianym crunchem i sosem pomarańczowym z marakują
  • Mariusz Pieterwas
  • Mariusz Pieterwas
  • Mariusz Pieterwas

Miejsca

Opinie (68) ponad 20 zablokowanych

  • Mniam (1)

    Piękne zdjęcia. Bez wątpienia wybiorę się spróbować tej zupy i przedstawionego na zdjęciu deseru. Wszystkim, którzy myślą podobnie, życzę smacznego :)

    • 20 17

    • porcje jak dla kota

      • 1 2

  • zmysłowa inspiracja (4)

    Niebywałą inspiracją dla mistrza musiało być stołeczne Aioli Cantine Deli Bar. Również polecam to ekstraordynaryjne miejsce!

    • 9 17

    • (1)

      ekstraordynaryjne miejsce

      o...ku.........!!!!!!!

      • 18 2

      • wiadomo, szlachta !

        • 10 2

    • Z pewnością niebywałą, wszak to nad wyraz faux pas miejsce, gdzie dojrzewa elita ekstraordynaryjna i ekstrapretensjonalna.

      • 6 1

    • co Ty..?

      .........

      • 0 0

  • OCH !!!! Watrobki drobiowe z gruszka !!!!!!!Super smak ! (3)

    Moja zona robi podobne watrobki wlasnie slodko- kwasne lub z gruszka albo sliwkami !!!!!!!!! Pychota !. Teraz chyba tez wisnowki dodamy :)

    • 16 6

    • (2)

      No, w porządku są te wątróbki - mi też je robi.

      • 16 5

      • Hahaha

        • 4 3

      • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • A jaka cena ?

    Jak zwykle nic o cenach !

    • 10 15

  • Podziwiam pasję bohatera artykułu

    wierzę, że mu się uda !

    • 14 14

  • Czysty marketing (6)

    Jak dla mnie to purystyczny marketing....normalne jedzenie , małe porcje....a ceny wysokie...zapewne fajnie się tam snobować.....ale jak mawiała noblistka...... *** nie urywa...

    • 25 17

    • Mylisz jedzenie z żarciem. (5)

      • 8 2

      • (4)

        nie widze powodu, zeby za piers kurczaka czy kaczki placic ponad 50 zl, tylko dlatego, ze stoluje sie na pl. Zdrojowym w Sopocie czy innym snobistycznym miejscu.

        • 6 6

        • (3)

          nie widzisz powodu bo najwidoczniej Cie nie stać. Jak zaczniesz odróżniać szalotke od cebuli to wtedy się wypowiadaj ile jedzenie powinno kosztować

          • 9 8

          • żenada (2)

            płacić można za jakość....a nie za marketing :) różnica jest taka że ani szalotka ani cebula *** nie urywa....ale szalotkę można sprzedać za kilka razy tyle co cebulę :) jak ....jest taki dowcip o nuworyszach...zobacz jaki sobie kupiłem telewizor....a drugi na to..Ty głupi..za rogiem taki sam był za dwa razy tyle...

            • 8 3

            • (1)

              jakie to uczucie podśmiewać się z tych wszystkich "nowobogackich" samemu będąc biedniejszym? : )

              • 5 3

              • hahaha alez dyskusja. fajansiarz zawsze będzie frajerem

                niezaleznie czy zamożny czy też nie.

                • 2 0

  • Który to juz szef kuchni w tej restauracji? (2)

    Dosyć często zmieniają sie ci szefowie, ciekawe od czego to zależy?

    • 42 3

    • (1)

      Prywatna restauracja, więc rządzi właściciel a nie szef kuchni.

      • 4 3

      • I takie są efekty.

        Restaurację prowadzi się dla gości,a nie dla właściciela,jego świty czy personelu.

        • 6 0

  • A to juz nie jest ....

    .... Miejsce dla bananowcow ????
    Sugeruje kolego zabezpieczyć sie dobra umowa bo to miejsce kojarzy mi sie z
    wszystkimmtylko nie dobra kuchnia !!!!
    Zreszta właściciele o tym dobrze wiedza , Powodzenia

    • 27 5

  • U nich rozkwitł talent Szefa:) (5)

    Boolvar, Bryza, Metamorfoza, Zatoka Sztuki, White House:)

    • 15 6

    • Dzięki za info.

      • 7 1

    • I 4 strony świata oraz zagroda karczma polska :)

      • 5 3

    • oraz 4 strony świata i karczma zagroda polska :)

      • 4 2

    • Zatoka sztuki ma słabą kuchnie......... (1)

      • 9 2

      • Bo Cichy ją promował

        • 3 0

  • Zdjęcia - jak zwykle u Pani Joanny - zachęcają do degustacji :) Jedzonko wygląda na bardzo smakowite.

    • 8 14

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja