• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ulubiony szampan Jamesa Bonda. O kolacji Champagne Bollinger w Sztuczce

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
16 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Bollinger jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek szampana na świecie. Swój sukces zawdzięcza m.in. filmom z Jamesem Bondem. Bollinger jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek szampana na świecie. Swój sukces zawdzięcza m.in. filmom z Jamesem Bondem.

W sobotni wieczór, w gdyńskiej restauracji Sztuczka, odbyła się kolacja, której motywem przewodnim były szampany legendarnej marki Champagne Bollinger. Ulubiony alkohol słynnego agenta Jamesa Bonda zaserwowano do specjalnego menu, przygotowanego przez szefa kuchni, Jacka Koprowskiego. Kolacja zainaugurowała otwarcie w Sztuczce Ambasady Bollingera.



Bollinger jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek szampana na świecie. Swój sukces zawdzięcza m.in. filmom z Jamesem Bondem. Jest też oficjalnym dostawcą szampana na dwór Buckingham. Podczas kolacji degustacyjnej, która miała miejsce w gdyńskiej restauracji Sztuczka, można było spróbować wszystkich dostępnych w Polsce szampanów tej marki.

Na kolacji pojawiło się ponad trzydziestu gości, którzy zajęli wszystkie dostępne miejsca. Przywitano ich klasykiem Bollingera, subtelnym i zbalansowanym - Special Cuvée. Szczegółowe informacje o tym, jak i o kolejnych prezentowanych szampanach, wygłosił prowadzący - Sławomir Chrzczonowicz z Winkolekcji - szanowany autorytet i znawca francuskiego winiarstwa. Opowiadał o etykietach lekko i zabawnie, przywołując przy okazji ciekawe winne anegdoty. Wśród gości panowała natomiast swobodna atmosfera: chętnie zadawali prowadzącemu pytania i interesowali się specjalnym menu.

Każdemu z serwowanych dań towarzyszył szampan, starannie dobrany przez sommeliera, Łukasza Chwojnickiego. Wybór nie był przypadkowy - zadbano o to, aby wina były spójne smakowo z przygotowanymi specjalnie na tę okazję potrawami.

Wytrawny, soczyście owocowy i aksamitny Rose sprawdził się przy pierwszym daniu - wariacji szefa kuchni na temat tatara wołowego przygotowanego z ostrygowym majonezem i suszonymi truskawkami. To połączenie wywołało entuzjastyczne reakcje gości i dla wielu okazało się najlepszą potrawą wieczoru.

Najdroższy i produkowany w niewielkich ilościach 007 z 2009 roku podano z filetem palonego karmazyna z dodatkiem gruszki, orzechów i werbeny.

La Grande Anne Brut i Rose Brut z 2005 wypuszczane są tylko w wyjątkowo udanych rocznikach, a podczas kolacji znakomicie komponowały się z daniami głównymi. Pierwszy z nich, oprócz tego, że otwarto widowiskowo za pomocą szabli, podano wraz z pierożkami gyoza z królikiem w towarzystwie chutneya z moreli i rabarbaru, z dodatkami brioche z palonym masłem i puree z pietruszki. Natomiast drugi dodawał smaku serwowanej piersi z kaczki z espumą z wątróbek przygotowanych z sosem foie gras, czereśnią z pomarańczą i cynamonem.

Na zakończenie zaserwowano prawdziwy rarytas: R.D. z 2002 - produkowany wyłącznie w wybitnych rocznikach, jakim był 2002, okrzyknięty najlepszym od dekad. Ten wyjątkowy egzemplarz podano samodzielnie, by móc docenić jego smak.

Goście mieli możliwość zabrania szampana, który najbardziej im smakował, na wynos. Ceny zaczynały się od 207 zł za butelkę Special Cuvée aż do 1007 zł za wyjątkowy 007, natomiast koszt udziału w kolacji to 250 zł/os.

  • Sławomir Chrzczonowicz podczas Bollinger Dinner.
  • La Grande Anne, szampan, który otwarto widowiskowo za pomocą szabli.
  • Bollinger Bollinger Dinner
  • Palony karmazyn, gruszka, orzech, werbena.
  • Chutney z moreli i rabarbaru, brioche z palonym masłem, puree z pietruszki.
  • Jacek Koprowski z gośćmi Bollinger Dinner
  • Największe "gwiazdy" kolacji Bollinger Dinner.
  • Tatar wołowy, truskawki, zioła, ostrygowy majonez.
  • Sławomir Chrzczonowicz podczas Bollinger Dinner.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (19) ponad 20 zablokowanych

  • . Ulubiony alkohol słynnego agenta Jamesa Bonda (2)

    To Martini wstrząśnięte nie zmieszane, a nie siki świętej Weroniki i każdy to wie kto oglądał filmy, ale jak ktoś słyszał,że gdzieś dzwonią a nie wie w jakim kościele to mamy taki efekt jak wyżej.

    • 8 1

    • serio? (1)

      proszę najpierw się dokształcić w tej kwestii a potem się wypowiadać...

      • 0 3

      • Dobre sobie, abderyta bełkocze o dokształcaniu.

        • 0 0

  • A od ilu lat była dozwolona impreza ??

    • 1 0

  • Pani Kasiu a gdzie rozmowa z p.Magdą, dzięki której to wszystko miało miejsce???

    • 3 0

  • wolę (1)

    dom perignon albo cristala

    • 6 1

    • Wszyscy wiedza, ze najlepsze jest Szampanskoje Igristoje :P

      • 0 1

  • (2)

    Dorato bym im polał to i tak by zachwycali

    • 21 0

    • Jestem za mały na taką elitę biznesmenów których tam widzę :-)

      • 2 0

    • przyjdź i polej następnym razem

      • 4 1

  • szkło do bordeaux ? (1)

    • 2 1

    • tak

      i do rieslinga i do pinot noir...najlepsze - Riedel

      • 1 1

  • (2)

    Pierwszy z nich, oprócz tego, że otwarto widowiskowo za pomocą szabli, podano wraz z pierożkami gyoza z królikiem w towarzystwie chutneya z moreli i rabarbaru, z dodatkami brioche z palonym masłem i puree z pietruszki.

    super

    • 3 4

    • (1)

      co z tym królikiem rzeczywiście był w towarzystwie chutneya?

      • 5 2

      • Podobno nie. Ewidentnie ktoś wrobił królika Rogera. :-P

        • 3 0

  • I tak wiadomo, że najlepsze szampany robi Sowietskoje Igristoje, Dorato i Cin&Cin (kolejność nieprzypadkowa). A ich najlepszy rocznik, to rocznik bieżący. :-D

    • 19 2

  • Za 200 zł

    to nawet obok szampana nie stało!

    • 9 5

  • wspaniale było

    Wspaniały wieczór, tatar i kaczka rewelacyjne, z szampanów najlepszy, a wcale nie nie najdroższy, "La Grande Année" Brut 2005. Do tego świetna atmosfera, ciekawe opowieści o winie i rozmowy z szefem kuchni. Wielkie dzięki dla całej Sztuczki

    • 15 13

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja