- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 2 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 3 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 4 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
- 5 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
- 6 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
Jaki alkohol w jakim szkle?
Kultura picia alkoholi, win zaś w sposób szczególny, wymaga odpowiedniego doboru szkła. Sommelierzy potwierdzają - to samo wino podane w dwóch różnych kieliszkach, smakować będzie inaczej. Dlaczego? Kształt szkła wpływa na związki znajdujące się w trunku, przez co wyczuwalnie zmienia jego smak oraz aromat. Na temat doboru odpowiedniego naczynia do wybranego alkoholu wypowiedzieli się gdańscy specjaliści.
- Kluczowym jest to, w jaki sposób wino wlewa się do ust - gdzie wędruje w pierwszej kolejności i do jakich kubków smakowych dociera. Decyduje o tym proporcja między wielkością czaszy a średnicą kieliszka w tej części, w której styka się z ustami. Np. sauvignon blanc, z natury bogate w kwasowość, podane z niewłaściwego kieliszka wydawać się będzie kwaśne, z odpowiedniego zaś - miło owocowe. Nie powinno rozlewać się po bokach języka, gdzie usytuowane są receptory kwasowości, ale już chardonnay z Chile, dojrzewające w beczkach dębowych, które kwasu z natury ma mniej, jest bardziej kremowe, powinno tam właśnie dotrzeć. Odpowiedni kieliszek potrafi dodać mu świeżości.
Kwasowość nie jest oczywiście jedynym kryterium doboru odpowiedniego szkła. Są jeszcze garbniki, tanina i słodycz - w sumie cztery demokratyczne smaki, które wyczuwa każdy człowiek. Receptory słodyczy ulokowane są na czubku języka, kwasowość i taniny po bokach, garbniki w tyle, u nasady języka - tłumaczy Piotr Kamecki z Winkolekcji.
Ponadto kieliszki odpowiednio koncentrują zapachy wina.
- Specjalizujemy się w winach z południa Francji, czyli mocno zbudowanych, bogatych w aromaty. Dlatego stosujemy kieliszki o szerokiej podstawie, co ułatwia napowietrzanie wina i uwolnienie jego aromatów. Zawężenie górnej części kieliszka z kolei pomaga te aromaty zebrać i wyczuć. Korzystamy z pięknie zaprojektowanej linii Open up firmy Chef & Sommelier - zarówno do win czerwonych, jak i białych - troszkę mniejszych i węższych, oraz musujących - mówi Maria Petit, współwłaścicielka Cyrano & Roxane.
- Podłużny kształt kieliszka do win musujących utrzymuje nagazowanie wina, jego odpowiednią fakturę. Pozwala także obserwować uwalniające się bąbelki, często świadczące o jakości trunku - wyjaśnia Szymon Sienkiewicz z Winiarni Literackiej.
- Kieliszki otwarte z kolei zazwyczaj dedykowane są winom z Burgundii o charakterystycznych, odzwierzęcych aromatach, np. derki końskiej. Brak zwężenia kieliszka wstrzymuje ich nadmierną koncentrację, a uwypukla eteryczność, lekkość i kwiatowość.
Białe wino z kolei podajemy w mniejszych kieliszkach. Dlaczego? Serwuje się je schłodzone - mniejsze kieliszki częściej uzupełniamy. Poza tym są zazwyczaj lekko dłuższe, aby łatwiej zebrać ulotne aromaty białego wina. Kieliszki o jeszcze mniejszej pojemności stosujemy do win słodkich, deserowych - dodaje.
Nie tylko wina, ale także mocne alkohole oraz drinki podawane są w odpowiednim szkle. Podstawowe zasady jego doboru wyjaśnił Oskar Weręża - szef Cocktailbaru Eliksir:
- Wbrew pozorom kultura koktajlowa istnieje od wielu już lat, stąd mnogość kieliszków dedykowanych drinkom alkoholowym. W szkle typu martini i coupette najczęściej serwujemy te o wysokiej zawartości alkoholu, bez lodu - stąd ważne, aby były dobrze schłodzone. Ich budowa pozwala cieszyć się drinkiem bez ogrzewania go dłonią. Dodatkową zaletą kupetki jest owalny kształt zamykający się ku końcowi - pozwala on na dłuższe utrzymanie aromatów. Warto też nadmienić, że kupetka była niegdyś używana do serwisu szampana, jednak jej budowa powodowała jego szybkie rozgazowanie. Tradycyjny, podłużny kieliszek typu flute, znany w obecnym kształcie już w XVII w., dzięki podłużnemu przekrojowi spowalnia ulatnianie się gazu.
Kolejnym często używanym w barach naczyniem jest tzw. old fashioned glass, czyli szklanka do whisky. Najlepszym jest szkło o grubym spodzie, które w ten sposób izoluje płyn i jego temperaturę od ciepłej powierzchni stołu. Ważnym jest też, aby było względnie szerokie i pomieściło jak najwięcej lodu, najlepiej zaś jeden jego duży kawałek.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (64) 1 zablokowana
-
2016-09-07 14:46
(2)
Jak zawsze tekst niepełny i brakuje informacji w czym serwować dyktę. Zapewne rynek zbyt niszowy...
- 15 2
-
2016-09-08 22:39
Niestety na dykcie się nie znam, ale Autovidol ma najbogatszy bukiet, gdy się go kosztuje z cynowego kubka.
- 4 0
-
2016-09-08 23:58
Najlepiej przez chleb i bezpośrednio spijać krople
- 2 0
-
2016-09-07 16:13
jak to mowia,nie szata zdobi czlowieka.wnetrze sie liczy
- 3 2
-
2016-09-07 17:48
(1)
dobre piwo kraftowe też powinno się pić z odpowiedniego szkła ( teku,smifter itp.)
- 3 3
-
2016-09-08 07:57
chyba chodziło ci o snifter?
a poza tym, co kto lubi, ja np. lubię wypić dobre piwo w kieliszku od wina.
- 2 0
-
2016-09-07 19:24
pytanie do eksperta Głodzia
- 14 1
-
2016-09-07 19:24
A gdzie dopisek "artykuł sponsorowany"???
olga ile kasy dostaaś za te bzdety
- 7 8
-
2016-09-07 22:51
Słyszała Pani o szkłach wytwórni Baccarat ? to co Pani reklamuje to porównanie Volkswagena do Rolls Royca.
- 3 4
-
2016-09-07 23:41
Browar tylko z butelki lub z kufla!
Tylko Aga się rozpiła i ma zaległości w nauce + wieczne wycieczki po galeriach:/
- 4 0
-
2016-09-08 00:08
Z gwinta
- 4 0
-
2016-09-08 07:38
Nie wierzę... (1)
to w Radzie Miasta piją..
- 4 0
-
2016-09-09 16:01
mogliby nazwy lokali wziąć w cudzysłów - tak byłoby bardziej po polskiemu :)
i nie wzbudzało dziwnych skojarzeń- 2 0
-
2016-09-08 08:41
Wszystko tylko z musztardówki.
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.