• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hotel Central i PG4 w Gdańsku oficjalnie otwarte

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
14 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat PG4 obok dworca w Gdańsku ma już pięć lat

Zobacz wnętrza Central Hotelu i browaru PG4:

Hotel Central oraz znajdujący się w jego wnętrzach browar PG4, którego nazwa wskazuje lokalizację przy ul. Podwale Grodzkie 4 zobacz na mapie Gdańska, tuż przy Dworcu Głównym w Gdańsku, zostały oficjalnie otwarte. Elegancki, czterogwiazdkowy hotel posiada 39 pokoi, a w powstałym browarze, poza klasycznymi stylami piwnymi, warzone będzie także piwo jopejskie, według starej, gdańskiej receptury.



Poznaj historię przemiany zrujnowanej przychodni w hotel i browar restauracyjny

Właściciele hotelu i browaru, BeataCezary Zielińscy, przywitali przeszło 100 gości w asyście straży stylizowanej na żołnierzy garnizonu gdańskiego z połowy XVIII wieku. Wszystkim zaproszonym zaserwowano powitalny kieliszek z dwoma stylami piwnymi do wyboru.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz miasta, trójmiejscy biznesmeni, m.in. piekarze Andrzej SzydłowskiGrzegorz Pellowski, twórca gdańskich hoteli Hanza i Hilton Jan Wójcikiewicz, rektor Akademii Sztuk Pięknych Krzysztof Polkowski, były wojewódzki konserwator zabytków Dariusz Chmielewski oraz ks. Bartłomiej Stark.

Zanim zaproszeni goście zeszli do mieszczącej się w piwnicach budynku restauracji i browaru, właściciele podziękowali wszystkim, którzy przyczynili się do powstania hotelu Central.

- Gdańsk jest miastem, z którym czujemy się związani i to zdeterminowało decyzję o otworzeniu hotelu właśnie tutaj. W tym miejscu trzeba rozgraniczyć działalność hotelową i browarniczą, choć niewątpliwie, właśnie browarem, chcemy się wyróżnić. Goście mogą korzystać z restauracji już od trzech tygodni, natomiast część noclegowa zostanie uruchomiona na przełomie czerwca i lipca - mówiła właścicielka hotelu, Beata Zielińska.
Zdjęcia z pleneru fotograficznego w zniszczonych wnętrzach przychodni kolejowej - przed przebudową.

  • Szef kuchni Przemysław Formela z zespołem.
  • Wnętrze pokoju
  • Widok z pokoju - w tle Dworzec Główny.
  • Poczęstunek.
  • Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz miasta, trójmiejscy biznesmeni, m.in. Andrzej Szydłowski, Grzegorz Pellowski i Jan Wójcikiewicz, a także rektor Akademii Sztuk Pięknych, Krzysztof Polkowski, były wojewódzki konserwator zabytków Dariusz Chmielewski oraz ks. Bartłomiej Stark.
  • Goście z piwowarem Johannesem Herbergiem.
  • Po części oficjalnej goście zeszli do browaru na poczęstunek.
Hotel i browar w jednym

Central Hotel i browar restauracyjny PG4 znajdują się w dawnej przychodni kolejowej, której modernizacja i adaptacja trwały łącznie siedem lat. Hotel położony jest w pobliżu budynku dworca Gdańsk Główny PKP, co widać w jego wnętrzach oraz zdobieniach elewacji. Z kolei odwołaniem do utworzonego tu browaru są nazwy pokoi: każda nawiązuje do jednego gatunku piwa. Przestronne apartamenty utrzymane są w klasycznych i stonowanych barwach.

W browarze skosztujemy różnych stylów piwnych: obecnie serwowane są pils, witbier, rauchbier oraz dry stout. Asortyment jednak ma się zmieniać. W przyszłości największą atrakcją browaru ma być najsłynniejsze historyczne gdańskie piwo - jopejskie (jopenbier), którego recepturę postarał się odtworzyć niemiecki piwowar Johannes Herberg. Podczas uroczystego otwarcia browaru restauracyjnego nastawił on symboliczną, pierwszą warkę jopejskiego. Ma być ono gotowe za miesiąc.

Restauracja PG4 to jednak nie tylko browar, ale też przemyślane menu, za które odpowiada doświadczony szef kuchni Przemysław Formela. Proponuje on gościom połączenia serwowanych tu piw z konkretnymi posiłkami (tzw. foodpairing).

- Chcemy zaproponować naszym gościom coś nieszablonowego. Dlatego ciągle udoskonalamy nasze menu wsłuchując się w głosy klientów. Staramy się również używać jedynie naturalnych, znanych produktów, które wytwarzamy sami lub korzystamy z zasobów lokalnych wytwórców. Ważnym składnikiem naszej kuchni jest oczywiście piwo, które dodajemy do mięs czy sosów - opowiadał szef kuchni PG4.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (118) 6 zablokowanych

  • Gbur Pellowski

    • 8 1

  • Na otwarciu 4 garnitur (2)

    Do jedzenia nieśmiertelny biedapoczęstunek i przygrywający kotletband. Do zakładki Delux nie bardzo pasuje, a restauracji nie najlepiej wróży na przyszłość.

    • 6 5

    • opinia konkurencji ? (1)

      • 0 2

      • Nie, obserwatora sceny kulinarnej i blogera :)

        • 1 2

  • To było otwarcie knajpy czy oddziału geriatrycznego

    • 13 3

  • To nie jest ani pierwszy ani jedyny mini browar w Polsce - pierwszy powstal we Wroclawiu w 1992 r.

    • 7 1

  • (1)

    Wlasciciel pasjonat, az milo posluchac. Gratulacje i pomyslnosci :-)

    • 4 2

    • Pasjonat czego?

      Bo na pewno nie piwa. Z tego co opowiada widać, że jest piwnym dyletantem!!!!!

      • 2 2

  • Ciekawe gdzie te vipy parkowaly skoro dookoła same zakazy (1)

    • 7 1

    • taxa przyjec halismy

      • 0 0

  • Nie kminię tego zachwytu właściciela, że Niemca do roboty sprowadził

    W dobie, kiedy w Polsce jest mnóstwo utalentowanych piwowarów ściąganie Helmuda z Raichu, żeby robił coś, co sami potrafimy robić równie dobrze (jeżeli nie lepiej) jest delikatnie mówiąc żenujące. Zupełnie jakby pan właściciel mieniący się "kraftowcem" przespał ostatnie 10 lat piwnej rewolucji w naszym kraju. Znaczy się, żeby była jasność: nie mam nic do Niemców jako takich: właściciel chciał, to mógł sobie nawet małpę zatrudnić, jego prywatna sprawa. Ale chwalenie się tym, jakby było czym jest po prostu słabe: zastanawiam się jakie kompleksy na tle swojej narodowości muszą mieć państwo Zielińscy.

    A co do samego piwowara: w ciągu miesiąca, to można to można piwo pszeniczne zrobić, jeżeli ktoś próbuje wciskać kit, że to piwo jopejskie, to albo kłamie, albo jest cielakiem, a nie fachowcem.

    • 7 3

  • Poszedłem ze znajomymi z ciekawości, (1)

    Lokal z potencjałem, niestety niewykorzystanym. Czegoś tam brakuje. Obsługa w najważniejszym temacie czyli piwa dysponuje pobierzną wiedzą i ogólnie powtarzanymi komunałami, aczkolwiek miła. Większość rzeczy, które jedliśmy były smaczne (najlepsze pierogi z kaczki, najgorszy był hamburger) niestety części pozycji z karty nie było. Według mnie piwo bardzo przeciętne natomiast mój znajomy, ktory na piwie się zna jeszcze bardziej ode mnie stwierdził, że było z wadami. Póki co lokal nie wart zboczenia z centrum, zupełnie inaczej niż Wrzeszcz. Widać, że lokalu nie prowadzą pasjonaci tylko biznesmeni.

    • 4 2

    • Wszystko ok tylko pobiezny piszemy troche inaczej

      • 3 0

  • (1)

    Bardzo dobrze życzę powodzenie a cebulaki do biedry po tyskie

    • 5 4

    • Wole vipa

      • 0 0

  • piwowar

    Wie ktos moze jak nazywa sie piwowar w pg4?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja