• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hotel Central i PG4 w Gdańsku oficjalnie otwarte

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
14 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat PG4 obok dworca w Gdańsku ma już pięć lat

Zobacz wnętrza Central Hotelu i browaru PG4:

Hotel Central oraz znajdujący się w jego wnętrzach browar PG4, którego nazwa wskazuje lokalizację przy ul. Podwale Grodzkie 4 zobacz na mapie Gdańska, tuż przy Dworcu Głównym w Gdańsku, zostały oficjalnie otwarte. Elegancki, czterogwiazdkowy hotel posiada 39 pokoi, a w powstałym browarze, poza klasycznymi stylami piwnymi, warzone będzie także piwo jopejskie, według starej, gdańskiej receptury.



Poznaj historię przemiany zrujnowanej przychodni w hotel i browar restauracyjny

Właściciele hotelu i browaru, BeataCezary Zielińscy, przywitali przeszło 100 gości w asyście straży stylizowanej na żołnierzy garnizonu gdańskiego z połowy XVIII wieku. Wszystkim zaproszonym zaserwowano powitalny kieliszek z dwoma stylami piwnymi do wyboru.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz miasta, trójmiejscy biznesmeni, m.in. piekarze Andrzej SzydłowskiGrzegorz Pellowski, twórca gdańskich hoteli Hanza i Hilton Jan Wójcikiewicz, rektor Akademii Sztuk Pięknych Krzysztof Polkowski, były wojewódzki konserwator zabytków Dariusz Chmielewski oraz ks. Bartłomiej Stark.

Zanim zaproszeni goście zeszli do mieszczącej się w piwnicach budynku restauracji i browaru, właściciele podziękowali wszystkim, którzy przyczynili się do powstania hotelu Central.

- Gdańsk jest miastem, z którym czujemy się związani i to zdeterminowało decyzję o otworzeniu hotelu właśnie tutaj. W tym miejscu trzeba rozgraniczyć działalność hotelową i browarniczą, choć niewątpliwie, właśnie browarem, chcemy się wyróżnić. Goście mogą korzystać z restauracji już od trzech tygodni, natomiast część noclegowa zostanie uruchomiona na przełomie czerwca i lipca - mówiła właścicielka hotelu, Beata Zielińska.
Zdjęcia z pleneru fotograficznego w zniszczonych wnętrzach przychodni kolejowej - przed przebudową.

  • Szef kuchni Przemysław Formela z zespołem.
  • Wnętrze pokoju
  • Widok z pokoju - w tle Dworzec Główny.
  • Poczęstunek.
  • Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele władz miasta, trójmiejscy biznesmeni, m.in. Andrzej Szydłowski, Grzegorz Pellowski i Jan Wójcikiewicz, a także rektor Akademii Sztuk Pięknych, Krzysztof Polkowski, były wojewódzki konserwator zabytków Dariusz Chmielewski oraz ks. Bartłomiej Stark.
  • Goście z piwowarem Johannesem Herbergiem.
  • Po części oficjalnej goście zeszli do browaru na poczęstunek.
Hotel i browar w jednym

Central Hotel i browar restauracyjny PG4 znajdują się w dawnej przychodni kolejowej, której modernizacja i adaptacja trwały łącznie siedem lat. Hotel położony jest w pobliżu budynku dworca Gdańsk Główny PKP, co widać w jego wnętrzach oraz zdobieniach elewacji. Z kolei odwołaniem do utworzonego tu browaru są nazwy pokoi: każda nawiązuje do jednego gatunku piwa. Przestronne apartamenty utrzymane są w klasycznych i stonowanych barwach.

W browarze skosztujemy różnych stylów piwnych: obecnie serwowane są pils, witbier, rauchbier oraz dry stout. Asortyment jednak ma się zmieniać. W przyszłości największą atrakcją browaru ma być najsłynniejsze historyczne gdańskie piwo - jopejskie (jopenbier), którego recepturę postarał się odtworzyć niemiecki piwowar Johannes Herberg. Podczas uroczystego otwarcia browaru restauracyjnego nastawił on symboliczną, pierwszą warkę jopejskiego. Ma być ono gotowe za miesiąc.

Restauracja PG4 to jednak nie tylko browar, ale też przemyślane menu, za które odpowiada doświadczony szef kuchni Przemysław Formela. Proponuje on gościom połączenia serwowanych tu piw z konkretnymi posiłkami (tzw. foodpairing).

- Chcemy zaproponować naszym gościom coś nieszablonowego. Dlatego ciągle udoskonalamy nasze menu wsłuchując się w głosy klientów. Staramy się również używać jedynie naturalnych, znanych produktów, które wytwarzamy sami lub korzystamy z zasobów lokalnych wytwórców. Ważnym składnikiem naszej kuchni jest oczywiście piwo, które dodajemy do mięs czy sosów - opowiadał szef kuchni PG4.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (118) 6 zablokowanych

  • (2)

    Zieliński jest tak naprawdę skromnym, zamkniętym w sobie i nieco tajemniczym człowiekiem. Wiadomo, że kilkadziesiąt lat spędził poza Polską: w Niemczech, USA i Rosji, i stamtąd prowadził swój biznes. Nie chce mówić, co to było, ale nieoficjalnie od jego znajomych można się dowiedzieć, że chodziło o handel towarami z branży spożywczej.

    • 9 4

    • Tajemniczy???? Hm (1)

      • 3 0

      • Wzór cnót

        • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Central Hotel i browar PG4 w Gdańsku

    Piwowar z niemiec

    A u nas niem już piwowarów? Czy my już nic nie umiemy robić?

    • 1 0

  • Byłem zobaczylem i nigdy nie wrócę !!!!

    Fatalne słabe śniadania. Mały wybór, puste talerze o godz. 9 Ekspres nie robi kawy capuccino , bo mleko nie podłączone. Jesz śniadanie , a tu odkurzacz działa , hałasuje , bo Pani sprząta schody, gdzie knajpa piwna jest otwierana po południu. Byłem w marcu 2018 roku. Na słowo dziękuję kelner odpowiada proszę. Wyraźnie przypadkowa obsługa. Menagera bym natychmiast zwolnił lub wysłał na profesjonalne szkolenie.

    • 1 0

  • wygląda ładnie (6)

    na pewno odwiedzę browar jak już będzie to słynne piwo

    • 75 4

    • miejsce na hotel -tragiczne - z jednej pociagi (1)

      • 4 21

      • xD

        miejsce na hotel - rewelacyjne - z jednej strony pociągi, z drugiej główna ulica zaś do starego miasta rzut beretem.

        • 2 0

    • Byłem, miejsce bardzo urokliwe, ale na temat piwa bym dyskutował. (1)

      Wiadomo, że podniebienia są różne, mi bardziej podchodzi piwo z innego mikrobrowaru gdańskiego.
      Co do piwa Jopejskiego. Czytałem o nim nie raz i o ile mnie pamięć nie myli receptura nie przetrwała do dzisiejszych czasów, są jedynie domysły.
      Tak czy inaczej, bardzo gratuluję ślicznego i klimatycznego miejsca. Remont 10/10

      • 8 0

      • ponoć prof.Januszajtis pomógł odnaleźć

        trzeba pytać profesora

        • 0 0

    • bujac to nie nas

      mowia o crafcie a tam na scianie loga beck's. peroni i jakiegos niemieckiego sikacza z zabki ;)

      • 5 0

    • Browar

      To jeszcze poczekasz ,

      • 2 1

  • Fajna knajpa

    Bardzo dobre piwko. Jedzenie trochę słabsze. Ale piwo naprawdę polecam

    • 0 0

  • Bardzo ładnie to wyszło (2)

    Cieszę się, że przychodnia została odrestaurowana w tak dobrym stylu. Trzymałam za Państwa kciuki i cieszę się, że wyszło.

    • 122 3

    • Katastrofa! Ściany sali balowej zdobiły rewelacyjne freski których juz nie ma, dramat...

      • 0 0

    • Kciuków nie trzymałem, ale też się bardzo cieszę :) Pięknie to wszystko wygląda, więcej takich przemian w Gdańsku.

      • 16 2

  • ile za piwo? (14)

    Mam nadzieje że ceny nie będą pod warszawkę ;)

    • 28 17

    • ...ceny jak na dworcu... (2)

      • 1 0

      • ...jak na dworcu statków powietrznych...

        • 0 0

      • ... lotniczym

        • 0 0

    • Co wy z tą "warszawką"? (5)

      W Warszawie piwo można kupić taniej, w lokalu w centrum, niż w Gdańsku urządzonym pod Skandynawów...

      • 31 5

      • tez to potwierdzam (2)

        wWarszawie na rynku kupowalem zimna warke za 5 pln za 0.5 l.

        • 2 1

        • (1)

          W Gdańsku, na Targu Węglowym, O,5 l zimnej "Warki" też kosztuje 5 zł. Nie powiem gdzie, bo pozajmujecie wszystkie miejsca a i tak jest ciasno.

          • 5 1

          • mniam

            • 0 0

      • To akurat prawda, wbrew pozorom dobrego piwa taniej można napić się w Warszawie, niz w Gdańsku (1)

        A już w takim np. nowo otwartym Cathead, ceny są powalające, kilka złotych droższe niż w innych przybytkach serwujących rzemieślnicze trunki. Kinky Ale za 17 zł? Gdy w innym lokalu na Głównym Mieście można tego typu piwo wypić za 11?

        • 6 0

        • za 11 na Lawandowej?

          • 2 1

    • dokladnie pod bawarie

      po piwowar jest stamtad.

      • 2 1

    • 0,5l 13zł, 0,3 9zł

      • 3 0

    • nie, pod Niemców

      • 6 1

    • Lepiej nie pytaj i zostań przy Legendzie Pólnocy. (1)

      • 15 5

      • Mówisz o Kaszubskim Szampanie?

        • 11 1

  • piwowar

    Wie ktos moze jak nazywa sie piwowar w pg4?

    • 0 0

  • (1)

    Bardzo dobrze życzę powodzenie a cebulaki do biedry po tyskie

    • 5 4

    • Wole vipa

      • 0 0

  • Poszedłem ze znajomymi z ciekawości, (1)

    Lokal z potencjałem, niestety niewykorzystanym. Czegoś tam brakuje. Obsługa w najważniejszym temacie czyli piwa dysponuje pobierzną wiedzą i ogólnie powtarzanymi komunałami, aczkolwiek miła. Większość rzeczy, które jedliśmy były smaczne (najlepsze pierogi z kaczki, najgorszy był hamburger) niestety części pozycji z karty nie było. Według mnie piwo bardzo przeciętne natomiast mój znajomy, ktory na piwie się zna jeszcze bardziej ode mnie stwierdził, że było z wadami. Póki co lokal nie wart zboczenia z centrum, zupełnie inaczej niż Wrzeszcz. Widać, że lokalu nie prowadzą pasjonaci tylko biznesmeni.

    • 4 2

    • Wszystko ok tylko pobiezny piszemy troche inaczej

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja