• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gault&Millau ocenia restauracje w Trójmieście

Aleksandra Sobocińska
3 grudnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Sztuczka została oceniona najwyżej. Na zdjęciu: łoś z zapiekanym ziemniakiem autorstwa Rafała Wałęsy, szefa kuchni w Sztuczce. Sztuczka została oceniona najwyżej. Na zdjęciu: łoś z zapiekanym ziemniakiem autorstwa Rafała Wałęsy, szefa kuchni w Sztuczce.

Międzynarodowy przewodnik kulinarny Gault&Millau wydał polską edycję. Wśród ocenionych restauracji nie zabrakło tych trójmiejskich, a najwyższe noty uzyskało warszawskie Atelier Amaro.



W przewodniku opublikowano oceny aż siedemnastu trójmiejskich restauracji, które zostały anonimowo odwiedzone przez kilku przeszkolonych inspektorów (w Polsce jest ich dziesięciu). Zarówno szefowi kuchni, jak i samej restauracji, przyznano punkty, które są przeliczane na czapki kucharskie. W przewodniku znajdują się te restauracje, które dostały przynajmniej 10 punktów (z 20 możliwych).

Laureaci podczas gali. Laureaci podczas gali.
Przeliczenie punktów na czapki kucharskie:
11-12 punktów - 1 czapka
13-14 punktów - 2 czapki
15-16 punktów - 3 czapki
17-18 punktów - 4 czapki
19-20 punktów - 5 czapek

W przeciwieństwie do kryteriów oceny Michelin, w Gault&Millau [fonetycznie: go e mijo] priorytetowo oceniane są dania oraz produkty, z jakich zostały przygotowane.

- Wydawcy przewodnika zależy na tym, aby promować te restauracje, które wyjątkowo dbają o produkt. Wystrój i obsługa są drugorzędne, dzięki czemu te restauracje, które nie istnieją w Michelin, mogą zostać docenionymi. Każdy szef kuchni wie, że produkt i jedzenie są najważniejsze, a kolejne składowe są w dalszym planie - skomentowała Ewa Malika Juchnowicz, właścicielka restauracji Malika.

Najlepiej ocenioną polską restauracją jest Atelier Amaro, która uzyskała wynik 17 punktów i cztery czapki (jako jedyna). Trzy czapki przyznano trzem restauracjom, dwie - 53, a jedną - 11.

- Naszym celem jest śledzenie karier szefów kuchni, promowanie najlepszych i przyczynianie się do podnoszenia poziomu całego środowiska kulinarnego - czytamy w przewodniku słowa Justyny Adamczyk, redaktor naczelnej wydania. - W ciągu kilku miesięcy odwiedziliśmy ponad sześćset restauracji, wiele z nich kilkakrotnie, najlepsze zaś sprawdzali z nami bardzo doświadczeni inspektorzy francuscy i belgijscy.

W publikacji zawarto sześć regionów, w których opisano wybrane restauracje. Trójmiejskie zawarto w rozdziale Pomorze/Kujawy. Najwyższe noty i 2 czapki przyznano restauracji Mercato (Hotel Hilton, Gdańsk, szef kuchni: Adam Woźniak) oraz Sztuczce (Gdynia, szef kuchni: Rafał Wałęsa).

Pełna lista trójmiejskich restauracji:

Gdańsk:

Fellini - 11.5 pkt i 1 czapka
Kubicki - 11.5 pkt i 1 czapka
Mercato - 14 pkt i 2 czapki
Metamorfoza - 12.5 i 1 czapka
Fishmart - 11 pkt i 1 czapka

Gdynia:

Good morning Wietnam - 10,5 pkt, bez czapki
Malika - 11 pkt i 1 czapka
Moon - 10,5 pkt, bez czapki
Sztuczka - 14,5 pkt i 2 czapki
Tłusta Kaczka - 11,5 pkt i 1 czapka

Sopot:

Bocian Morski - 11.5 pkt i 1 czapka
Bulaj - 10 pkt, bez czapki
Grono di Ruccola - 11.5 pkt i 1 czapka
Petit Paris - 11 i 1 czapka
Tesoro - 10.5, bez czapki
Thai-Thai - 12 pkt i 1 czapka
Whitehouse - 11 pkt i 1 czapka

- Jestem bardzo zadowolony z wyniku, jest niezwykle motywujący. Za rok chcę wypaść jeszcze lepiej i już teraz mogę obiecać, że tym samym jedzenie w Sztuczce będzie jeszcze lepsze - skomentował Rafał Wałęsa, szef kuchni w Sztuczce. - Ogólnymi wynikami nie jestem zaskoczony, zdziwił mnie jedynie brak La Cuciny w zestawieniu. Aczkolwiek to pierwsze wydanie, więc przy kolejnych inspektorzy będą docierać do kolejnych miejsc - dodał.

Sztuczkę uznano za najlepszą restaurację w Trójmieście (i ex aequo piątą w Polsce), a na miejscu drugim uplasowało się Mercato. Według przewodnika, restauracja znajduje się w najlepszej trójce w całym województwie pomorskim i w gronie najlepszych 19 restauracji w Polsce.

Szefowie kuchni nie mieli pojęcia, kiedy i przez kogo ich restauracje zostaną odwiedzone i poddane ocenie. Chociaż zarówno Rafał, jak i Malika przyznali, że od tegorocznej wiosny, kiedy było już wiadomo, że powstanie polska edycja przewodnika, mieli w świadomości, że inspektor może ich odwiedzić, ale nie mieli pewności, czy faktycznie tak się stanie, a jeśli tak - to kiedy.

- To dla nas ogromne wyróżnienie. Będziemy sukcesywnie się starali, aby goście byli zadowoleni. Chcemy być jeszcze lepsi i dostać więcej punktów w przyszłorocznym wydaniu - powiedziała Ewa Malika Juchnowicz. - Zastanawialiśmy się, co dokładnie podlega ocenie i czy tak naprawdę taka restauracja, jak moja jest w stanie otrzymać więcej czapek, bo przecież pewnych kryteriów nie można przeskoczyć. Jednakże to jest bardzo motywujące i zachęca do większego wysiłku i ciągłego rozwoju - dodała.

Poza punktami i czapkami, wyłoniono również zwycięzców pięciu kategorii konkursowych.
Wyniki prezentujemy poniżej:

Szef Roku 2015 - Wojciech Modest Amaro
Szef Jutra 2015 - Andrea Camastara (Senses, Warszawa)
Młody Talent 2015 - Witek Iwański (Aruana, Serock)
Kobieta Szef 2015 - Agata Wojda (Opasły Tom, Warszawa)
Szef Kuchni Tradycyjnej 2015 - Bartosz Budnik (Romantyczna, Wzgórza Dylewskie)

Z grona trójmiejskich szefów kuchni, nominację otrzymały aż trzy osoby - Ewa Malika Szyc Juchnowicz (Kobieta Szef), Rafał Wałęsa (Szef Jutra) oraz Adam Woźniak (Szef Jutra).

Przykładowe restauracje z okolic Trójmiasta, które opisano w przewodniku, to: 1906 Gourmet Restaurant oraz Luneta & Lorneta Bistro Club (Pałac Ciekocinko), Karczma Stara Wozownia (Lublewo), Inspiracja (Przyjaźń), Papaj (Jastrzębia Góra), Beka (Puck).

Restauracje, którym przyznano dwie lub trzy czapki, były dodatkowo odwiedzane przez zagranicznych inspektorów. Co ciekawe, inspektor nie może ocenić restauracji, w której miał okazję być kiedykolwiek, ani też znajdującej się w rejonie, w którym mieszka. Ocena musi być jak najbardziej niezależna i tej kwestii wydawcy przewodnika przestrzegają restrykcyjnie.

W ostatnią niedzielę w Warszawie odbyła się uroczysta gala, na którą zaproszono laureatów, szefów kuchni i gości związanych z branżą kulinarną. Serwowane dana przygotowali sami laureaci. Z polskiego wydania Gault&Millau, obecna była redaktor naczelna, Justyna Adamczyk. Jak sama podkreślała, zachęca restauratorów do zgłaszania się do kolejnego wydania przewodnika.

W przewodniku znajduje się 246 restauracji, 93 hotele, 40 sklepów i 80 produktów. Przewodnik Gault&Millau jest dostępny w Empiku i kosztuje 59 zł. Polska jest dziesiątym krajem, w którym ukazało się wydanie (pozostałe to m.in. Francja, Austria, Szwajcaria, Niemcy, Holandia, Australia, Węgry).

Gault&Millau założyło dwóch krytyków kulinarnych, Henry Gault i Christian Millau, 50 lat temu. Duet wykreował nowy kulinarny termin nouvelle cuisine (fr. nowa kuchnia), w związku z którym promowali dania delikatne, lekkie i estetycznie zaprezentowane na talerzu.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (100) 6 zablokowanych

  • Buahaha

    Dwie knajpy dostały 2/5, kilka 1/5, reszta nawet się nie zakwalifikowała. Tandeta i kaszana w europejskiej cenie.
    Mimo wszystko gratulacje dla tych 2 knajp. Pozytywnie się wyróżniają na tle "konkurencji".

    • 33 27

  • Ratingi :) (3)

    Miło że trójmiejskie restauracje "łapią się " do rankingu, szkoda że maksymalna ocena to 2 czapki na 5 możliwych.
    Czy oznacza to że w 3city nie ma na razie restauracji, która przygotowuje extra jedzenie?

    Trzymam kciuki za przyszłoroczne oceny.

    • 28 2

    • (1)

      Bar u Zdzicha w Sopocie przy monciaku

      • 12 0

      • Kebap Alanya w Gdańsku :)

        • 5 1

    • hmm

      Jest: metamorfoza, ale coś nie pykło inspektorom ewidentnie ;P nie dość, ze opis restauracji nieadekwatny do ideologii rpzewodnika, to informacje są przestarzałe bądź mylące...

      • 0 0

  • Przewodnik

    Sponsorowany konkurs! Ale fajne czapki na zimę!

    • 31 6

  • Dziwne wyniki. (10)

    Dla mnie w Gdyni najlepsza to Pueblo - od lat na poziomie i ile ludzi tam jest codziennie ta wietnamska super kaczka to fakt.
    W Sopocie to Petit nr 1 bezapelacyjnie.
    Gdańsk Lao Tai zaskakuje najbardziej smakiem.

    • 19 46

    • Knajpa (2)

      Zgadza się dla mnie też najlepsza knajpa w Gdyni to Pueblo !!

      • 9 15

      • a moja the best (1)

        Bar mleczny Słoneczny, uwielbiam domowe jedzenie, jak tam jestem mam ochotę wszystko zamówić plus kompocik z porzeczek czerwonych mmmm

        • 42 0

        • popieram:)

          • 7 0

    • Znaczy czas na Twój ranking Tobi (3)

      Czekamy

      • 1 1

      • prosze (2)

        petit ,lao tai , pueblo - knajpy idealnie wpasowane w potrzeby mieszkańców i turystów do tego relacja cen do jakości jest idealna .

        • 4 3

        • (1)

          Robi czy Tobi... Widać ze jesteś smakoszem.

          • 3 1

          • Jadłem we wszytkich i mówie co widze , liczy się tłok a nie pustki

            • 0 0

    • Wydaje mi się, że oceniali oni restauracje na poziomie, nie przytaczajmy tutaj przykladu Pueblo bo jak można porównać Sztuczkę do Pueblo, to tak jakby porównać słodkie i slone.nie liczy się tylko smak ale prezentacja i oryginalność. Trzeba iść z postepem. Pueblo czasem ma dobre jedzenie, czasem nie i właśnie o to tu chodzi żeby trzymać stały poziom. Radzę wybrać się do restauracji typu Tłusta kaczka czy Mercato i wtedy będziemy wiedzieli o czym dyskutować.

      • 9 8

    • aaa

      Tez uwielbiam Pueblo, jest tez w Gdańsku. Pyszne jedzenie za dobra cene

      • 3 2

    • Bo ty oceniasz jedzenie

      a przewodniki kulinarne od czasu pojawienia się zarazy pt. "kuchnia molekularna" oceniają małe maziaje na dużych talerzach.

      • 1 1

  • Good morning Vietnam??!

    Nawet porządnej zupy Pho nie potrafią zrobić.

    • 30 9

  • :D (3)

    Ahahaha a Siaraton się nie dostał? A taki jest "debeściak".. amerykański... :D

    • 34 2

    • Gdyby nie lokazlizacja( bo o lepszą trudno) to przez głupotę zarządzania sam by się zamknał (2)

      • 7 0

      • Ale tam są dwie stołówki

        Stołówka polska i stołówka azjatycka.

        • 6 0

      • Co Ty gadasz...

        Przecież tam pracuje KWIAT managmentu ;)
        FrałDirektor otacza się tylko "najlepszymi" - najlepiej ją całują po stopach, najlepiej klepią pracowników po plecach tylko po to, żeby ich potem wywalić i najlepiej ze wszystkich właśnie tych pracowników obwiniają za to, że sami nie ogarniają swojej roboty...

        • 4 0

  • Oceny tzw. ekspertów a życie... (17)

    Polecam wszystkim zainteresowanym przejść się po restauracjach trójmiejskich i zobaczyć samemu gdzie jest pełno gości a które tzw. nominowane lokale świeca pustkami!! Jak to możliwe, że w takim np. Merkato zawsze jest pusto?
    Przecież najlepszym weryfikatorem klasy danej restauracji jest jej popularność u
    odwiedzających i ich liczba bo przecież tam są ludzie gdzie jest smacznie i przyjemnie a
    nie ocena jakiegoś "eksperta" wydana na podstawie jednego dania. Oni myślą, że ludzie to "gęsi", którzy nie mają własnych ocen.

    • 67 8

    • Apel do zwolenników napchania się za 36, 50 PLN! (7)

      Tak wiem, w tych restauracjach są małe porcje i nie ma tłumów. I zakąski są w cenie 2 dewolajów. Ale te lokale nie są po to aby się tanio nażreć ale po to aby delektować się jedzeniem. Bez obrazy ale nie wasze progi więc nie komentujcie idiotycznie...

      • 20 43

      • nie kolego (3)

        jedzenie jest to samo, to ze wrzucisz troche azotu nie stanowi o smaku! jedynie o przeroscie formy.... to BAJER a nie delektowanie sie..

        • 33 8

        • (2)

          ... to cwaniaku powiedz gdzie indziej zjesz w gdyni raki lub jagnięcinę ???
          nigdzie ! dlatego tam chodze się delektować tym czego gdzie indziej nie ma.
          Ileż w końcu w kółko można jeść schab czy pierś z kury...

          • 13 25

          • twoja "kultura"osobista" mówi o tym miejscu wszystko
            wolałbym już zjeść kebaba niż "raki" w towarzystwie podobnym do twojego

            • 22 1

          • Proszę bardzo

            Jagnięcina lub baranina: Santorini, El Greco, Dalmacja, ...
            Raki: były w Barracudzie, poza tym to produkt sezonowy

            • 4 0

      • do SZtuczka (2)

        Kultura Twojej wypowiedzi powala z nóg a słoma niestety z butów wystaje.
        Nie znasz ludzi oraz zasobności ich portfela, zatem nie pisz ,że nie na czyjeś progi , wylazło z Ciebie prostactwo.

        • 23 1

        • (1)

          nawet gdyby był mega chamem - a nic takiego nie napisał - to nie zmiania fatu że Sztuczka wymiata i na 10000% nie jest miejscem dla przeciętnego Kowalskiego.

          • 3 7

          • to zrobiłes ANTYREKLAMĘ swoimi wpisami pracowniku

            • 1 0

    • widać że się znasz. koneserze.
      dużo much je stolec. stosując twoją genialną logikę można by rzec : ludzie - żryjta stolec !

      idź sobie usmażyć kaszanki z kartoflami zamiast gadać o czymś na czym sie nie znasz

      • 5 18

    • Jeżeli produkt jest warty 20zl, wykonanie 20zl , oprawa 20 (3)

      to cena 120zł byłaby akuratna..... natomiast jest 260 -> dlatego maja pusto i dlatego w innych restauracjhach pracuja CI SAMI KUCHARZE i robią to samo za 100-120 :)

      Poza tym ile to razy ..............wszyscy wiemy ze nagrody w polskim kraju sie kupuje.....

      • 19 6

      • (2)

        260 PLN jest po to żeby plebs się po restauracji nie pałętał. Taka "zapora".
        Przylezie taki zamówi wodę gazowaną i zakąskę a zajmuje stolik przez 90 minut.

        • 5 25

        • czytam i ręce mi opadają (1)

          chamskie komentarze wlasnie na poziomie plebsu.

          • 14 0

          • no ale taka prawda. wiem przecież co pisze.. czemu masz problem do mnie ?
            ja to wymyśliłem czy co ?

            • 2 0

    • znawcy!

      w eleganckich butikach też jest pusto, co nie oznacza, że sprzedają lipę !!! tylko nie wszystkich na wszystko stać ! A i tak uważam, że ciężko o stolik, w niektórych z wymienionych wyżej miejscach (w weekend) ... te restauracje nie są wycelowane w gościa, który wcina konserwę jako rarytas a na randkę zabiera pannę na browara! Jeśli wszystkie restauracje podawały by typowe domowe jedzenie to wychodzenie do restauracji straciło by trochę urok... zamiast cieszyć się, że mamy w trójmieście kilka miejsc, które znalazły się na liście przewodnika (a zostały wybrane z ogromu innych) to tylko narzekanie i narzekanie.... a najwięcej pewnie mają do powiedzenia Ci co wszystko wiedzą z tv lub z pudelka. wesołych świąt narzekające, leniwe stwory !

      • 20 9

    • W salonach Ferarri też ruchu dużego nie ma,

      a tacy jak ty nie płaczą, że to dlatego, że ich samochody są słabe. Biedronka jest najlepsza, bo w niej tłumy?

      • 18 6

    • ty pseudo-koneser ,proponuje ci iść do osiedlowej pizzeri , tam sie nażresz za 30 zł. i spotkasz wiele szczurów z osiedla

      • 3 8

    • Weź pod uwagę, że w sezonie napchane gośćmi są resturacje, które mają potworne jedzenie, ale turyści o tym nie wiedzą i siadają bo dobra lokalizacja i w miarę optymalne ceny.

      • 0 0

  • W Gdyni bistro Kwadrans bije wszystkie restauracje na głowę. (4)

    Tam są zawsze tłumy, jak w barze mlecznym za komuny :)

    • 23 17

    • wolę ankera... (2)

      a z lepszych żeberka w siux'ie

      • 6 7

      • (1)

        niestety ANKER jest cieniem jakości jaką mniał kilka lat temu
        teraz to totalna masówka, tania masówka i nic więcej

        • 14 1

        • dokładnie...

          ale niestety to samo można powiedzieć zarówno o Kwadransie, jak i o 2-gim, swego czasu bardzo dobrym bistro - Luna....

          • 7 0

    • Jedzenie bardzo słabe, bardzo.. omijam szerokim lukiem

      • 9 0

  • Bar mleczny "Kmar". (1)

    Knajpa jutra.
    Szef kuchni jutra.
    Przepyszne jedzenie od miliona lat.

    • 33 11

    • Kmar kiedyś byl ok teraz lipa lepszy jest dom harcerza ,syrenka albo perełka

      • 11 2

  • Sztuczka 2 czapki? (1)

    Chyba jedna na głowie kucharza. Byłem, szału nie ma. Smakowo średnio, w środku dość ciasno, a towarzystwo zmanierowane i lanserskie. Kuchnia fusion, czy jakie inne wynalazki. Kapną czegoś na talerz, nie wiadomo czy zjeść, czy podziwiać. Za to ceny wysokie. Może akurat źle trafiłem, ale jak dla mnie: jak kto głodny - omijać. I uprzedzając komentarze, jadłem już w życiu coś poza schabowym i furą kartofli. Nie wrócę.

    • 70 22

    • O matko

      to nie wracaj faktycznie.

      • 8 24

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja