- 1 115-metrowe mieszkanie w Gdańsku (33 opinie)
- 2 Penthouse za 24,8 mln zł w Gdańsku (161 opinii)
- 3 Barbara Sobczak: z Dubaju do Gdańska (68 opinii)
- 4 Zamknęli całą Montownię dla tej imprezy (18 opinii)
- 5 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Gault&Millau nagrodziło szefów kuchni z regionu Polski północnej
Redaktorzy znanego przewodnika kulinarnego Gault&Millau już po raz drugi wyróżnili najlepszych szefów kuchni w regionie Polski północnej. W gronie pięciu docenionych mistrzów sztuki kulinarnej znalazł się jeden gdańszczanin - Grzegorz Labuda, szef kuchni restauracji Szafarnia 10. To właśnie tu zorganizowano spotkanie branży gastronomicznej regionu połączone z uroczystym rozdaniem nagród.
Gault&Millau - pod tą nazwą co roku, od ponad 50 lat, wydawany jest na całym świecie prestiżowy przewodnik kulinarny, znany z żółtej okładki. Od swojego czerwonego konkurenta spod znaku Michelin różni się między innymi tym, że posiada polskie wydanie, a swoim zasięgiem obejmuje cały nasz kraj (europejskie wydanie przewodnika Michelin koncentruje się tylko na najważniejszych miastach kontynentu, w tym dwóch polskich: Krakowie i Warszawie).
Oprócz swojej głównej publikacji, raz do roku wydawnictwo organizuje tzw. Gault&Millau Tour - spotkania branży gastronomicznej w czterech regionach Polski. Jednym z nich jest północ kraju, obejmująca obszar od Szczecina po Suwałki, uwzględniając także Podlasie. W trakcie tych spotkań regionalni szefowie kuchni nagradzani są w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra oraz Szef Roku. Wyróżnienia jednak nie są istotą wydarzenia.
- Cykl Gault&Millau Tour jest jednym z naczyń połączonych wydawnictwa. Naszym głównym celem nie jest chodzenie po lokalach, ocenianie ich i zadzieranie nosa. Mamy inną misję - jest nią podnoszenie kultury kulinarnej w krajach, w które się angażujemy: rozwijanie szefów kuchni, producentów, a także rozwijanie świadomości konsumentów - tego, czego mogą i czego powinni oczekiwać od lokali. Żółty przewodnik, który wydajemy raz w roku, jest dla nas wszystkich tylko feedbackiem.
Gault&Millau Tour powstało po to, aby szefowie kuchni mogli się poznawać, rozmawiać ze sobą, inspirować się, współpracować; aby nie siedzieli u siebie zastanawiając się, co jeszcze zrobić, by obniżyć koszta, a podwyższyć zyski, ale aby zastanowili się, co jeszcze mogą zrobić, aby fajniej i lepiej gotować. Cyfry przychodzą wtedy same.
Na spotkania zapraszamy wszystkie restauracje, które obserwujemy, nawet te, które jeszcze do przewodnika nie weszły. A są takie lokale, z którymi wiążemy nadzieję, którym potrzeba impulsu do tego, aby rozwinęły skrzydła. I tak się rzeczywiście dzieje. W ubiegłym roku przewodnik z 250 restauracji w nim opisywanych urósł do 390, w tym roku - mogę to już zdradzić - obejmie ich blisko 460. To duży wzrost. On właśnie świadczy o tym, że w przeciągu ostatniego roku kilkudziesięciu szefów kuchni załapało się na ten pociąg rozwoju, który chcemy napędzać - mówiła Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Gault&Millau.
Przeczytaj relację z ubiegłorocznej, pierwszej w Polsce edycji Gault&Millau Tour.
Obejmujące Polskę północną Gault&Millau Tour zorganizowane zostało w tym roku w gdańskiej restauracji Szafarnia 10. Rzeczywiście, było gwarnie. Trwające pięć godzin spotkanie wypełniły rozmowy, prezentacje - głównie produktów partnerów przewodnika - oraz pokazy kulinarne. Wręczanie nagród było jedynie ich krótkim przerywnikiem.
Tak jak w ubiegłym roku nagrody powędrowały głównie w ręce trójmiejskich szefów kuchni, tak w tym docenione zostały przede wszystkim Toruń (Szef Roku - Sebastian Krauzowicz, Sfera by Krauzowicz oraz Młody Talent - Krzysztof Bielawski, Szeroka 9) i Szczecin (Kobieta Szef - Iwona Niemczewska, Z Drugiej Strony Lustra oraz Szef Jutra - Mariusz Siwak, Park Hotel). Jedynie nagroda w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej trafiła do gdańszczanina - Grzegorza Labudy, szefa kuchni restauracji Szafarnia 10.
Każdy z laureatów poproszony został o przygotowanie, w ramach 20-minutowego, otwartego pokazu, wybranej przez siebie potrawy. Grzegorz Labuda, jako pierwszy, zaskoczył gości kaczymi ozorkami. Konfitowane w 85 stopniach, przygotowane zostały w formie okrągłych medalionów zawiniętych otrzewną - w takiej formie dopiero trafiły na patelnię. Podane zostały z lekko podduszonymi drobiowymi sercami, ale nie tylko. Obok znalazła się także kaszanka z kaczą krwią oraz szara reneta w postaci puree - doprawiona miodem lipowym, białym winem i odrobiną goździka.
- Uwielbiam podroby, wszelakie. Staram się odnajdować te, które kiedyś gościły na naszych stołach, a zostały zapomniane - powracam do renesansu kuchni polskiej. Kacze ozorki popularne były w naszym kraju w XVIII wieku dzięki obecności francuskich kucharzy - ci często pracowali w polskich, szlacheckich dworach. Dopiero komunizm zepchnął je do trzeciej kategorii, dania dla plebsu lub ludzi biednych. Tymczasem na Zachodzie podroby pozostały wyrafinowanym i eleganckim daniem. Pamiętam, jak 15 lat temu wprowadziłem do menu policzki wołowe - dziś są wszędobylskie, ale wówczas wywołały nie mniej kontrowersji, co dziś kacze języki. Chcę, aby Szafarnia 10 promowała kuchnię regionalną, często tę zapomnianą, a przecież nietuzinkową. Jest szansa, że dzisiaj zaprezentowane danie znajdzie się w naszej jesienno-zimowej karcie - zadeklarował Grzegorz Labuda.
Przeczytaj obszerny wywiad z Grzegorzem Labudą - szefem kuchni w Szafarni 10
Grzegorz Labuda był także autorem lunchu, na który, po dość długiej uroczystości wręczania nagród, zaproszeni zostali wszyscy goście spotkania. Spróbowano m.in. wątróbki z dorsza, kaczki oraz jajka nadziewanego esencją z ogona wołowego.
Pod koniec bieżącego roku przewodnik kulinarny Gault&Millau wydany zostanie w Polsce po raz trzeci. Rekomendować będzie m.in. najlepsze restauracje w Trójmieście.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (30) 1 zablokowana
-
2016-09-13 10:34
w Gdyni nawet nie ma dobrego szefa kuchni?? tylko Pan Grzegorz z Gdańśka dostał nagrodę. (2)
- 13 17
-
2016-09-13 11:03
przecież to impreza dla znajomych, a nagrodę dostali ci co zapłacili.
- 18 9
-
2016-09-13 13:56
Chociażby Malika dostała rekomendacje
Wiec dość gadami głupot...
- 6 1
-
2016-09-13 11:28
Pan Sebastian - Szef Roku (1)
samo czytanie opisu dania sprawilo mi przyjemnosc :)
marchewka, biala rzodkiew, kawior, biala czekolada z marakuja oraz przegrzebki z limonka :P mniam- 7 19
-
2016-09-17 18:36
Krauzowicz
Najbardziej niesmaczne dania to dania Krauzowicza tj devolaja
- 0 0
-
2016-09-13 13:56
Takie nazwisko
Aż sie prosi by knajpa nazywała sie La Buda
- 41 5
-
2016-09-13 14:17
Brawo !!!!
- 15 1
-
2016-09-13 21:14
Ceny z kosmosu a na fotkach sami znajomi
Śmieszna impreza dla znajomych krolika. Wspierają sie i chodzà jeden do drugiego!! Pełen farmazon
- 24 5
-
2016-09-13 23:00
Gdzie jest...
Paweł Dołżonek?
- 2 0
-
2016-09-13 23:17
(2)
A kiedy nagroda dla baru turystycznego w Gdańsku???
- 6 3
-
2016-09-13 23:19
Dali nagrodę gospodarzowi....żenua
- 7 0
-
2016-09-15 09:18
A co w nim takiego specjalnego.
Tanio wcale nie jest, a często jacyś śmierdziele też tam jedzą.
Poza tym jedzenie raczej średnie.- 3 0
-
2016-09-13 23:26
bez lizusostwa i kolesi
najlepsza knajpa to ta która ma najgorsze rekomendacje ,,fachowcóww,,
- 6 3
-
2016-09-14 12:43
Gratulacje! :) (3)
Miałam przyjemność jeść pyszny obiad w tej restauracji.
Uwielbiam kaszę quinoa a w Szafarni dostałam taką jak lubię z wyśmienitą polędwicą z dorsza. Duży plus za otwartą kuchnię, w której można podejrzeć kucharzy a sam Szef kuchni jest świetnym Kucharzem. Bardzo go cenię za pasję i za to, że te dania są na prawdę dobre. Nawet boczek, którego nie jadam, bardzo mnie zaskoczył, bo to było na prawdę wykwintne danie. :)
Gratuluję jeszcze raz z całego serca i zupełnie nie rozumiem tych niektórych poniższych opinii...- 16 5
-
2016-09-14 12:56
Potwierdzam (2)
Też pracuję w tej knajpie z Anią jako kelnerka. Szefie, prosimy o podwyżkę za dobry komentarz na forum.
- 8 1
-
2016-09-15 10:10
Dobra kuchnia
- 0 0
-
2016-10-13 00:47
tak aniu
ale prosze, nie pisz wiecznie o tym boczku, bo sie zorientuja, ze tam pracujemy. w komentarzach o naszym pracodawcy jako "rybka" tez o nim pisalas. tak dyletancko nie zarobimy na podwyzke...
http://www.trojmiasto.pl/Szafarnia-10-o58791.html- 0 0
-
2016-09-15 09:04
Najwyższa Jakość Trójmiejskich Restauracji
Gratulacje! Należy podkreślić iż Trójmiejskie restauracje prezentują najwyższy europejski poziom. Szczególnie doceniany przez turystów.
- 0 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.