• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gault&Millau nagrodziło szefów kuchni z regionu Polski północnej

Olga Miłogrodzka
13 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Grzegorz Labuda - szef kuchni restauracji Szafarnia 10, nagrodzony przez przewodnik kulinarny Gault&Millau w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej. Grzegorz Labuda - szef kuchni restauracji Szafarnia 10, nagrodzony przez przewodnik kulinarny Gault&Millau w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej.

Redaktorzy znanego przewodnika kulinarnego Gault&Millau już po raz drugi wyróżnili najlepszych szefów kuchni w regionie Polski północnej. W gronie pięciu docenionych mistrzów sztuki kulinarnej znalazł się jeden gdańszczanin - Grzegorz Labuda, szef kuchni restauracji Szafarnia 10. To właśnie tu zorganizowano spotkanie branży gastronomicznej regionu połączone z uroczystym rozdaniem nagród.



Gault&Millau - pod tą nazwą co roku, od ponad 50 lat, wydawany jest na całym świecie prestiżowy przewodnik kulinarny, znany z żółtej okładki. Od swojego czerwonego konkurenta spod znaku Michelin różni się między innymi tym, że posiada polskie wydanie, a swoim zasięgiem obejmuje cały nasz kraj (europejskie wydanie przewodnika Michelin koncentruje się tylko na najważniejszych miastach kontynentu, w tym dwóch polskich: Krakowie i Warszawie).

Oprócz swojej głównej publikacji, raz do roku wydawnictwo organizuje tzw. Gault&Millau Tour - spotkania branży gastronomicznej w czterech regionach Polski. Jednym z nich jest północ kraju, obejmująca obszar od Szczecina po Suwałki, uwzględniając także Podlasie. W trakcie tych spotkań regionalni szefowie kuchni nagradzani są w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra oraz Szef Roku. Wyróżnienia jednak nie są istotą wydarzenia.

- Cykl Gault&Millau Tour jest jednym z naczyń połączonych wydawnictwa. Naszym głównym celem nie jest chodzenie po lokalach, ocenianie ich i zadzieranie nosa. Mamy inną misję - jest nią podnoszenie kultury kulinarnej w krajach, w które się angażujemy: rozwijanie szefów kuchni, producentów, a także rozwijanie świadomości konsumentów - tego, czego mogą i czego powinni oczekiwać od lokali. Żółty przewodnik, który wydajemy raz w roku, jest dla nas wszystkich tylko feedbackiem.

Gault&Millau Tour powstało po to, aby szefowie kuchni mogli się poznawać, rozmawiać ze sobą, inspirować się, współpracować; aby nie siedzieli u siebie zastanawiając się, co jeszcze zrobić, by obniżyć koszta, a podwyższyć zyski, ale aby zastanowili się, co jeszcze mogą zrobić, aby fajniej i lepiej gotować. Cyfry przychodzą wtedy same.

Na spotkania zapraszamy wszystkie restauracje, które obserwujemy, nawet te, które jeszcze do przewodnika nie weszły. A są takie lokale, z którymi wiążemy nadzieję, którym potrzeba impulsu do tego, aby rozwinęły skrzydła. I tak się rzeczywiście dzieje. W ubiegłym roku przewodnik z 250 restauracji w nim opisywanych urósł do 390, w tym roku - mogę to już zdradzić - obejmie ich blisko 460. To duży wzrost. On właśnie świadczy o tym, że w przeciągu ostatniego roku kilkudziesięciu szefów kuchni załapało się na ten pociąg rozwoju, który chcemy napędzać - mówiła Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Gault&Millau.

  • Grzegorz Labuda w trakcie pokazu kulinarnego
  • Kacze języki uformowane w medaliony (każdy zawiera 20 ozorków), przygotowane przez Grzegorza Labudę
  • Kacze języki, serca drobiowe, kaszanka, mus jabłkowy - danie przygotowane przez Grzegorza Labudę
  • Sebastian Krauzowicz - nagrodzony w kategorii Szef Roku oraz Justyna Adamczyk - redaktor naczelna przewodnika Gault&Millau
  • Marchewka, biała rzodkiew, kawior, biała czekolada z marakują oraz  przegrzebki z limonką - danie degustacyjne przygotowane przez Szefa Roku - Sebastiana Krauzowicza
Przeczytaj relację z ubiegłorocznej, pierwszej w Polsce edycji Gault&Millau Tour.

Obejmujące Polskę północną Gault&Millau Tour zorganizowane zostało w tym roku w gdańskiej restauracji Szafarnia 10. Rzeczywiście, było gwarnie. Trwające pięć godzin spotkanie wypełniły rozmowy, prezentacje - głównie produktów partnerów przewodnika - oraz pokazy kulinarne. Wręczanie nagród było jedynie ich krótkim przerywnikiem.

Tak jak w ubiegłym roku nagrody powędrowały głównie w ręce trójmiejskich szefów kuchni, tak w tym docenione zostały przede wszystkim Toruń (Szef Roku - Sebastian Krauzowicz, Sfera by Krauzowicz oraz Młody Talent - Krzysztof Bielawski, Szeroka 9) i Szczecin (Kobieta Szef - Iwona Niemczewska, Z Drugiej Strony Lustra oraz Szef Jutra - Mariusz Siwak, Park Hotel). Jedynie nagroda w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej trafiła do gdańszczanina - Grzegorza Labudy, szefa kuchni restauracji Szafarnia 10.

Każdy z laureatów poproszony został o przygotowanie, w ramach 20-minutowego, otwartego pokazu, wybranej przez siebie potrawy. Grzegorz Labuda, jako pierwszy, zaskoczył gości kaczymi ozorkami. Konfitowane w 85 stopniach, przygotowane zostały w formie okrągłych medalionów zawiniętych otrzewną - w takiej formie dopiero trafiły na patelnię. Podane zostały z lekko podduszonymi drobiowymi sercami, ale nie tylko. Obok znalazła się także kaszanka z kaczą krwią oraz szara reneta w postaci puree - doprawiona miodem lipowym, białym winem i odrobiną goździka.

- Uwielbiam podroby, wszelakie. Staram się odnajdować te, które kiedyś gościły na naszych stołach, a zostały zapomniane - powracam do renesansu kuchni polskiej. Kacze ozorki popularne były w naszym kraju w XVIII wieku dzięki obecności francuskich kucharzy - ci często pracowali w polskich, szlacheckich dworach. Dopiero komunizm zepchnął je do trzeciej kategorii, dania dla plebsu lub ludzi biednych. Tymczasem na Zachodzie podroby pozostały wyrafinowanym i eleganckim daniem. Pamiętam, jak 15 lat temu wprowadziłem do menu policzki wołowe - dziś są wszędobylskie, ale wówczas wywołały nie mniej kontrowersji, co dziś kacze języki. Chcę, aby Szafarnia 10 promowała kuchnię regionalną, często tę zapomnianą, a przecież nietuzinkową. Jest szansa, że dzisiaj zaprezentowane danie znajdzie się w naszej jesienno-zimowej karcie - zadeklarował Grzegorz Labuda.
Przeczytaj obszerny wywiad z Grzegorzem Labudą - szefem kuchni w Szafarni 10

Grzegorz Labuda był także autorem lunchu, na który, po dość długiej uroczystości wręczania nagród, zaproszeni zostali wszyscy goście spotkania. Spróbowano m.in. wątróbki z dorsza, kaczki oraz jajka nadziewanego esencją z ogona wołowego.

Pod koniec bieżącego roku przewodnik kulinarny Gault&Millau wydany zostanie w Polsce po raz trzeci. Rekomendować będzie m.in. najlepsze restauracje w Trójmieście.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (30) 1 zablokowana

  • w Gdyni nawet nie ma dobrego szefa kuchni?? tylko Pan Grzegorz z Gdańśka dostał nagrodę. (2)

    • 13 17

    • przecież to impreza dla znajomych, a nagrodę dostali ci co zapłacili.

      • 18 9

    • Chociażby Malika dostała rekomendacje

      Wiec dość gadami głupot...

      • 6 1

  • Pan Sebastian - Szef Roku (1)

    samo czytanie opisu dania sprawilo mi przyjemnosc :)

    marchewka, biala rzodkiew, kawior, biala czekolada z marakuja oraz przegrzebki z limonka :P mniam

    • 7 19

    • Krauzowicz

      Najbardziej niesmaczne dania to dania Krauzowicza tj devolaja

      • 0 0

  • Takie nazwisko

    Aż sie prosi by knajpa nazywała sie La Buda

    • 41 5

  • Brawo !!!!

    • 15 1

  • Ceny z kosmosu a na fotkach sami znajomi

    Śmieszna impreza dla znajomych krolika. Wspierają sie i chodzà jeden do drugiego!! Pełen farmazon

    • 24 5

  • Gdzie jest...

    Paweł Dołżonek?

    • 2 0

  • (2)

    A kiedy nagroda dla baru turystycznego w Gdańsku???

    • 6 3

    • Dali nagrodę gospodarzowi....żenua

      • 7 0

    • A co w nim takiego specjalnego.
      Tanio wcale nie jest, a często jacyś śmierdziele też tam jedzą.
      Poza tym jedzenie raczej średnie.

      • 3 0

  • bez lizusostwa i kolesi

    najlepsza knajpa to ta która ma najgorsze rekomendacje ,,fachowcóww,,

    • 6 3

  • Gratulacje! :) (3)

    Miałam przyjemność jeść pyszny obiad w tej restauracji.
    Uwielbiam kaszę quinoa a w Szafarni dostałam taką jak lubię z wyśmienitą polędwicą z dorsza. Duży plus za otwartą kuchnię, w której można podejrzeć kucharzy a sam Szef kuchni jest świetnym Kucharzem. Bardzo go cenię za pasję i za to, że te dania są na prawdę dobre. Nawet boczek, którego nie jadam, bardzo mnie zaskoczył, bo to było na prawdę wykwintne danie. :)
    Gratuluję jeszcze raz z całego serca i zupełnie nie rozumiem tych niektórych poniższych opinii...

    • 16 5

    • Potwierdzam (2)

      Też pracuję w tej knajpie z Anią jako kelnerka. Szefie, prosimy o podwyżkę za dobry komentarz na forum.

      • 8 1

      • Dobra kuchnia

        • 0 0

      • tak aniu

        ale prosze, nie pisz wiecznie o tym boczku, bo sie zorientuja, ze tam pracujemy. w komentarzach o naszym pracodawcy jako "rybka" tez o nim pisalas. tak dyletancko nie zarobimy na podwyzke...

        http://www.trojmiasto.pl/Szafarnia-10-o58791.html

        • 0 0

  • Najwyższa Jakość Trójmiejskich Restauracji

    Gratulacje! Należy podkreślić iż Trójmiejskie restauracje prezentują najwyższy europejski poziom. Szczególnie doceniany przez turystów.

    • 0 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja