• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Festiwal Win i Dobrego Smaku w Grandzie

Aleksandra Sobocińska
27 lutego 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Wina francuskie. Wina francuskie.

W czwartek w sopockim Sofitel Grand Hotelu odbyła się IV edycja Festiwalu Win i Dobrego Smaku. Uczestnicy wydarzenia mieli okazję posmakować doskonałych produktów z różnych części świata, degustować wyśmienite wina oraz wziąć udział w warsztatach kulinarnych.



- Celem festiwalu jest pokazanie najwyższej jakości produktów z całego świata. Choć moją misją w Trójmieście jest generalnie przybliżenie tradycji francuskiej, tym razem spotykamy się, aby poznać wyśmienite wyroby nie tylko z Francji, ale również Gruzji, Hiszpanii, Włoch, Grecji, Portugalii i innych regionów Polski - tymi słowy gości przywitał Marc Petit z winiarni Cyrano & Roxane, współorganizator festiwalu.

Twoje ulubione wino pochodzi z:

Wśród wystawców pojawili się m.in. delikatesy greckie "Agora", firma "Marani", która sprowadza wina z Gruzji, firma "Atlantica", która sprowadza wina Portugalskie, sklep winiarski "Oliwa i Wino", firma "U Hiszpana", firma "Cyrano i Roxane", oferująca sery i wina z Francji, firma "Gastro", która kompleksowo wyposaża gastronomię, firma Vita Sok oraz Noble Cafe. Nowością podczas tegorocznej edycji była strefa Moda i Spa.

Poza możliwością próbowania produktów oraz ich zakupienia na miejscu, uczestnicy mieli okazję wzbogacić wiedzę na tematycznych warsztatach. Pierwsze, pt. "Jak skomponować deskę serów?", poprowadził Witold Misztal ze sklepu Cyrano "Wina i Sery".

- Główną zasadą przy dobieraniu serów, które zaserwujemy na desce, jest różnorodność. Gruyere z mleka krowiego, ser owczy z niebieską pleśnią, camembert z krowiego mleka, warto również sięgnąć po sery z różnych stron świata czy chociaż różnych regionów. Twardy ser kroimy w słupki i układamy w piramidę - radził Witold Misztal. - Na środku deski kładziemy winogrona. Smak serów świetnie przełamie również seler naciowy, owcze doskonale komponują się z konfiturą wiśniową. Pamiętajmy, aby sery wyjąć z lodówki 15 minut przed zaserwowaniem, aby trochę się ociepliły i uwolniły swój aromat - dodał.

Uwagę uczestników przykuły warsztaty z czekoladą, podczas których Yannick Chauvet z restauracji "Cyrano & Roxane" zdradził, jak przygotowuje mus czekoladowy.

- Istnieje wiele receptur na ten deser, na co dzień stosuję dwie, w zależności od efektu, jaki chcę uzyskać. Pierwsza jest na bazie jajek, a druga na śmietanie - powiedział Yannick Chauvet, który na oczach gości przygotował mus z użyciem gorzkiej czekolady i jajek. Przepis znajduje się poniżej.

Aby wziąć udział w festiwalu, należało posiadać zaproszenie, które były dostępne m.in. dla klientów i kontrahentów sklepów Cyrano. Kolejny festiwal już za rok.

Mus czekoladowy z przepisu Yannicka Chauveta

Do 250g gorzkiej czekolady (podczas warsztatów użyto czekolady z 56 proc. kakao), dodajemy 50 g masła i całość roztapiamy w kąpieli wodnej. Co jakiś czas mieszamy. W tym samym czasie oddzielamy żółtka od białek. Używamy 6 białek i 4 żółtek. Do białek dodajemy trochę soku z cytryny i ubijamy na pianę. Pod koniec dodajemy 50 g cukru. Ubijanie zaczynamy na niskich obrotach, które po minucie zwiększamy. W sumie pianę ubijamy 3 minuty.

Po roztopieniu czekolady, czekamy ok. 5 min aż ostygnie. Po tym czasie dodajemy 4 żółtka i całość mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Mus przekładamy do miseczek i wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie serwujemy. Możemy wzbogacić smak dzięki dodaniu odrobiny startej białej czekolady.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (30) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Pani Aleksandra jak zwykle pisze o 'luksusie' przez małe "l".

    • 6 9

    • (1)

      norma zobacznie że ona o niczym innym nie pisze jak wino i jedzenie no przepraszam czasem coś o jachtach napisze, typowa pozerka pójść pokręcić sie strzelić sobie selfie i udawać bogaczke :)

      • 3 9

      • bo gdybyś Ty o tym pisał/a, to byś kazał/a mówić o sobie felietonista/ka

        a nie pozer/ka prawda?! hehe Nawet nie potrafisz ukryć zazdrości, widać to gołym okiem w komentarzu, tak Cię to zżera. Ja natomiast lubię poczytać o wspomnianych kwestiach, bo lubię pić wino, lubię jeść i przyrządzać wykwintne jedzenie i lubię w letnie, ciepłe wieczory popływać własnym jachtem.
        Nie mierz wszystkich swoją miarką, to że Ty musisz udawać bogacza/kę, nie oznacza, że inni to robią. Miłego weekendu! ;)

        • 9 0

  • Soki Pamuła

    Do wystawców dodałbym przede wszystkim soki Pamuła. W końcu to producent polski.

    • 2 0

  • Twoje ulubione wino pochodzi z: (4)

    Dagomy

    • 4 1

    • żabki (1)

      • 2 1

      • biedronki

        • 3 1

    • z browaru w Gdańsku

      • 0 0

    • ZPOW Tarczyn

      • 1 0

  • (10)

    Super, jak zwykle odbyła się, nie można było napisać tego przed. Zawsze problem z trojmiasto.pl, bo nie potrafią w przed napisać o wydarzeniu, a po.

    • 9 2

    • Nie umiesz korzystać z kalendarza imprez, to twój problem.

      Z tego, co wiem, to relację zawsze pisze się po fakcie.

      • 4 2

    • (2)

      Skoro nie miałeś info to widać jesteś zerem.

      • 1 5

      • zerem i na pewno pijakiem (1)

        bo kto pije wino ???

        • 1 0

        • i złodziejem!
          bo każdy pijak to złodziej!

          • 1 0

    • (1)

      Tam bylo wejście na zaproszenia, więc skoro nie wiedziałeś, to miałeś nie wiedzieć.

      • 3 1

      • Zaproszenia dostali POmocnicy

        • 2 1

    • (3)

      Nieważne czy z zaproszeniami czy bez, większość mediów sępi żeby organizatorzy zapłacili za publikację tekstu przed imprezą.. bo takie redakcje traktują to w kategoriach reklamy (i nie wnikają w treść imprez, bo rzadko kiedy dziennikarze mają dość kompetencji). I to dotyczy nie tylko trujmiasto pl ale większości mediów w PL - zwłaszcza branżowych. Poza tym stara prawda: jeśli reklama i media do czegoś bardzo zachęcają, to jest to z reguły mało warte, bo do wartościowych spraw kolejki się ustawiają bez reklamy :)

      • 2 8

      • a z jakiej racji media mają za darmo komuś reklamę robić? (2)

        Dajesz sama za darmo to dawaj dalej, ale nie wtryniaj się w cudzy biznes, bo im chleba do domu nie kupujesz!

        • 7 0

        • (1)

          media są od tego, aby informować
          informacja nie jest reklamą

          • 0 5

          • informować o tym, że się np. wojna zaczęła

            a nie o bankieciku prywatnej firmy oszołomie.

            • 4 0

  • Ważne, że na sianie i w winogronach..

    • 3 0

  • (4)

    Festiwal win? Na zdjęciach widać jakieś siarczany po 50 zł/but z Portugalii czy Chile.
    Ale ferajna wystroiła się jak woźny w dzień nauczyciela i smakowicie żłopie trunki robiąc przy tym mądre miny i udając arystokratycznych koneserów win.
    Jakby organizatorzy chcieli radośnie polewać klienteli wina zamiast napojów winopodobnych to by z torbami poszli.
    Nikt kto ma jakiekolwiek pojęcie o winach nie ośmieszyłby się udziałem w takiej prowincjonalnej imprezce, która z winem nie ma absolutnie nic wspólnego.
    Ciekawy jestem czy jakikolwiek z zaproszonych i wyselekcjonowanych gości wymieniłby jakiekolwiek wino Grand Cru z klasyfikacji win 1855 roku? ;)

    • 7 6

    • a wiela takie wina (2)

      kosztują??

      • 0 0

      • (1)

        Zależy oczywiście od rocznika , apelacji czy winnicy.
        Ale dobre wino np. z Francji można kupić już za 300 - 400 pln. np.z regionu Bordeaux Chateau Lynch - Bages czy z Burgundii np. Chambertin Clos de Beze.
        Najlepsze wina z Francji to np.. Chateau Latour czy Chateau Haut Brion.
        Z Włoch najlepsze wina to Sassicaia i Amarone della Valpolicella Dal Forno ew. Zenato , są jednak droższe bo kosztują 800 - 1200 pln. i wielokrotnie drożej ;)

        • 0 2

        • I jest to w tym momencie czysty snobizm i marketing.

          Czytałem wywiad z producentem dobrych win francuskich, które sprzedaje w hurcie po kilkadziesiąt do 100 euro. Powiedział w nim, że rzeczywisty koszt produkcji nawet najlepszego wina nie przekracza 15 euro za butelkę. Obiektywną miarą smaku wyrobu (i klasy testerów) są ślepe testy, w których zwykłe wina z Chile czy Australii nie były rozróżniane od "czcigodnych" produktów francuskich i włoskich. Dlatego sommelierzy tak nie lubią ślepych testów... :)

          • 0 0

    • widac że nędza

      polskie nowobogackie bidoki w kolejce po pare kropli sikacza i okruchów sera,
      gdyby polewali Chateau Musar to bym sie nie dziwił, a tak to wiocha typowa dla naszych elyt

      • 5 1

  • Fajna imprezka (2)

    Byłem, winka za free się napiłem, przekąsiłem i jest ok.

    • 2 2

    • (1)

      Za darmo to i ocet słodki.

      • 13 0

      • święte słowa

        tatuś też był zadowolony

        • 5 0

  • Nadchodzi czas imprez.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja