• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chcesz komuś zaimponować? Zabierz go do...

Aleksandra Sobocińska
17 kwietnia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Czy spotkanie w takim wnętrzu może się nie udać? (Restauracja Pasjami...) Czy spotkanie w takim wnętrzu może się nie udać? (Restauracja Pasjami...)

Chęć zaimponowania drugiej osobie może mieć różne przyczyny - od uzyskania przychylności kontrahenta, poprzez zbudowanie określonego wizerunku, aż do zdobycia serca wybranki. Aby dobrze wypaść i zwiększyć swoje szanse na powodzenie, warto zaprosić drugą osobę na obiad lub kolację do nieprzeciętnego miejsca i sprawić, aby to spotkanie utkwiło w jej pamięci na długo.



Spośród trójmiejskich restauracji wybraliśmy te, które wyróżniają na tle innych wystrojem, widokiem, klimatem czy kreatywnością szefa kuchni. Jeśli zatem chcesz komuś zaimponować i zorganizować wyjątkowe spotkanie przy kawie, obiedzie czy kolacji, dobrze trafiłeś.

Najbardziej imponują ci wnętrza:

Meridian Molo

Samo usytuowanie restauracji na końcu sopockiego Molo nadaje jej wyjątkowego klimatu. Marinistyczne wnętrze idealnie komponuje się z wodą, która otacza Meridian. Szum morza stanowi przyjemne tło dla rozmów, a widok wzburzonej wody skłania do refleksji. Sama karta jest pełna owoców morza i świeżych ryb. Za smażone krewetki (6 szt.) zapłacimy 39 zł, doradę z warzywami, szafranowym puree i sałatką - 79 zł, pucharek lodów z owocami - 18 zł, a cappuccino to koszt 14 zł. To doskonałe miejsce na romantyczną randkę.

MercatoHigh 5

Każdorazowa wizyta w Mercato stanowi niezapomniane przeżycie kulinarne. Szef kuchni, Adam Woźniak, swoją kreatywnością potrafi zagiąć największych sceptyków. W restauracji możemy spróbować odważnie skomponowanych dań, które kryją się pod tak mistycznymi nazwami, jak tatar z sarny z trawą i węglem drzewnym (danie z menu degustacyjnego, 119 zł/cały set.), szpik kostny z kaczą wątrobą, szalotką, pietruszką i grzanką (32 zł), czy zdekonstruowana karpatka (29 zł).

Wyśmienitych dań z Mercato można również spróbować w barze High 5, usytuowanym na dachu Hotelu Hilton, z którego rozpościera się widok na Motławę, wyspę Ołowiankę i Długie Pobrzeże. Przed wizytą w tym eleganckim i kameralnym miejscu, należy dokonać rezerwacji, gdyż na tarasie jest zaledwie kilka stolików. W obu restauracjach możemy zorganizować zarówno spotkanie biznesowe, jak i elegancką randkę.

Tłusta Kaczka

Nowoczesne wnętrze, w którym zapach świeżo upieczonego chleba i dziczyzny miesza się z aromatem kominka, przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym klientom. Popisowym daniem restauracji, na które warto zabrać ukochaną osobę, jest pieczona kaczka dla dwojga (124 zł) z jabłkami, zasmażaną czerwoną kapustą i ziemniaczanym puree z boczkiem. Samo podanie kaczki robi wrażenie, jest ona bowiem dostarczana do stolika na specjalnym wózku i dopiero przy nas krojona na pół. To fantastyczny rytuał, a samo danie smakuje obłędnie. Niemniej, z racji nowoczesnego wystroju, w Tłustej Kaczce dobrze czuć się będą również biznesmeni.

Panorama

Gdyńska Panorama, poza ciekawie skomponowaną kartą menu, oferuje piękny widok na morze i Kamienną Górę. Restauracja posiada dwa tarasy. Na większym można poleżeć w hamaku czy odpocząć na leżaku. W takiej atmosferze można zrelaksować się, zapomnieć o codziennych zmartwieniach i przy okazji - a raczej przede wszystkim - zjeść coś pysznego. W karcie m.in.: łosoś marynowany w białym winie (29 zł), zupa rybna z owocami morza (18 zł), pierś z kaczki w sosie żurawinowo - wiśniowym z ziemniakami pieczonymi i puree z pietruszki, mus z białej czekolady z tapioką i marakują kosztuje 16 zł, a cappuccino - 10 zł. Do Panoramy warto wybrać się z grupą przyjaciół, rodziną lub z drugą połówką.

  • Meridian Molo.
  • Mercato.
  • Tłusta Kaczka.
  • Panorama.
  • InAzia.
  • Dwór Oliwski.
  • Pasjami...

InAzia

Restauracja, która może poszczycić się nie tylko widokiem na Zatokę Gdańską i molo, ale również bardzo bogatym, eleganckim wnętrzem, to InAzia. W tym miejscu odnajdą się fani orientalnych smaków, którzy dużą uwagę przykuwają do otoczenia. W luksusowej przestrzeni można oddać się odległej podróży, dzięki menu łączącym pięć tradycji kulinarnych. Przykładowe dania z karty: tajska zupa z kuleczkami z wieprzowiny i makaronu Vermicelli (24 zł), okoń morski z warzywami w sosie słodko-kwaśnym (65 zł), ostro-kwaśny udon z owocami morza (48 zł), lody kokosowe z pikantną marchwią i imbirem (25 zł). To miejsce bardziej na randkę niż spotkanie biznesowe.

Restauracja Dwór Oliwski

Sama restauracja spodoba się fanom romantycznych, bajkowych wnętrz - zakochani będą się tu czuć jak w raju. Poza bogatym wnętrzem, niewątpliwym atutem tego miejsca jest jego otoczenie - za oknami znajduje się przepiękny ogród hotelowy oraz malownicza Dolina Radości. Karta restauracji jest spójna z otoczeniem - znajdziemy w niej m.in. ravioli z wędzonym pstrągiem (40 zł), pierś perliczki supreme z salardaise, marchwią i sosem calvados (72 zł), czekoladowe Moelleux z kasztanami i owocami leśnymi (28 zł).

Restauracja Pasjami...

Fani przepychu, bogatych wnętrz i barokowych zdobień, w Pasjami... będą się czuć jak w domu. Wnętrze jest przestronne, pełne eleganckich dekoracji, w iście królewskiej kolorystyce czerwowo-złoto-brązowej. W karcie restauracji znajdziemy takie rarytasy, jak carpaccio wołowe podane z rukolą, kaparami i płatkami parmezanu (36 zł), smażoną pierś gęsi podana z purée selerowym, żurawiną i tiulem pieprzowym (60 zł), czy smażone brzoskwinie z tymiankiem cytrynowym i prażonymi migdałami z gałką lodów waniliowych (20 zł).

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Bywamy w (Trój)mieście. Kawa, ciastko i piękny widok

Miejsca

Zobacz także

Opinie (73) 5 zablokowanych

  • Kryptoreklama

    Czy zapłacicie mi za czytanie tej kryptoreklamy?

    • 6 2

  • Klasa w sobie

    Jeśli ludzie jak za dotknięciem magicznej różdżki zamieniali by się w gentleman'ów i damy na pewno takie miejsce miałoby swój urok. Natomiast dla mnie najczęściej jest to pokaz folwarku zwierzęcego z ładniejszym tłem.

    • 13 0

  • najlepszy bar Neptun

    • 6 3

  • Trawa i węgiel drzewny. (3)

    Faktycznie imponujące.

    • 8 0

    • zapach świeżo upieczonego chleba i dziczyzny miesza się z aromatem kominka, (2)

      Czyli, wali z kuchni i dymi z pieca

      • 11 0

      • (...) jedz do Argentyny na steki to zobaczysz i poczujesz zapach węgla (1)

        Polski wsiok a tam turyści z całego swiata jedzą i nikomu zapach nie przeszkadza

        • 1 0

        • (...)

          Ze wsi nie jestem, polski i owszem, z małej litery, jaki -polski, .... coś mi się wydaje że ktoś cię (nie pomyliłem się) tak mocno w dziecinstwie skrzywdził, że jak widać do dziś zwieracz boli :-)

          • 0 0

  • bez szalu (1)

    niestety PANORAMA kuchnia cieniutka! bez finezji SAM widok to za malo.

    • 9 5

    • Kuchnia do bani pustkami świeci...

      • 3 0

  • Bar kurczak/szaszłyk..,

    .. pętla oliwska. Kucharz niejednym daniem zaskoczył nawet najbardziej wymagających smakoszy!

    Wysłane z iPhone'a

    • 4 1

  • adong

    Jak mam gości zza granicy to ich biorę do adonga na nudle, żeby im zaimponic

    • 9 2

  • chcesz zaimponować

    zabierz kogos do baru z piwem

    • 3 0

  • . (1)

    Ile wlasciciele restauracji musieli zaplacic abyscie napisali o nich ta kryptoreklame?

    • 7 2

    • Czypińcet.

      Nie stać cię.

      • 3 0

  • Troszkę przereklamowane

    W wielu miejscach z tego artykułu jestem codziennie lub co kilka dni, tłusta kaczka przereklamowana mieso suche - pare znajomych rownież mówiło ze kaczka w tlustej kaczce to pomyłka... Obsługa za to na plus:)
    Panorama na kamiennej gorze coś za często zmienia kucharza , kiedyś bywałam co drugi dzień teraz nie ma nic tam wyszukanego ani specjalnie zachwycajacego, mieli pyszna carbonare ale teraz nie ma jej w menu.
    Dwór oliwski to pomyłka trzeba pół dnia zarezerwować żeby zjeść zupkę główne danie i deser bo kucharz zaczyna robić następne danie gdy klient zje wiec czeka sie strasznie długo , odechciewa sie jeść, jeżeli chodzi o jakość potraw tez nie było wielkiego zachwytu... Znam kilka kameralnych restauracji gdzie miejsce nie jest owiane "splendorem" ale za to jedzenie jest smaczne i świeże:)

    • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja