- 1 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 4 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 5 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
Chcesz komuś zaimponować? Zabierz go do...
Chęć zaimponowania drugiej osobie może mieć różne przyczyny - od uzyskania przychylności kontrahenta, poprzez zbudowanie określonego wizerunku, aż do zdobycia serca wybranki. Aby dobrze wypaść i zwiększyć swoje szanse na powodzenie, warto zaprosić drugą osobę na obiad lub kolację do nieprzeciętnego miejsca i sprawić, aby to spotkanie utkwiło w jej pamięci na długo.
Spośród trójmiejskich restauracji wybraliśmy te, które wyróżniają na tle innych wystrojem, widokiem, klimatem czy kreatywnością szefa kuchni. Jeśli zatem chcesz komuś zaimponować i zorganizować wyjątkowe spotkanie przy kawie, obiedzie czy kolacji, dobrze trafiłeś.
Samo usytuowanie restauracji na końcu sopockiego Molo nadaje jej wyjątkowego klimatu. Marinistyczne wnętrze idealnie komponuje się z wodą, która otacza Meridian. Szum morza stanowi przyjemne tło dla rozmów, a widok wzburzonej wody skłania do refleksji. Sama karta jest pełna owoców morza i świeżych ryb. Za smażone krewetki (6 szt.) zapłacimy 39 zł, doradę z warzywami, szafranowym puree i sałatką - 79 zł, pucharek lodów z owocami - 18 zł, a cappuccino to koszt 14 zł. To doskonałe miejsce na romantyczną randkę.
Mercato i High 5
Każdorazowa wizyta w Mercato stanowi niezapomniane przeżycie kulinarne. Szef kuchni, Adam Woźniak, swoją kreatywnością potrafi zagiąć największych sceptyków. W restauracji możemy spróbować odważnie skomponowanych dań, które kryją się pod tak mistycznymi nazwami, jak tatar z sarny z trawą i węglem drzewnym (danie z menu degustacyjnego, 119 zł/cały set.), szpik kostny z kaczą wątrobą, szalotką, pietruszką i grzanką (32 zł), czy zdekonstruowana karpatka (29 zł).
Wyśmienitych dań z Mercato można również spróbować w barze High 5, usytuowanym na dachu Hotelu Hilton, z którego rozpościera się widok na Motławę, wyspę Ołowiankę i Długie Pobrzeże. Przed wizytą w tym eleganckim i kameralnym miejscu, należy dokonać rezerwacji, gdyż na tarasie jest zaledwie kilka stolików. W obu restauracjach możemy zorganizować zarówno spotkanie biznesowe, jak i elegancką randkę.
Tłusta Kaczka
Nowoczesne wnętrze, w którym zapach świeżo upieczonego chleba i dziczyzny miesza się z aromatem kominka, przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym klientom. Popisowym daniem restauracji, na które warto zabrać ukochaną osobę, jest pieczona kaczka dla dwojga (124 zł) z jabłkami, zasmażaną czerwoną kapustą i ziemniaczanym puree z boczkiem. Samo podanie kaczki robi wrażenie, jest ona bowiem dostarczana do stolika na specjalnym wózku i dopiero przy nas krojona na pół. To fantastyczny rytuał, a samo danie smakuje obłędnie. Niemniej, z racji nowoczesnego wystroju, w Tłustej Kaczce dobrze czuć się będą również biznesmeni.
Panorama
Gdyńska Panorama, poza ciekawie skomponowaną kartą menu, oferuje piękny widok na morze i Kamienną Górę. Restauracja posiada dwa tarasy. Na większym można poleżeć w hamaku czy odpocząć na leżaku. W takiej atmosferze można zrelaksować się, zapomnieć o codziennych zmartwieniach i przy okazji - a raczej przede wszystkim - zjeść coś pysznego. W karcie m.in.: łosoś marynowany w białym winie (29 zł), zupa rybna z owocami morza (18 zł), pierś z kaczki w sosie żurawinowo - wiśniowym z ziemniakami pieczonymi i puree z pietruszki, mus z białej czekolady z tapioką i marakują kosztuje 16 zł, a cappuccino - 10 zł. Do Panoramy warto wybrać się z grupą przyjaciół, rodziną lub z drugą połówką.
InAzia
Restauracja, która może poszczycić się nie tylko widokiem na Zatokę Gdańską i molo, ale również bardzo bogatym, eleganckim wnętrzem, to InAzia. W tym miejscu odnajdą się fani orientalnych smaków, którzy dużą uwagę przykuwają do otoczenia. W luksusowej przestrzeni można oddać się odległej podróży, dzięki menu łączącym pięć tradycji kulinarnych. Przykładowe dania z karty: tajska zupa z kuleczkami z wieprzowiny i makaronu Vermicelli (24 zł), okoń morski z warzywami w sosie słodko-kwaśnym (65 zł), ostro-kwaśny udon z owocami morza (48 zł), lody kokosowe z pikantną marchwią i imbirem (25 zł). To miejsce bardziej na randkę niż spotkanie biznesowe.
Restauracja Dwór Oliwski
Sama restauracja spodoba się fanom romantycznych, bajkowych wnętrz - zakochani będą się tu czuć jak w raju. Poza bogatym wnętrzem, niewątpliwym atutem tego miejsca jest jego otoczenie - za oknami znajduje się przepiękny ogród hotelowy oraz malownicza Dolina Radości. Karta restauracji jest spójna z otoczeniem - znajdziemy w niej m.in. ravioli z wędzonym pstrągiem (40 zł), pierś perliczki supreme z salardaise, marchwią i sosem calvados (72 zł), czekoladowe Moelleux z kasztanami i owocami leśnymi (28 zł).
Restauracja Pasjami...
Fani przepychu, bogatych wnętrz i barokowych zdobień, w Pasjami... będą się czuć jak w domu. Wnętrze jest przestronne, pełne eleganckich dekoracji, w iście królewskiej kolorystyce czerwowo-złoto-brązowej. W karcie restauracji znajdziemy takie rarytasy, jak carpaccio wołowe podane z rukolą, kaparami i płatkami parmezanu (36 zł), smażoną pierś gęsi podana z purée selerowym, żurawiną i tiulem pieprzowym (60 zł), czy smażone brzoskwinie z tymiankiem cytrynowym i prażonymi migdałami z gałką lodów waniliowych (20 zł).
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Bywamy w (Trój)mieście. Kawa, ciastko i piękny widok
Miejsca
Zobacz także
Opinie (73) 5 zablokowanych
-
2015-04-17 14:09
Kryptoreklama
Czy zapłacicie mi za czytanie tej kryptoreklamy?
- 6 2
-
2015-04-17 15:25
Klasa w sobie
Jeśli ludzie jak za dotknięciem magicznej różdżki zamieniali by się w gentleman'ów i damy na pewno takie miejsce miałoby swój urok. Natomiast dla mnie najczęściej jest to pokaz folwarku zwierzęcego z ładniejszym tłem.
- 13 0
-
2015-04-17 16:02
najlepszy bar Neptun
- 6 3
-
2015-04-17 16:46
Trawa i węgiel drzewny. (3)
Faktycznie imponujące.
- 8 0
-
2015-04-17 17:55
zapach świeżo upieczonego chleba i dziczyzny miesza się z aromatem kominka, (2)
Czyli, wali z kuchni i dymi z pieca
- 11 0
-
2015-04-17 23:21
(...) jedz do Argentyny na steki to zobaczysz i poczujesz zapach węgla (1)
Polski wsiok a tam turyści z całego swiata jedzą i nikomu zapach nie przeszkadza
- 1 0
-
2015-04-18 06:32
(...)
Ze wsi nie jestem, polski i owszem, z małej litery, jaki -polski, .... coś mi się wydaje że ktoś cię (nie pomyliłem się) tak mocno w dziecinstwie skrzywdził, że jak widać do dziś zwieracz boli :-)
- 0 0
-
2015-04-17 18:55
bez szalu (1)
niestety PANORAMA kuchnia cieniutka! bez finezji SAM widok to za malo.
- 9 5
-
2015-04-18 08:49
Kuchnia do bani pustkami świeci...
- 3 0
-
2015-04-17 21:41
Bar kurczak/szaszłyk..,
.. pętla oliwska. Kucharz niejednym daniem zaskoczył nawet najbardziej wymagających smakoszy!
Wysłane z iPhone'a- 4 1
-
2015-04-17 22:34
adong
Jak mam gości zza granicy to ich biorę do adonga na nudle, żeby im zaimponic
- 9 2
-
2015-04-18 00:08
chcesz zaimponować
zabierz kogos do baru z piwem
- 3 0
-
2015-04-18 07:27
. (1)
Ile wlasciciele restauracji musieli zaplacic abyscie napisali o nich ta kryptoreklame?
- 7 2
-
2015-04-18 08:48
Czypińcet.
Nie stać cię.
- 3 0
-
2015-04-18 07:43
Troszkę przereklamowane
W wielu miejscach z tego artykułu jestem codziennie lub co kilka dni, tłusta kaczka przereklamowana mieso suche - pare znajomych rownież mówiło ze kaczka w tlustej kaczce to pomyłka... Obsługa za to na plus:)
Panorama na kamiennej gorze coś za często zmienia kucharza , kiedyś bywałam co drugi dzień teraz nie ma nic tam wyszukanego ani specjalnie zachwycajacego, mieli pyszna carbonare ale teraz nie ma jej w menu.
Dwór oliwski to pomyłka trzeba pół dnia zarezerwować żeby zjeść zupkę główne danie i deser bo kucharz zaczyna robić następne danie gdy klient zje wiec czeka sie strasznie długo , odechciewa sie jeść, jeżeli chodzi o jakość potraw tez nie było wielkiego zachwytu... Znam kilka kameralnych restauracji gdzie miejsce nie jest owiane "splendorem" ale za to jedzenie jest smaczne i świeże:)- 6 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.