Chęć zaimponowania drugiej osobie może mieć różne przyczyny - od uzyskania przychylności kontrahenta, poprzez zbudowanie określonego wizerunku, aż do zdobycia serca wybranki. Aby dobrze wypaść i zwiększyć swoje szanse na powodzenie, warto zaprosić drugą osobę na obiad lub kolację do nieprzeciętnego miejsca i sprawić, aby to spotkanie utkwiło w jej pamięci na długo.
Spośród trójmiejskich restauracji wybraliśmy te, które wyróżniają na tle innych wystrojem, widokiem, klimatem czy kreatywnością szefa kuchni. Jeśli zatem chcesz komuś zaimponować i zorganizować wyjątkowe spotkanie przy kawie, obiedzie czy kolacji, dobrze trafiłeś.
bogate i pełne przepychu
6%
eleganckie i wysmakowane
12%
nowoczesne i minimalistyczne
13%
Meridian MoloSamo usytuowanie restauracji na końcu sopockiego Molo nadaje jej wyjątkowego klimatu. Marinistyczne wnętrze
idealnie komponuje się z wodą, która otacza Meridian. Szum morza stanowi przyjemne tło dla rozmów, a widok wzburzonej wody skłania do refleksji. Sama karta jest pełna owoców morza i świeżych ryb. Za smażone krewetki (6 szt.) zapłacimy 39 zł, doradę z warzywami, szafranowym puree i sałatką - 79 zł, pucharek lodów z owocami - 18 zł, a cappuccino to koszt 14 zł. To doskonałe miejsce na romantyczną randkę.
Mercato i High 5Każdorazowa wizyta w Mercato stanowi niezapomniane przeżycie kulinarne. Szef kuchni, Adam Woźniak, swoją kreatywnością potrafi zagiąć największych sceptyków. W restauracji możemy spróbować odważnie skomponowanych dań, które kryją się pod tak mistycznymi nazwami, jak tatar z sarny z trawą i węglem drzewnym (danie z menu degustacyjnego, 119 zł/cały set.), szpik kostny z kaczą wątrobą, szalotką, pietruszką i grzanką (32 zł), czy zdekonstruowana karpatka (29 zł).
Wyśmienitych dań z Mercato można również spróbować w barze High 5, usytuowanym na dachu Hotelu Hilton, z którego rozpościera się widok na Motławę, wyspę Ołowiankę i Długie Pobrzeże. Przed wizytą w tym eleganckim i kameralnym miejscu, należy dokonać rezerwacji, gdyż na tarasie jest zaledwie kilka stolików. W obu restauracjach możemy zorganizować zarówno spotkanie biznesowe, jak i elegancką randkę.
Tłusta KaczkaNowoczesne wnętrze, w którym zapach świeżo upieczonego chleba i dziczyzny miesza się z aromatem kominka, przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym klientom. Popisowym daniem restauracji, na które warto zabrać ukochaną osobę, jest pieczona kaczka dla dwojga (124 zł) z jabłkami, zasmażaną czerwoną kapustą i ziemniaczanym puree z boczkiem. Samo podanie kaczki robi wrażenie, jest ona bowiem dostarczana do stolika na specjalnym wózku i dopiero przy nas krojona na pół. To fantastyczny rytuał, a samo danie smakuje obłędnie. Niemniej, z racji nowoczesnego wystroju, w Tłustej Kaczce dobrze czuć się będą również biznesmeni.
Panorama Gdyńska Panorama, poza ciekawie skomponowaną kartą menu, oferuje piękny widok na morze i Kamienną Górę. Restauracja posiada
dwa tarasy. Na większym można poleżeć w hamaku czy odpocząć na leżaku. W takiej atmosferze można zrelaksować się, zapomnieć o codziennych zmartwieniach i przy okazji - a raczej przede wszystkim - zjeść coś pysznego. W karcie m.in.: łosoś marynowany w białym winie (29 zł), zupa rybna z owocami morza (18 zł), pierś z kaczki w sosie żurawinowo - wiśniowym z ziemniakami pieczonymi i puree z pietruszki, mus z białej czekolady z tapioką i marakują kosztuje 16 zł, a cappuccino - 10 zł. Do Panoramy warto wybrać się z grupą przyjaciół, rodziną lub z drugą połówką.
InAziaRestauracja, która może poszczycić się nie tylko widokiem na Zatokę Gdańską i molo, ale również bardzo bogatym, eleganckim wnętrzem, to InAzia. W tym miejscu odnajdą się fani orientalnych smaków, którzy dużą uwagę przykuwają do otoczenia. W luksusowej przestrzeni można oddać się odległej podróży, dzięki menu łączącym pięć tradycji kulinarnych. Przykładowe dania z karty: tajska zupa z kuleczkami z wieprzowiny i makaronu Vermicelli (24 zł), okoń morski z warzywami w sosie słodko-kwaśnym (65 zł), ostro-kwaśny udon z owocami morza (48 zł), lody kokosowe z pikantną marchwią i imbirem (25 zł). To miejsce bardziej na randkę niż spotkanie biznesowe.
Restauracja Dwór Oliwski
Sama restauracja spodoba się fanom romantycznych, bajkowych wnętrz - zakochani będą się tu czuć jak w raju. Poza bogatym wnętrzem, niewątpliwym atutem tego miejsca jest jego otoczenie - za oknami znajduje się przepiękny ogród hotelowy oraz malownicza Dolina Radości. Karta restauracji jest spójna z otoczeniem - znajdziemy w niej m.in. ravioli z wędzonym pstrągiem (40 zł), pierś perliczki supreme z salardaise, marchwią i sosem calvados (72 zł), czekoladowe Moelleux z kasztanami i owocami leśnymi (28 zł).
Restauracja Pasjami...
Fani przepychu, bogatych wnętrz i barokowych zdobień, w Pasjami... będą się czuć jak w domu. Wnętrze jest przestronne, pełne eleganckich dekoracji, w iście królewskiej kolorystyce czerwowo-złoto-brązowej. W karcie restauracji znajdziemy takie rarytasy, jak carpaccio wołowe podane z rukolą, kaparami i płatkami parmezanu (36 zł), smażoną pierś gęsi podana z purée selerowym, żurawiną i tiulem pieprzowym (60 zł), czy smażone brzoskwinie z tymiankiem cytrynowym i prażonymi migdałami z gałką lodów waniliowych (20 zł).
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Bywamy w (Trój)mieście. Kawa, ciastko i piękny widok