• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Celebrowanie natury, czyli sezon na piknik

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
9 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Piknik to doskonała okazja, aby świętować tylko we dwoje. Cisza i spokój na łonie natury. Do tego kelner, świecie, catering i szampan przy wschodzie słońca. Dopełnieniem całości będzie subtelny dźwięk skrzypiec na żywo. Piknik to doskonała okazja, aby świętować tylko we dwoje. Cisza i spokój na łonie natury. Do tego kelner, świecie, catering i szampan przy wschodzie słońca. Dopełnieniem całości będzie subtelny dźwięk skrzypiec na żywo.

Piknik na łonie natury to najlepszy sposób na świętowanie w sezonie letnim. Zarówno z rodziną, jak i w wersji romantycznej, tylko we dwoje. Przedstawiamy kilka inspiracji, jak zaaranżować takie przyjęcie w bardzo luksusowej formie. Nie na kocu, ale przy stole i z ekskluzywnym cateringiem.



Romantycznie albo rodzinnie

Duży, wieloosobowy piknik najłatwiej zorganizować w przydomowych ogródkach lub na działkach, będących naszą prywatną własnością. Jeżeli marzy nam się inne miejsce, wiąże się to z uzyskaniem zgody i zabezpieczeniem uczestników pikniku. Koszt może się wahać od 2 do nawet 20 tys. zł.

Niektóre firmy, zajmujące się organizacją takich wydarzeń, dysponują własnymi plenerami. Tak jest np. w przypadku Eko Party Serwis, która może podjąć się organizacji pikniku w Gdańsku nad Motławą. Jeżeli wynajmujemy serwis firmy, nie płacimy za wynajem miejsca. Możemy również wynająć sam ogródek do własnych potrzeb (1000 zł brutto / 5h).

Nieco łatwiej jest w przypadku organizacji romantycznego pikniku dla dwojga, który często jest pretekstem do zaręczyn albo świętowania rocznic ślubów. Łatwiej jest wtedy uzyskać zgodę właściciela terenu, np. gdyńskiej plaży. Organizacją takich wydarzeń zajmuje się Iwona Przybojewska z firmy Event by Ev. Ceny organizacji pikniku u Event By Ev zaczynają się od 800 zł, ale rosną proporcjonalnie do wymagań klienta.

- Takie wydarzenia najczęściej organizujemy w Gdyni lub na Półwyspie Helskim. Jeżeli klientowi bardzo zależy i uzyskamy pozwolenie, można taki piknik zorganizować również na molo w Sopocie. Kolacje w plenerze, które organizujemy to przeważnie forma eleganckiego stołu. Menu jest dostosowane do potrzeb klienta. Jest możliwość serwowania potraw przez kelnerów czy np. wypicie szampana przy zachodzie słońca. Możemy również zaaranżować śniadanie przy wschodzie słońca. Wówczas wymagamy, aby para pojawiła się już o godzinie piątej rano - mówi Iwona Przybojewska.
  • Piknik na trawie w wersji luksusowej.
  • Grilla nie musimy rozpalać samodzielnie. Zrobi to za nas firma cateringowa.
  • Jedna z realizacji firmy Event By Ev. Kolacja zaręczynowa.
  • Detale kolacji zaręczynowej organizowanej przez firmę Event By Ev.
  • Jedna z realizacji dekoratorskich firmy ApDeco.
  • Realizacja dekoratorska firmy ApDeco.
  • Romantyczna kolacja z widokiem na morze. Kelner podaje szampana. Realizacja Event By Ev.
  • Kolacja marynarska. Realizacja firmy Event By Ev.
  • Romantyczna kolacja dla dwojga. Realizacja: Event By Ev.
  • Romantyczna kolacja w stylu boho. Realizacja: Event By Ev.

Jaki motyw tematyczny?

Jak przekonuje Agata Klepin-Pawliszcze z firmy ApDeco, w przypadku przyjęć plenerowych można wyróżnić trzy, najczęściej wybierane motywy tematyczne.

Leśny, czyli bardzo ekologiczny, nawiązujący do kolorów natury. Tutaj królują: zieleń, drewno, sznurki i szkło. Wszystko w neutralnych kolorach (beż, biel, szarość). Dekoracje wykonane są z nieoszlifowanego drewna i szklanych wazonów, a sztućce są przewiązane naturalnym sznurkiem z dekoracją zieleni.

Tym, którzy nie wyobrażają sobie pikniku bez kolorowych akcentów, spodoba się propozycja o nazwie feeria kolorów. Na naszym stole pojawią się kolorowe naczynia i materiały, a także wstążki, kwiaty, lampiony i szklane świeczniki. Miejsce pikniku zostanie ogrodzone stojakami, na których zawieszone zostaną latarenki z wstążkami.

Trzecia propozycja to jeden z najmodniejszych trendów ostatnich lat, czyli boho. Tutaj sprawdzą się m.in. złote klatki, zielone szkło, czarne latarenki i kwiaty w intensywnych kolorach. Miejsce piknikowe najlepiej będzie wyglądać późnym popołudniem, oświetlone świecami i latarniami.

Ceny usług dekoratorskich w firmie ApDeco oscylują w granicach 800 zł. - 3 tys. zł.

Grill, a może life cooking?

Klienci najczęściej wybierają małe przekąski, tzw. finger food'y, sezonowe owoce oraz grilla. Możliwości jest kilka - albo przygotujemy wszystko samodzielnie albo zatrudnimy do pomocy profesjonalistów. W tym drugim przypadku unikniemy przykrych niespodzianek, które skutecznie mogłyby odciągnąć naszą uwagę od celebrowania.

Profesjonalnym przygotowywaniem tego typu imprez zajmuje się m.in. firma Food Catering, która proponuje przygotowanie np. piknikowego live cooking na bardzo wysokim poziomie w cenie od 2 do 3,5 tys. zł brutto. W pakiecie otrzymujemy m.in.: potrawy grillowe mięsne (karkówka, pierś z kurczaka, żeberka w miodzie i jalapeno), potrawy grillowe warzywne, ryby i owoce morza (krewetki marynowane w miodzie podane z mango i melonem, mule w winie z bagietką czosnkową), a także bufet zimny, desery i napoje.

Z kolei Eko Party Serwis proponuje grilla, a z niego m.in.: steki wołowe, hamburgery wołowe, marynowane żeberka, szaszłyki cielęce, łososia, szaszłyki z krewetek oraz szaszłyki wegetariańskie. Dodatkową atrakcją może być np. prosiak, pieczony podczas imprezy na specjalnym grillu. Desery można zamówić w wersji mini (musy czekoladowe i truskawkowe, panacotta, tiramisu). Jeżeli piknik jest planowany na więcej niż 3 godziny, warto zamówić przekąski zimne, czyli np. plastry mięs pieczonych w formie faszerowanych roladek czy faszerowane plastry tortilli. Z kolei owoce podawane są w formie łatwych do zjedzenia mi owoców (winogrona, truskawki i borówki amerykańskie).

- Koszt takiego pikniku z pełną obsługą, sprzętem do grillowania i zastawą dla 20 osób, w praktyce rozpoczyna się od 150 zł/os. Górna granica menu jest trudna do określenia, ale w praktyce nie spotkałem się z kwotą przekraczającą 500 zł/os - informuje Jarosław Raniszewski z firmy Eko Party Serwis.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (36) 4 zablokowane

  • Pogieło? (4)

    Czy co?

    • 76 0

    • Dokładnie !!! tak samo zajefajne jak farbowanie sierści Yorkom

      • 9 1

    • dlaczego zaraz pogieło? (1)

      masz kaprys i kasę? proszę... kiczowate skrzypeczki? proszę... o świcie to się można śniadaniem podzielić z wracającymi z imprez okołoplażowych

      • 4 4

      • -akurat skrzypce są ostatnią rzeczą jaką można nazwać "kiczowata"-

        • 1 5

    • hahaha

      • 3 0

  • Piknik na trawniku za koszt 20 000 ) zeby sobie pomidora zjesc pod krzakiem )

    fajna sprawa )

    • 69 0

  • Piknik to domena wyksztalconej mniejszości (4)

    Maniery, stosowny ubiór nie wyłączając odpowiednich nakryc głów, zastawa z dedykowanym szkłem - wskazany kryształ do odpowiednich gatunków alkoholi, sezonowe, wyselekcjonowane składniki, oczywiście przygotowane odpowiednio wcześniej aby nie napracowac się już w lokalizacji pikniku.
    Akcent musi byc położony na jakosc, sposób podania i wygląd potraw ale równie wazne jest otoczenie i markowe dobrane do pogody, pory dnia i miesiąca dodatki stylizacyjne.
    To wszystko odróżnia piknik od grilla czyli po polsku rusztu, zabawy typowej dla klasy niższej.

    • 8 24

    • zzz (1)

      czy to zakiet pisala???

      • 5 0

      • Hiacynta Bukiet ;)

        • 3 0

    • Prędzej to jedna z opcji na jakąś rocznicę, święto dla fanów kiczu, którzy nie potrafią samemu czegoś zrobić, tylko muszą mieć wszystko pod nos podane.

      Zapomniałem, że wszystko musi współgrać:
      zielony kocyk- tylko wiosna
      żółty kocyk- lato
      Kapelusz czy kaszkiet?
      Sposób podania- od kiedy na pikniku masz kelnera? xD

      Rzeczywiście trudny wybór, od którego zależy twoje życie klaso wyższa :)

      • 8 4

    • Absolutnie nieprawda!

      Robotnik z warszawskiej przedwojennej fabryki też w niedzielę brał swoją Maniusię, i kocyk, ona szykowała koszyk z prowiantem i szli nad Wisłę.

      • 0 0

  • jakie trzeba mieć kompleksy...

    a jaki brak wyobraźni!

    • 13 2

  • A ja tam... (1)

    siadam na zdjętej koszuli, wyjmuję bułkę i kiełbachę z biedry i zapijam to piwkiem. Jak się bagiety nie nawiną, to piknik jak z obrazka!

    • 21 1

    • Powojniak

      • 2 1

  • (5)

    "Cisza i spokój na łonie natury. Do tego kelner, świecie, catering i szampan przy wschodzie słońca. Dopełnieniem całości będzie subtelny dźwięk skrzypiec na żywo."

    (...) nie wierzę w to co czytam ... Wy tak na serio ?

    • 54 0

    • (1)

      Piknik na trawie, a psie klocki gratis

      • 7 2

      • psie klocki dowożą

        SCHŁODZONE!

        • 7 2

    • (2)

      "Grill, a może life cooking? "

      czyżby jakaś nowość, gotowanie na żywca ?

      • 13 0

      • trzeba dać durną nazwę, żeby towar wciskać

        miłośnikom suvów z lizingu

        • 7 0

      • Live cocking?
        Gang bang?
        Znam jeszcze kilka ładnie i zachęcająco brzmiących angielskich określeń...

        • 4 0

  • (3)

    Pani Justyno niech się pani opamięta!

    • 21 0

    • (1)

      faszerowane plastry tortilli
      coś sie komuś pomyliło - plastry tortilli?

      • 9 1

      • Hiszpańska tortilla

        Hiszpańska tortilla to przecież taki gruby ziemniaczany omlet, można to potem na plastry pokroić

        • 0 3

    • zdjęcia super , ja bym się leczył

      • 7 0

  • (1)

    Tak szczerze mówiąc, jakbym miała kasę i ładny ogród - to bym zrobiła tego typu akcję na krótkie skromne wesele, na 14 uroczystość i po wszystkim takie kilku godzinne spotkanie na świeżym powietrzu do powiedźmy 22 z porządnym grillem lekkim winkiem i zakąskami do tego tort i pozamiatane.

    • 3 1

    • nie masz kasy? to teraz nie problem, urodź 16 dzieci

      i będzie ogród jak ta lala, prezes stawia

      • 5 2

  • Co za jazda

    Plener to koc i koszyk z jedzeniem i piciem a dekoracja jest natura . Ten artykuł to choroba

    • 21 0

  • a taky gryl to można też na fakture? (1)

    • 11 1

    • Można, tylko czeba mondrze opisać

      "Wyjazd studyjny"; "analiza rynku" ...

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja